blog-post image

Ako vybrať žehličku?

Žehlenie nepatrí medzi najobľúbenejšie činnosti v domácnosti. Čo ale môžete urobiť pre to, aby ste si túto činnosť uľahčili a strávili pri nej čo najmenej času? Dajte si záležať na výbere žehličky, ktorá vám žehlenie uľahčí. V tomto článku sa dozviete pár tipov a rád, ako vybrať práve tú správnu žehličku.

Ako často žehlíte a čo?

Pred výberom žehličky je dôležité uvedomiť si a premyslieť, ako často žehlíte, a predovšetkým aké materiály a aké veľké kusy oblečenia žehlíte. Pokiaľ žehlíte sem tam nejaké tričko, alebo uterák na zmäkčenie, určite pre vás nie je dôležité vyberať dokonale funkčnú naparovaciu žehličku.

Pokiaľ však žehlíte často košele, saká a celkovo veľa oblečenia do práce, mali by ste siahnuť po kvalitnejšej a výkonnejšej žehličke. Pokiaľ však žehlíte veľa veľkoformátovej a posteľnej bielizne, budete potrebovať žehliaci lis alebo mandle.

Príslušenstvo na žehlenie »

Kvalita a materiál

Rozhodujúce pre kvalitu žehličiek nie je primárne materiál, ktorý je na jej povrchu, ale materiál, z ktorého je vyrobená žehliaca plocha. Ten by mal byť vyrobený z odolného, nepriľnavého materiálu, ktorý ľahko kĺže po látke a skvele rozvádza teplo po veľkej ploche žehlenej bielizne.

Medzi najkvalitnejšie materiály žehliacich plôch žehličiek patrí predovšetkým keramika, brúsený hliník alebo nerezová oceľ. Stretnúť sa môžete aj s kombináciou viacerých materiálov. Najčastejšie sa kombinuje keramika s ďalšími zložkami.

Dôležitou vlastnosťou materiálu je tiež počet otvorov na vypúšťanie pary na žehliacej ploche, ktoré zaistia rovnomerné naparovanie a na čo najväčšej ploche.

Vlastnosti žehličky

Príkon a výkon

Príkon a výkon sú parametre, ktoré ovplyvňujú, ako rýchlo sa žehlička zahreje a koľko pary vyrobí. Príkon udáva rýchlosť nahriatia žehličky po jej zapnutí a ten by nemal byť nižší ako 1400 wattov, štandardné žehličky majú príkon niečo medzi 2000 a 2800 wattmi, tie lepšie majú viac.

Parný výkon súvisí aj s príkonom, a to tak, že čím vyššia má žehlička parný výkon, tým lepšie a viac bude produkovať žehlička pary. Parný výkon sa štandardne pohybuje v rozmedzí od 0 do niekoľkých stoviek gramov za minútu, tie kvalitné žehličky, ktoré odvedú dobrú prácu majú 50 gramov za minútu.

Ďalším parametrom je parný ráz, vďaka ktorému žehlička dokáže vypustiť viac pary pri žehlení obtiažneho kúsku textilu. Tento parný ráz by mal mať hodnotu zhruba 150 až 200 gramov za minútu.

Odvápňovacie funkcie

Niektoré žehličky neznesú obyčajnú vodu z kohútika, pokiaľ nemá žehlička odvápňovaciu funkciu, bude sa v žehličke usadzovať vodný kameň a ten jej ublíži a tiež vašej bielizni. Preto je potrebné vyberať správne a prípadne nalievať do žehličky destilovanú vodu, pokiaľ nie je vybavená odvápňovacou funkciou.

Tip na ostraňovač vodního kamene:

Sada 6 odstraňovačov vodného kameňa Wenko Rapid, 12,5 ml

Obr.: Sada 6 odstraňovačov vodného kameňa Wenko Rapid, 12,5 ml

Anti-drip systém

Anti-drip systém oceníte pri naparovacích žehličkách, pri ktorých pri znížení teploty hrozí, že voda, ktorá sa nezmenila na paru, začne odkvapkávať z naparovacej žehličky. Anti-drip systém odkvapkávaniu vody zabráni.

Žehliaca plocha

Žehliaca plocha je tým najdôležitejším parametrom žehličky, na ktorý by ste sa mali zamerať pri jej výbere. Pokiaľ si vyberiete zle a nekvalitný povrch, stane sa pre vás žehlenie naozaj peklom a nikdy nedosiahnete požadovaný výsledok.

Nielen že nekvalitná žehliaca plocha zle žehlí, ale tiež sa rýchlo opotrebuje a môže sa lúpať, čo môže na vašej bielizni spôsobiť nemalú neplechu. Medzi tie kvalitnejšie a drahšie povrchy patria: keramika, platinum, zafít, paládium a ďalšie plochy s nepriľnavým povrchom. Medzi tie lacnejšie povrchy patria: hliník, teflón a nerez.

