blog-post image

Ako zariadiť obývaciu izbu? Rozhodnite sa v prvom rade pre štýl

Aby váša obývačka nebola len znáškou bez ladu a skladu nahromadených kusov nábytku a dekorácií, popremýšľajte, aký štýl je vám blízky. Možností je veľa a variácií ešte viac. Pretože nikto nehovorí, že tieto štýly nejde navzájom chytro kombinovať.

Možno túžite po minimalizmu, čo ale neznamená holé múry a miestnosť bez nábytku. Alebo si hovoríte, že by ste chceli skúsiť štýl eklektický, teda bohatý na kombinácie. Ale pozor! Čím viac štýlov zmiešame do jedného celku, tým premyslenejšie musíme k výberu každého kúsku pristupovať. K tomu je ideálny vyhľadávač nábytku, kde na jednom mieste nájdeme nábytok aj dekorácie a dokážeme si ich navzájom krásne doladiť.

Obývacia izba je najdominantnejšie miestností nášho bytu či domu a zvyčajne dáva štýl celému nášmu bývania. Aké štýly dnes letia najviac?

Bývajte v škandinávskom štýle

Asi najobľúbenejším štýlom je škandinávsky štýl bývania. Má rád prírodné materiály, jednoduché línie, umiernenú farebnosť v interiéri, často v bielo-béžovej farbe, niekedy s doplnkovou čiernou, napriek tomu ale nie je úplne minimalistický. Nebojí sa pracovať s dekoráciami, do interiéru rád pridáva solitérne kúsky. Či už ide o konferenčné stolíky vyzerajúce ako kus pňa, alebo o lustre do obývačky, ktoré sa však uplatňujú v hojnom množstve, až vytvorí unikátnu kompozíciu.

skandinavska obyvacka

Prečo ešte škandinávsky štýl milujeme? Pretože do našej obývacej izby prináša všetky tie moderné antistresové filozofie štíhleho šťastie - hygge, lagom či Lykke. A kto z nás netúži po šťastí a živote bez stresu?

Obývačka v diktátu minimalizmu

Minimalizmus milujú všetci, čo nemajú rádi lapače prachu, ako s pohŕdaním nazývajú všetky dekorácie, a vlastne čokoľvek, čo sa nedá ukryť za posuvné dvere vstavanej skrine, ktorá pre istotu nemá ani kovania. Napriek tomu nečakajte, že sa pre tento interiér hodí najlacnejší nábytok. Práve naopak. Čím nenápadnejšie kúsky, tým sú unikátnejší niečím, čo je robí aspoň desaťkrát drahšími než bežný nábytok. Obývacie zostavy takmer splynú s líniami múrov, jednofarebná komoda nie je pred múrom takmer vidieť, takisto sedačka nemá navyše ani "kudrlinky". Nič proti gustu, minimalizmus má rozhodne niečo do seba, ale potrebujete mať k nemu aj vhodný byt či nehnuteľnosť.

Retro štýl ako kombinácia starých a nových kúskov

Ak si chcete obývaciu izbu zariadiť v retro štýle, nesiahajte iba po starom nábytku z 50., 60. či 70. rokov. Ľahko by ste vytvorili paródiu na túto dobu. Sem tam nejaký ten kúsok rozhodne použiť môžete. Po zreštaurovanie dokáže vyzerať úplne skvele. Avšak nábytok do obývačky budete musieť tak či tak nakúpiť nový. Retro štýl letí, a tak mnohé hypermoderné kúsky vlastne odkazujú na typické dizajnové prvky tejto doby. Ide napríklad o subtílne stolné nohy z dreva s bielou stolnou doskou, o rôzne kresielka v retro dizajne, o vzdušné komody aj pohovky na drevených nôžkach. Báť sa všeobecne nemusíme plastu, chrómu, ani svetlého dreva či výrazných vzorov na bytovom textile i tapetách.

retro_nabytok.jpg

Je libo vintage?

