blog-post image

Sušička na ovocie: všetko čo potrebujete vedieť

Čo je sušička ovocia? Sušička ovocia je domáci spotrebič, ktorý sa používa na sušenie ovocia. Sušené ovocie potom môžete jesť ako desiatu alebo pridať do receptov. Ako funguje sušička ovocia? Spotrebič funguje tak, že okolo ovocia cirkuluje horúci vzduch, čo spôsobuje odparovanie vody vo vnútri. Ovocie sa tak vysušia a zachovajú sa v ňom živiny.

Prečo je lepšie sušiť ovocie doma, ako kupovať sušené ovocie v obchode? Existuje niekoľko dôvodov, prečo je lepšie sušiť si vlastné ovocie doma.

Čo je sušička ovocia?

Sušička potravín je stroj, ktorý odstraňuje vodu z ovocia a zeleniny. Sušené ovocie je možné konzumovať ako desiatu alebo použiť v receptoch. Sušičky fungujú tak, že cirkulujú horúci vzduch nad potravinou, čo spôsobuje odparovanie vody.

Sušičky ovocia sú stále obľúbenejšie, pretože umožňujú konzervovať ovocie a zeleninu bez použitia chémie alebo iných konzervačných látok. Sušené potraviny majú tiež dlhšiu trvanlivosť ako potraviny čerstvé.

Pokiaľ vás zaujímajú sušené potraviny, na trhu je v predaji mnoho rôznych typov sušičiek ovocia. Môžete si vybrať model, ktorý je dostatočne malý, aby sa zmestil na vašu kuchynský linku, alebo model, ktorý je dostatočne veľký na sušenie viacerých dávok potravín naraz. Existujú aj modely, ktoré prichádzajú s funkciami, ako je automatické vypnutie a staviteľné nastavenie teploty.

Pri výbere sušičky ovocia je dôležité zvážiť, aké množstvo sušených potravín chcete stihnúť naraz vyrobiť. Pokiaľ plánujete sušenie veľkého množstva ovocia a zeleniny, budete potrebovať väčší model, ktorý pojme viac tácok s jedlom. Pokiaľ plánujete sušené potraviny len občas, mal by vám stačiť menší model na pracovnú dosku.

Nech už potrebujete akékoľvek sušené potraviny, určite existuje sušička ovocia, ktorá je pre vás ideálna! Tak prečo to neskúsiť? Možno budete prekvapení, aké chutné môže byť sušené ovocie a zelenina.

Vybrať sušičku na potravíny »

Sušené potraviny majú mnoho výhod, vrátane:

  • Sú zdravým variantom desiaty.
  • Majú dlhšiu trvanlivosť ako čerstvé potraviny.
  • Nevyžadujú použitie chemikálií ani iných konzervačných látok.

Aké typy sušenia ovocia existujú

Existujú tri hlavné typy sušičiek ovocia: sušené na slnku, v rúre av sušičke. každá metóda má svoje výhody a nevýhody, ktoré musíte pred nákupom zvážiť.

Ovocie sušené na slnku sa sušia teplom slnka. Ide o najstarší spôsob sušenia ovocia a zeleniny a dodnes sa v mnohých častiach sveta používa. Výhodou sušenia na slnku je, že nevyžaduje žiadnu elektrinu ani špeciálne vybavenie - všetko, čo potrebujete, je slnečné miesto a trochu trpezlivosti. Nevýhodou je, že úplné vysušenie ovocia môže trvať dni alebo dokonca týždne a ste vydaní na milosť a nemilosť počasia. Ak je zatiahnuté alebo prší, proces sušenia sa oneskorí.

Sušené ovocie sa suší v nízkoteplotnej sušiarni. Táto metóda je rýchlejšia ako sušenie na slnku, ale aj tak trvá niekoľko hodín. Ovocie budete musieť strážiť, aby ste sa uistili, že sa neprevarí, pretože to môže viesť k strate chuti a živín.

Sušičky fungujú tak, že cirkulujú horúci vzduch nad jedlom, aby sa odstránila voda. Dehydratácia je najrýchlejší spôsob sušenia ovocia a prináša konzistentné výsledky. Sušičky však môžu byť drahé a využívajú elektrinu.

Pri výbere sušičky ovocia zvážte, aký druh ovocia budete sušiť a aký veľký priestor máte k dispozícii. Pokiaľ sušíte ovocie pre dlhodobé skladovanie, sušenie na slnku je dobrou voľbou. Ak chcete sušiť ovocie na desiatu alebo varenie, môže byť lepšou voľbou sušená v rúre alebo sušičke. Nech už zvolíte ktorúkoľvek metódu, užite si proces sušeného vlastného ovocia doma.

