blog-post image

Ako vybrať kancelársku stoličku?

Práca v kancelárii, dlhé hranie na počítači, sledovanie seriálov. To všetko robíte predovšetkým na stoličke pri počítači, a preto je dôležité vybrať si tú správnu kancelársku stoličku. Kancelárskych stoličiek je na trhu mnoho a líšia sa od seba rôznymi parametrami. Ako ale vybrať tú ideálnu práve pre vás? V tomto článku nájdete pár rád a tipov, ako si takú stoličku vybrať.

Vybrať kancelárskú stoličku »

Najdôležitejšie je si položiť otázku, ako dlho na stoličke pri počítači sedíte. Podľa toho sa potom odvíja výber tej pravej. Stoličky sa podľa doby sedenia delia na 3 základné kategórie a to:

Sedím menej ako 8 hodín

Pokiaľ na stoličke netrávite príliš času a sedíte na nej tým pádom len sem tam, nebudete potrebovať žiadne špeciálne funkcie ani ergonomickú úpravu kancelárskej stoličky. Zameriavať sa teda budete skôr na design stoličky ako na jej praktickosť. Stoličku teda môžete ladiť s celkovým vzhľadom miestnosti.

TIp na designovú stoličku:

kancelárska stolička Nora Zamat Tmavošedá

Obr.: kancelárska stolička Nora Zamat Tmavošedá

Sedím 8 hodín

V prípade, kedy sa živíte tým, že pracujete v kancelárii a na stoličke teda trávite svoju osemhodinovú pracovnú dobu, je potrebné si na výbere ideálnej stoličky naozaj dať záležať. Kvalita stoličky a pohodlné sedenie nielen zvýši produktivitu vašej práce, ale hlavne sa vďaka tomu vyhnete bolestiam chrbta, krčnej chrbtice a hlavy.

Pokiaľ teda vyberáte stoličku, na ktorej budete tráviť 8 h denne v práci, mala by byť ergonomická, mala by mať nastaviteľné područné opierky, nastaviteľnú bedrovú opierku a nastaviteľné operadlo. Všetko z toho dôvodu, aby sa stolička prispôsobila práve vášmu telu a zaistila tak čo najvyšší komfort pri sedení.

Tip na stoličku na 8 hodinovú pracovnú dobu:

Kancelárske Kreslo Apollo A1 Čierna

Obr.: Kancelárske Kreslo Apollo A1 Čierna

Sedím dlhšie ako 8 hodín

Ak pri počítači sedíte dlhšie ako 8 hodín denne, mali by ste výbere stoličky venovať naozaj veľa času. Budete potrebovať hlavne ergonomickú stoličku, ktorá bude dostatočne kvalitné, aby takýto nápor vydržala.

Najdôležitejšími parametrami stoličky na dlhé sedenie sú:

  • synchrónna mechanika polohovanie
  • ergonómia
  • nastaviteľná bedrová opierka, podrúčky a výška stoličky
  • hĺbka
  • sklon
  • materiál

Tip na stoličku na dľhé sezenie:

kancelárske kreslo Wien

Obr.: kancelárske kreslo Wien

Hlavné typy mechanik

Základná mechanika

Základný mechaniku využijete v prípade, kedy kancelársku stoličku budete využívať menej ako 8 hodín denne. Ide o tú najlacnejšiu variantu a to preto, lebo jediné polohovanie tejto stoličky je možné v smere nadol a nahor. Tieto kreslá sú skôr dizajnová na chvíľkové sedenie.

Hojdacia mechanika

Táto mechanika je akýmsi vylepšením tej mechaniky základné. Sedák je spojený s operadlom na pevno a teda sa dá nastaviť kreslo tak, že na ňom dá hojdať dopredu a dozadu, ale celým sedadlom i operadlom. Zvyšok komponentov sú na pevno.

Synchrónna mechanika

Synchrónna mechanika zaručuje väčší komfort ako tie predchádzajúce. A to pretože má skvelé ergonomické vlastnosti a prispôsobí sa vašim pohybom na stoličke. Pri pohybe sa naklápa podľa vás a kopíruje tak váš pohyb. Pohyb sedadla a operadla je synchrónne a nemožno s nimi pohybovať zvlášť.

Asynchrónne mechanika

Asynchrónne mechanika je veľmi podobná tej synchrónne, avšak zásadným rozdielom je, že môžete nastaviť sklon sedáka nezávisle od sklonu operadla. Tahle stolička je najvhodnejší pre naozaj dlhé sedenie a náročných spotrebiteľov.

