blog-post image

Lapače snov: dekorácia alebo cesta k lepšiemu spánku?

Lapače snov sú indiánske artefakty s duchovným účelom. Funkciou lapača snov je chrániť spiaceho pred zlými snami a umožniť filtrovanie iba dobrých snov. Lapače snov sú obvykle vyrobené z vŕbových prútie a kože, uprostred visí sieť z prírodných vlákien alebo peria. Prichádzajú v mnohých tvaroch a veľkostiach a možno ich nájsť v rôznych štýloch. Svoj lapač snov si môžete vyrobiť aj doma!

Čo sú lapače snov?

Lapače snov sú väčšinou ručne vyrábané. Verí sa, že sieť lapače snov zachytáva zlé sny a prepúšťa dobré sny. Lapač snov je zavesený nad posteľou danej osoby. Niektorí ľudia veria, že lapače snov pochádzajú od domorodých Američanov. Lapač snov má význam a symboliku pre mnoho rôznych kultúr po celom svete. V niektorých kultúrach je lapač snov symbolom ochrany. Je tiež symbolom sily a odvahy. Lapače snov sa často dávajú ako darčeky priateľom a blízkym.

Pokiaľ máte lapač snov, je dôležité sa oň starať. Lapače snov môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako je drevo, koža, perie a korálky. Lapače snov nájdete v mnohých rôznych veľkostiach a farbách. Niektoré lapače snov majú dokonca svetlá.

Tip na lapač snov:

Lapač snov, 70 cm

Obr.: Lapač snov, 70 cm

Ako lapače snov vznikli a kde?

Lapač snov používali domorodí Američania po stáročia. Lapač snov je obruč, ktorá je pokrytá sieťou nejakým povrázkom. Lapač snov sa zavesuje nad posteľ alebo do okna. Lapač snov vraj zachytáva zlé sny a necháva prejsť dobré sny.

Domorodí Američania veria, že lapač snov ochráni spáča pred zlými duchmi. Verí sa tiež, že lapač snov prináša šťastie. Niektoré indiánske kmene veria, že lapač snov vytvorila Pavúčia žena. Pavúčia žena je mytologická postava, o ktorej sa hovorí, že naučila ľudí tkať siete. Lapač snov je dôležitou súčasťou indiánskej kultúry. Lapače snov sa často dávajú ako darčeky. Lapače snov sú tiež zavesené v kolískach detí, aby ich chránili pred zlými snami.

Akú funkciu má lapač snov?

Lapač snov je indiánskou tradíciou. Lapač snov sa zavesuje nad posteľ alebo do okna. Lapač snov má vo vnútri obruč z vŕbového prútia s pavučinou. Sieť zachytí zlé sny a dobré sny prejdú k spiacemu. Lapač snov je obvykle ozdobený pierkami, korálkami a ďalšími predmetmi, ktoré majú pre výrobcu osobný význam. Lapač snov môže vyrobiť každý, ale tradične sa dáva ako darček od staršieho dieťaťa.

Dnes sú lapače snov obľúbenými domácimi dekoračnými predmetmi a možno ich nájsť na predaj v mnohých obchodoch. Používajú sa aj v školských triedach a liečebných centrách ako spôsob, ako podporiť pozitívne snívanie a kreatívne myslenie. Či už veríte v ich schopnosť zachytiť zlé sny alebo nie, lapače snov tvoria krásne a jedinečné dekorácie.

Predpokladá sa, že pavučina lapača snov odfiltruje zlé sny a umožní, aby k spiacemu prešli iba tie dobré. Lapač snov vraj tiež podporuje pozitívne snívanie a kreatívne myslenie. Či už veríte v ich silu alebo nie, lapače snov tvoria krásne a jedinečné dekorácie.

Tip na lapač snov:

Lapač snov Vientiane, 70 cm

Obr.: Lapač snov Vientiane, 70 cm

Z akých materiálov sa vyrábajú lapače snov?

Lapače snov sa obvykle vyrábajú s kovovou obručou, omotanou priadzou alebo špagátom. Sieť lapača snov je vyrobená z nite alebo špagátu a pierka a korálky sú zavesené zospodu.