Tip na malú skladnú sušičku:

Concept SO2090 digitálna sušička ovocia

Obr.: Concept SO2090 digitálna sušička ovocia

Ako vybrať sušičku ovocia?

Keď sa suší, ovocie je koncentrovanejšie ako v chuti, tak v kalóriách. Sušené ovocie je tiež prenosné a má dlhú trvanlivosť, takže je skvelou desiatou na cesty alebo jej mať po ruke, keď dostanete chuť. Ale so všetkými rôznymi typmi a značkami sušičiek ovocia, ako viete, ktorý si vybrať?

Tu je niekoľko vecí, ktoré treba mať na pamäti pri výbere sušičky ovocia:

Veľkosť jednotky: Ak plánujete sušiť veľké množstvo ovocia naraz, budete potrebovať väčšiu jednotku. Naopak, ak chcete sušiť iba menšie množstvo alebo to chcete len vyskúšať, poobzerajte sa po menšej jednotke.

Typ vykurovacieho článku: Niektoré sušičky ovocia využívajú tradičné vykurovacie teleso, iné využívajú infračervenú technológiu. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody, takže urobte prieskum, aby ste zistili, čo by pre vás bolo lepšie.

Vlastnosti: Niektoré sušičky ovocia sú vybavené ďalšími funkciami, ako sú časovače a automatické vypínanie. Iné majú viac poschodí, takže môžete sušiť rôzne druhy ovocia súčasne. Pred nákupom zvážte, aké funkcie by pre vás boli najužitočnejšie.

Vzhľadom na tieto veci by ste mali byť schopní nájsť perfektnú sušičku ovocia pre vaše potreby! Sušené ovocie je skvelý spôsob, ako si užiť chuť a výhody čerstvého ovocia bez akéhokoľvek cukru a kalórií. Pokiaľ teda hľadáte možnosť zdravej desiaty, sušené ovocie je skvelou voľbou. Nezabudnite si vybrať sušičku ovocia, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám a preferenciám.

Tip na profesiálnějšú sušičku:

Concept SO3000 Sušička ovocia PROFI 1000 W

Obr.: Concept SO3000 Sušička ovocia PROFI 1000 W

Prečo je lepšie sušiť ovocie doma, ako kupovať sušené ovocie v obchode?

Odpoveď je jednoduchá. Keď sušíte ovocie doma, presne viete, čo do procesu sušenia patrí. Môžete kontrolovať kvalitu ovocia a množstvo cukru alebo konzervačných látok. Sušené ovocie zakúpené v obchode má často oxid siričitý pridaný ako konzervačný prostriedok, ktorý môže byť škodlivý pre váš tráviaci systém.

Sušenie ovocia doma je tiež ekonomickejšie ako nákup sušeného ovocia v obchode. Trocha sušeného ovocia je dlhá cesta, takže sa oplatí investovať do výroby veľké dávky, ktorá vydrží mesiace.

Pokiaľ teda hľadáte zdravší a prirodzenejší spôsob, ako si vychutnať sušené ovocie, skúste si ho usušiť doma!

Výhody sušenia ovocia doma:

  1. Sušenie ovocia je skvelý spôsob, ako spracovať vašu úrodu.
  2. Sušené ovocie je plné živín a tvorí zdravú desiatu alebo doplnok k akémukoľvek jedlu. Tu sú niektoré z výhod sušenia ovocia doma.
  3. Môžete kontrolovať kvalitu sušeného ovocia. Keď si sušíte ovocie doma, môžete si vybrať zrelé, čerstvé ovocie, ktoré je bez chemikálií a pesticídov.
  4. Môžete ovládať úroveň sladkosti. Sušené ovocie zakúpené v obchode je často naložené s cukrom, aby sa kompenzovala strata prírodných cukrov počas procesu sušenia.
  5. Keď sušíte ovocie doma, môžete kontrolovať, koľko cukru sa použije (ak sa použije).
  6. Môžete si prispôsobiť zmes sušeného ovocia. Milujete sušené banány, ale nedáte dopustiť na hrozienka? Keď ste si doma nasušili ovocie, môžete si vyrobiť mix podľa svojej chuti.
  7. Môžete ušetriť peniaze. Sušené ovocie je drahé, najmä ak kupujete bio alebo špeciálne odrody. Usušením ovocia doma získate rovnako skvelú chuť a výživu za zlomok nákladov a zároveň pokiaľ máte radi sušené, nemusíte kupovať predražené sušené z obchodu, ale urobiť si vlastné.

