blog-post image

Tipy ako zabaliť vianočné darčeky

Štedrý deň sa blíži, darčeky sa množia a vy ich možno ešte len začínate baliť. Balenie darčekov je pre niekoho nočnou morou, niekto tu zase necháva voľnú uzdu svojej fantázii a kreativite. Máte už tip, ako tento rok darčeky budete baliť vy? Pokiaľ nie, v tomto článku si ukážeme, akými rôznymi spôsobmi môžete darčeky baliť.

Čo všetko budete na balenie darčekov potrebovať?

Na balenie darčekov budete potrebovať predovšetkým materiál, do ktorého budete darčeky baliť. Lepidlo alebo izolepu, nožnice. Mašle a šnúrky, nejaké ozdoby, prípadne darčekové tašky.

Štyl balenia

Všetko zladené a dokonalé

Tento tip balenia darčekov majú radi ľudia, ktorí sú v bežnom živote perfekcionalisti a majú na všetko pravidlá. Ľudia, čo majú radi, že všetko ladí a vyzerá na prvý pohľad uhladene a pekne. Ide o to, že všetky darčeky sú zabalené rovnakým spôsobom do rovnakého baliaceho papiera. Niekto dokonca aj ladí baliaci papier do farieb vianočného stromčeka, alebo dokonca do farieb celého interiéru.

Nevýhodou tohto štýlu balenia darčekov je, že môžu medzi sebou splývať a nakoniec to vyzerá, že je pod stromčekom menej darčekov, než v skutočnosti je.

Farebné

Tento tip balenia darčekov majú radi ľudia, ktorým sa páči rôznorodosť a tak trochu chaos. Môžete využiť niekoľko druhov baliaceho papiera, s rôznymi vzormi av rôznych farbách a každý darček zabaliť do iného. Pod stromčekom to pôsobí tak, že to vyzerá, že je pod ním viac darčekov, než v skutočnosti je.

Ďalšou výhodou je, že nemusíte zháňať niekoľko rovnakých rolí baliaceho papiera, jednoducho vezmete čo je alebo využijete zvyšky z minuloročných Vianoc.

Podľa toho, pre koho sú

Niekto má zase rád prehľadnosť. To znamená, že je na prvý pohľad jasné, pre koho darčeky sú. Buď môžete darčeky baliť tak, že pre deti využijete detské vzory a pre dospelých zase niečo obyčajnejšie. Alebo môžete voliť aj podľa farieb, napr. ružové pre ženy, modré pre mužov.

Ďalším spôsobom je, vyberať baliaci papier podľa toho, pre koho je určený a čím sa obdarovaný a papier vyznačujú. Napr. pre milovníkov jednorožcov, môžete zvoliť papier s jednorožcami. Pre milovníkov perníčkov, zase ten s perníčkami a pod.

Ekologické balenie darčekov

Ekologické balenie darčekov využijú ľudia, ktorí podporujú ekológiu a nemajú radi plytvanie plastmi a podobnými materiálmi. Môžete ho pojať rôznymi spôsobmi. Prvým spôsobom je využiť čo najviac papierov z vlaňajška, napr. aj po rozbaľovaní nepotrhaných a následne uschovaných. Využijete ich tak viackrát, ušetríte tak ekológiu o výrobu ďalších a nebudete ich musieť tak vyhadzovať.

Ďalším spôsobom je využitie ekologických materiálov. Recyklovaný papier, vrecovina, textília… Fantázii sa medze nekladú a dnes nájdete množstvo ekologických materiálov na balenie darčekov v rôznych farbách, alebo dokonca aj s rôznymi vzormi.

Prírodné balenie darčekov

Prírodný štýl balenia darčekov využijú milovníci prírody a prírodných materiálov. Tento štýl je zároveň aj ekologický. V tomto štýle balenia darčekov využijete materiály ako sú napríklad juta, vrecovina, textil, recyklovaný papier a zároveň na dozdobenie prírodnej vetvičky, kvietky či iné materiály, pripomínajúce Vianoce.

Výhodou tohto balenia je, že baliace materiály môžete využiť znova v ďalšom roku, alebo pri balení darčekov narodeninových. Väčšina z nich totiž nemá typicky vianočný vzhľad. Ten darčekom dodávajú práve malé detaily, ktorými darček nakoniec dozdobíte.

Látka

Balenie do látky sa stáva viac a viac obľúbeným. Je to veľmi ekologický variant a zároveň vyzerá skvele. Látku znova využijete a znova do nej môžete čokoľvek zabaliť. Látok je nekonečné množstvo, rôznych materiálov, farieb a vzorov.

Tašky

Balenie darčekov do darčekových tašiek ocenia predovšetkým tí, čo nie sú úplne manuálne zruční a sú si istí, že rozhodne bude vyzerať lepšie taška, než nevzhľadne zabalený darček. Medzi najväčšie nevýhody tašiek patrí to, že sú cenovo drahšie, než rola papiera, ktorú využijete na viac darčekov. Ďalšou nevýhodou je, že väčšinou ide ihneď vidieť, čo v taške je. Pokiaľ chcete však zachovať čo najdlhšie moment prekvapenia, vložte nad darček do tašky niekoľko pokrčených papierov.

