blog-post image

Záhradný nábytok: Ako vybrať ten pravý?

Keď príde záhradná sezóna, mnohí z nás chcú svoj záhradný nábytok modernizovať. Možno tento rok hľadáte niečo nové? V tomto článku preberieme niektoré veci, ktoré treba zvážiť pred nákupom záhradného nábytku. Dáme vám tiež niekoľko tipov, ako sa starať o nábytok, keď už je na vašej záhrade. Tak čítajte ďalej a zistite všetko, čo potrebujete vedieť o výbere záhradného nábytku!

Pokiaľ ide o záhradný nábytok, je potrebné vziať do úvahy niekoľko vecí, aby ste si vybrali tie správne kúsky pre váš vonkajší priestor. V tomto príspevku na blogu si prejdeme, aký záhradný nábytok potrebujete, z akého materiálu by mal byť vyrobený a ako sa oň starať. Na konci tohto príspevku budete pripravení nakupovať záhradný nábytok ako profesionál!

Vybrať záhradný nábytok »

Dôležité kúsky záhradného nábytku

Stôl a stoličky: toto je najzákladnejšia záhradný set nábytku, ktorú nájdete vo väčšine záhrad. Stôl a stoličky vám poskytujú miesto na jedenie, pohostenie hostí alebo len relaxáciu vonku.

Lavičky: lavičky sú skvelým doplnkom každej záhrady, pretože poskytujú ďalšie miesto na sedenie bez toho, aby zaberali príliš veľa miesta. Záhradné lavice sú tiež ideálne pre záhradné párty alebo vonkajšie akcie, kde možno potrebujete usadiť veľké množstvo ľudí.

Hojdacia sieť: záhradné hojdačky a siete sú dokonalým miestom pre relaxáciu na záhrade. Či už ten svoj postavíte medzi dva stromy alebo nainštalujete stojan, uistite sa, že máte na záhrade miesto určené na odpočinok.

Záhradný domček pre deti: ak máte deti, budú sa tiež potrebovať niekde na záhrade hrať. Záhradný domček je dokonalým riešením - môžu ho využiť ako domček na hranie, skladisko alebo aj miesto na spanie za teplých letných nocí.

Hojdačka: zahradná hojdačka je nutnosťou na každej záhrade - sú skvelé pre deti i dospelých. Uistite sa však, že kupujete takú, ktorá je odolná voči poveternostným vplyvom, pretože záhradný nábytok je neustále vystavený prírodným vplyvom.

Pergola alebo altánok: ak máte veľkú záhradu, možno budete chcieť zvážiť pridanie altánku alebo pergoly. Tieto štruktúry môžu poskytnúť tieň v horúcich dňoch a môžu byť ozdobené svetlami alebo rastlinami, aby vytvorili krásne ohnisko vo vašej záhrade.

Vodný prvok: ďalším doplnkom, ktorý môže vašej záhrade dodať funkciu aj krásu, je vodný prvok. Jednoduchá fontána, kúpeľ pre vtáky alebo malé jazierko môže vašej záhrade dodať ukľudňujúci prvok, zatiaľ čo prepracovanejší vodný prvok môže byť skutočným skvostom.

Tip na záhradný set nábytku:

Súprava Záhradného Nábytku Clarence

Obr.: Súprava Záhradného Nábytku Clarence

Z akého materiálu býva záhradný nábytok vyrobený

Drevo: Drevo je najobľúbenejším materiálom pre záhradný nábytok, pretože je odolné a vyzerá skvele v akomkoľvek prostredí. Pokiaľ si vyberiete drevený nábytok, nezabudnite ho pravidelne olejovať, aby ste ho chránili pred poveternostnými vplyvmi.

Kov: Kovový nábytok je tiež veľmi obľúbený, pretože je často cenovo dostupnejší ako drevený. Časom však môže hrdzavieť, takže si vyberte kov, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom.

Plast: Plastový záhradný nábytok je skvelou voľbou, ak hľadáte niečo lacné a nenáročné na údržbu. Len majte na pamäti, že plastový nábytok môže na slnku časom vyblednúť.

Vybrať záhradný nábytok »

Drevený záhradný nábytok

Záhradný nábytok môže byť skvelým doplnkom vášho domova. Môže vám poskytnúť miesto na relaxáciu a užiť si vonku a zároveň pridať hodnotu vašej nehnuteľnosti. Pred zaobstaraním záhradného nábytku by ste však mali mať na pamäti niekoľko vecí. Tu sú výhody a nevýhody dreveného záhradného nábytku.