Existuje mnoho rôznych materiálov, ktoré možno použiť na výrobu lapača snov, ale najbežnejšími materiálmi sú kovové obruče, priadza alebo špagát, niť alebo špagát, pierka a korálky. Lapače snov je možné vyrobiť aj z iných materiálov, ako sú mušle, kosti, kamene, drevo, a dokonca aj papier. Dôležité je, že lapač snov je vyrobený so starostlivosťou a zámerom.

Pri výrobe lapača snov je dôležité vybrať materiály, ktoré pre vás majú význam. Materiály, ktoré používate, by mali odrážať váš osobný štýl a presvedčenie. Pokiaľ vyrábate lapač snov pre niekoho iného, ​​možno budete chcieť vybrať materiály, ktoré pre neho majú zvláštny význam.

Bez ohľadu na to, aké materiály použijete, lapače snov sú krásne a mocné predmety, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše sny. Takže buďte kreatívni a bavte sa!

Aké štýly lapača snov si môžeme vybrať?

Lapače snov prichádzajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach, z ktorých každý má svoj vlastný jedinečný účel. Zatiaľ čo celkový vzhľad lapača snov je možné upraviť tak, aby sa zmestil do akéhokoľvek domova, existujú tri základné štýly, do ktorých obvykle spadajú. Tieto štýly sú tradičné, minimalistické a boho.

Tradičné lapače snov sú najobľúbenejším štýlom a často sa im vybavia, keď ľudia pomyslia na lapače snov. Obvykle majú tvar obruče s pavučinou alebo sieťovinou vo vnútri. Zo spodnej časti lapača snov visia rôzne drobnosti, pierka, koráliky a ďalšie dekorácie. O pavučine lapača snov sa hovorí, že zachytáva zlé sny a zároveň umožňuje priechod dobrým snom. Tradičné lapače snov je možné zavesiť nad posteľ alebo do okna.

Minimalistické lapače snov sú modernejším poňatím tradičného štýlu. Často majú jednoduchší dizajn s menším počtom doplnkov a dekorácií. Sieť lapača snov je tiež menej hustá, takže je skôr dekoratívnym ako funkčným prvkom. Minimalistické lapače snov sú ideálne pre ľudí, ktorí chcú vyzerať ako lapač snov bez všetkého neporiadku. Môžu byť zavesené v akejkoľvek miestnosti v dome, ale vyzerajú obzvlášť pekne v kanceláriách alebo spálňach.

Boho lapača snov v nich pôsobí slobodomyseľnejším dojmom. Často do svojho designu začleňujú farebné korálky a pierka. Boho lapače snov sú obvykle väčšie ako iné štýly a sú určené skôr na vyjadrenie. Môžu byť zavesené v akejkoľvek miestnosti, ale najlepšie vyzerajú tam, kde ich možno ľahko vidieť a obdivovať.

Tip na lapače snov:

Lapač snov Rayong, 70 cm

Obr.: Lapač snov Rayong, 70 cm

Ako si vyrobiť lapač snov doma – krok za krokom

Lapače snov majú vraj schopnosť zachytiť zlé sny a prepustiť len tie dobré. Vytvárajú krásne dekorácie do každej izby a ich výroba je vlastne celkom jednoduchá! S pár komponentmi si môžete doma vyrobiť svoj vlastný lapač snov.

Budeš potrebovať:

  • Kovová alebo drevená obruč (postačí akákoľvek veľkosť!)
  • Priadza alebo špagát v rôznych farbách
  • Perie
  • Korálky
  • Nožnice
  • Lepidlo alebo taviacou pištoľ

Tu je návod, ako to urobiť:

