blog-post image

Tipy na jarné upratovanie

Je tu opäť to ročné obdobie, kedy sa počasie začína otepľovať, kvety začínajú kvitnúť a všetko vo vašom dome potrebuje riadne upratovanie. Jar je skvelý čas na upratovanie a organizáciu vecí! V tomto článku preberieme pár tipov, ako si doma urobiť jarné upratovanie.

Povieme si, kde začať, na aké detaily sa zamerať a čo treba upratať a vyhodiť. Preberieme tiež, aké dôležité je udržiavať v domácnosti poriadok a aký uvoľňujúci môže byť pre telo odpočinok.

Pár tipov pre začiatok:

1. Plán – začnite tým, že si urobíte zoznam všetkých miestností vo vašom dome a potom si poznamenajte všetko, čo je potrebné upratať, vyčistiť alebo zorganizovať. Akonáhle budete mať svoj zoznam, môžete začať riešiť každú úlohu jeden po druhom.

2. Miestnosť po miestnosti – zamerajte sa vždy na jednu miestnosť: Nesnažte sa robiť všetko naraz! Vyberte si jednu miestnosť a zamerajte sa na jej upratovanie, než sa presuniete na ďalšiu.

3. Prvé upratovanie, potom dezinfekcia – najprv upracte, potom čistite a umyvajte: Než začnete čistiť povrchy, je dôležité upratať všetok neporiadok. Vďaka tomu bude proces čistenia prebiehať rýchlejšie a hladko. Začnite tým, že prejdete všetky svoje veci a zbavíte sa všetkého, čo už nepotrebujete alebo nepoužívate.

4. Používajte správne čistiace prostriedky – investujte do kvalitných čistiacich prostriedkov: Aby bolo vaše úsilie o jarné upratovanie čo najúčinnejšie, musíte mať po ruke tie správne zásoby čistiacich prostriedkov. Investujte do dobrého vysávača, mopu a čistiacich prostriedkov, s ktorými bude práca vykonaná rýchlo a efektívne.

5. Udržujte poriadok – vyhraďte si každý týždeň nejaký čas na údržbu: Akonáhle dokončíte veľké jarné upratovanie, je dôležité pravidelne udržiavať čistotu svojho domova. Každý týždeň si vyhraďte nejaký čas na nevyhnutné upratovanie. To pomôže zabrániť tomu, aby sa veci znova príliš vymkli kontrole!

Tip na upratovaiu sadu:

Sada upratovacia 7-dielna

Obr.:Sada upratovacia 7-dielna

Ako postupovať pri upratovaní obývačky?

Začnite rozotrením prachu zo všetkých povrchov. Na utieranie povrchu používajte handričku z mikrovlákna a na utretie elektroniky vlhkú handričku. Zbavte sa prípadných pavučín v rohoch a vysajte všetky podlahy. Ak máte drevené podlahy alebo podlahy bez kobercov, nezabudnite ich tiež vytrieť.

Ďalej sa zamerajte na upratovanie. Prejdite svoje regály a zbavte sa všetkých kníh, ktoré už nechcete alebo nepotrebujete. Urobte to isté s akýmikoľvek drobnosťami alebo dekoráciami, ktoré zaberajú miesto. Nakoniec všetok nábytok vysajte a vráťte všetko na svoje miesto.

Vybrať pomôcky na upratovanie »

Ako postupovať pri jarnom upratovaní kuchyne

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je vyčistiť pulty a spotrebiče od všetkých drobností. Utrite pracovné dosky, čelá skriniek, cákance a varnú dosku a nezabudnite na vyčistenie škár medzi obkladovými dlaždicami. Darujte alebo vyhoďte akékoľvek potraviny, ktoré prešli, zo špajze a chladničky.

Ďalej prejdite k úlohám veľkého čistenia, ako je čistenie vnútra chladničky, rúry a mikrovlnnej rúry. Vyčistite a vydezinfikujte drez a jeho odpad. Umyte a vydezinfikujte koše. Zo skriniek vyberte všetok riad a poháre, utrite prach a nečistoty zo skriniek a šuplíkov a vráťte riad späť. Čistenie kuchyne môže byť skľučujúce, ale pokiaľ to urobíte všetko krok za krokom, dá sa to zvládnuť. A spokojnosť s čistou a usporiadanou kuchyňou za to stojí.

