blog-post image

Ako vybrať obývaciu stenu?

Obývacia stena v dnešnej dobe už nie je to čo bývala. Predtým bola obývacia stena jedným kusom nábytku, ktorý zaclonil celú stenu. V dnešnej dobe je to súbor skriniek a políc, ktoré spolu ladia, ale zachovávajú akúsi vzdušnosť. Ako ale takú stenu vybrať a na čo sa pri jej výbere zamerať? To všetko sa dozviete v tomto článku.

Využitie

Pred výberom obývacej steny si rozmyslite, čo všetko do nej budete chcieť umiestniť. Pokiaľ potrebujete iba uložiť televíziu a komponenty, ktoré k nej sú potrebné, bude vám určite stačiť iba TV stolík s úložným priestorom alebo bez. Pokiaľ však plánujete umiestňovať do obývacej steny obrázky, dekorácie, knihy, či vystavovať iné veci, budete potrebovať viac priestoru, zloženého napríklad z ďalších políc, skriniek alebo vitrín.

Variabilita

Variabilita v dnešnej dobe nie je problém. Môžete si vybrať buď obývaciu stenu, ktorá má zadnú dosku, na ktorej sú upevnené ostatné komponenty a vzniká tak z obývacej steny jeden kus nábytku. Tahle variant je jednoduchšie čo sa výberu týka a zostavenie. Nemusíte premýšľať nad tým, kde akú skrinku umiestnite, v akej výške a koľko políc a vitrín na nej budete mať.

Narozdiel od zostáv nábytku obývacej steny, kedy si sami určíte počet a druh komponentov a tiež ich umiestnenie. Stačí si rozmyslieť, čo na obývacej stene potrebujete a už len každý komponent zvlášť si zaobstarať, zladiť, a konštrukciu postaviť tak, aby vám všetko ladilo a sedelo podľa vášho gusta. Výhodou týchto zostáv je ich variabilita. Keď sa vám stena pozerá, alebo budete potrebovať viac alebo menej poličiek, nemusíte meniť celú stenu ako jeden kus nábytku, ale stačí vymeniť pár komponentov.

Vybrať obývaciu stenu »

Materiál

Masív

Nábytok z masívu je nestarnúcou klasikou. Je to nábytok s dlhou životnosťou, s nádychom prírody a neopozerateľným dizajnom. Nielen že je masív praktický a vyzerá dobre, ale oceníte aj jeho zdravotnú nezávadnosť, ale tiež je prirodzene antistatický. Jeho hlavnou nevýhodou je cena a ťažká údržba. Masív je potrebné ošetrovať špeciálnymi prípravkami na drevo. Výhodou však je, že v prípade poškriabania, či iného znečistenia je možné drevo zbaviť šmirgľom pôvodnej vrstvy a znovu prelakovať. Masívny nábytok je vhodný pre tých, čo sa neboja investovať a vedia, že v priebehu ďalších desiatok rokov, nebudú chcieť meniť štýl nábytku. Tento materiál naozaj tie roky vydrží a nie je potrebné ho meniť pre opotrebovanosť, ale iba pre modernizáciu.

Tip na obývaciu stenu z masivu:

Obývacia Zostava Viktoria

Obr.: Obývacia Zostava Viktoria

Dyha

Pokiaľ máte radi drevo, ale nechcete veľa investovať a viete, že radi meníte štýly a nábytok v miestnostiach. Dyha je tenký plát dreva s hrúbkou cca od 0,9 mm do 0,5 mm, niekedy aj viac, ktorý sa lepí na drevotrieskovú podkladovú dosku. O dyhu sa treba starať rovnako ako o masív, je to stále drevo, takže je nutné ho lakovať a udržiavať. Nemusíte však mať strach, aj tento materiál je veľmi kvalitný a môže niekedy vydržať aj rovnako dlho ako masív, naopak, dyha nemá sklony ku krúteniu sa ako masív.

Drevotrieska

Drevotrieska je ešte cenovo dostupnejšie materiál ako dyha a masív a dnešné technológie sú už schopný vyrábať ju tak, aby bola úplne na nerozoznanie od pravého dreva. Jedná sa o drevotrieskové dosky, ktoré sú laminované. Vzhľadovo sú krásne, sú praktické, nenáročné na údržbu, ľahké a jednoducho zameniteľné. Výber z drevotriesky je nekonečný. Dajte si pozor na výber hrúbky drevotriesky. Nemala by mať menej ako 16 mm, ak áno, mohla by sa prehýbať, či dokonca lámať.