  1. Zabaľte obruč. Začnite omotávaním priadze okolo obruče, kým nie je úplne zakrytá. Môžete použiť jednu farbu alebo viac farieb – je to na vás! Až skončíte s omotávaním, zviažte koniec priadze a orežte prebytok.
  2. Ak chcete vytvoriť sieť lapača snov, jednoducho začnite viazať uzly v omotanej priadze v pravidelných rozostupoch okolo obruče. Akonáhle budete mať uviazaných niekoľko uzlov, začnite zaplietať priadzu dovnútra a von z každého z nich, kým nevytvoríte sieťový vzor. Až skončíte, koniec priadze zaviažte a prebytky odstrihnite.
  3. Pridajte ozdoby. Tu môžete byť naozaj kreatívni! Začnite tým, že do svojho lapača snov pridáte pierka, korálky a čokoľvek iné, čo chcete. Tieto predmety môžete prilepiť alebo jednoducho priviazať špagátom. Akonáhle budete spokojní s tým, ako vyzerá, váš lapač snov je hotový. Zaveste si ho vo svojej izbe a užite si svoj krásny nový výtvor. Teraz, keď viete, ako vyrobiť lapač snov, vyskúšajte to sami. Sú to skvelé darčeky pre priateľov a rodinu, alebo si môžete jeden nechať pre seba.

Kde v dome sa najlepšie hodí lapače snov?

Na túto otázku neexistuje definitívna odpoveď, pretože lapače snov je možné umiestniť kdekoľvek v dome. Niektorí ľudia však veria, že lapače snov sa najlepšie hodia do spální alebo blízko okien, kde môže presvitať slnko a zachytiť sieť lapača snov. Iní veria, že lapače snov by mali byť zavesené blízko dverí, aby mohli zachytiť zlé sny predtým, než vstúpi do domu. Nakoniec je na jednotlivcovi, aby sa rozhodol, kam chce svoj lapač snov umiestniť.

Niektorí ľudia si tiež radi vešia lapača snov do auta alebo kancelárie. Opäť tu nie je zlá odpoveď. Naozaj záleží na tom, čo chcete dosiahnuť zavesením lapača snov na týchto miestach. Ak sa chcete chrániť pred zlými snami alebo negatívnou energiou, potom môžete lapače snov zavesiť na ľubovoľné miesto, kde cítite, že budú najúčinnejšie. Dôverujte svojej intuícii a umiestnite svoj lapač snov tam, kde cítite, že urobí najväčšie dobro

Existuje nejaký vedecký dôkaz, že lapače snov skutočne fungujú?

Lapač snov je súčasťou indiánskej kultúry už po stáročia. Lapač snov sa obvykle zavesuje nad posteľ a verí sa, že zachytáva zlé sny a umožňuje priechod iba dobrým snom. Čo ale o lapačoch snov hovorí veda?

Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že lapače snov skutočne fungujú. Existujú však výskumy, ktoré naznačujú, že lapače snov môžu byť účinné pri znižovaní nočných mor. Štúdia vykonaná s veteránmi, ktorí trpia PTSD, zistila, že tí, ktorí spali s lapačmi snov, mali menej nočných morí ako tí, ktorí nie.

Aj keď lapače snov nemusia byť schopné doslova zachytiť zlé sny, je možné ich použiť ako nástroj, ktorý pomôže znížiť nočné mory. Ak vy alebo niekto, koho poznáte, trpíte nočnými morami, zavesenie lapača snov nad posteľ môže pomôcť znížiť ich frekvenciu.

Lapače snov sú krásnou tradíciou, ktorá existuje už po stáročia. Hovorí sa, že nám pomáhajú zachytiť naše sny a chránia nás pred tými zlými. Pokiaľ chcete do svojho domova pridať lapač snov, je niekoľko vecí, ktoré by ste mali mať na pamäti. Po prvé, lapače snov prichádzajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach. Nájdete ich v okrúhlych alebo kvapkovitých tvaroch a môžu byť dostatočne malé, aby sa zmestili do dlane alebo dostatočne veľké, aby viseli nad posteľou.

Po druhé, lapače snov sú obvykle vyrobené z prírodných materiálov, ako je perie, korálky a koža. To znamená, že každý lapač snov je jedinečný a má svoj zvláštny význam. Nakoniec sa lapače snov tradične zavesujú nad posteľ alebo do okna. Je to preto, že sa verí, že kúzlo lapača snov vám pomôže lepšie spať a mať sladké sny.

Ak máte záujem pridať si domov lapač snov, existuje veľa miest, kde ich nájdete. Môžete sa pozrieť na miestne remeselné obchody, online predajcu alebo si dokonca vyrobiť vlastné. Nezabudnite si vybrať design, ktorý k vám hovorí a má osobný význam. S lapačom snov vo vašej domácnosti budete mať v nadchádzajúcich rokoch istotu, že budete mať sladké sny.

