blog-post image

Ako vybrať vonkajšie svietidlá

Letné grilovanie a pohyb vonku po večeroch na záhrade sa blíži a vy hľadáte ideálne vonkajšie osvetlenie pre vašu záhradu a ďalšie miesta na nej. Neviete si však rady s tým, kde a aké svetlo umiestniť? V tomto článku sa dozviete pár tipov a rád ako na výber vonkajšieho osvetlenia.

Kde budú svietidlá umiestnená?

Na začiatok je dôležité rozmyslieť si, kde svetlá chcete mať. To znamená, že si musíte položiť niekoľko základných otázok:

  • Na akých miestach sa vo večerných hodinách, teda za tmy najčastejšie pohybujete?
  • Kadiaľ zvyčajne chodíte po záhrade, teda ktoré cestičky a miesta, potrebujete osvetliť?
  • Potrebujete, aby niektoré miesta bola osvetlená počas celej noci, počas celého večera, alebo len vo chvíli, keď tadiaľ prechádzate?
  • Máte na záhrade niečo tak pekného, ​​že by si to zaslúžilo samostatné nočné osvetlenie?
  • Ako veľmi bude osvetlenie vystavené nepriaznivému počasiu?

Vybrať vonkajšie svietidlá »

Ako sa vonkajšie svietidlá budú ovládať?

Pre rozsvietenie a zhasínanie svetiel je možné zvoliť ovládanie niekoľkými spôsobmi:

  • Klasické manuálne vypínača
  • Automatické rozsvietenie pomocou snímačov reagujúcich na stmievanie
  • Rozsvietenie pomocou pohybových čidiel
  • Rozsvietenie a zhasnutie v určitý čas, ktorý je naprogramovaný na centrálnom ovládacom paneli
  • Kombinácia niekoľkých

Tip na vonkajšie osvietlenie so senzorom:

Lindby PIR Vonkajšie nástenné svetlo Lillie s diódami LED

Obr.: Lindby PIR Vonkajšie nástenné svetlo Lillie s diódami LED

Dbajte na kvalitu vonkajšieho osvetlenia

Predsa len pretože budete mať svetlá vonku, je nutné, aby boli odolné nielen voči prachu, ale aj proti vlhkosti, dažďu a ďalším nepriaznivým vplyvom.

Pri výbere externého svetla sa môžete riadiť parametrami, ktoré udávajú práve odolnosť a kvalitu. Medzi ne patrí IP krytie, CRI – index podania farieb a WATT – koľko svetlo spotrebuje energia.

IP krytie

Stupeň vyjadrujúca hodnotu vodeodolnosti a ochrany proti vniknutiu prachu, iných telies a nečistôt zvonku.

  • IP 20 - vhodné len do interiéru
  • IP 23 - toto svetlo môžete využiť aj vonku, ale niekde pod strechou, kde na neho nebude pršať a príliš svietiť slnko
  • IP 44 - odolné proti vode, avšak umiestňuje sa skôr do kúpeľne, nie je určené na to, aby naň tiekol prúd vody, je odolné skôr proti vlhkosti a zrážajúca sa vode
  • IP 65 - toto svetlo je vhodné von aj na priamy dážď a okolo cesty, kde na neho bude zároveň padať veľa prachu a svietiť slnko
  • IP 67 - toto svetlo je možné umiestniť aj pod vodu, takže ho môžete využiť nielen do bazéna, ale tiež do jazierka alebo rybníčka

Tip na svietidlo vhodné do neprieznivých podmienok:

Heitronic Kvalitné podlahové zapustené svetlo V4A, okrúhle

Obr.: Heitronic Kvalitné podlahové zapustené svetlo V4A, okrúhle

CRI

CRI alebo Color Rendering Index je možné preložiť ako index podania farieb. CRI hodnotí to, ako veľmi je umelé svetlo podobné tomu dennému. Táto škála sa pohybuje na stupnici od 0 do 100. Platí tu priama úmera: čím je CRI vyššia, tým sa svetlo viac podobá pestrému dennému svetlu.

Watt

Počet Wattov udáva, aké množstvo energie naše osvetlenie spotrebuje. V tejto informácii sú však skryté informácie, ktoré udávajú dva výkony, a to svetelný a tepelný. Aby ste však naozaj presne zistili, koľko teda energia vaše osvetlenie spotrebuje, musíte zapátrať pri osvetlení po skratke lm (lumen), ktorá udáva intenzitu osvetlenia. Potom musíte lm číslo vydeliť celkovým príkonom udávaným vo wattoch a tým získate skutočnú spotrebu. Tu platí pravidlo, že čím vyššie číslo vám vyjde, tým menej peňazí za energiu spotrebovanú svietením miniete.

Vybrať vonkajšie svietidlá »

Úsporné osvetlenie

LED svietidlá

LED svietidlá sú najlepšou voľbou na ušetrenie elektrickej energie, tým pádom aj peňazí. Tieto svetlá sa dajú zaobstarať takmer v akomkoľvek prevedení.

Tip na stojacú LED lampú:

B.lux Terasová LED lampa Inn Side

Obr.: B.lux Terasová LED lampa Inn Side

Solárne osvetlenie

Solárne osvetlenie je nielen úsporným, ale aj jednoduchým variantom osvetlenia. Nikde nepotrebujete prívod elektriny a žiadnu elektrickú energiu teda nespotrebujete. Tieto svetlá celý deň zhromažďujú vďaka solárnemu panelu slnečné žiarenie, pomocou ktorého v noci svetlo svieti. Tieto svetlá sú dnes tak skvele vyrábané, že dokážu na celý večer osvetliť celú terasu.

Tip na solárne osvetlenie:

Esotec Solárna dekoračná lampa Smart Globe 2 dielna sada

Obr.: Esotec Solárna dekoračná lampa Smart Globe 2 dielna sada

Design

V neposlednom rade je dôležité premyslieť si celkový vzhľad záhrady ak tomu ešte dizajn svetiel. Či sa vám budú okolo cestičky hodiť skôr pätníkové svetlá, alebo stojacie lampy, či nad terasu budete chcieť bodové alebo závesné svetlá a pod.

Vybrať vonkajšie svietidlá »

Záverečné zhrnutie

Pri výbere svetiel sa zamerajte na to, kde svetlá chcete mať, ako ich chcete ovládať, koľko elektrickej energie vám spotrebujú a ako vám budú ladiť s celkovým vzhľadom vašej záhrady. Potom už len rozmyslite, koľko chcete do svetiel investovať a začnite s výberom. Prajem vám veľa šťastia.

TOP produkty z kategórie Svietidlá

Podobné články

Ako vybrať vnútorné osvetlenie?

Výber interiérových svietidiel je pomerne veľká veda. Nielen že svietidlá ovplyvňujú svetlo v miestnosť, ale ovplyvňujú aj jej celkový vzhľad, kvalitu spánku, a dokonca aj kvalitu života. Pri výbere vnútorných svietidiel sa zameriavame na m...