blog-post image

Ako vybrať vianočný stromček?

Vianočný stromček je tou najdôležitejšou súčasťou každej domácnosti na Vianoce pričom niekto ho má umelý a niekto živý. Aké sú najväčšie rozdiely medzi umelým a živým stromčekom a ako si ho správne vybrať? Niekto ho zdobí bankami, niekto drevenými ozdobami. Iný zas farebnými reťazami alebo len svetielkami. Každý stromček je jedinečný.

Ak si však kupujete nový a chcete sa dozvedieť, v čom je lepší živý av čom je lepší ten umelý a ako si ho správne vybrať, tak si prečítajte tento článok, v ktorom sa dozviete veľa užitočných rád a tipov.

Živý stromček

Kde sa živé vianočné stromčeky predávajú?

Vianočné stromčeky sa predávajú v rôznych obchodných reťazcoch, ktoré sa zameriavajú na stavebniny, záhradníctvo a pod. Veľa predajcov potom predáva stromčeky pred obchodnými domami. Stromčeky sa však dajú kúpiť aj priamo na plantážach, kde sa pestujú. Niektoré plantáže aj umožňujú, že prídete vo fáze kedy stromček ešte nie je odrezaný, vyberiete si ho a oni vám ho urežú.

Ako si vybrať živý vianočný stromček?

Kde stromček kúpiť?

Najkrajšie vianočné stromčeky, ktoré vydržia dlho, si určite nekúpite vo vykurovanom obchodnom dome. Stromčekom všeobecne teplo nerobí dobre, takže je lepšie si kúpiť stromček vonku alebo najlepšie na plantážach. Tieto stromčeky vydržia dlhšie a sú celkovo v lepšej kondícii, než tie, čo sú uskladnené v teple.

Vzhľad stromčeka

Určite si dajte na výbere stromčeka záležať, skontrolujte ho zo všetkých strán, skúste s ním aj trochu zatrepať, či podozrivo veľmi neopadá. Tiež skontrolujte či neusychá a či má pravidelne rastúce vetvy. Zároveň neodporúčam nechať si zrezať kmeň predajcom, stromčeky potom začnú trpieť a začnú rýchlejšie umierať. Je to síce spôsob úpravy, vďaka ktorému sa stromček jednoduchšie a lepšie zasadí do stojanu, ale uberá to na jeho životnosti.

Veľkosť stromčeka

Pri výbere myslite na to, koľko priestoru máte pre stromček vyhradených. Nie je nič horšie, než keď si kúpite stromček, ktorý sa vám do miestnosti nevlezie, alebo naopak vyzerá v miestnosti príliš malý. Najobľúbenejšia výška stromčekov je niečo medzi 1,5 až 2 metrami, ale určite voľte podľa toho, čo si môžete dovoliť. Samozrejme je tiež pravidlom, že čím vyšší a hustejší strom, tým drahšie tiež bude.

Druh stromčeka

Druh stromčeka značne ovplyvňuje, ako stromček vyzerá, ako dlho vydrží a aj akú cenu bude mať. Najobľúbenejšie a najpredávanejšie sú tieto druhy:

Smrek ztepilý

Smrek ztepilý je charakteristický pre svoje krátke a tuhé ihličie. Má hustú korunu a dá sa vybrať v niekoľkých odtieňoch od zelenej až po šedozelenú. Nevýhodou tohto druhu stromčeka je, že veľmi skoro opadáva. Výhodou je jeho nižšia cena.

Smrek pichľavý

Smrek pichľavý, inak tiež nazývaný smrek strieborný poznáte podľa šedozeleného až strieborného ihličia. Máva veľmi hustú korunu a pevné vetvy, čo oceníte pri vešení ťažkých ozdôb. Výhodou tohto stromčeka je, že opadáva úplne minimálne. Nevýhodou je, že ihličie má také trvé, že pri zdobení dosť pichá a tiež má vyššiu cenu.

Borovica lesná

Borovica lesná sa vyznačuje predovšetkým svojim dlhým ihličím. Tento stromček má redšiu korunu a vetvy má ďaleko od seba, takže môže pôsobiť chudobne. Avšak výhodou je, že vydržia dlho neopadávať. Cena je v porovnaní s ostatnými stromčekmi priemerná.

Borovica čierna

Borovica čierna má ešte dlhšie ihličie ako borovica lesná, pričom dĺžka jeho ihličia dosahuje od 8 až do 15 centimetrov. Má širšiu a pevnú korunu, a preto potrebuje viac miesta v miestnosti. Výhodou je, že ihličie takmer neopadáva, nevýhodou však je, že je ťažko dostať a má vysokú cenu.

Jedľa kaukazská

Jedľa kaukazská sa radí medzi tie najkrajšie stromčeky. Má krátke, na líci lesklé ihličie. Vetvy jedľa rastú pravidelne, husto a sú pevné, takže udržia aj ťažké ozdoby. Tento stromček má veľmi dlho životnosť, avšak oproti všetkým jeho skvelým vlastnostiam je tiež zo všetkých najdrahší.

Stojanček na stromček

Stojan na stromček je taktiež nutné poriadne zvážiť a vybrať ten pravý. Stojančeky sa vyrábajú z rôznych materiálov ako napr. drevo, kov, zliatina či plast. Väčšinou je každý stojan vhodný pre určitý typ stromčeka. Použitie sa potom rôzni napríklad podľa priemeru kmeňa stromčeka, jeho hmotnosti, tendencie opadávania a pod. Niektoré stojančeky sa tiež vyrábajú práve proti odpadávaniu aj s nádobou na vodu, teda kmeň stojí vo vode a stromčeku sa tak predĺži životnosť.

