blog-post image

Ako vybrať gril

Grilovacia sezóna je tu a vy zvažujete nový gril? Predsa len je to tá najdôležitejšia časť grilovačky, takže si chcete dať záležať na správnom výbere, avšak si neviete rady s tým, ktorý z tých mnohých grilov na výber je najlepšie práve pre vás? V tomto článku som zhrnula pár rád a tipov, podľa čoho ideálne gril vyberať.

Základné otázky, ktoré je nutné si odpovedať pred výberom grilu

Kde budete grilovať?

Táto otázka vám spočiatku môže prísť zvláštne, avšak niekto griluje na záhrade, niekto zase v prírode, niekto v kempe a niekto na balkóne. Podľa toho sa bude odvíjať to, aký veľký, skladný a prenosný gril bude a čím bude poháňaný.

Ako často budete grilovať?

Frekvencia grilovania tiež ovplyvní váš výber, bude záležať na tom, aký kvalitný gril bude a aká bude jeho údržba. Či to bude gril, ktorý budete po každom grilovaní skladať a schovávať, alebo to bude gril, ktorý bude stáť non stop na terase a čakať na ďalšiu grilovačku, takže bude musieť byť schopný odolať všemožným vplyvom počasia.

Čo budete grilovať?

Druh jedla a množstvo je tiež dôležitý parameter pri výbere. Je rozdiel v tom, či sem tam chcete na grile opiecť nejaký ten špekáčik a kúsok chleba, alebo či na grile budete robiť veľa mäsa, zeleniny alebo napríklad pizzu.

Čo od grilu očakávate?

Každý má rád iné výsledky grilovania. Niekto má rád, keď je mäso cítiť ohňom a nevadí mi kúsok pripáleniny, niekto zase preferuje stálu teplotu a rovnomerné pečenie na grile bez pripálenín.

Pre koľko hostí budete grilovať?

Dosť zásadným bodom pri výbere grilu je tiež množstvo jedla, ktoré na jednej grilovačke budete chcieť ugrilovať. Teda pre koľko ľudí grilovačku organizujete. Od toho sa bude odvíjať nielen druh grilu a jeho schopnosť dlho a dobre grilovať, ale aj veľkosť opekacieho roštu.

Vybrať gril »

Druhy grilov

Elektrické grily

Elektrické grily sa robí na dva druhy grilov, na grily kontaktné a grily otvorené.

Oba tieto grily nájdu svoje využitie pri grilovaní na malom priestore, pre pár osôb, pokojne aj vo veternom počasí, a to z prostého dôvodu. Tieto grily sú poháňané elektrikou, takže vietor vám plameň nesfúkne. Je taký malý, prenosný a skladný, že ho často ľudia využívajú v bytoch, na balkónoch alebo na grilovanie priamo v kuchyni. Samozrejme tento gril nedymí, nevytvára žiadny drevený odpad ani nepotrebuje plynovú bombu. Je veľmi nenáročný na údržbu.

Kontaktné grily sú špecifické tým, že majú dve grilovacie dosky, az toho jedna je prítlačná z hornej strany grilu, teda grilujete jedlo z oboch strán súčasne.

Tip na kontaktný gril:

Antikoro kontaktný gril 2v1 WMF Lono

Obr.: Antikoro kontaktný gril 2v1 WMF Lono

Grily otvorené sú zase špecifické tým, že majú na výber medzi rôznymi materiálmi grilovacie dosky. Tými sú napr. teflón, kameň, keramika alebo terakota.

Tip na elektrický otvorený gril:

Elektrický gril Cattara Zeta

Obr.: Elektrický gril Cattara Zeta

Plynové grily

Plynové grily sú vyrábané tiež v niekoľkých typoch. Tými 3 základnými sú tieto:

Cestovné grily

Cestovné grily, ako už z názvu vyplýva sú prispôsobené na cestovanie. Sú skladné, malé a ľahké, takže nie je problém ich dať do batohu a ugrilovať si niečo v lese na túre. Najčastejšie tieto grily využívajú turisti a ľudia v kempoch.