Tip na obývaciu stenu z drevotriesky:

Obývacia stena Mallorca

Obr.: Obývacia stena Mallorca

Lamino

Lamino je veľmi odolný a tvrdý materiál čo sa týka úderov, poškriabaniu, či nosnosti. skladá sa z lepené drevotriesky, ktorá je polepená papierom s dekorom či barový a zaliata živicou. Toto dáva lamine možnosť nekonečnej škály možností farieb a dekorov. Cenovo je to najdostupnejší materiál. Jeho nevýhodou je, že ak zvolíte dekor dreva, ide hneď na prvý pohľad rozoznať, že to drevo nie je, na rozdiel od predošlých materiálov. Ďalšou nevýhodou je, že je lamino citlivé na vlhkosť, ak sa do neho dostane len kvapka vody, alebo vlhkosti, lamino sa zdeformuje.

Sklo

Sklo sa využíva na vyplňovanie dvierok skriniek, vitrín a alebo knižníc. Vyrába sa v mliečnej (matné) variante a priehľadné. Dnes už nie je tak obľúbené, ale napriek tomu ho ešte často nájdete v predaji.

Kov

Kov je dnes často využívaný a to nielen na pánty a úchytky skriniek, ale hlavne na nohy a rôzne iné komponenty nábytku v industriálnom štýle.

Vybrať obývaciu stenu »

Design, štýl

Štýl je samozrejme na každom z vás, je to o preferenciách o vkuse a o zvyku každého. Čo ale odporúčam je, ladiť obývaciu stenu so zvyškom miestnosti. Nedávať ju v úplne rozdielne štýly ako je zvyšok nábytku a ak máte prepojený obývačka s kuchyňou a chodbou, tým tuple si dajte bacha, ako obývacia stena bude vyzerať. Jedna miestnosť by mala pôsobiť ako celok, teda pokiaľ zvolíte obývaciu stenu rustikálne a zvyšok miestnosti budete mať v industriálnom štýle, rozhodne to nebude vyzerať dobre. Aké štýly môžete zvoliť?

Rustikálny štýl – vidiecky štýl, ku ktorému sa hodí masívne drevo. Je vyznačovanie prírodnými materiálmi.

Provence štýl – vyznačuje sa pocitom čistoty a sviežosti. Často je používaná biela farba a svetlé odtiene.

Minimalistický štýl – tu platí pravidlo, čím menej tým lepšie. Svetlé a neutrálne farby, ideálny počet poličiek a skriniek, jednoducho to neprehnať.

Škandinávsky štýl – je to štýl na rozhraní minimalistického a rustikálneho. Je to severský štýl, pri ktorom je hlavným prvkom biela farba a prírodné materiály.

Industriálny štýl – industriálne je prepojenie minimalistického štýlu s prvkami, ktoré pôsobia industriálne. Tento štýl využíva materiály ako je drevo, betón, kov a kameň.

Retro štýl – tu netreba ani popisovať, ako taký retro štýl vyzerá, všetci ho poznáme a všetko čo nevyzerá ako z dnešnej doby je retro.

Tip na stenu v rustikálnom style:

Obývacia stena Iguan

Obr.: Obývacia stena Iguan

Rozmery

Pred výberom obývacej steny si dobre rozmyslite, koľko priestoru budete chcieť, aby vám obývacia stena zabrala a zároveň koľko úložného priestoru potrebujete. Podľa toho si namerajte, koľko miesta na obývaciu stenu máte, prípadne si načrtnite, aké komponenty v obývacej zostave chcete mať a podľa toho vyberajte. To isté urobte aj s meraním hĺbky skriniek, premyslite, koľko priestoru pre nich máte, a koľko vy úložného priestoru potrebujete.

Hmotnosť

Hmotnosť obývacích stien je tiež zásadným parametrom pri kúpe. Pokiaľ kupujete obývaciu stenu ako celok, zistite si, či ide po zložení znovu rozobrať, pretože väčšinou po zložení tieto steny vážia okolo 200 kg as takýmto kusom nábytku sa už potom blbo manipuluje. Pokiaľ kupujete každý komponent obývacej steny zvlášť, tu nemusíte mať obavu. Na čo si ale dajte pozor pri oboch možnostiach je, správne kotvenie do stien, nikto nechce prísť k úrazu, takže ak nechcete mať zle upevnenú skrinku vyrazenú na hlave, dajte si naozaj záležať.

Nosnosť

Všeobecne platí pravidlo, že skrinky a police majú nosnosť cca 7 kg. Väčšina výrobcov túto informáciu však neuvádza, preto pokiaľ viac dopredu, že budete ukladať do skriniek a na police niečo ťažké, dopredu sa informujte u výrobcu, ako to teda s nosnosťou je.

Záverečné zhrnutie

Pred výberom obývacie steny si ujasnite niekoľko vecí a to napr. Aký štýl obývacie steny budete chcieť, či budete chcieť stenu vcelku alebo budete voliť jednotlivé komponenty zvlášť, čo do nej budete chcieť ukladať, koľko do nej chcete investovať a ako často ju budete chcieť meniť. To všetko si rozmyslite a potom až nakupujte. Prajem veľa zdaru!

Vybrať obývaciu stenu »

TOP produkty z kategórie Obývacie steny