Maxi darčeková taška Snehuliaci

Obr.: Maxi darčeková taška Snehuliaci

Balenie fliaš

Večným problémom je balenie fliaš. Ako ich zabaliť aby to vyzeralo dobre a nemuseli sme ich dávať do darčekových tašiek? Tu na obrázkoch sa môžete naučiť, ako krok po kroku fľašu zabaliť.

Dokončenie balenia

Darčeky máte zabalené, ale je ešte mnoho spôsobov, ako môžete darčeky dozdobiť, prípadne označiť menami.

Neviditeľné lepenie

Jedným z najjednoduchších a najvyužívanejších dokončení balenia darčekov je lepenie. Môžete využiť izolepu alebo klasické lepidlo. Tento spôsob je takmer neviditeľný a výsledným efektom takto zabaleného darčeka je hladkosť a jednoduchosť.

Pečatenie

Pečatenie dnes začína byť veľmi obľúbenou formou dokončovania balenia darčekov a obálok. Môžete si zaobstarať pečať s vlastným vzorom, alebo s vianočnými vzormi v rôznych farbách. Stačí roztaviť vosk, špeciálnou lyžicou ho vyliať na požadované miesto, položiť pečatiace závažie a počkať. Do pečate môžete zároveň zataviť stužky, prírodné ozdoby, koráliky a všetko čo vás napadne.

Mašľa

Medzi veľmi obľúbené dokončenie balenia darčekov sú rôzne druhy mašlí. Niektoré sú v podobe hviezd, ktoré iba nalepíte na darček. Iné zase v podobe rôznofarebných stuh, alebo prírodných šnúrok, ktorými jednoducho darček zaviažete a dozdobíte. Nižšie na obrázku môžete vidieť rôzne spôsoby, ako mašľu zaviazať.

Menovky

Menovky sú jednou z najdôležitejších súčastí balenia darčekov. Každý má rád iný spôsob. Môžete obyčajným perom, alebo farebnými fixami popísať darčeky, zavesiť na ne menovku, alebo nalepiť nálepku s miestom pre text. Dnes kúpite rôzne možné druhy menoviek, z rôznych materiálov, v rôznych farbách as rôznymi vzormi. Tí kreatívnejší a šikovní domáci majstri si menovky dokážu vyrobiť sami.

Záverečné zhrnutie

Nezabudnite čo je cieľom darčekov. Radosť a potešenie, preto pokiaľ neviete baliť darčeky ako profesionáli, alebo nemáte dostatočnú fantáziu, nelámte si s tým hlavu. Dôležité je, aby pod stromčekom boli darčeky av konečnom dôsledku nezáleží na tom, ako vyzerajú. Užite si Vianoce.

TOP produkty z kategórie Dekorácie

Podobné články

Ako si zútulniť domov?

Rozmýšľate nad tým, že sa vám váš domov nezdá dosť útulný? Chceli by ste si ho zútulniť, ale neviete ako na to? V tomto článku sa dozviete pár tipov, čo by ste mohli u vás doma urobiť inak.

Dosť často sa stáva, že sú domácnosti buď p...

Záclony, žalúzie, nebo rolety?

Máte pocit, že vášmu interiéru niečo chýba? Že máte okná prázdne a zároveň, že miestnosti sú celodenne až veľmi osvetlené? V lete sa snažíte neprepúšťať svetlo a teplo dovnútra, v zime zase naopak von. Zaobstarajte si jeden z tieniacich ...

​​Tipy na jarnú výzdobu

Napokon to začína vyzerať ako na jar! Počasie sa otepľuje, kvety kvitnú a všetko sa začína prebúdzať k životu. Toto je ideálne obdobie roku, kedy môžete oživiť výzdobu vášho domova a dať vášmu obytnému priestoru nový vzhľad. Tu je niek...

Fukinsei, alebo chaosom k rovnováhe

Fukinsei (不均勢), čiže „nerovnováha“ je japonské slovo používané v umení na opis konkrétnej estetiky. To možno nájsť v obrazoch, kaligrafii, a dokonca aj záhradníctve. Fukinsei je o vytváraní chaosu prostredníctvom nerovnováhy a nedokonal...

Lapače snov: dekorácia alebo cesta k lepšiemu spánku?

Lapače snov sú indiánske artefakty s duchovným účelom. Funkciou lapača snov je chrániť spiaceho pred zlými snami a umožniť filtrovanie iba dobrých snov. Lapače snov sú obvykle vyrobené z vŕbových prútie a kože, uprostred visí sieť z prír...

Ako zútulniť terasu?

Pokiaľ máte to šťastie, že máte doma terasu, potom ju budete chcieť maximálne využiť a vybaviť ju štýlovým sedením. Altánok je perfektný spôsob, ako pridať nejakú štruktúru na vašu terasu, a existuje mnoho rôznych štýlov, z ktorých si môž...

Ako na jesennú výzdobu domova?

Jeseň je ročné obdobie, kedy zo stromov opadáva lístie a teplota začína klesať. Je to tiež skvelý čas vyzdobiť svoj domov v jesennom štýle. V tomto príspevku vám dám pár tipov, ako na to. Jedným z najlepších spôsobov, ako si doma navodiť j...