blog-post image

Ako vybrať varnú dosku?

Čo sú varné dosky? Varné dosky sú typom kuchynských sporákov, ktoré používajú po stáročia. Prichádzajú v mnohých rôznych tvaroch a veľkostiach a môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Na výber je niekoľko rôznych typov varných dosiek, z ktorých každý má svoje vlastné jedinečné výhody a nevýhody. V tomto článku preberieme rôzne typy varných dosiek, ktoré sú k dispozícii, a ako si vybrať tú správnu pre vaše potreby. Povieme si tiež, ako sa o varnú dosku starať a čo robiť, keď sa pri jej používaní stretnete s nejakými problémami.

Čo sú varné dosky?

Varné dosky sú jedným z najdôležitejších prvkov v kuchyni. Poskytujú miesto na varenie jedla a tiež môžu byť dizajnovým prvkom kuchyne. Na trhu je k dispozícii mnoho rôznych typov varných dosiek, preto je dôležité pred nákupom vedieť, čo jednotlivé typy ponúkajú.

Najbežnejším typom varnej dosky je plynová varná doska. Plynové varné dosky ponúkajú veľa výkonu a kontroly, čo je ideálne pre tých, ktorí radi varia presne. Obľúbené sú aj elektrické varné dosky, pretože sú ľahšie čistiteľné ako plynové. Indukčné varné dosky sú stále obľúbenejšie vďaka svojej energetickej účinnosti a bezpečnostným funkciám. Existujú aj prenosné varné dosky, ktoré je možné použiť buď vo vnútri, alebo vonku.

Bez ohľadu na to, aký typ varnej dosky si vyberiete, je dôležité sa uistiť, že má správnu veľkosť pre vašu kuchyňu. Musíte tiež zvážiť, koľko varných dosiek potrebujete, pretože to ovplyvní celkové náklady na kuchynské spotrebiče. Pokiaľ ide o varné dosky, na trhu je k dispozícii mnoho rôznych možností. takže si pred nákupom urobte prieskum.

Vybrat varnú dosku »

Aké typy varných dosiek si môžete vybrať?

Pokiaľ ide o varné dosky, existuje niekoľko rôznych typov, z ktorých si môžete vybrať. Najbežnejším typom varnej dosky je plynová varná doska. Plynové varné dosky sú veľmi obľúbené, pretože sú veľmi účinné a ľahko sa používajú.

Obľúbenou voľbou mnohých ľudí sú aj elektrické varné dosky. Elektrické varné dosky sa veľmi ľahko čistia a udržujú. Indukčné varné dosky sú tiež obľúbenou voľbou mnohých ľudí. Indukčné varné dosky sú energeticky veľmi účinné a jedlo varí veľmi rovnomerne.

Ďalšou možnosťou, pokiaľ ide o varné dosky, sa nazýva Aga sporák. Sporáky Aga používajú špeciálny druh paliva zvaný petrolej. Petrolej je veľmi účinné palivo a varí jedlo rovnomerne. Sporáky Aga sú veľmi obľúbené v Európe a stále populárnejšie sú v Spojených štátoch.

Existujú aj varné dosky, ktoré využívajú ako zdroj paliva drevo alebo uhlie. Tieto varné dosky sú veľmi účinné a varí jedlo rovnomerne. Môžu však byť náročné na čistenie a údržbu.

Bez ohľadu na to, aký typ varnej dosky si vyberiete, uistite sa, že má správnu veľkosť pre vašu kuchyňu. Nechcete varnú dosku, ktorá je príliš malá alebo príliš veľká pre vašu kuchyňu. Vyberte si varnú dosku, ktorá vyhovuje vašim potrebám a vášmu životnému štýlu.

Ako vybrať varnú dosku?

Pri výbere varnej dosky treba zvážiť mnoho faktorov.

  1. Prvá je veľkosť varných dosiek. Musíte sa uistiť, že vami vybrané varné dosky sa do vašej kuchyne pohodlne zmestia.
  2. Druhým faktorom je typ varných dosiek, ktoré chcete. Na trhu je k dispozícii mnoho rôznych typov varných dosiek, preto je dôležité si pred nákupom urobiť prieskum.
  3. Tretím faktorom je cena varných dosiek. Musíte sa uistiť, že pri nákupe získate výhodnú ponuku.

Pri výbere varnej dosky sú dôležitými faktormi, ktoré treba mať na pamäti, veľkosť, typ a cena. Než urobíte konečné rozhodnutie, vykonajte prieskum a porovnajte ceny. S toľkými dostupnými možnosťami si určite nájdete perfektné varné dosky do vašej kuchyne.

Tip na indukčnú varnú dosku:

Indukčná Varná Doska Mora Vdit 651 Cw

Obr.: Indukčná Varná Doska Mora Vdit 651 Cw

Na aké technické parametre sa zamerať pri výbere varnej dosky?