Hmotnosť žehličky

Predtým to bývalo pravidlom, že čím ťažšia žehlička, tým lepšie vyžehlená bielizeň. Dnes to už ale nie je pravdou, vďaka práve skvele premysleným povrchom a ďalším funkciám žehličky. Dnes je to naopak – čím ľahšia žehlička, tým lepšia manipulácia s ňou. Ťažkú žehličku dnes využijete, pokiaľ bielizeň žehlíte až niekoľko dní po uschnutí alebo pokiaľ žehlíte posteľnú bielizeň a veľké plochy.

V prípade, keď žehlíte tričká, košele a viac vecí naraz, oceníte ľahkú žehličku, s ktorou sa ľahko manipuluje. Pokiaľ žehlička využíva parný systém, je potrebné myslieť na to, že aj voda, ktorú do nádržky žehličky nalejete niečo váži.

Dĺžka prívodného kábla

Ďalším dôležitým parametrom pre jednoduchú a rýchlu manipuláciu so žehličkou je dĺžka prívodného kábla. Premyslite si, kde budete bielizeň žehliť a ako ďaleko je od tohto miesta zásuvka, nech nemusíte ťahať cez pol miestnosti predlžovačku. Podľa toho si vyberte žehličku, ktorá má zodpovedajúcu dĺžku kábla.

Ďalšou možnosťou však je zaobstarať si žehliacu dosku, ktorá má vlastnú zásuvku a tá samotná sa káblom prepojí so zásuvkou, čo vám získa zase pár metrov navyše, prípadne tak môžete využiť skvelú žehličku, ktorú by ste si normálne nekúpili len kvôli dĺžke kábla.

Dnes tiež na trhu nájdete aj bezdrôtové žehličky, pričom teda nemusíte riešiť ani dĺžku prívodného kábla, ani žehliacu dosku s vlastnou zásuvkou. Tieto žehličky sú však drahšie pre svoje bezdrôtové vlastnosti.

Ďalšie funkcie žehličky

Regulácia teploty

Prevažná väčšina žehličiek má koliesko alebo tlačidlá, pomocou ktorých sa dá regulovať teplota. Väčšinou je to teplota medzi 70 až 220 °C. Na týchto tlačidlách alebo kolieskach bývajú aj obrázky, ktoré napomáhajú k rozhodnutiu, na akú teplotu žehliť. Teplota sa totiž odvíja predovšetkým od žehleného materiálu, takže symbolu na žehličke sú napr. vlna, textil, para a pod.

Funkcia automatického vypnutia

Dnes sa stretnete pri väčšine žehličiek s funkciou automatického vypnutia. Nielen že ak je žehlička nehybne v zásuvke zapnutá určitý čas tak sa sama vypne, ale niektoré žehličky majú túto funkciu tak technologicky vyspelú, že pokiaľ žehličku položíte na textil a odídete, nemusíte sa báť, že sa prepáli cez, ak zostane nehybná, automaticky sa vypne.

Samočistenie

Funkciu samočistenia je tiež dosť dôležitým parametrom žehličky, ktorá jej predlžuje životnosť. Vďaka vode sa v naparovacom systéme usadzuje nielen vodný kameň, ale aj rôzne nečistoty a baktérie, ktoré môžu systém tak znečistiť, že sa upchá a žehlička sa pokazí. Samočistiaci systém nahreje žehličku do maximálnej teploty, rozpustí tak nečistoty a vodný kameň, a to všetko sa potom vypustí aj s vodou zo žehličky von.

Ionizátor

Ionizátor je pokročilejšou funkciou, ktorou sú vybavené lepšie žehličky. Pomocou tejto funkcie naparovací systém vytvorí oveľa jemnejšiu paru, ktorá sa dostane hlbšie do štruktúry látky a lepšie tým vyrovná všetky nerovnosti.

Ukazovatele

Ďalší fajn funkcií sú ukazovatele teploty žehličky, prvé ukazuje po zapojení žehličky, či už je nahriata alebo nie, na konci zase po vypnutí ukazuje, či je ešte horúca.

Naparovacia špička

Niektoré žehličky sú vybavené naparovacími otvormi navyše aj v špičke žehličky, čo oceníte pri žehlení zákutí oblečenia, ako napríklad miest okolo gombíka na košeliach alebo pri žehlení goliera košieľ.

Druhy žehličiek

Ako sme si vyššie povedali, je potrebné si dopredu povedať, na čo žehličku budete využívať, čo od nej očakávate a ako často budete žehliť. Podľa toho zvoľte druh žehličky a jej špeciálne funkcie.

Naparovacie žehličky

Naparovacie žehličky sú najobľúbenejšími žehličkami väčšiny domácností. Nie sú veľmi veľké, takže si nemusíte robiť starosti s ich uskladnením, sú ľahké, takže sa s nimi jednoducho manipuluje a vďaka ergonomickému tvaru je žehlenie s nimi jedna radosť. Dôležité však je vybrať si tú správnu žehličku s ideálnymi parametrami. Na ktoré sa zamerať ste sa dočítali vyššie.