Výhody

  • Drevený záhradný nábytok je odolný a pri správnej starostlivosti vydrží mnoho rokov.
  • Je tiež pomerne ľahké sa o neho postarať; jednoduchý náter alebo tmel ho ochráni pred poveternostnými vplyvmi a pomôže mu zachovať pôvodný vzhľad.
  • Drevený záhradný nábytok môže dodať vášmu vonkajšiemu priestoru nádych elegancie.

Nevýhody

  • Drevený záhradný nábytok môže byť náchylný na poškodenie prírodnými živlami, vrátane slnka a dažďa.
  • Pokiaľ žijete v oblasti s vysokou vlhkosťou, môže byť drevený záhradný nábytok tiež náchylný k plesniam.
  • Drevený nábytok býva spravidla drahší ako iné

Celkovo má drevený záhradný nábytok svoje klady aj zápory. Pokiaľ si však urobíte čas na správnu starostlivosť, môže byť krásnym doplnkom vášho domova, ktorý vydrží mnoho rokov.

Tip na drevený záhradný nábytok:

Záhradná Súprava Camile Masív Akácia

Obr.: Záhradná Súprava Camile Masív Akácia

Plastový záhradný nábytok

Plastový záhradný nábytok je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo cenovo dostupné a odolné. Pred nákupom však treba zvážiť niektoré nevýhody. Tu sú výhody a nevýhody plastového záhradného nábytku:

Výhody

  • Plastový záhradný nábytok je cenovo veľmi dostupný.
  • Je tiež veľmi odolný a odolá všetkým typom poveternostných podmienok.
  • Plastový záhradný nábytok sa veľmi ľahko čistí a udržuje.
  • Je tiež ľahký a ľahko sa premiestňuje, takže je ideálny pre malé záhrady alebo terasy.

Nevýhody

  • Plastový záhradný nábytok môže na priamom slnku časom vyblednúť.
  • Môže tiež prasknúť alebo prasknúť, pokiaľ nie je správne udržiavaný.
  • Nie je ekologický

Tip na plastový záhradný nábytok:

KONDELA Menibor záhradný set z umelého ratanu sivá

Obr.: KONDELA Menibor záhradný set z umelého ratanu sivá

Kovový záhradný nábytok

Pred nákupom záhradného nábytku treba zvážiť niekoľko vecí, napríklad z akého materiálu je vyrobený. Kovový záhradný nábytok má niekoľko výhod a nevýhod, ktoré treba vziať do úvahy.

Pozitívne je, že kovový záhradný nábytok je veľmi odolný. Odolá všetkým druhom poveternostných podmienok, od horúceho slnka po silný dážď a všetko medzi tým. Kovový nábytok je tiež pomerne nenáročný na údržbu – na to, aby vyzeral čo najlepšie, obvykle stačí iba utretie vlhkou handričkou.

Kovový záhradný nábytok má však aj svoje nevýhody. Jednou nevýhodou je, že sa na priamom slnku môže dosť zahrievať, takže sa na ňom v letných dňoch nepohodlne sedí. Môže byť tiež celkom hlučný, keď prší, pretože kvapky dažďa sa budú odrážať od kovového povrchu.

Tip na kovový zahradný nábytok:

Záhradná Zostava Velia

Obr.: Záhradná Zostava Velia

Ako vybrať záhradný nábytok

So správnym záhradným nábytkom môžete vytvoriť pokojnú oázu, kde môžete relaxovať a uniknúť zhonu každodenného života. Ako teda vybrať záhradný nábytok, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám?

Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť pred nákupom:

Veľkosť vašej záhrady: Než si kúpite akýkoľvek nábytok, musíte si zmerať veľkosť vašej záhrady. V opačnom prípade riskujete, že kúpite príliš veľa alebo príliš málo nábytku.

Klíma: Pokiaľ žijete v oblasti s extrémnymi poveternostnými podmienkami, musíte sa uistiť, že váš záhradný nábytok odolá prírodným živlom.

Váš rozpočet: Záhradný nábytok môže byť drahý, takže si pred nákupom musíte stanoviť rozpočet.

Váš štýl: Chcete záhradný nábytok, ktorý je klasický a elegantný? Alebo dávate prednosť niečomu modernejšiemu? Nezabudnite si vybrať záhradný nábytok, ktorý zodpovedá vášmu osobnému štýlu.