Varné dosky sú dôležitou súčasťou každej kuchyne. Sú jedným z najpoužívanejších spotrebičov v kuchyni, preto je dôležité vybrať ten správny pre vaše potreby. Na trhu je mnoho rôznych typov varných dosiek, preto je dôležité vedieť, na aké technické parametre by ste sa mali pri výbere varnej dosky zamerať.

Niektoré veci, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere varnej dosky, zahŕňajú:

  • Veľkosť varnej dosky. To je dôležité, pretože sa musíte uistiť, že sa varná doska zmestí do vášho kuchynského priestoru.
  • Typ paliva, ktorý varná doska používa. To je dôležité, pretože sa musíte uistiť, že varná doska je kompatibilná s vašim existujúcim prívodom plynu alebo elektriny.
  • Počet horákov na varnej doske. To je dôležité, pretože sa musíte uistiť, že varná doska má dostatok horákov pre vaše potreby.
  • Vlastnosti varnej dosky. To je dôležité, pretože sa musíte uistiť, že varná doska má všetky funkcie, ktoré potrebujete, ako je časovač alebo detská poistka.
  • Cena varnej dosky. To je dôležité, pretože sa musíte uistiť, že varná doska je v rámci vášho rozpočtu.

Pri zvážení všetkých týchto technických parametrov si môžete byť istí, že vyberiete perfektnú varnú dosku do vašej kuchyne. Než urobíte konečné rozhodnutie, vykonajte prieskum a prečítajte si niekoľko recenzií, aby ste si mohli byť istí, že za svoje peniaze dostávate ten najlepší možný produkt.

Vybrat varnú dosku »

Aké sú hlavné rozdiely medzi rôznymi typmi varných dosiek?

Tri hlavné typy varných dosiek sú: elektrické, plynové a indukčné. Každý typ má svoje výhody a nevýhody, ktoré musíte pred nákupom zvážiť.

Elektrické varné dosky sú najbežnejším typom varnej dosky. Ľahko sa používajú a nájdete ich vo väčšine kuchýň. Elektrické varné dosky využívajú elektrinu na ohrev riadu, takže ich prevádzka je drahšia ako ostatné typy varných dosiek.

Plynové varné dosky sú menej bežné ako elektrické, ale oproti elektrickým varným doskám ponúkajú určité výhody. Plynové varné dosky používajú na ohrev riadu zemný plyn alebo propán, takže sú lacnejšie ako elektrické varné dosky. Plynové varné dosky tiež poskytujú lepšiu kontrolu teploty ako elektrické varné dosky, takže sú ideálne na varenie jemných jedál.

Indukčné varné dosky sú najmenej rozšíreným typom varných dosiek, ale oproti iným typom varných dosiek ponúkajú niektoré výhody. Indukčné varné dosky využívajú na ohrev riadu indukciu, sú teda účinnejšie ako elektrické a plynové varné dosky. Indukčné varné dosky tiež poskytujú lepšiu kontrolu teploty ako elektrické varné dosky a plynové varné dosky, takže sú ideálne na varenie jemných jedál.

Pri výbere varnej dosky je potrebné zvážiť svoje potreby a rozpočet. Elektrické varné dosky sú najdostupnejšou možnosťou, ale ich prevádzka je drahšia ako ostatné typy varných dosiek. Plynové varné dosky sú lacnejšie na prevádzku ako elektrické varné dosky, ale ich použitie môže byť ťažšie. Indukčné varné dosky sú najdrahším variantom, ale sú efektívnejšie a ľahšie sa používajú. Vyberte si typ varnej dosky, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a rozpočtu.

Tip na elektrickou varnou dosku:

Dvojplatničkový Varič Devin

Obr.: Dvojplatničkový Varič Devin

Ako sa starať o varnú dosku?

Varné dosky sú jedným z najdôležitejších spotrebičov vo vašej kuchyni. Nielen, že poskytujú prostriedok na varenie jedla, ale tiež hrajú hlavnú úlohu v celkovom vzhľade vašej kuchyne. Zatiaľ čo varné dosky sa dodávajú v rôznych tvaroch a veľkostiach, existujú určité rady pre starostlivosť a údržbu, ktoré platia pre všetky varné dosky.

Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o varnú dosku:

  • Rozliate tekutiny okamžite zotrite. Rozliatie môže nielen spôsobiť škvrny, ale môže tiež spôsobiť, že sa varná doska stane lepkavou alebo tekutiny zatečú kam nemajú a môže to mať fatálne následky.
  • Pri čistení používajte mäkkú handričku alebo špongiu. Abrazívne čistiace prostriedky poškodia povrch varnej dosky.
  • Vyhnite sa používaniu agresívnych chemikálií. Drsné chemikálie môžu poškodiť povrch varnej dosky.
  • Pri používaní ostrých predmetov buďte opatrní. Ostré predmety môžu poškriabať alebo odštiepiť povrch varnej dosky.