Tip na lapač snov:

Lapač snov z peria, 50 cm, biela

Obr.: Lapač snov z peria, 50 cm, biela

Záver blogu

Lapače snov sú krásnou tradíciou, ktorá existuje už po stáročia. Hovorí sa, že nám pomáhajú zachytiť naše sny a chránia nás pred tými zlými. Pokiaľ chcete do svojho domova pridať lapač snov, je niekoľko vecí, ktoré by ste mali mať na pamäti. Po prvé, lapače snov prichádzajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach. Nájdete ich v okrúhlych alebo kvapkovitých tvaroch a môžu byť dostatočne malé, aby sa zmestili do dlane alebo dostatočne veľké, aby viseli nad posteľou.

Po druhé, lapače snov sú obvykle vyrobené z prírodných materiálov, ako je perie, korálky a koža. To znamená, že každý lapač snov je jedinečný a má svoj zvláštny význam. Nakoniec sa lapače snov tradične zavesujú nad posteľ alebo do okna. Je to preto, že sa verí, že kúzlo lapača snov vám pomôže lepšie spať a mať sladké sny.

Ak máte záujem pridať si domov lapač snov, existuje veľa miest, kde ich nájdete. Môžete sa pozrieť na miestne remeselné obchody, online predajcu alebo si dokonca vyrobiť vlastné. Nezabudnite si vybrať design, ktorý k vám hovorí a má osobný význam. S lapačom snov vo vašej domácnosti budete mať v nadchádzajúcich rokoch istotu, že budete mať sladké sny. Ďakujem za prečítanie!

TOP produkty z kategórie Dekorácie

Podobné články

Ako si zútulniť domov?

Rozmýšľate nad tým, že sa vám váš domov nezdá dosť útulný? Chceli by ste si ho zútulniť, ale neviete ako na to? V tomto článku sa dozviete pár tipov, čo by ste mohli u vás doma urobiť inak.

Dosť často sa stáva, že sú domácnosti buď p...

Záclony, žalúzie, nebo rolety?

Máte pocit, že vášmu interiéru niečo chýba? Že máte okná prázdne a zároveň, že miestnosti sú celodenne až veľmi osvetlené? V lete sa snažíte neprepúšťať svetlo a teplo dovnútra, v zime zase naopak von. Zaobstarajte si jeden z tieniacich ...

Tipy ako zabaliť vianočné darčeky

Štedrý deň sa blíži, darčeky sa množia a vy ich možno ešte len začínate baliť. Balenie darčekov je pre niekoho nočnou morou, niekto tu zase necháva voľnú uzdu svojej fantázii a kreativite. Máte už tip, ako tento rok darčeky budete bali...

​​Tipy na jarnú výzdobu

Napokon to začína vyzerať ako na jar! Počasie sa otepľuje, kvety kvitnú a všetko sa začína prebúdzať k životu. Toto je ideálne obdobie roku, kedy môžete oživiť výzdobu vášho domova a dať vášmu obytnému priestoru nový vzhľad. Tu je niek...

Fukinsei, alebo chaosom k rovnováhe

Fukinsei (不均勢), čiže „nerovnováha“ je japonské slovo používané v umení na opis konkrétnej estetiky. To možno nájsť v obrazoch, kaligrafii, a dokonca aj záhradníctve. Fukinsei je o vytváraní chaosu prostredníctvom nerovnováhy a nedokonal...

Ako zútulniť terasu?

Pokiaľ máte to šťastie, že máte doma terasu, potom ju budete chcieť maximálne využiť a vybaviť ju štýlovým sedením. Altánok je perfektný spôsob, ako pridať nejakú štruktúru na vašu terasu, a existuje mnoho rôznych štýlov, z ktorých si môž...

Ako na jesennú výzdobu domova?

Jeseň je ročné obdobie, kedy zo stromov opadáva lístie a teplota začína klesať. Je to tiež skvelý čas vyzdobiť svoj domov v jesennom štýle. V tomto príspevku vám dám pár tipov, ako na to. Jedným z najlepších spôsobov, ako si doma navodiť j...