Vybrať záhradný nábytok »

Aký design môžeme zvoliť záhradný nábytok

Pokiaľ ide o záhradný nábytok, existuje mnoho rôznych designov, z ktorých si môžeme vybrať. V závislosti na našom osobnom štýle a vkuse sa môžeme rozhodnúť pre niečo modernejšie alebo niečo tradičnejšie. Existuje aj mnoho rôznych materiálov, z ktorých možno záhradný nábytok vyrobiť, ako je drevo, kov alebo dokonca plast.

Pokiaľ máme menšiu záhradu, môžeme sa rozhodnúť pre záhradný nábytok, ktorý je skladný a nezaberie príliš veľa miesta. Skladacie stoličky a stoly sú skvelou voľbou, pretože sa dajú ľahko uložiť, keď sa nepoužívajú. Ak máme väčšiu záhradu, potom by sme mohli uvažovať o záhradnom nábytku, ktorý je trvalejší ako je altánok alebo pergola. Tie môžu poskytnúť skvelý priestor na zábavu hostí alebo jednoducho len pre odpočinok na záhrade.

Ak máte tradičnú záhradu, potom možno budete chcieť ísť po klasickom záhradnom nábytku. To môže zahŕňať kovaný železný stôl a stoličky alebo drevenú piknikovú lavicu. Môžete tiež doplniť niektoré lucerny alebo solárne svetlá.

Ak máte modernú záhradu, možno budete chcieť zvoliť moderný záhradný nábytok. To by mohlo zahŕňať elegantný kovový stôl a stoličky alebo dokonca vonkajšie pohovku. Môžete tiež pridať nejaké akcentné zahradné osvetlenie, ako sú LED svetlá alebo reflektory.

Ak máte vidiecku záhradu, potom možno budete chcieť zvoliť rustikálny záhradný nábytok. To môže zahŕňať drevený stôl a zahradné stoličky alebo lavice vyrobené z recyklovaného dreva.

Pokiaľ sa vyžívate v relaxovaní av bohémskom štýle, určite budete voliť závesné kreslá, hojdacie siete, alebo dokonca posedenie na zemi s vankúšikmi a dekami.

Tip na designový záhradný nábytok:

Štýlová Sedacia Zostava Illaria Na Záhradu

Obr.: Štýlová Sedacia Zostava Illaria Na Záhradu

Ako sa starať o záhradný nábytok

Drevo: Ako sme už spomínali, budete musieť svoj drevený nábytok pravidelne olejovať, aby vyzeral čo najlepšie. Tiež by ste mali obrúsiť všetky zdrsnené miesta a každých pár rokov ich znovu nalakovať.

Kov: Aby ste sa vyhli hrdzi, uistite sa, že kovový nábytok často čistíte a každých pár rokov ho znova natrite.

Plast: Najlepší spôsob, ako sa starať o plastový nábytok, je chrániť ho čo možno najviac pred slnkom. Pokiaľ začne blednúť, môžete ho vždy pretrieť a dať mu nový život.

Skladovanie: skladovanie záhradného nábytku v kôlni alebo garáži v zimných mesiacoch.

Údržba: pravidelné čistenie záhradného nábytku mydlom a vodou.

Ochrana: použitie krytu na záhradný nábytok na ochranu záhradného nábytku pred prírodnými živlami.

Pravidelná kontrola: kontrola poškodenia a opravy záhradného nábytku podľa potreby.

Vybrať záhradný nábytok »

Záverečné zhrnutie

Ak vyberáte záhradný nábytok, treba zvážiť niekoľko dôležitých vecí. A tými sú veľkosť záhrady, účel záhradného nábytku, štýl záhradného nábytku av neposlednom rade materiál nábytku a jeho skladovanie. Dúfam, že vám tento článok pomohol s rozhodovaním a nezostáva nič iné len sa pustiť do nákupu. Tak na čo čakáte?

TOP produkty z kategórie Záhradný nábytok

Podobné články

Záhradná kuchyňa, alebo ako tipy ako si ju zariadiť

Letné dni sa blížia a vy zvažujete zaobstaranie si letnej/záhradnej kuchyne? Každá z nás to pozná, vonku je krásne a vy stojíte doma pri platni, máte návštevu sediacu na záhrade a vy stojíte doma pri platni.

Prečo si teda kuchyňu nevybudov...