blog-post image

Ako vybrať písací stôl?

Výber ideálneho písacieho stola je veľmi dôležitý. Zle vybraný stôl totiž môže ovplyvniť nielen váš pracovný výkon, ale aj vaše zdravie. Výber písacieho stola nie je veľmi ťažký, len je dôležité zamerať sa na správne parametre. V tomto článkov sa dozviete pár rád a tipov, na čo sa teda pri výbere písacieho stola zamerať.

Pred výberom je potrebné položiť si pár dôležitých otázok:

  1. Kto bude pri stole sedieť - tu sa jedná o to, či dieťa alebo dospelý, prípadne koľko dotyčný meria
  2. Čo sa pri stole bude robiť - činnosť, ktorá je pri stole vykonávaná tiež ovplyvňuje jeho výber, je rozdiel, či pri stole budete pracovať, či sa pri stole deti budú učiť a alebo hrať hry na počítači.
  3. Aký veľký stôl sa vám do miestnosti vlezie a prípadne kam - normálne, alebo rohový stôl
  4. Aký je štýl a dizajn zvyšku miestnosti - podľa toho budete vyberať dekor a materiál stola, aby všetko k sebe ladilo

Vybrať stôl na pisanie »

Písací stôl pre dieťa

Aj v tejto kategórii ešte rozlišujeme, aké veľké dieťa pri detskom písacom stole bude sedieť a čo pri ňom bude robiť. Pokiaľ hľadáte stôl pre malé deti, teda školáčikov, aby si u neho maľovali, určite vám postačí malý detský stôl bez nejakého špeciálneho výberu výšky šírky či materiálu. Pokiaľ však vyberáte stôl pre školáka či dorastenca, ktorý sa pri stole bude učiť alebo hrať hry na počítači, je potrebné sa zamyslieť nad správnym výberom.

Tu nemožno určiť presnú výšku stola, ale dôležité je dôkladne stôl vyskúšať. Prisuňte dieťa na stoličku k stolu, malo by sa narovnať, položiť lakte a predlaktia na stôl. Ruky by mali s predlaktím zvierať uhol 90°. Ak nezviera, vyberte iný stôl, inak vaše dieťa bude trpieť bolesťou chrbta a krčnej chrbtice. Veľmi obľúbené stoly pre deti sú tie nastaviteľné. Rastú s deťmi, teda nie je potrebné čo rok kupovať nový, aby bolo dieťa v správnom uhle. Zároveň treba myslieť na to, koľko pracovnej plochy a úložného priestoru bude dieťa potrebovať a podľa toho vyberať ako tvar stola, tak počet zásuviek.

Tip na stol pre dieťa:

Biely detský stolček z masívneho borovicového dreva Pinio Baby

Obr.: Biely detský stolček z masívneho borovicového dreva Pinio Baby

Písací stôl pre dospelého, či dorastencov

Tu je potrebné tiež sa zamýšľať nad tým, akú činnosť pri stole budete vykonávať a koľko miesta na prácu alebo na uloženie dokumentov potrebujete. Avšak dôležitá je predovšetkým výška stola. Tu už sa nepočíta s tým, že nejako moc vyrastiete, preto sa môžete riadiť jednoduchým pravidiel, ktoré orientačne určuje podľa vašej výšky tiež výšku stola. Nie je to ale tak, že vždy podľa tejto tabuľky nakoniec vyberiete stôl. Každý z nás je inak stavaný, niekto má dlhšiu a alebo kratšie trup a niekto zase dlhé nohy. Preto je vždy potrebné si stôl vyskúšať a riadiť sa pravidlom, že predlaktia má byť opreté o stôl a paže má byť voči nemu 90°.

  • Výška človeka 160 - 170 cm → výška stola 65 cm
  • Výška človeka 170 - 185 cm → výška stola 67 - 75 cm
  • Výška človeka 185 - 200 cm → výška stola 75 - 80 cm

Rozmery

Rozmery stola sa predovšetkým budú riadiť tým, koľko miesta pre stôl máte a až potom zistíte, aké možnosti teda máte. Platí však pravidlo, že pokiaľ bude na stole monitor počítača, alebo notebook, mal by byť od očí vzdialený aspoň 60 cm, teda ideálna a minimálna hĺbka stola na počítač je 70 cm. Minimálna dĺžka pre aspoň nejaké pohodlie je 100 cm. Pokiaľ však máte priestor pre veľký stôl, určite vyberajte podľa vašich potreb a podľa toho, čo všetko na stole plánujete robiť či mať.