Retro a vintage sa ľuďom často pletie, pritom vintage štýl bývania preferuje iné dizajnové hodnoty. Ide o štýl oveľa romantickejšie, často so starými kúskami. Hľadáte treba hodiny do obývačky vo vintage štýle? Siahnite po starých skriňových hodinách, alebo po kukačkách. Vintage kreslo je skôr ušiak, prípadne dokonca tradičné prútené hojdacie kreslo s ohýbaným drevom. Objaviť sa môžu komody v historizujúcom štýle. Často aj v tomto interiéri k novému pridávame staré. A v obývacej izbe sú to práve najčastejšie lacné komody z bazárov, ktoré si zrestaurujeme. Väčšina nábytku je ale nová - nikto z nás nechce žiť vo vetešnictví, ani v múzeu.

vintage_nabytok_kresla.jpg

Romantika provensálskeho štýlu je obľúbenou aj keď do paneláku sa nehodí

Biela farba či úplne jemné pastely, svetlé drevo, preslnený interiér, romantické vzory na bytovom textile aj pekné krivky na nábytku. K provensálskemu štýlu patrí kov i prútia, kusové koberce a samozrejme mnoho dekorácií, najmä však funkčných, treba rôznych jedálnych a čajových servisov, tácok, váz i kvetináčov. Obývačka v provensálskom štýle by samozrejme mal byť prevoňaný levanduľou, ktorá je tak typickú pre juhovýchodnom Francúzsku.

Industriálny štýl nie je vôbec studeným

Skôr predražený nábytok v industriálnom štýle sa dnes dá zaobstarať veľmi lacno. Obývacie steny vyzerajú ako pozvárané regály zo železa natretého čiernou grafitovú farbou. Všetko sa nesie v kovovom štýle, mnohokrát sa kombinujú skutočne staré kúsky zo zlikvidovaných tovární s moderným nábytkom, ktorý je napodobňuje. Do týchto interiéru sa však perfektne hodí obrie sedacie súpravy - predovšetkým veľká rohová sedačka aj sedacia súprava do U. Industriálny interiér je často loftom, v ktorom ani nie je oddelená spálňa. V tomto prípade sa tu skvele uplatní rozkladacie pohovky. Rozkladacia sedačka sa však hodí aj do obývačiek v bytoch, kde je štandardná členenie na miestnosti, a teda nechýba spálne. Rozložená sedacia súprava slúži ako komfortné oáza pre rôzne spoločné aktivity v rodine - napríklad hranie stolových hier.

industrialny_stolek.jpg

Prírodný a eko štýl je hitom mladej generácie

Stále častejšie najmä mladšie ročníky, často singles, preferujú prírodné bývania a v rovnakom duchu si zariaďujú aj svoje obývacie izby. Aj keď pravdou je, že veľakrát žijú v garsónkach a malometrážnych bytoch, takže jeden priestor tu slúži ako obývačka, spálňa, kuchyňa, jedáleň, predsieň novo aj kút pre home office. Tu sa rozhodne uplatní multifunkčné pohovka na odpočinok i spanie. Kvalitná rozkladacia pohovka každodenné spanie zaistí úplne bez problémov. Eko bývanie zariaďujeme najčastejšie nábytkom z masívu, z prútia a z ratanu. Často preferujeme rôzny textilný nábytok, napríklad sedacie vaky. Do interiéru si vešiame hojdacie siete a na zem si dávame koberčeky z prírodných materiálov. Nesmie samozrejme chýbať kvety a dokonca bylinky, ktoré si vo veľkom pestujeme.

Vidiecky štýl nájdeme tradične na našich slovenských chalupách

Takže nesmieme zabúdať, že mnoho Slovákov nemá len jednu obývaciu izba, ale hneď dve. Tu druhú na chate či na chalupe. A práve tu zachovávame obývačky, alebo ak chcete chyže či světnice, v tradičnom vidieckom štýle. Nie každému však vyhovuje starý rozpadajúci sa a zatuchnutý nábytok. Mnohí ľudia siahajú po novom nábytku vo vidieckom štýle. Často sa uspokojíme s nábytkom v škandinávskom či provensálskom štýle. Mnoho ľudí hľadá práve na chalupy lacný nábytok, ktorý nezaťaží rodinný rozpočet. Veď zariadiť dve domácnosti nie je nič lacné. Pritom aj lacné komody a sedačky za pár korún vie spolu s tradičnými vidieckymi dekoráciami vytvoriť veľmi útulný a prívetivý interiér.

