blog-post image

Záclony, žalúzie, nebo rolety?

Máte pocit, že vášmu interiéru niečo chýba? Že máte okná prázdne a zároveň, že miestnosti sú celodenne až veľmi osvetlené? V lete sa snažíte neprepúšťať svetlo a teplo dovnútra, v zime zase naopak von. Zaobstarajte si jeden z tieniacich variantov. Varianty sú záclony, závesy, žalúzie a rolety. Ako si však medzi týmito variantmi vybrať? V čom sa od seba líšia a ktorá z nich je vhodná práve pre vás?

Záclony, závesy, žalúzie aj rolety plnia nielen tieniace funkciu, avšak tiež funkciu estetickú. Rôzne farby, materiály a dĺžky týchto tieniacich variantov vám oživí alebo dokonca úplne zmení váš interiér.

Závesy a záclony

Závesy a záclony sú nestarnúcim doplnkom interiéru. Medzi ich hlavné výhody patrí hlavne ich ľahká výmena za iných. Sú dostupné v mnohých dĺžkach, materiáloch aj farbách, takže si určite vyberiete tie pravé podľa vášho gusta. Podľa farby a materiálu vám závesy menia celý váš interiér, preto je potrebné naozaj dobre premyslieť, aké závesy alebo záclony zvolíte.

Vybrat závesy nebo záclony »

Závesy a záclony sú schopné interiér naozaj celý zatemniť, avšak vyrábajú sa aj v napoly priesvitných alebo úplne priesvitných variantoch. Do tmavých interiérov odporúčam priesvitné materiály a svetlé farby, naopak do svetlých interiérov by som odporučila hrubší materiál a tmavšie odtiene. Ak nepotrebujete v miestnosti zaistiť úplné zatemnenie, vyberte polopriehľadnú látku, cez ktorú sa svetlo bude lámať a vytvorí pohodovú atmosféru.

Výborne poslúžia napríklad tkaniny z prírodných vlákien, ktoré časť svetla prepúšťajú – uplatnenie nájdu napríklad v halách, chodbách, ale aj v kuchyniach. Opak zaistí zase takzvané blackoutové závesy, ktoré sú špecifické pogumovaným rubom, ktorý okrem prenikania svetla zamedzuje aj prieniku hluku. Navyše sú ľahké na údržbu, môžu sa totiž prať aj vysávať.

Tip na závesy:

Ružový záves AmeliaHome Pleat, 140 x 250 cm

Obr.: Ružový záves AmeliaHome Pleat, 140 x 250 cm

Žalúzie

Žalúzie sú tým najčastejšie využívaným variantom, a to hlavne pre ich jednoduchosť a praktickosť. Je možné u nich veľmi jednoducho koordinovať prenikajúce svetlo von a dovnútra, a to iba tým, ako ich natočíte. Žalúzie sa vyrábajú vo vertikálnom alebo horizontálnom variante a líšia sa aj tým, ktoré sú vhodné do interiéru a ktoré do exteriéru.

Ich najväčšou výhodou je dlhá životnosť a ľahká údržba. Vyrába sa najčastejšie z týchto materiálov: hliník, drevo, látka, bambus alebo drevené tkaniny. Najčastejšie využívaným materiálom je však stále hliník. Ten je totiž pevný, ľahký, pružný a nízkonákladový. Avšak ak si potrpíte na dizajn namiesto praktickosti, určite sa vám viac budú páčiť žalúzie drevené alebo z bambusu. Stále viac obľúbené dnes bývajú aj žalúzie plisované, ktoré sú vyrábané tak, aby boli schopné upraviť aj klímu v miestnosti. A to v zime zabrániť chladu prieniku dovnútra a v lete zase horúčave.

Tip na kefu na žalúzie:

KEFA NA ŽALÚZIE

Obr.: KEFA NA ŽALÚZIE

Vnútorné rolety

Vnútorné rolety sú vyrábané v mnohých vzoroch a farbách. Zároveň je tiež možnosť vybrať si medzi niekoľkými rôznymi materiálmi a je potrebné vyberať naozaj rozvážne. Každý materiál má iné vlastnosti. Existujú zatemňujúce rolety, ktorých vonkajšia strana je upravená špeciálnym materiálom a farbou, ktorá odráža svetlo a udržuje tak miestnosť chladnejšiu. Zároveň sú aj materiály, ktoré odpudzujú prach. Niektoré materiály svetlo prepustia, ale napriek tomu stále chránia vaše súkromie. Jedinou nevýhodou roliet je, že nemôžete regulovať priepustnosť svetla. Rolety buď úplne zatiahnete, alebo úplne vytiahnete. Nie je možné svetlo regulovať rovnako ako pri žalúziách.