Hmotnosť

Hmotnosť stola je ovplyvnená predovšetkým materiálom, z ktorého je stôl vyrobený. Treba však dopredu zvážiť, čo máte za podlahu a aký ťažký stôl táto podlaha dokáže zniesť. Zároveň tiež premyslite, ako často budete potrebovať so stolom manipulovať a pokiaľ často, určite je dobré zvoliť ľahší stôl. Výhodou ťažkých stolov však je, že sú ťažké pre kvalitu materiálu, teda ich životnosť a stabilita je na nezaplatenie, to ale na úkor tej váhy.

Vybrať stôl na pisanie »

Tvar stola

Tvar stola je dôležitý nielen kvôli umiestnenie v miestnosti, ale tiež kvôli veľkosti pracovnej plochy a úložného priestoru stola. Rohový stôl sa zmestí aj do menšej miestnosti a zároveň je na ňom dostatok miesta. Ak nemáte však problém s veľkosťou miestnosti, je len na vašich preferenciách aký tvar a veľkosť stola zvolíte. Dopredu si vždy však premyslite všetky základné otázky viď. vyššie, aby ste zvolili správne.

Materiál

Z akých rôznych materiálov so stolmi vyrábajú a ktorý je vhodný práve pre vás? Líšia sa od seba životnosťou, cenou, vzhľadom ale aj váhou.

Masív

Masív je nestarnúci klasikou a najlepšou kvalitou. Drevené stoly nielen že vyzerajú skvele, ale majú tiež veľmi dlhú životnosť. Ich nevýhodou však je, že sú ťažké a drahé. Musí sa špeciálne udržiavať, inak drevo môže popraskať alebo zmeniť farbu.

Tip na písací stol z masivu:

Hnedý písací stôl s nohami z jaseňového dreva EMKO, 140 x 70 cm

Obr.: Hnedý písací stôl s nohami z jaseňového dreva EMKO, 140 x 70 cm

MDF

Materiál MDF je moderný náhradou masívu. Je považovaný za jeho plnohodnotnú alternatívu. Je to materiál, vyrobený z prírodných vlákien, zvyčajne z ihličnatých stromov. Je o niečo lacnejšie ako masív, ale vzhľadovo a životnosťou sa masívu rovná.

Dyha

Dyha je tenký kus dreva, nalepený na preglejkové doske. Vďaka tejto úprave nájdete niekoľko farieb a dekorov. Tento druh materiálu je však náchylný na vlhkosť a odreniny. Je ale ľahký a lacný, takže ak nehľadáte stôl, ktorý vám vydrží dvadsať rokov, bude pre vás dyha dobrou voľbou.

Lamino

Lamino je tiež jeden z tých menej kvalitných a lacnejších materiálov. Avšak určite oceníte jeho skvelý vzhľad, jednoduchú údržbu a paradoxne aj celkom dlhú životnosť. Pokiaľ po tomto stole neskáčete, vydrží dlho v stave, v akom ste si ho kúpili. Na čo je ale tento materiál náchylný je poškriabanie.

Tip na stol z lamina:

PC stôl, betón/biely mat, NEREO

Obr.: PC stôl, betón/biely mat, NEREO

Sklo

Sklenené stoly dnes už nie sú tak v obľube ako predtým. Je to veľmi nepraktický materiál, ktorý je ťažké udržať naleštený, nepoškriabaný a ľahko sa rozbije. Zároveň tiež z hľadiska bezpečnosti toto nie je práve ideálne voľba.

Plast

Plastové stoly oceníte predovšetkým pokiaľ ich budú využívať vaše najmenšie ratolesti. Plastové stoly sú lacné, jednoduché na údržbu, bezpečné a hlavne v mnohých veľkostiach a farbách. Nestojí veľa, teda nebude problém, keď každý rok kúpite rastúcemu dieťaťu väčší a väčší stôl, než dorastie do poriadneho „dospeláckeho“.

Tip na stol na písanie z plastu pre dieťa:

Detský hrací stolček CONSTRUCTABLE Keter

Obr.: Detský hrací stolček CONSTRUCTABLE Keter

Kov

Kov je dnes veľmi často využívaným materiálom predovšetkým na nohy od stola. Stoly v rustikálnom alebo industriálnom štýle využívajú práve kov. Tieto stoly vyzerajú skvele, nie sú náročné na údržbu, nie sú ani príliš drahé a majú celkom dlhú životnosť. Často sa kombinujú s masívom, a teda tieto stoly sú takmer nesmrteľné.

