blog-post image

Ako vybrať vianočné dekorácie?

Vianočná výzdoba je každoročne jedna z najobľúbenejších a pre kohokoho tiež jedna z najdôležitejších tém. Navodenie tej správne vianočnej atmosféry nie je jednoduché, a preto je potrebné vybrať ideálnu výzdobu. Niekto má rád gýčovité a až prehnané zdobenie miestností, niekto zase decentnú dekoráciu, čo navodí pokojnú a príjemnú vianočnú atmosféru. Aké možnosti máme a akú výzdobu môžeme využiť?

Vybrat vianočné dekorácie »

Vonkajšia výzdoba

Vonkajšia výzdoba je pýchou vášho domu. Niekto rád v tomto smere súťaží so susedmi a záleží mu predovšetkým na počte svetielok a na tom, ako dom už z diaľky žiari. Väčšina ľudí má však rado decentnú výzdobu v podobe svetielok, pár sošiek a iných doplnkov.

Vonkajšie svetielka

Vonkajšie osvetlenie vyberajte s rozvahou a myslite na to, že nie každé vianočné osvetlenie je schopné odolať vonkajším vplyvom. Svetielka môžete umiestniť do okien, na zábradlie, na plot, na bránu, okolo dverí, okolo chodníkov, na stromčeky na záhrade, jednoducho kamkoľvek kam sa vám to bude páčiť. Svetlá môžu byť tiež v tvare zvierat, saní či stromčekov.

Sošky a figúrky

Na záhradu, pred vchod alebo na balkón. Napospol kamkoľvek môžete umiestniť sošky a figúrky sobíkov, Santov, hviezdičiek a ďalších druhov. Niektoré sošky môžu dokonca aj svietiť.

Saico Dekoračná lampa XL Zimné dieťa LED snehovou guľou

Obr.: Saico Dekoračná lampa XL Zimné dieťa LED snehovou guľou

Lampióny

Lampióny sú ďalším doplnkom, ktorý dokáže úžasne navodiť zimnú atmosféru. Lampióny sa vyrábajú v mnohých veľkostiach a farbách, takže každý si príde na svoje. Môžete ich položiť okolo prichádzajúcej cestičky k domu, na okná, alebo vlastne kamkoľvek.

Rohožka

Kúpiť sa dajú aj skvelé rohožky s vianočnou tematikou, ktoré nikto pri vstupe k vám domov neprehliadne.

Veniec na dvere

Veniec na dvere je asi najobľúbenejší kus vonkajšej výzdoby. Najčastejšie si ich ľudia kupujú, avšak nájdu sa domáci majstri, ktorí si ich aj sami vyrábajú. Nájdete ich v mnohých veľkostiach a z rôznych materiálov, teda takmer každý kus je originál a vždy je to o vašom vkuse, aký veniec vám bude visieť na dverách.

Tip na veniec na dvere:

STAR TRADING LED veniec Calgary Ø 70 cm

Obr.: STAR TRADING LED veniec Calgary Ø 70 cm

Výzdoba doma

Adventný veniec

Adventný veniec je jednou z najdôležitejších častí vianočnej výzdoby, a to aj tým, že sa s ním spája jedna tradícia. Všetci to poznáme, adventný veniec má 4 sviečky a jedna po druhej sa zapaľujú na adventnú nedeľu. Posledná voľná sviečka potom čaká na zapálenie na Štedrý deň. Adventné vence si podobne ako vence na dvere môžete vyrobiť sami alebo si ich kúpiť hotové. Sú k dispozícii v mnohých prevedeniach, takže si každý príde na svoje. Niekto si namiesto venca kupuje iba sviečky bez venca či inej adventnej dekorácie.

Sošky

Sošiek s vianočnou tematikou je na trhu nespočetné množstvo, čo môže pri výbere správnej dekorácie byť aj značne stresujúce. Vďaka širokej ponuke tak narazíte na sovičky, trpaslíky, sobíky, jeleň, kompletné betlehémy a ďalšie typy sošiek v rôznych veľkostiach.

Tip na svetelnú sošku:

STAR TRADING Dekoračná LED lampa Vinter

Obr.: STAR TRADING Dekoračná LED lampa Vinter

Výzdoba do okien

Výzdoba okien je tiež skvelou voľbou. Môžete zvoliť závesné kúsky, polepy okien, svetelné reťaze či iné osvetlenie. Vašej fantázii sa v tomto prípade medze nekladú a môžete využiť nálepky, závesnú výzdobu alebo vyzdobiť váš zaplniť parapet.

Vianočné svietniky

Sviečok nie je nikdy dosť av zime a cez Vianoce práve sviečky navodia tú príjemnú vianočnú atmosféru. Môžete si zaobstarať svietniky rôznych veľkostí a tvarov, lucerničky či samostatné sviečky.

STAR TRADING Svietnik Lucia Choir

Obr.: STAR TRADING Svietnik Lucia Choir

Prestieranie a riad

Medzi ďalšie tipy ako ešte doplniť domácnosť o ďalší stupeň vianočnej atmosféry je vianočné prestieranie a riad. Nie je nič krajšie ako zasadať k stolu s vianočnou tematikou.