Grily strednej veľkosti a veľké grily

Tieto grily sú vyrábaný s jedným alebo viac horákmi a teda aj s veľkou grilovacou doskou. Štandardne sú zaklápací, aby v grile išla ľahko udržať cielená a zároveň stála teplota. Tieto grily sú samozrejme ťažké nielen pre plynovú fľašu, ale tako vďaka samotnej konštrukcii grilu. Preto grily bývajú na kolieskach pre ľahšiu manipuláciu. Najväčšou výhodou týchto grilov je veľkosť grilovacej dosky a rovnomerné opekania jedla vďaka plynu a rovnomerne rozloženým horákom v grile.

Tieto grily sú teda vhodné pre veľké grilovačky, kde potrebujete nakŕmiť niekoľko hladných krkov a sú tiež vhodné pre gurmánov, ktorí majú naozaj radi dokonale prepečené mäso a iné pokrmy a majú radi kontrolu nad teplotou variča.

Údržba plynových grilov tiež nie je náročná, stačí očistiť grilovaciu dosku a odkvapkávač na tuk a máte hotovo.

Tip na velký profi gril:

Oceľový vonkajší gril ENDERS Monroe 3 SIK Turbo

Obr.: Oceľový vonkajší gril ENDERS Monroe 3 SIK Turbo

Grily na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie je pre ľudí, ktorí majú radi drevenú vôňu a jej chuť na grilovanom jedle. Samozrejme tieto grily sú závislé od počasia, takže ak budete mať príliš veterno, dosť ťažko sa na takých griloch griluje. Avšak výhodou je, že nemusíte kupovať žiadne plynové fľaše.

Tip na cestovný gril na drevené uhlie:

Cestovný gril na drevené uhlie Cattara Double

Obr.: Cestovný gril na drevené uhlie Cattara Double

Oproti plynovému grilu sa v tomto grile blbo udržuje stála teplota a často mäso alebo iné jedlo, ktoré grilujete býva ľahko pripálené, avšak to je práve to, čo niektorí z vás majú na grile na drevené uhlie radi.

Medzi ďalšie výhody patrí ľahká údržba a zároveň aj skladnosť. Tieto grily sa väčšinou vykonávajú v skladacej verzii, takže vám nebudú zaberať zbytočne veľa miesta vo chvíľach, kedy ho nebudete potrebovať.

Tip na XXL gril na drevené uhlie:

Čierny gril na drevené uhlie Cattara Royal Grande XXL

Obr.: Čierny gril na drevené uhlie Cattara Royal Grande XXL

Príslušenstvo ku grilom

Dôležitou súčasťou grilovacieho vybavenia sú samozrejme kefy a čističe roštov, kliešte a obracačky jedla, obaly a poťahy na grily, tašky a vaky na prenos grilu, plynové fľaše, uhlie a ďalšie príslušenstvo ku grilom.

Tip na sadu grilovacieho náradia:

Súprava 18 kusov grilovacieho náradia v kufríku Cattara Alu

Obr.: Súprava 18 kusov grilovacieho náradia v kufríku Cattara Alu

Záverečné zhrnutie

Pred výberom grilu si nezabudnite položiť dôležité otázky a potom začať vyberať. Ak ste cestovateľ, bude sa vám hodiť plynový cestovný gril. Pokiaľ ste gurmáni a máte radi grily s presnou a stálou teplotou, bude sa vám hodiť plynový veľký gril. Pokiaľ však máte radi klasiku a vôňu dreva, rozhodne zvoľte gril na drevené uhlie.

Vybrať gril »

TOP produkty z kategórie Grily a príslušenstvo

Podobné články

Tipy na grilovanie, alebo čo vám nesmie chýbať na grilovačke

Letné grilovanie je v plnom prúde a vy si kupujete grilovacie vybavenie, lenže si neviete rady, čo všetko je na takú super grilovačku potrebné? V tomto článkov som zhrnula pár najdôležitejších kúskov, ktoré vám nesmú doma chýbať.

Gril

...

Ako vybrať gril?

Grily sú skvelý spôsob, ako variť jedlo vonku. Dodávajú sa v mnohých rôznych tvaroch a veľkostiach s rôznymi funkciami. Môže byť ťažké rozhodnúť sa, ktorý gril je pre vás ten pravý, ale my vám pomôžeme! V tomto príspevku na blogu budeme di...