blog-post image

Ako vybrať vnútorné osvetlenie?

Výber interiérových svietidiel je pomerne veľká veda. Nielen že svietidlá ovplyvňujú svetlo v miestnosť, ale ovplyvňujú aj jej celkový vzhľad, kvalitu spánku, a dokonca aj kvalitu života. Pri výbere vnútorných svietidiel sa zameriavame na množstvo parametrov a na trhu je také množstvo svetiel, že môže byť naozaj náročné vybrať tie pravé. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, na ktoré parametre sa zamerať a ako si výber uľahčiť.

Vybrať osvetlenie»

Druhy interiérových svietidiel

Stropné osvetlenie

Stropné osvetlenie je vhodné do miestností, kde nechcete vďaka svetlám zásadne ovplyvniť estetický vzhľad interiéru. Sú to svetlá prisadené priamo k stropu (teda nejde vidieť žiadne závesné lanko alebo káble). Ak máte v pláne tieto svetla umiestniť do veľkej miestnosti, počítajte s tým, že ich bude treba viac ako jedno. Tieto svetlo totiž tvoria svetelný efekt v tvare kužeľa, teda neosvetlí príliš veľký priestor. Môžete zvoliť aj svetlá, ktoré sú priamo zabudované do stropu bez akéhokoľvek rámčeka (táto sa nazývajú svietidlá podhľadová).

Tip na stropné svietidlo:

Stropné LED svietidlo Joline chróm 46 cm

Obr.: Stropné LED svietidlo Joline chróm 46 cm

Lustre a závesné osvetlenie

Lustre a závesné osvetlenie sú svetlá, ktoré sú veľmi výrazným prvkom v miestnosti. Najčastejšie sa s nimi stretávame nad jedálenským stolom. Sú perfektným designovým prvkom a zároveň majú skvelé svetelné vlastnosti. Pri ich výbere si treba dať pozor na závesný bod. Zamyslieť sa nad tým, či svetlo závesný bod udrží. Zároveň tiež premyslite, či sa svetlo celkovo do interiéru hodí a zapadne tak do celkového designu v miestnosti.

Tip na závesné osvetlenie:

Lindby Lindby Tirane závesná lampa, farebné tienidlá

Obr.: Lindby Lindby Tirane závesná lampa, farebné tienidlá

Bodové osvetlenie

Bodové osvetlenie, inak tiež spotové, sa vyrába v mnohých variantoch a to napr. Jednobodové, päťbodové alebo viacbodové. Bodové osvetlenie je najvariabilnejší a to z jednoduchého dôvodu. Môžete si svetla poskladať do koľajníc, zapustiť do podhľadov, do stropov ... Množstvo a umiestnenie svetiel si môžete sami vybrať. Tieto svetlá nie sú závislé na určitom mieste, kde musí byť. Bodové svetlá sa zároveň vyrába v mnohých dizajnových variantoch.

Tip na bodové osvetlenie:

Drevené stropné svietidlo Thorin, dvoj-plameňové

Obr.: Drevené stropné svietidlo Thorin, dvoj-plameňové

LED panely

LED panely sa stávajú viac a viac obľúbenými a to hlavne pre ich praktické využitie. Nielen, že sú to úsporné svietidlá, ale zároveň osvieti naozaj veľkú plochu v miestnosti. Medzi ich výhody tiež patrí to, že majú nastaviteľnú teplotu svietenia. Zároveň je možné tieto svietidlá zapustiť priamo do sadrokartónu na strop alebo do steny, alebo zavesiť na lanká). LED svietidlá sú teda veľmi univerzálnymi svietidlami, ktoré nijako neovplyvní dizajn v miestnosti, ale zároveň sú dostatočne veľká a účinná, aby miestnosti dostatočne osvietila.

Tip na LED svietlo:

Led stropná Lampa Cornelius Neo 59/59cm 40 Watt

Obr.: Led stropná Lampa Cornelius Neo 59/59cm 40 Watt

LED pásiky

LED pásiky nájdu svoje využitie hlavne na miestach, kam sa svetlá nezmestia, ale trochua osvetlenie navyše sa tam hodí. Napríklad pod skrinky na kuchynskej linke, na schody, okolo televízie, okolo poličiek a tak ďalej. LED pásiky sa ľahko inštalujú, nie sú drahé a dodajú miestnosti šmrnc a romantickosť.

Tip na LED pásik:

Best Season LED svetelný pás s pohybovým senzorom, batéria

Obr.: Best Season LED svetelný pás s pohybovým senzorom, batéria

Stolové lampy a lampičky

Stolné lampy a lampičky slúži ako doplnkové osvetlenie do miestnosti. Nielen že sa dnes vyrába v mnohých veľkostiach a dizajnu, ale zároveň tiež s rôznou svetelnosťou a teplotou svetla. Lampy najčastejšie využijete v obývacích izbách, v spálňach a predsieňach. Dodávajú kúzlo miestnosti a zároveň sú veľmi praktickým pomocníkom pri čítaní, alebo v prípade, kedy chcete miestnosť len ľahko romanticky nasvietiť bez ostatných svietidiel.