Deky, obliečky, vankúše

Samozrejme s vianočnou tematikou sa vyrábajú aj lôžkoviny, obliečky na vankúše, deky a ďalšie iné textilné výrobky. Vianočná deka a vankúšiky na gauči rozhodne doplnia celkovú vianočnú atmosféru.

Obojstranná baránková deka, zimný motív, 150x200, RENIFE

Obr.: Obojstranná baránková deka, zimný motív, 150x200, RENIFE

Imelo

Imelo je klasickým symbolom Vianoc, ktorý si môžete sami odtrhnúť v prírode alebo kúpiť. Na trhu nájdete aj umelé imelo, ktoré vám vydrží oveľa dlhšie ako to prírodné.

Vôňa

Poznáte takú tú klasickú vôňu Vianoc? Niekto ju docieli tak, že doma pečie pečivo, ale prečo si jednoducho nezaobstarať aromalampu alebo sviečky s vianočnými vôňami?

Svetielka

Svetielka sú veľmi obľúbenou výzdobou a dodajú domovu útulnú a príjemnú atmosféru. Môžete si ich zavesiť okolo múrov, na okná, alebo položiť pod televíziu. Niekto ich zavesuje na poličky, ale aj okolo rámu postele.

Konstmide CHRISTMAS LED ozdobné svetlo Kovová silueta prstenec

Obr.: Konstmide CHRISTMAS LED ozdobné svetlo Kovová silueta prstenec

Vianočný stromček

Vianočný stromček je najdôležitejšou časťou každých Vianoc. Niekto má rád umelé stromčeky, niekto zase živé. Niekto malý niekto veľký. Každý stromček vyzerá inak, a to je na tom to krásne. Dnes sa už dá kúpiť umelý stromček taký, čo by ste, kým naň nesiahnete, nerozoznali od toho živého.

Ozdoby na stromček

Ozdoby na stromček sa vyrábajú z rôznych materiálov, v rôznych farbách av rôznych veľkostiach. Sú to banky, špice, drevené výrobky, reťaze, imitácia cencúľov a pod. Vašej fantázii sa medze nekladú a každý stromček je jedinečný.

Sada 76 vianočných ozdôb DecoKing Lux

Obr.: Sada 76 vianočných ozdôb DecoKing Lux

Tipy na výrobu vlastnej výzdoby

Stromčeky k zavesenie

Výroba stromčeka na zavesenie do okna, na dvere, alebo kamkoľvek inam.

  1. Tvrdý papier, kartón alebo akýkoľvek iný ľahký materiál si vystrihnite do tvaru viď. prvá fotka.
  2. Prilepte malé diely ako je na druhom obrázku.
  3. Nastrihajte si a nachystajte si ozdoby, ktoré budete chcieť na stromček aranžovať.
  4. Ako je na štvrtom obrázku, urobte okolo stromčeka po okrajoch jamky a povrázok cik cak do jamiek zapleťte a zaviažte
  5. Za povrázky zastrkajte ozdoby podľa vášho gusta.
  6. Ak máte strach, že ozdoby napriek tomu budú mať tendenciu vypadávať, môžete ich prilepiť obyčajným lepidlom alebo taviacou pištoľou.
  7. Zozadu stromčeka si nalepte dlhý špagát podľa potreby na zavesenie.

Adventný veniec

Na adventný veniec budete potrebovať polystyrénové koliesko alebo niečo iné mäkké, do čoho budete jednotlivé zdobiace kúsky vpichovať alebo prilepovať. Potom si nachystajte všetko možné, čo budete na venci chcieť mať, ihličie, šípky, lístie, sušené ovocie, hviezdičky, trblietky… no jednoducho čo sa vám páči. Ďalej budete potrebovať tavnú pištoľ, drôtiky a 4 zapichovacie držiaky na sviečky.

  1. Nachystajte si všetko čo budete potrebovať
  2. Začnite zapichovať a prilepovať vetvičky a ozdoby podľa vašej ľubovôle do kruhu.
  3. Akonáhle máte nazdobené, zapichnite a prípadne aj prilepte držiaky na sviečky do venca a na ne napichnite sviečky.
  4. A je hotovo! :) Jednoduché že?

Záverečné zhrnutie

Vianočná výzdoba je súčasťou takmer každej domácnosti. Každý rok zdobíme domy a byty, aby sme doma mali príjemnú vianočnú atmosféru. Výhoda je v tom, že v tomto nie sú žiadne pravidlá a každý si ozdobí svoju domácnosť podľa svojho gusta. Užite si Vianoce a hlavne si oddýchnite!

Vybrat vianočné dekorácie »

TOP produkty z kategórie Vianočná výzdoba

Podobné články

Ako vybrať vianočný stromček?

Vianočný stromček je tou najdôležitejšou súčasťou každej domácnosti na Vianoce pričom niekto ho má umelý a niekto živý. Aké sú najväčšie rozdiely medzi umelým a živým stromčekom a ako si ho správne vybrať? Niekto ho zdobí bankami, niek...