Nezabudnite myslieť na to, aký vysoký váš strom je. Čím vyššia bude, tým širšie by mali byť oporné nožičky, aby sa stromček nevyvrátil. Nemusíte mať z výberu strach, väčšina predajcov stromčekov a stojanov sú schopní a ochotní vám poradiť a vybrať pre vás ten najvhodnejší.

Tip na stojanček s nádobou na vodu:

Stojan na vianočný stromček Tree Nest Hip

Obr.: Stojan na vianočný stromček Tree Nest Hip

Ako sa o stromček doma postarať?

Po zakúpení stromček určite nechajte v chlade, pokojne aj na mraze. Teplotný šok by mu neurobil dobre a čím dlhšie bude v teple, tým skôr začne opadávať. Tí čo majú takú možnosť a majú garáž alebo pivnicu, tak pred tým, než stromček donesiete domov na zdobenie, nechajte ho deň alebo dva na mieste, kde je teplejšie ako vonku, ale väčšia zima ako doma.

Stromček sa tak postupne aklimatizuje a predĺžite tým čas, kedy začne opadávať. Zároveň jeho životnosť predĺžite tým, keď mi po zakúpení zrežete o kúsok kmeň a dáte ho do vody. Nikdy si nenechajte zúžiť priemer a pripraviť tak stromček o kôru, pokiaľ ho chcete dať do vody, alebo do stojanu s vodou. Stromček bez kôry nevie vodu vstrebávať.

Umelý vianočný stromček

Umelý vianočný stromček má množstvo výhod. Medzi tie najväčšie patrí úspora času aj peňazí, a to z prostých dôvodov. Každoročne nemusíte kupovať nový stromček, pretože tento vám vydrží dlho. Nemusíte teda stráviť veľa času vyberaním toho spravého živého. Zároveň umelý stromček pochopiteľne neopadáva, takže nestrávite veľa času upratovaním popadaného ihličia, alebo smoly na zemi. A v neposlednom rade jednoducho ušetríte veľa peňazí.

Vybrať umelý vianočný stromček »

Materiál umelých stromčekov

Materiál, z ktorého je stromček vyrobený významne ovplyvňuje jeho vzhľad a kvalitu.

PVC fólie – stromčeky vyrobené z tohto materiálu sú k dispozícii v mnohých farbách. Nevýhodou je, že po vytiahnutí z krabice potrebujú nejaký čas na to, aby sa jednotlivé vetvičky a ihličie narovnalo. Po niekoľkých rokoch sa už začnú ničiť a zostávajú pokrčené. Stromčeky z tohto materiálu nie vždy vyzerajú ako pravé stromčeky a ide na prvý pohľad okamžite vidieť, že sú umelé. Výhodou však je ich cena, pretože sú lacné.

Polyetylénové stromy (PE) – stromčeky z tohto materiálu sú hitom posledných vianočných sezón. Nielen že na pohľad sú takmer nerozoznateľné od živých stromčekov, ale na dotyk tiež. Stromčeky sú vyrábané v rôznych prevedeniach a imitujú rôzne druhy stromčekov. Stromčeky z (PE) sa vyrábajú najčastejšie vo variantoch 2D, 3D a 100 % 3D.

Tip na krásný vianočný stromček:

Umelý vianočný stromček prírodný smrek, výška 220 cm

Obr.: Umelý vianočný stromček prírodný smrek, výška 220 cm

Stromčeky s 2D ihličím

Ihličie stromčekov 2D je vyrábané z nastrihaných PVC fólií do požadovaných dĺžok a hustoty. 2D stromčeky vyzerajú skvelé a sú lacnejším variantom ako tie 3D. Ak však hľadáte alternatívu, medzi dobre vyzerajúcim stromčekom a dobrou cenou, potom je 2D stromček je ideálnou voľbou.

Stromčeky s 3D ihličím

Stromčeky s 3D ihličím prechádzajú oveľa zložitejšou výrobou ako tie s 2D. Konce ihličia sú totiž vyrobené z PE materiálov, ktoré sa odlievajú do foriem a vznikajú tak celé časti vetvičiek. V stredovej časti sa potom nachádza ihličie z PVC. Vďaka tejto kombinácii materiálov sú vetvy stromčekov husté a vyzerajú úplne skvele. Tieto stromčeky sú takmer na nerozoznanie od naozajstného živého stromčeka. Avšak zblízka a na dotyk na to samozrejme prídete. Nevýhodou je aj vyššia cena.

Stromčeky s 100% 3D ihličím

Tieto stromčeky sú vyrábané z 3D odliatkov čisto z PE materiálov, čo zaisťuje to, že stromčeky vyzerajú naozaj ako živé. Výsledkom sú luxusne vyzerajúce stromčeky, ktoré sa vyznačujú nielen vysokou kvalitou, ale aj veľmi vysokou cenou.

Vybrať umelý vianočný stromček »

Záverečné zhrnutie

Výber vianočného stromčeka je pre každého veľmi dôležitý. Či už sa rozhodnete pre živý alebo pre umelý, určite výber dostatočne zvážte. Živý stromček kupujte vonku, dobre sa oň doma postarajte. U umelého si zase vyberte najlepšie ten z PE materiálu, tie vyzerajú najlepšie. Konečná voľba je každopádne iba a len na vás. Prajem krásne prežitie sviatkov a veľa šťastia s výberom vianočného stromčeka.

TOP produkty z kategórie Vianočná výzdoba

Podobné články

Ako vybrať vianočné dekorácie?

Vianočná výzdoba je každoročne jedna z najobľúbenejších a pre kohokoho tiež jedna z najdôležitejších tém. Navodenie tej správne vianočnej atmosféry nie je jednoduché, a preto je potrebné vybrať ideálnu výzdobu. Niekto má rád gýčovité a a...