Tip na čistiaci prostriedok na vodný kameň:

Čistiaci Krém Frosch, Citrus 500ml

Obr.: Čistiaci Krém Frosch, Citrus 500ml

Ako postupovať pri upratovaní šatníka?

Šatníková skriňa je pravdepodobne jednou z najviac zabúdaných oblastí v našich domácnostiach. Máme tendenciu všetko napchať dovnútra a dúfame, že sa dvere zavrú. Ale jar je ideálny čas, aby ste upratali svoj šatník a zbavili sa všetkého oblečenia, ktoré už nenosíte. Tu je niekoľko tipov, ako na to:

  1. Začnite tým, že vytiahnete všetko zo svojho šatníka. Áno, všetko. Takto presne vidíte, čo máte a čoho sa potrebujete zbaviť.
  2. Trieďte svoje oblečenie do troch kôpok: ponechajte, darujte/predajte a vyhoďte do koša. Pri rozhodnutí buďte nemilosrdní – ste to nenosili rok, pokiaľ je toto platiť, že už nikdy nebudete.
  3. Darujte alebo predávajte oblečenie, ktoré je v dobrom stave, ale už nenosíte. Je veľa ľudí, ktorí by radi mali!
  4. Všetko oblečenie, ktoré je postriekané, roztrhané alebo inak nepoužiteľné, vyhoďte.

Tip na sadu ramienek:

Sada 8 drevených vešiakov na oblečenie Wenko Shaped Hanger Eco

Obr.: Sada 8 drevených vešiakov na oblečenie Wenko Shaped Hanger Eco

Akonáhle upratáte svoj šatník, je čas usporiadať to, čo zostalo. Tu je niekoľko tipov:

Poveste všetko oblečenie. Pomôže vám to ušetriť miesto a vaše oblečenie zostane bez pokrčenia. Investujte do niektorých atraktívnych úložných košov alebo košíkov na uloženie vecí, ako sú topánky, opasky a šatky. Nielen, že tak budete mať vo všetkom poriadok, ale aj váš šatník bude vyzerať úhľadnejšie. Použite háčiky na zadnej strane dverí na zavesenie šperkov, klobúkov alebo iných doplnkov.

Ak sa budete riadiť týmito tipmi, budete môcť behom okamihu upratať a usporiadať svoj šatník – a užiť si tento proces! Jarné upratovanie nemusí byť drina, pokiaľ k nemu pristúpite správnym spôsobom. Začnite teda ešte dnes a užite si spokojnosť z dobre organizovaného domova.

Ako postupovať pri upratovaní špajze

Než začnete upratovať špajzu, všetko z nej vyberte. To vám pomôže zistiť, s akým priestorom skutočne musíte pracovať a čo treba upratať. Akonáhle je všetko vonku, pretrieďte položky a zbavte sa všetkého, čomu vypršala doba spotreby alebo čo už nepoužívate.

Ďalej hĺbkovo vyčistite police a steny vašej špajze. Nezabudnite ich umyť mydlom a vodou, vydezinfikovať a potom ich úplne osušiť. Teraz môžete všetko vrátiť organizovaným spôsobom.

Použite koše alebo kontajnery na spoločné ukladanie podobných vecí a označte ich, aby ste vedeli, kde čo je. Dobre organizovaná špajza výrazne uľahčí varenie a prípravu jedál.

Tip na dózy do špajzu:

Dóza na Potraviny Hedvig, Ø/v: 10/29cm

Obr.: Dóza na Potraviny Hedvig, Ø/v: 10/29cm

Ako postupovať pri upratovaní kúpeľne

Začnite tým, že vyberiete všetko z kúpeľňových skriniek a zásuviek. Prejdite si každú položku a rozhodnite sa, či si ju necháte, vyhodíte alebo darujete. Akonáhle si pretriedite svoje veci, dôkladne vyčistite vnútro skriniek a zásuviek. V prípade potreby použite vložky do zásuviek alebo organizačné nástroje, ktoré vám pomôžu udržať poriadok.

Ďalej prejdite na čistenie vane, sprchy, umývadla a toalety. Na čistenie povrchov používajte predovšetkým dezinfekciu a prostriedky na odstránenie vodného kameňa. Nezabudnite na upratovanie pod umývadlom a za záchodom!

