blog-post image

Ako na vianočné upratovanie?

Vianočné upratovanie je pre každého inak dôležité, niekto začína organizovane už od novembra, niekto ho ale necháva na poslednú chvíľu. Do Vianoc nám už zostáva pár posledných dní a pre tých, čo ešte s vianočným upratovaním nezačali tak tu mám pár rád ako naňho, aby ste ho stihli.

Plán upratovania

Najdôležitejšou pomôckou pre efektívne a rýchle vianočné upratovanie je plán. Prvé si spíšte, čo všetko chcete stihnúť a koľko času to asi zaberie, a potom si zostavte časový plán, kedy a čo upratáte. Každá činnosť a každá miestnosť zaberie iný čas, preto je potrebné si spísať, kedy máte koľko času a podľa toho si upratovanie zorganizovať.

Potom je dôležité naozaj tento plán dodržať, pretože akonáhle jeden deň vynecháte, všetko sa vám posúva a niečo jednoducho nestihnete. Aby vás nútilo plán dodržiavať, vyveste si ho na viac miest: na chladničku, na nástenku, do kúpeľne na okno, jednoducho všade tam, kde bude vždy na očiach, aby vám pripomínal, že je potrebné poriadne maknúť!

Ruky navyše

Nič vám neuľahčí prácu viac ako ruky navyše. Poproste ďalších členov domácnosti, aby sa zapojili a priložili tak ruku k dielu. Predsa len, nerobíte to len pre seba, ale robíte to aj pre ostatných. Aby vianočná atmosféra išla doma cítiť a bolo všetko pripravené, tak sa treba tiež trochu snažiť. Preto je super, keď vám niekto ďalší pomôže, všetko je rýchlejšie, efektívnejšie urobené a zároveň pri tom tiež môžete zažiť veľa zábavy a zábavy.

Upratovacie pomôcky

Čo budete potrebovať na upratovanie? To je dobrá otázka. Aby bolo upratovanie efektívne, rýchle a s čo najmenšou námahou, tak budete potrebovať správne upratovacie pomôcky. Mop, čistiace prostriedky, prachovky, dlhý zmeták, utierky z mikrovlákna, vedro, vrecia na staré veci na vyhodenie, boxy na organizáciu menších vecí. No jednoducho všetko, čo vám to upratovanie uľahčí.

Vybrat úklidové pomůcky »

Jedna miestnosť po druhej

Dôležité je neposkakovať od jednej veci k druhej. Začať jednou miestnosťou, tú dokončiť a až potom sa vydať na ďalšiu. Nie je efektívne odbiehať z jednej do druhej a robiť všetko možné. Takto paradoxne jednoducho neurobíte nič. Zároveň je dôležité sa zbytočne nezdržiavať napr. skúšaním oblečenia, ktoré chcete vyradiť, spomínaním na staré časy nad starými dekoráciami a pod.

Pravidlo zhora nadol

Dôležité je dodržiavať pravidlo zhora nadol. To znamená, že vždy začínajte miestami a vecami, ktoré sú najvyššie od podlahy, a potom sa postupne posúvajte nižšie a nižšie. Je to predovšetkým z toho dôvody, že by ste si vysali a potom dávali dole závesy z garniže az tých by opäť na zem napádal prach a pod.

Jedna miestnosť po druhej

Kúpeľne

V kúpeľniach je veľa vecí a miest, kde bežne nikto z nás neupratuje. Dobré je začať zhora, čo sme si už spomenuli. Pre tých, čo nemajú kachličky až k stropu to znamená zotrieť prach z hrán posledných obkladových kachličiek. Potom postupovať v čistení škár a kachličiek nižšie a nižšie. Väčšina z nás tak vysoko kachličky bežne neumýva.

Potom je tiež dôležité utrieť prach zo všetkých miest, dekorácií, fľaštičiek s kozmetikou a pod. Vyleštiť zrkadlo, vydezinfikovať sprchovací kút a zbaviť ho fľakov od vodného kameňa. Potom vyčistiť sprchovú hadicu, vaňu a odpad ako v sprchovacom kúte tak aj vo vani.

Zbaviť sa prebytočných nevyužívaných mydiel a šampónov, vyprať uteráky a predložky, vyčistiť umývadlo a jeho odpady. Dôležité je vyčistiť poriadne aj toaletu a jej splachovanie. Určite nezabudnite na okno a drobnosti ako sú vypínače a zásuvky.