Ak sa budete riadiť týmito jednoduchými tipmi, môžete si udržať varnú dosku ako novú po mnoho rokov.

Aké sú najčastejšie chyby pri používaní varnej dosky?

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že existuje niekoľko veľmi jednoduchých, ale bežných chýb, ktorých sa dá pri používaní varnej dosky dopustiť. Tu je len niekoľko najčastejších vecí, ktorým sa vyhnúť:

  • Neklaďte horúce panvice priamo na povrch varnej dosky. Mohlo by dôjsť k poškodeniu panvice aj samotnej varnej dosky. Vždy používajte tepelne odolnú podložku alebo niečo podobné.
  • Nepreťažujte varné dosky príliš veľkým množstvom hrncov a panvíc. To môže spôsobiť, že budú pracovať menej efektívne a môžu dokonca predstavovať nebezpečenstvo požiaru.
  • Zabráňte rozliatiu tým, že sa pred varením uistíte, že jedlo je v hrncoch a panviciach riadne zaistené. Rozliate látky nielen robia neporiadok, ale môžu byť tiež nebezpečné, ak sa dostanú do kontaktu s vykurovacím telesom alebo plameňom.
  • Nenechávajte varné dosky bez dozoru, keď sú v prevádzke. Nejde len o nebezpečenstvo požiaru, ale môže to tiež znamenať, že je jedlo prevarené alebo spálené.
  • Po použití sa vždy uistite, že sú varné dosky riadne vypnuté. Jednoduchá chyba, ako je zabudnutie vypnúť varnú dosku, môže byť nebezpečná.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete pomôcť predísť nehodám alebo problémom pri používaní varnej dosky. Ako vždy, ak máte nejaké obavy, preštudujte si používateľskú príručku alebo kontaktujte výrobcu pre ďalšie rady.

Vybrat varnú dosku »

Ako vybrať hrnce a panvice, aby boli kompatibilné s varnou doskou?

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je zistiť, aký typ varnej dosky máte. Existujú štyri hlavné typy varných dosiek: elektrické, plynové, sklokeramické a indukčné. Každý z nich vyžaduje iný typ hrnca alebo panvice.

Elektrické varné dosky sú najbežnejším typom, ktorý sa vyskytuje v domácnostiach. Fungujú tak, že zahrievajú špirály, ktoré sú pod riadom. Teplo sa potom prenáša do jedla. Pretože špirály sú pod hrncami a panvicami, je dôležité zabezpečiť, aby mali ploché dno, aby sa mohli plne dotýkať výhrevného telesa.

Plynové varné dosky fungujú tak, že zapália plameň, ktorý sa dostane do priameho kontaktu so spodnou stranou panvice. To znamená, že musíte používať riad vyrobený z materiálov, ktoré znesú vysoké teplo, ako je liatina alebo oceľ.

Keramické varné dosky sú podobné elektrickým varným doskám v tom, že majú pod riadom špirály. Avšak namiesto toho, aby boli vyrobené z kovu, sú cievky vyrobené z keramiky. Tento typ varnej dosky je stále obľúbenejší, pretože sa ľahko čistí a udržuje.

Indukčné varné dosky sú najnovším typom na trhu. Fungujú tak, že na výrobu tepla využívajú magnetické pole. To znamená, že musíte používať riad vyrobený zo železných kovov, ako je liatina alebo nerezová oceľ.

Teraz, keď viete, aký typ varnej dosky máte, je čas vybrať tie správne hrnce a panvice. Pokiaľ máte elektrickú varnú dosku, hľadajte riad s plochým dnom. Pre plynovú varnú dosku vyberajte riad vyrobený z materiálov, ktoré znesú vysoké teplo. Pokiaľ máte sklokeramickú varnú dosku, hľadajte riad s hladkým dnom. A nakoniec, ak máte indukčnú varnú dosku, nezabudnite vybrať riad vyrobený zo železných kovov.

Tip na hrnec vhodný pre všechny tipy varných dosok:

Hrniec Smart

Obr.: Hrniec Smart

Záver blogu

Varné dosky sú dôležitou súčasťou každej kuchyne. Treba však vziať pri výbere do úvahy mnoho faktorov ako je druh varnej dosky, veľkosť a jej cena. Vždy je dôležité vybrať si takú dosku, ktorá bude spĺňať vaše očakávania. Dôležité je tiež správne sa o varnú dosku starať a nerobiť chyby, ktoré môžu viezť k požiaru, alebo k rozbitiu varnej dosky. Dôležité tiež je si vybrať správne hrnce a panvice, tak aby boli kompatibilné s vašou varnou doskou. Potom si už len užívajte radosti s varením na varnej doske.

TOP produkty z kategórie Varné dosky