blog-post image

Záhradná kuchyňa, alebo ako tipy ako si ju zariadiť

Letné dni sa blížia a vy zvažujete zaobstaranie si letnej/záhradnej kuchyne? Každá z nás to pozná, vonku je krásne a vy stojíte doma pri platni, máte návštevu sediacu na záhrade a vy stojíte doma pri platni.

Prečo si teda kuchyňu nevybudovať priamo na záhrade, mať tak všetko potrebné po ruke a zároveň neprísť ako o čas strávený vonku v krásnom počasí, tak o čas s priateľmi? V tomto článku sa dozviete pár rád a tipov, na čo sa pri výbere záhradnej kuchyne zamerať.

Využitie záhradnej kuchyne

V prvom rade je potrebné, aby ste si rozmysleli, čo presne v záhradnej kuchyni budete chcieť pripravovať a ako a podľa toho sa bude odvíjať veľkosť a cena vašej kuchyne.

Ide o to, či budete chcieť grilovať na plynovom grile, alebo máte radšej grilovanie nad uhlím a drevom, či sa chystáte v kuchyni pripravovať aj iné pokrmy a potrebujete teda normálnu varnú dosku, či v kuchyni budete chcieť skladovať potraviny a potrebujete tam aj chladničku a ak tam budete aj riad umývať.

Podľa toho všetkého sa potom rozhodujete, ako veľká kuchyňa bude, kde bude a či bude zastrešená.

Vybrať zahradný nábytok »

Voľba materiálu kuchyne

Neodporúča sa voliť drevený materiál kuchyne a to z jednoduchého dôvodu, drevo vplyvom nepriaznivého počasia, vplyvom slnka a zmeny teplôt trpí. Je nutné ho dosť často upravovať a ošetrovať.

Preto je lepšia voľba kameň, tehla a nerez. Spotrebiče tiež voľte s veľkým rozmyslieť, a to hlavne v prípade, keď nebudete mať túto kuchyňu pod strechou, alebo v záhradnom domčeku. Bežné spotrebiče by nepriaznivé počasie nezvládli a museli by ste ich po každom varení schovávať.

Na čo nesmiete zabudnúť, pri zariaďovaní záhradnej kuchyne

Prívod vody – ak máte v pláne v kuchyni umývať riad, je dobré si zariadiť prívod vody. Sú však ale aj možnosti, nosenie v kanistroch do zásobníka.

Prívod elektriny – určite nebudete chcieť vždy posedenie a varenie ukončiť len kvôli zotmeniu, teda je super, keď máte možnosť mať v kuchyni aj elektrinu a svetlo. Elektrina je dôležitá aj vo chvíli, keď v nej budete chcieť mať štandardné spotrebiče, ako je chladnička, sporák, umývačka a pod.

Miesto na sedenie – nezabudnite na miesto na sedenie v kuchyni. Záhradný kuchyňu si väčšina z vás vyhotovuje predovšetkým preto, že keď organizujete grilovačku tak všetko chystáte vo vnútri v kuchyni a vlastne vôbec netrávite čas s rodinou alebo návštevou, preto si kupujete záhradné kuchyňu aby bolo všetko po ruke a chcete sebe i vašim hosťom zaistiť čo najväčšie pohodlie.

Tip na zahradné sedenie:

Eshopist Jedálenská súprava Baracoa XXL z polyrattanu - 13 dielov čierna

Obr.: Eshopist Jedálenská súprava Baracoa XXL z polyrattanu - 13 dielov čierna

Odvod dymu a výparov – dôležitou funkciou vašej záhradnej kuchyne tiež je spôsob odvádzania dymu a výparov z varenia. Vždy myslite na to, že ak máte kuchyňu napríklad v uzavretom priestore v zimnej záhrade, niekdy jednoducho dym a výpary musia unikať.

Miesto na skladovanie riadu – nezabudnite na úložný priestor pre riad, predsa nechcete behať tam a späť domov pre neho.

Miesto na skladovanie dreva – dobré je si zároveň urobiť priamo priestor vedľa grilu a pece, na skladovanie dreva, nech pre neho nemusíte chodiť nikam ďaleko.

Drez alebo umývačka – výhodu majú tí, ktorí majú možnosť prívod vody a elektriny a môžu si priamo do záhradnej kuchyne zaobstarať aj umývačku, tí čo takú možnosť nemajú, iste budú ale radi za drez a zásobník na vodu.

Vybrať zahradný nábytok »

Vylepšováky

Udiareň – ak máte kuchyňu vo svahu, alebo máte zostávajúci priestor, určite oceníte domácu udiareň, v ktorej môžete údiť nielen mäso, ale aj syry a zeleninu.

Pec na pizzu – je dnes veľmi obľúbenou vychytávkou záhradných kuchýň. Pec zaistí vysokú teplotu, preto môžete počas chvíľky urobiť niekoľko pízz naraz, je to nielen suprová vec, ale taky veľmi zábavná.

Televízia – váš muž určite neocení nič viac, než že bude mať v záhradnej kuchyni aj televíziu a dobré ozvučenie, aby sa mohol s priateľmi treba pozerať na hokej s vychladeným pivom a grilovaným mäsom.

Závetrie – ak máte pergolu iba zastrešenú, ale otvorenú, existujú rôzne plachty, rolety alebo steny z plexiskla, ktoré vám zaistia závetrie.

Hojdačky a závesné kreslá – relax a pohodu vám tiež môže zaistiť nábytok navyše a to v podobe záhradnej hojdačky alebo závesného kresla.

Tip na zahradnú hojdačku:

NABBI Lilly záhradná hojdačka antracit / hnedá

Obr.: NABBI Lilly záhradná hojdačka antracit / hnedá

Záverečné zhrnutie

Pred realizáciou záhradnej kuchyne si nezabudnite premyslieť miesto kde bude, či bude zastrešená, aká veľká bude, či máte možnosť prívodu vody a elektriny a čo všetko v nej potrebujete variť a grilovať. Potom už len zvoľte správny materiál a nezabudnite na miesto na posedenie. Užite si príjemné dni s priateľmi a rodinou.

Vybrať zahradný nábytok »

TOP produkty z kategórie Záhradný nábytok

Podobné články

Záhradný nábytok: Ako vybrať ten pravý?

Keď príde záhradná sezóna, mnohí z nás chcú svoj záhradný nábytok modernizovať. Možno tento rok hľadáte niečo nové? V tomto článku preberieme niektoré veci, ktoré treba zvážiť pred nákupom záhradného nábytku. Dáme vám tiež niekoľko tipov...