Tip na designovú lampu:

Drevená lampa na písací stôl Shivanja biele

Obr.: Drevená lampa na písací stôl Shivanja biele

Osvetlenie podľa miestností

Osvetlenie do kúpeľne

Osvetlenie do kúpeľne vyberajte naozaj starostlivo. Malo by mať niekoľko bezpečnostných parametrov a spĺňať prísne normy a predpisy. Medzi tie patrí napr. Kde svetlo môže byť umiestnené a aby malo dostatočné krytie (tesnenie a označenie IP44 a vyššie → čo značí úroveň ochrany svetla proti vode a iným pevným častiam). Materiál z ktorého bude svetlo vyrobené, alebo v ktorom bude zasadené by malo byť odolné voči korózii. Do kúpeľní sa najviac hodia stropné svietidlá a svietidlá nad zrkadlo.

Tip na osvetlenie do kúpeľne:

Kúpeľňové stropné LED svietidlo Lyss chrómový

Obr.: Kúpeľňové stropné LED svietidlo Lyss chrómový

Osvetlenie do kuchyne

Osvetlenie do kuchyne býva väčšinou niekoľko druhové. Nielen že využijete klasické stropné svietidlá, ale môžete využiť aj ľad pásky, ktoré sa hodia pod skrinky nad kuchynskou linkou, alebo tiež podhľadové svetlá nad zvyšok kuchynskej linky a jej pracovnej plochy. Tu nie je potrebné riadiť sa normami, avšak je dôležité myslieť na to, či niektoré zo svetiel bude blízko sporáka, odkiaľ sa vyparujú tuky a iné plyny, ktoré by mohli svetlo mastiť alebo ničiť. Pokiaľ bude svetlo niekde blízko sporáka, odporúčam voliť podobné ako do kúpeľne, s označením IP44 a vyšším.

Tip na osvetlenie do kuchyne:

Lindby Kimban stropné svietidlo, 5-plameňové

Obr.: Lindby Kimban stropné svietidlo, 5-plameňové

Osvetlenie jedálne

Jedáleň býva v dnešnej dobe miestností, ktorá prepája kuchyňa s obývačkou. Vzhľadom k tomu, že tieto tri miestnosti sú nakoniec raz, ladí sa všetky svetlá v miestnosti ako celok. Avšak svetlo nad jedálenským stolom býva výnimkou a býva veľmi dominantným prvkom miestnosti. Nad jedálenský stôl je často využívané závesné svietidlo rôznych štýlov a z rôznych materiálov, ktoré vás zaujme ihneď pri príchode do miestnosti.

Tip na závesne osvetlenie nad jedáleňsky stol:

Lindby Lindby Sibillia závesná lampa s drevom, 5-pl.

Obr.: Lindby Lindby Sibillia závesná lampa s drevom, 5-pl.

Osvetlenie chodby a schodov

Do chodieb sú najčastejšie využívané stropné svietidlá a svietidlá na snímač. Na schody zasa nástenné svietidlá a ľad pásky priamo pod nášľapy schodov.

Osvetlenie obývačky

Osvetlenie obývačky je jedným z najdôležitejších. Predsa len je obývačka miestom relaxu, odpočinku, pohodlia a miestom, kde všetci trávime veľa času. Nielen že sa pozeráme na televíziu, ale tiež čítame knihy a pod. Teda je potrebné, aby bola obývačka dostatočne osvetlená a nekazili sme si tak oči. Zlé osvetlenie nielen kazí oči, ale má aj vplyv na únavu. Odporúčam voliť niekoľko radov bodového osvetlenia a nejakú tú lampu do priestoru navyše.

Tip na stojiacú lampu do obývačky:

Lindby Oblúková stojaca lampa Moisia v mosadzi

Obr.: Stojacia Lampa Maddison

Osvetlenie detských izieb

Čo sa týka osvetlenia detských izieb je potreba sa na neho zamerať rovnako ako na osvetlenie v obývačke. Deti si v izbe hrajú, robia úlohy a učí sa, preto je potrebné izbu dostatočne osvetliť. Zároveň mávajú deti problém s tmou a preto je fajn, im do izbičky dať nejakú tú lampičku na nočný stolík.

Tip na osvetlenie pre dieťa:

Nočné svetielko Rex London Cloud

Obr.: Nočné svetielko Rex London Cloud

Osvetlenie spálne

Do spálne si chodíte naozaj len oddýchnuť, maximálne čítať knihu. Preto je potrebné, aby nebolo v spálni zbytočne ostré a chladné svetlo. Tu sa hodí snáď každé osvetlenie, ako nástenné, tak lustre, alebo bodovky a zráoveň tiež stojacie lampy. Všetko čo vytvorí romantickú a relaxačné atmostféru je v spálni vítané.

Tip na osvetlenie do spálne:

Lindby Stropná lampa Umma, s medzerou, biela

Obr.: Lindby Stropná lampa Umma, s medzerou, biela

Záverečné zhrnutie

Výber interiérového osvetlenia je veľkým orieškom. Nielen že svetlá ovplyvnia celkový vzhľad miestnosti, ale aj ovplyvnia vaše zdravie. Preto je potrebné si pri vyberaní dať naozaj záležať. Svetlá samozrejme nie sú len funkčným doplnkom, ale aj doplnkom dizajnovým. Takže nezabudnite ladiť so zvyškom dizajnu v miestnosti.

Vybrať osvetlenie»

TOP produkty z kategórie Svietidlá

Podobné články

Ako vybrať vonkajšie svietidlá

Letné grilovanie a pohyb vonku po večeroch na záhrade sa blíži a vy hľadáte ideálne vonkajšie osvetlenie pre vašu záhradu a ďalšie miesta na nej. Neviete si však rady s tým, kde a aké svetlo umiestniť? V tomto článku sa dozviete pár tipov a ...