Kĺbová mechanika

U stoličiek tohto typu si bez problému nastavíte výšku, sklon i hĺbku operadla vďaka plastovému skrutke umiestnenému na zadnej strane kresla. To ale môže byť fyzicky náročnejšie v prípade, že je skrutka veľa utiahnutý. Niektoré kreslá možno ovládať tlakovým, alebo vysúvacími páčkami. Nevýhodou tohto typu je vyššia poruchovosť a nevyhnutnosť občasného doťahovanie namáhaných skrutiek.

Vybrať kancelárskú stoličku »

Na čo ďalšieho sa zamerať?

Nosnosť

Medzi dôležité parametre, na ktoré by ste sa pri výbere mali zamerať patrí aj nosnosť stoličky. Väčšina stoličiek má nosnosť do 100-150 kg, niektoré majú však 200 kg a viac.

Rozmery

Rozmery stoličky by sa mali riadiť predovšetkým tým, aké telesné proporcie máte. Ide o to, že by ste si mali vybrať výšku stoličky, hĺbku sedáku a jeho dĺžku, práve podľa vášho tela. V najlepšom prípade sú operadlo, sedák a výška stoličky nastaviteľné, takže sú vhodné pre každého.

Ergonómia

Najdôležitejšou časťou stoličky pre absolútne pohodlie je bedrová opierka. Tá býva navrhnutá tak, aby sa prispôsobila chrbtu a boli tak v najprirodzenejšej a najzdravšie polohe. Drahšie a kvalitnejšie stoličky majú nastaviteľnú bedrovú opierku, u ktorej si môžete určiť aj jej výšku alebo hĺbku.

Tip na ergńomicú stoličku:

Kancelárske kreslo, ekokoža čierna, ARNAUD NEW

Obr.: Kancelárske kreslo, ekokoža čierna, ARNAUD NEW

Poťah stoličky

Poťah stoličky je potrebné vyberať hlavne podľa toho, ako často budete stoličku využívať. Na každodenné a dlhé sedenie sa hodia umývateľné a priedušné materiály, najčastejšie teda sieťovina a textilné čalúnenie. Avšak pre tých, ktorí nebudú stoličku využívať tak často a záleží im predovšetkým na dizajne a luxuse, bude vhodná koža a koženka.

Kolieska

Kolieska je vhodné vyberať podľa typu podlahy, na ktorej sa bude stolička pohybovať. V prípade, keď máte koberce, budú sa vám hodiť tvrdé plastové kolieska. Avšak pokiaľ máte lino, vinyl, plávajúcu podlahu alebo dlažbu, využijete skôr pogumované mäkké kolieska.

Tip na kolieska:

Otočné koliesko na stoličku Filo

Obr.: Otočné koliesko na stoličku Filo

Materiál konštrukcia

Väčšina konštrukčne dostupných cenovo dostupných židlí vyrába z plastu, avšak u tých je najväčšia nevýhoda životnosti a nosnosti. Ak sedíte na židli viac ako 8 hodín denne, vyplatí sa vám investovať a kúpiť si židli, ktorá má ocelovou alebo hliníkovou konštrukciou.

Čo môže hodiť?

Podložka pod stoličku

K ochrane podlahy je určená podložka pod stoličku, ktorá je vyrobená predovšetkým z polykarbonátu v transparentnom prevedení. Ochrání jak koberec tak zostane pred poškrábaním a podením podlahy.

Tip na podložku pod stoličku:

Ochranná podložka pod stoličku, transparentná, 120x90 cm, 0, 5 mm, ELLIE NEW TYP 2

Obr.: Ochranná podložka pod stoličku, transparentná, 120x90 cm, 0, 5 mm, ELLIE NEW TYP 2


Závěrečné shrnutí

Pred výberom kancelárskej stoličky je dôležité uvedomiť si, aký dlhý čas budete na stoličke tráviť. Podľa toho sa potom líšia parametre, ktoré pri stoličke budete hľadať. Na krátke sedenia budete hľadať skôr designové prvky, na dlhé zase skôr ergonomické. Každopádne vo všetkých prípadoch je dôležité dať si na výbere kancelárskej stoličky záležať, prospeje to nielen vášmu zdraviu, ale aj pracovnej produktivite.

Vybrať kancelárskú stoličku »

TOP produkty z kategórie Kancelárske stoličky