Tip na bieliace pero na škáry:

Bieliace pero na škáry Wenko Whitener, 125 ml

Obr.: Bieliace pero na škáry Wenko Whitener, 125 ml

Obývacia izba

V obývacej izbe určite zložte závesy a záclony, očistite garniže, utrite rámy obrazov, utrite prach zo všetkých poličiek a dekorácií na nich. Postupujte nižšie a utrite prach na všetkých skrinkách a dekoráciách na nich, vytrite šuplíky a vytrieďte zbytočné veci. Staré letáky a noviny vyhoďte, utrite ovládače. Vankúše a deky vyperte, gauč a koberec vysajte či vyčistite. Nezabudnite poriadne povysávať aj pod gaučom a skrinkami a tiež za nimi poriadne vytrieť.

Tip na utierky:

Viacúčelové utierky, 4 ks

Obr.: Viacúčelové utierky, 4 ks

Kuchyňa

Kuchyne si nechajte až naposledy, predsa len v nej pečiete pečivo. Takže až bude dopečené, môžete sa do nej pustiť. Vytrieť skrinky a šuplíky, vyčistiť chladničku, umyť starostlivo rúru, vyčistiť odpadkové koše, odpady umývačky a drezu, všetko dôkladne vydezinfikovať. Nezabudnite tiež na vytriedenie zbytočných a prešlých potravín, prípadne vytrieďte riad, ktorý už nepoužívate, alebo je už opotrebovaný.

Tip na čistič na vodný kameň:

Tescoma Čistič na vodný kameň ProfiMATE 500 ml, Aloe vera

Obr.: Tescoma Čistič na vodný kameň ProfiMATE 500 ml, Aloe vera

Spálne

Spálňu v prvom rade poriadne vyvetrajte, zložte záclony a vyperte ich. Vyzlečte posteľ, vyberte poťah od matracov a vysajte matrace. Utrite prach na ráme postele, vytrite šuplíky nočných stolíkov a poriadne vysajte a vytrite podlahy. Periny a vankúše dajte von vyvetrať aspoň na pár hodín. Posteľnú bielizeň, ktorú máte v skriniach vytrieďte, a to čo je už nepekné alebo nepoužívané vyhoďte.

Tip na obliečky s vianočnou tématikou:

Červené obliečky Catherine Lansfield Munro Stag, 200 x 200 cm

Obr.: Červené obliečky Catherine Lansfield Munro Stag, 200 x 200 cm

Šatňa

Šatňa je jednou z najobávanejších častí upratovania. Nielen, že je potrebné vytriediť nepotrebné, ale aj zvyšok oblečenia pekne roztriediť a systematicky uložiť späť do skríň. Police aj šuplíky po vytiahnutí oblečenia vytrite a vydezinfikujte.

Detské izby

Detské izby a vianočné upratovanie, to veľmi k sebe nejde, ale aj v nich treba zakročiť. Tu je ale naozaj fajn zapojiť vaše malé ratolesti a povedať im, čo majú robiť. Tí, čo zvládnu, tak nech si sami upratajú v skrini, utrú prach a vysajú. Prevlečte deťom postele, vyperte poťah na matrace a vysajte ich. Vysajte tiež koberce a najlepšie ich aj vyčistite. Periny a vankúše dajte vyvetrať von. Plyšové hračky, ktoré môžete prať vyperte a zvyšok hračiek umyte.

Tip na úložné boxy:

Sada 2 čiernych úložných škatúľ Compactor Stripes

Obr.: Sada 2 čiernych úložných škatúľ Compactor Stripes

Drobnosti na koniec

Nezabudnite na drobnosti ako sú utrieť vypínače a rámčeky zásuviek. Dezinfikovať kľučky. Myslite tiež na práčku, sušičku, umývačku riadu a ostatné spotrebiče. Odvápnite ich, očistite, vydezinfikujte, vyčistite odpady. Ďalším miestom na upratovanie je botník. Roztrieďte topánky, nepotrebné vyhoďte a vytrite skrine. Topánky si zoraďte a zorganizujte tak, nech už žiadne nehľadáte a nech skriňa vyzerá skvele aj otvorená.

Záverečné zhrnutie.

Na záver by som chcela povedať, nech sa upratovaním zbytočne nestresujete. Áno, tento článok je plný bodov a tipov k tomu čo upratovať, ale nič sa nesmie preháňať. Myslite na to, koľko času máte a koľko z neho budete chcieť obetovať upratovania, namiesto času s rodinou. Vianoce majú byť o príjemne strávených chvíľach, takže si ich nepokazte. Prajem veľa zdaru a šťastné a veselé.

Vybrat úklidové pomůcky »

TOP produkty z kategórie Upratovanie

Podobné články

Tipy na jarné upratovanie

Je tu opäť to ročné obdobie, kedy sa počasie začína otepľovať, kvety začínajú kvitnúť a všetko vo vašom dome potrebuje riadne upratovanie. Jar je skvelý čas na upratovanie a organizáciu vecí! V tomto článku preberieme pár tipov, ako si d...