Nakoniec podlahu zameťte a vytrite. Zaveste čerstvé uteráky a vyložte všetky ozdobné predmety, ktoré vám urobia radosť. Trocha zelene môže výrazne prispieť k tomu, aby kúpeľňa pôsobila lákavejšie.

Upratovanie kúpeľne nemusí byť tým najzábavnejšou úlohou na vašom zozname jarných upratovaní, ale je dôležité udržiavať tento priestor čistý a bez neporiadku.

Tip na veselú predložku:

Kúpeľňová Predložka Leave, 50/80cm, Zelená

Obr.: Kúpeľňová Predložka Leave, 50/80cm, Zelená

Ako na jar vyčistiť okná?

Začnite umytím vonkajšej strany každého okna mydlovou vodou. Než budete pokračovať, nezabudnite opláchnuť všetko mydlo. Potom pomocou stierky odstráňte prebytočnú vodu z povrchu okna. Začnite hore a pohybujte sa dole rovnomernými ťahmi. Zostávajúcu vodu zotrite čistou handričkou. Nakoniec umyte vnútro každého okna rovnakým spôsobom. Veľmi nápomocnými vám môžu byť vymoženosti dnešnej doby, ako sú rozprašovače vody s handričkou na leštenie, alebo vysávač vody so stierkou.

Tip na prístroj na umývanie okien:

Sencor SCW 3001YL

Obr.: Sencor SCW 3001YL

Ako ošetriť drevený nábytok

Tu je niekoľko tipov, ako čistiť a ošetrovať drevený nábytok:

  1. Navlhčite mäkkú handričku vodou a jemne utrite povrch dreva. V prípade potreby môžete použiť aj jemné mydlo.
  2. Prebytočnú vlhkosť zotrite suchou handričkou.
  3. Ak čistíte vonkajší nábytok, nezabudnite ho potom opláchnuť čistou vodou.
  4. Aplikujte včelí vosk alebo olej na vnútorný nábytok raz za rok alebo dva. To pomôže chrániť drevo pred poškriabaním a každodenným opotrebovaním.
  5. Vonkajší nábytok bude nutné ošetrovať častejšie v závislosti od druhu dreva, z ktorého je vyrobený. Každý rok by malo stačiť olejovanie alebo morenie.

Ako na jar vyčistiť záhradný nábytok

Záhradný nábytok, pokiaľ ho neskladujete niekde v suchu a teple dostáva cez zimu naozaj zabrať. Preto nebude tak jednoduché ho dať na jar do pucu. Nemajte však obavy, tu máte pár tipov a rád, ako začať. Začnite tým, že nábytok poriadne vykefujete, aby ste odstránili všetky nečistoty. Pokiaľ je nábytok vyrobený z dreva, budete ho musieť umyť mydlovou vodou a mäkkou handričkou. Nezabudnite ho potom opláchnuť čistou vodou.

Na kovový záhradný nábytok budete musieť použiť jemný čistiaci prostriedok a kefu. Všetko dôkladne umyte čistou vodou. Na odstránenie odolných škvŕn môžete použiť zmes octu a vody. Tú naneste na škvrnu handričkou a pred drhnutím nechajte niekoľko minút pôsobiť. Akonáhle dokončíte čistenie nábytku, uistite sa, že ho úplne vysušíte. Potom môžete na nábytok naniesť vrstvu oleja alebo leštidla, aby ste ho ochránili pred vonkajšími vplyvmi ako je slnko alebo dážď.

Vybrať pomôcky na upratovanie »

Záverečné zhrnutie

Jar je skvelým obdobím na upratovanie. Slniečko svieti a energie máme všetci dosť. Je potrebné sa do toho pustiť ale s rozvahou, preto si dopredu urobiť plán a postupovať krok po kroku. Určite nezabúdajte na správne čistiace prostriedky a čistiace pomôcky.

TOP produkty z kategórie Upratovanie

Podobné články

Ako na vianočné upratovanie?

Vianočné upratovanie je pre každého inak dôležité, niekto začína organizovane už od novembra, niekto ho ale necháva na poslednú chvíľu. Do Vianoc nám už zostáva pár posledných dní a pre tých, čo ešte s vianočným upratovaním nezačali tak ...