Vlastnosti naviac

Stôl nie je len doska a pár nôh a častokrát pri činnostiach, ktoré pri stole vykonávate nestačí len pracovná doska. Potrebujete, teda skôr očakávate od stola nejaké tie vlastnosti navyše, ktorými môžu byť napr. tieto:

Šuplíky – šuplíky sú pre niekoho veľmi dôležitou súčasťou stola. Niekto si do nich potrebuje ukladať dokumenty, alebo knihy a učebnice, a preto buď vyrábajú stoly, ktoré majú integrované šuplíky alebo sa naopak vyrábajú pojazdné, alebo prenosné kartotéky, ktoré sa dajú pod stôl jednoducho zasunúť. V prípade kúpy doplňujúcich šuplíkov nezabudnite myslieť na výšku pracovnej dosky, aby sa vám pod ňu šuplíky vliezli.

Otvory na kabeláž – ak pri stole pracujete s počítačom, určite oceníte v stole zabudované otvory na kabeláž. Od počítača vám vedie nejeden kábel dole pod stôl a keď ich pretiahnete otvormi, vyzerá to lepšie a zároveň vám to usporí miesto na doske.

Náklopná doska – nákoplnú dosku ocenia predovšetkým deti alebo ľudia, ktorí radi kreslia alebo sa venujú grafike. Vďaka naklonenej doske je maľovanie oveľa pohodlnejšie a vaše telo je v oveľa zdravšom uhle.

Možnosť nastavenia výšky stola – toto je skvelá funkcia pre deti, alebo pre domácnosti, v ktorých stôl využívajú ako dospelí tak deti. Stôl si proste jednoducho nastavíte podľa výšky toho, kto u neho bude sedieť a je postarané.

Kam umiestniť písací stôl

V prípade, keď máte málo miesta pre stôl je viac-menej jasné, že využijete rohový písací stôl. Zaberie menej miesta a zároveň má dostatok pracovného priestoru. Pokiaľ však máte miesta pre stôl veľa, nebojte sa nad tým, kam stôl umiestnite premýšľať. Myslite na to, kde je okno, nechcete, aby vám pol dňa svietilo slnko do očí, alebo nedávajte stôl tak, aby ste sedeli chrbtom priamo k dverám, zároveň nebýva veľmi príjemné umiestňovať stôl doprostred miestnosti. Samozrejme konečná voľba umiestnenia stola je vždy na vás a podľa vašich pocitov, ale než aby ste stôl desaťkrát prenášali, zamyslite sa nad tým poriadne dopredu.

Tipy a rady na záver

Kancelárska stolička

Dôležitou súčasťou stola je tiež správna voľba kancelárske stoličky. Môžete mať akokoľvek dobre vybranú výšku stola a jeho tvary, avšak ak zvolíte zlú stoličku, všetko ide navnivoč. Ak si neviete rady s tým, ako takú stoličku vybrať, prečítajte si článok "Ako vybrať kancelársku stoličku".

Ako vybrať kancelársku stoličku? »

Koberček

Pokiaľ máte stôl doma a máte vinylové alebo dláždené podlahy, oceníte koberec alebo koberček k nohám pod stôl, ktorý vám zaistí teplo k nohám a príjemné mäkko. Pôsobí zároveň veľmi hrejivo a dopĺňa celkový dizajn miestnosti.

Lampička

Lampička je skvelým pomocníkom, pokiaľ pri stole sedíte do noci. Nie vždy jedno stropné svetlo zaistí dostatok svetla, a preto aby ste si nekazili oči je fajn mať na stole k dispozícii svetlo navyše a to napr. v podobe lampičky.

Záverečné zhrnutie

Pred výberom písacieho stola sa nezabudnite zamyslieť predovšetkým nad tým kto bude pri stole sedieť a čo u neho bude robiť. Podľa toho potom hľadáte stôl, ktorý zodpovedá parametrom. Tiež je potrebné myslieť na to čo od stola očakávate a zároveň kde bude umiestnený.

Vybrať stôl na pisanie »

TOP produkty z kategórie Pracovné a písacie stoly