Tip na kvalitnú sušičku:

Sencor SFD 6600BK sušička ovocia

Obr.: Sencor SFD 6600BK sušička ovocia

Tipy, ktoré ovocie sušiť

Sušenie ovocia je skvelý spôsob, ako ich uchovať na neskôr. Ktoré ovocie je ale najlepšie sušiť? Tu je niekoľko tipov:

  • Figy sú ideálne na sušenie, pretože si zachovávajú sladkosť a majú žuvaciu textúru.
  • Marhule sú ďalším ovocím, ktoré sa dobre sušia. Sušením zosladnú a majú aj žuvaciu štruktúru.
  • Z broskýň je tiež skvelé sušené ovocie. Zachovajú si sladkosť a majú jemnejšiu textúru.
  • Hrušky sú tiež dobré ovocie na sušenie. Majú žuvaciu štruktúru a sušením zosladnú.
  • Jablká možno sušiť, ale budú mať inú chuť a štruktúru ako čerstvé jablká. Budú žuvacie a kyslé.
  • Hrozno je možné sušiť na hrozienka. Hrozienka sú sladké a majú žuvaciu textúru.
  • Mango je tiež vhodné na sušenie. Je sladké, ale môže byť niekedy aj tuhé
  • Maliny, jahody, čučoriedky a černice. Aj toto všetko ovocie sa dá sušiť a je veľmi dobré.

Vybrať sušičku na potravíny »

Aké vitamíny obsahuje sušené ovocie

Sušené ovocie je skvelý spôsob, ako získať svoj denný príjem vitamínov a minerálov, rovnako ako možnosť zdravej desiaty. Tu je niekoľko tipov, ktoré ovocie sušiť:

Jablká: Jablká sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitu a zdravie pokožky. Sušené jablká sú skvelým doplnkom do ovsených vločiek alebo jogurtu, alebo ich možno jesť samotná ako zdravú desiatu.

Banány: Banány sú bohaté na draslík, ktorý je nevyhnutný na funkciu svalov a kontrolu krvného tlaku. Sušené banány sú ideálne do mixu alebo granoly, alebo si ich môžete vychutnať samotné ako sladkú pochúťku.

Marhule: Marhule majú vysoký obsah vlákniny a beta-karoténu, ktorý je dôležitý pre zdravie očí. Sušené marhule sú skvelým doplnkom granoly alebo ovsených vločiek alebo si ich možno vychutnať samotné ako zdravú desiatu.

Slivky: Sušené slivky sú bohaté na antioxidanty a vlákninu, ktoré sú dôležité pre zdravie čriev. Sušené slivky sú skvelým doplnkom granoly alebo ovsených vločiek, alebo si ich môžete vychutnať samotné ako zdravú desiatu.

Tip na sušičku:

Concept SO-1060

Obr.: Concept SO-1060

Ako skladovať sušené ovocie?

Sušené ovocie je skvelý spôsob, ako si ovocie užívať po celý rok. Ako ich ale skladovať, aby zostali čerstvé a chutné? Tu je niekoľko tipov:

  1. Sušené ovocie skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Tým zabránite ich vyschnutiu alebo zatuchnutiu.
  2. Sušené ovocie umiestnite na chladné a tmavé miesto. Teplo a svetlo môžu spôsobiť, že sa sušené ovocie rýchlejšie kazí.
  3. Pravidelne kontrolujte svoje sušené ovocie. Vyhoďte všetky, ktoré majú pleseň alebo iné známky znehodnotenia.

Vybrať sušičku na potravíny »

Záver blogu

Ak ste ako ja, milujete sušené ovocie. Sú zdravou a chutnou desiatou, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek a kdekoľvek. Ale čo keby som vám povedala, že existuje lepší spôsob, ako sušené ovocie?

Sušička ovocia je jednoduchý spotrebič, ktorý možno použiť na sušenie ovocia doma s minimálnou námahou. Výsledky sú úžasné – sušené ovocie, ktoré je kypré, šťavnaté a plné chuti. A čo je najlepšie, zachovávajú si všetky svoje nutričné ​​hodnoty!

Ak hľadáte zdravú a lahodnú desiatu, ktorá sa ľahko pripravuje, potom vrelo odporúčam vyskúšať sušičku ovocia. Nebudete sklamaní!

TOP produkty z kategórie Sušičky potravín