Obývačka na záhrade i na terase

Ešte jeden trend hýbe bývaním - ďalšia obývačku máme na našich balkónoch a na záhrade. Novostavby bytov dnes majú skutočne úctyhodnú plochu terás, a tak sa sem zmestí aj úctyhodný záhradný nábytok. Samozrejmosťou je aj u majiteľov záhrad. Či už sedenie porovnateľné s obývacou izbou urobíme pod pergolou, alebo dokonca priamo pod holým nebom. Moderné materiály, najprv hliník a umelý ratan, sú úplne bezúdržbové. Niekto síce stále preferuje drevený nábytok, ale nezabúdajte, že aj ten z tropických drevín potrebuje pravidelné ošetrovanie vhodným olejom na tvrdé drevo, a to minimálne dvakrát ročne. Je to pracné a ošetrujúci oleje nie sú vôbec lacné.

Ako vyzerá moderná obývačka na záhrade? Áno, hovoríme o obývačke, pretože už dávno nejde len o nábytok typický pre jedálne, teda o stôl a stoličky. Na naše záhrady sa presunuli vodeodolné a UV odolné sedacie súpravy aj nízke konferenčné stolíky. Na záhradách netúžime "kulačit" ako predchádzajúce generácie záhradkárov. Chceme bezúdržbové záhrady s robotickými kosačkami, automatickú závlahou a parádny vonkajšie sedacou súpravou.

Čo patrí do modernej obývacej izby?

Nech už je nášmu srdcu blízky ktorýkoľvek z týchto štýlov, existuje typický nábytok a doplnky, ktoré v obývacej izbe nesmie chýbať. Dobre navrhnuta obývacia izba musí umožniť pohodlie pre všetkých členov rodiny naraz. Nutné je preto veľké sedenie, dnes najčastejšie väčšia rohová sedacia súprava. Niekedy je doplnená aj samostatnými kreslami. Do menších obývačiek sa umiestňuje pohovka. Sedacia súprava aj pohovka sú praktickejšie, ak sú rozkladacie. Vždy sa hodí miesto navyše na prespanie. V garsónkach a 1 + kk budeme pravdepodobne potrebovať rozkladaciu pohovku určenú na každodenné spanie.

Moderné obývacie izby sa oproti minulosti zmenili. Zmizli z nich obrie obývacie steny. Neznamená to však, že nie sú vôbec. Iba sa zmenšili, vytvorili priestor pre zavesenie veľkoplošné televízie a úložný priestor sa doplnil predovšetkým rôznymi solitérne stojacimi komodami. V kurze sú obývacie zostavy, vďaka ktorým vytvoríte perfektne vyladený základ obývacej izby, a ten potom ozvláštnite zaujímavými solitérnymi kúsky. Často sa tejto úlohy zhostí konferenčný stolík, alebo napríklad kresielko v odlišnom dizajne.

Obývacie izby sú však dnes mnohokrát súčasťou spojeného obytného priestoru s kuchyňou a jedálňou. Preto sa nábytok vzájomne dolaďuje v celom tomto priestore. Svojim štýlom i svojou farebnosťou. Nábytkom sa stáva aj priestor na podlahe, treba s mäkkým solitérnym kobercom uprostred obytnej plochy, kde sa hrajú deti, ale napríklad relaxujú i dospelí. Pri cvičení, čítania aj len tak polehávajúcu s knižkou pri káve a čaju. Nová kompozícia obytného priestoru preto zmenila aj lustre do obývačky. Ako jeden centrálny luster sa dnes preferujú rôzne lokálne svietidlá.

Nakoniec nesmieme v obývacej izbe zabudnúť ani na miesta pre našich domácich miláčikov – pre psíka aj mačku, alebo hneď pre celú svorku. Česi zvieratá chovajú, a je lepšie im v obývacej izbe vyhradiť ich miesto, než sa nechať nakoniec vytlačiť zo sedacej súpravy, ktorú naši maznáčikovia veľmi rýchlo a spoľahlivo obsadia.