Najväčšou výhodou naparovacej žehličky je práve funkcia naparovania. Žehlička je vybavená naparovacími otvormi rozmiestnenými po celej žehliacej ploche, z ktorých vychádza para, vďaka ktorej sa bielizeň pri žehlení navlhčí a žehlenie tak prebieha ľahšie a so skvelými výsledkami.

Žehlenie s naparovacou žehličkou je ľahké a rýchle, žehlička sa nezahrieva dlho, takže ak sa ponáhľate a potrebujete vyžehliť jednu košeľu pred odchodom, nebude to s naparovacou žehličkou problém.

Nevýhodou naparovacej žehličky je, že nádobka na vodu nie je príliš veľká, takže pri žehlení väčšieho množstva bielizne budete musieť častejšie dopĺňať vodu.

Tip na naparovacej žehličku:

PHILIPS GC4567/80 žehlička naparovacia

Obr.: PHILIPS GC4567/80 žehlička naparovacia

Parné generátory

Žehlenie s parným generátorom je veľmi efektívne a dosiahnete s ním skvelé výsledky. Parný generátor totiž oproti bežným žehličkám pracuje s veľkým množstvom pary, takže je žehlenie oveľa jednoduchšie.

Para sa dostane hlboko dovnútra vlákien, čo zvyšuje efektivitu žehlenia a hlavne výsledok. Parné generátory majú taktiež nízku hmotnosť, teda manipulácia s nimi je jednoduchá.

Výhodou parného generátora je aj to, že jeho žehliaca plocha má tak nízku teplotu, že nehrozí spálenie odevu.

Naparovač odevov

Naparovač odevov je skvelým pomocníkom, vďaka ktorému docielite skvelé výsledky, bez námahy a žehliacej dosky. Naparovač totiž vyniká svojimi kompaktnými rozmermi, skladnosťou a hmotnosťou.

Pomocou ručného naparovača môžete rýchlo na vešiakov dožehliť košeľu alebo sako, závesy zavesené na oknách, alebo posteľnú bielizeň povlečenú na posteli. Nič nemusíte dávať dole a chystať si žehliacu dosku.

Žehličky na suché žehlenie

Žehličky na suché žehlenie dnes už nepatria medzi tie najobľúbenejšie, ako tomu bolo predtým. Patrí však medzi tie lacnejšie. Ich výhodou je nízka hmotnosť, pretože nemajú nádržku na vodu a ďalšie funkcie navyše, teda aj ich údržba je veľmi jednoduchá. Nevýhodou však je absencia naparovacích otvorov, takže výsledky žehlenia nie sú také skvelé. Pokiaľ však žehlíte raz za mesiac a nežehlíte žiadne špeciálne materiály, určite si aj s touto žehličkou vystačíte.

Cestovné žehličky

Cestovné žehličky ocenia predovšetkým tí, ktorí jazdia na pracovné cesty a potrebujú mať vždy košele či kostým vyžehlený. Cestovné žehličky sa vyznačujú svojou veľkosťou a nízkou váhou, práve pre možnosť prevážania bez zbytočnej záťaže navyše.

Hmotnosť cestovných žehličiek sa pohybuje od 500 g do 800 g, čo tiež závisí od veľkosti vodnej nádržky. Niektoré žehličky majú aj sklopnú rukoväť, čo vám ušetrí miesto v kufri. Niektoré žehličky sú vybavené funkciou dobíjania, teda sú bezdrôtové a jediné čo k nim potrebujete je dobíjací kábel alebo stanica.

Táto žehlička má pochopiteľne menšiu výkonnosť ako ostatní, avšak svoj účel splní. Tie kvalitnejšie majú keramickú žehliacu plochu, čo zvyšuje kvalitu žehlenia.

Žehliaca doska

V neposlednom rade je veľmi dôležitá voľba žehliacej dosky. Bez ideálnej plochy na žehlenie vám ani tá najlepšia žehlička nepomôže k najlepším výsledkom. Žehliaca doska by mala mať dostatočne veľkú žehliacu plochu, nastaviteľnú výšku, mala by byť 100% stabilná a pokiaľ žehlíte s parným systémom, mal by byť poťah dosky paropriepustný.

Čo sa vám bude hodiť je tiež odkladacia plocha dosky a malá sklopná žehliaca doska na navliekanie a žehlenie rukávov a malých plôch. Niektoré žehliace dosky sú tiež vybavené vlastnou zásuvkou, držiakom na kábel od žehličky a protišmykovými nožičkami.

Tip na žehliacu desku:

ORION Doska žehliaci IRON 118,5x41 cm

Obr.: ORION Doska žehliaci IRON 118,5x41 cm

Záverečné zhrnutie

Pred výberom žehličky si ujasnite, ako často žehlíte, aké oblečenie a aké množstvo bielizne a podľa toho vyberajte výkonnosť a druh žehličky. Nezabudnite tiež myslieť na ideálnu žehliacu dosku a ďalšie funkcie žehličiek, ktoré oceníte pre ľahšie žehlenie.

Príslušenstvo na žehlenie »

TOP produkty z kategórie Príslušenstvo na žehlenie