Vybrat rolety »

Tip na vnútorné rolety:

upínacia Roleta Daylight, 60/150cm, sivá

Obr.: upínacia Roleta Daylight, 60/150cm, sivá

Vonkajšie rolety

Vonkajšie rolety sú najlepšou voľbou pre reguláciu teploty v interiéri. Vďaka tomu, že ich konštrukcia je vonku, zabraňujú tak zahrievaniu okien, ktoré následne zahrievajú miestnosť. Preto sú výborným pomocníkom hlavne v lete, a naopak aj v zime. Vonkajšie rolety dokážu nielen dobre zabraňovať úniku alebo vniknutiu svetla, ale vedia tiež minimalizovať hluk z vonku.

U vonkajších roliet je veľmi jednoduchá regulácia prepustenia svetla, a to podobná ako pri vnútorných žalúziách. Lišty alebo lamely vonkajších roliet (žalúzií) je možné naklápať do rôznych polôh a tým sa dá ľahko regulovať priepustnosť svetla. Rolety (žalúzie) sa však dajú vytiahnuť napr. iba do polovice okna alebo úplne. Vonkajšie rolety sú tiež skvelé na absolútne zatemnenie miestnosti.

Záverečné zhrnutie

Pokiaľ zvažujete kúpu záclon, závesov alebo žalúzií, je potrebné myslieť na to, akú funkciu vám majú tieto veci plniť. Pokiaľ vám ide iba o zmenu interiéru, a teda o estetické vlastnosti, zvoľte záclony a závesy. Pokiaľ vám ide o lacnú a praktickú variantu zatienenia miestnosti, určite bude pre vás správnou voľbou vnútorné žalúzie. Pokiaľ vám však záleží na absolútnej kontrole teploty v miestnosti a napr. aj jej úplnom zatemnením, budú sa vám hodiť vonkajšie rolety (žalúzie).

TOP produkty z kategórie Dekorácie

Podobné články

Ako si zútulniť domov?

Rozmýšľate nad tým, že sa vám váš domov nezdá dosť útulný? Chceli by ste si ho zútulniť, ale neviete ako na to? V tomto článku sa dozviete pár tipov, čo by ste mohli u vás doma urobiť inak.

Dosť často sa stáva, že sú domácnosti buď p...

Tipy ako zabaliť vianočné darčeky

Štedrý deň sa blíži, darčeky sa množia a vy ich možno ešte len začínate baliť. Balenie darčekov je pre niekoho nočnou morou, niekto tu zase necháva voľnú uzdu svojej fantázii a kreativite. Máte už tip, ako tento rok darčeky budete bali...

​​Tipy na jarnú výzdobu

Napokon to začína vyzerať ako na jar! Počasie sa otepľuje, kvety kvitnú a všetko sa začína prebúdzať k životu. Toto je ideálne obdobie roku, kedy môžete oživiť výzdobu vášho domova a dať vášmu obytnému priestoru nový vzhľad. Tu je niek...

Fukinsei, alebo chaosom k rovnováhe

Fukinsei (不均勢), čiže „nerovnováha“ je japonské slovo používané v umení na opis konkrétnej estetiky. To možno nájsť v obrazoch, kaligrafii, a dokonca aj záhradníctve. Fukinsei je o vytváraní chaosu prostredníctvom nerovnováhy a nedokonal...

Lapače snov: dekorácia alebo cesta k lepšiemu spánku?

Lapače snov sú indiánske artefakty s duchovným účelom. Funkciou lapača snov je chrániť spiaceho pred zlými snami a umožniť filtrovanie iba dobrých snov. Lapače snov sú obvykle vyrobené z vŕbových prútie a kože, uprostred visí sieť z prír...

Ako zútulniť terasu?

Pokiaľ máte to šťastie, že máte doma terasu, potom ju budete chcieť maximálne využiť a vybaviť ju štýlovým sedením. Altánok je perfektný spôsob, ako pridať nejakú štruktúru na vašu terasu, a existuje mnoho rôznych štýlov, z ktorých si môž...

Ako na jesennú výzdobu domova?

Jeseň je ročné obdobie, kedy zo stromov opadáva lístie a teplota začína klesať. Je to tiež skvelý čas vyzdobiť svoj domov v jesennom štýle. V tomto príspevku vám dám pár tipov, ako na to. Jedným z najlepších spôsobov, ako si doma navodiť j...