blog-post image

Ako vybrať domácu pekáreň?

Čo je to domáca pekáreň? Domáca pekáreň je zariadenie používané na pečenie chleba, pečiva a koláčov v domácnosti. V posledných rokoch je stále populárnejší, pretože sa ľudia stále viac zaujímajú o domáce varenie a pečenie. Používanie domácej pekárne má mnoho výhod, vrátane pohodlia, cenovej dostupnosti a kvality. V tomto článku si preberieme, čo je to domáca pekáreň a čo v nej môžete upiecť!

Domáca pekáreň je zariadenie, ktoré možno použiť na pečenie chleba, koláčov, pečiva, mufínov alebo sušienok. Domáce pečenie je v posledných rokoch stále populárnejšie, pretože ľudia hľadajú spôsoby, ako ušetriť peniaze a jesť zdravšie. Na trhu je k dispozícii množstvo rôznych typov domácich pekární, vrátane samostatných pecí, stolných pecí a mikrovlnných rúr so špeciálnymi funkciami pečenia.

Pečenie doma môže byť zábavným a obohacujúcim zážitkom. Umožňuje vám kontrolovať prísady, ktoré sú súčasťou vášho jedla, čo môže byť dôležité pre osoby s alergiami alebo diétnymi obmedzeniami. Pečenie vám tiež dáva príležitosť vytvoriť jedinečné kombinácie chutí, ktoré možno nenájdete v tovare zakúpenom v obchode. A samozrejme, nič sa nevyrovná chuti čerstvo upečeného chleba alebo sušienok.

Pokiaľ premýšľate o tom, že sa pustíte do domáceho pečenia, prvým krokom je vybrať si to správnu domácu pekáreň pre vaše potreby. Samostatné rúry sú dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú mať možnosť piecť celý rad rôznych predmetov. Stolové rúry sú menšie a kompaktnejšie, takže sú dobrou voľbou pre ľudí s obmedzeným kuchynským priestorom. A mikrovlnné rúry so špeciálnymi funkciami pečenia môžu byť dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú ľahký a pohodlný spôsob pečenia.

Vybrat domácu pekáreň »

Na aké technické parametre sa zamerať pri výbere domácej pekárne?

Pokiaľ ide o domáce pekárne, existuje niekoľko kľúčových technických parametrov, na ktoré sa budete chcieť zamerať, aby ste si vybrali tú najlepšiu pre svoje potreby. Patrí medzi ne kapacita, materiál, veľkosť, príslušenstvo, funkcie, bezpečnosť a údržba.

Kapacita nádoby domácej pekárne je jedným z dôležitých parametrov. Je potrebné si dopredu premyslieť, koľko pečiva či múčnikov plánujete v pekárni vyrábať a podľa toho si zvoľte kapacitu nádoby.

Dôležité je tiež zvážiť materiál, z ktorého je domáca pekáreň vyrobená. Niektoré sú vyrobené výhradne z kovu, zatiaľ čo iné majú aj plastové súčasti.

Veľkosť je ďalším hľadiskom, pretože domáce pekárne majú rôzne tvary a veľkosti. Niektoré sú kompaktné a ľahko sa skladujú, keď sa nepoužívajú, zatiaľ čo iné sú väčšie a zaberajú viac miesta na pulte.

Pokiaľ ide o príslušenstvo, domáce pekárne môžu mať niekoľko rôznych nástavcov alebo vôbec žiadne. Najrozšírenejším nástavcom je mixér, ktorým je možné suroviny pred pečením rozmixovať. Medzi ďalšie príslušenstvo môže patriť tryska na polevu, vložka do košíčkov alebo vykrajovač na sušienky.

Dôležité je myslieť aj na funkcie domácej pekárne. Niektoré domáce pekárne sú jednoduché a majú iba jednu alebo dve funkcie, zatiaľ čo iné sú zložitejšie a majú viac funkcií, ako je pečenie, kysnutie cesta, miesenie cesta alebo dokonca aj naparovanie.

Bezpečnosť je samozrejme vždy na prvom mieste pri používaní akéhokoľvek druhu kuchynského spotrebiča a výnimkou nie sú ani domáce pekárne. Hľadajte taký, ktorý má funkciu automatického vypnutia v prípade prehriatia a tiež protišmykové nožičky, ktoré zabránia jeho pohybu pri používaní.

Dĺžka napájacieho kábla je ďalším bezpečnostným aspektom, pretože sa budete chcieť uistiť, že domácu pekáreň je možné zapojiť do ľahko dostupnej zásuvky.

Hlučnosť je tiež potrebné mať na pamäti, pretože niektoré domáce pekárne môžu byť pri prevádzke celkom hlučné.

Ďalším parametrom je spotreba, pretože domáce pekárne sa môžu značne líšiť, pokiaľ ide o spotrebu energie.

A nakoniec si určite vyberte domácu pekáreň, ktorá sa ľahko čistí a udržuje. Niektoré majú odnímateľné časti, ktoré je možné umývať v umývačke, iné vyžadujú ručné čistenie vlhkou handričkou.

Pri nákupe domácej pekárne majte na pamäti tieto kľúčové technické parametre a určite nájdete tú pravú pre vaše potreby.

Tip na domácu pekáreň:

Bravo B-4886 domáca pekáreň Arrosto

Obr.: Bravo B-4886 domáca pekáreň Arrosto

Doplnkové funkcie domácej pekárne

Domáce pekárne neslúžia len na pečenie chleba. Existuje mnoho rôznych typov domácich pekární, z ktorých každá má svoju vlastnú jedinečnú sadu funkcií. Medzi bežné doplnkové funkcie domácej pekárne patrí displej, odložený štart, vnútorné osvetlenie, nočné pečenie, skladacie hnetače, dávkovač surovín a automatické vypnutie.

  • Displej je skvelý spôsob, ako sledovať priebeh vášho pečenia.
  • Odložený štart umožňuje odložiť začiatok procesu pečenia, aby ste mali ráno ako prvý čerstvý chlieb.
  • Pečenie cez noc je ideálne pre tých, ktorí majú radi každé ráno čerstvý chlieb, ale nechce sa im čoskoro vstávať, aby ho upiekli.
  • Skladacie hnetače vám môžu ušetriť čas a energiu pri pečení viacerých bochníkov chleba.
  • Zásobníky prísad uľahčujú pridávanie prísad do cesta a sú menej špinavé.
  • Automatické vypnutie zaistí, že sa vaša domáca pekáreň po dokončení pečenia vypne a zabráni náhodnému požiaru.

Aj keď sa domáce pekárne líšia v typoch a počte funkcií, ktoré ponúkajú, všetky vám pomôžu upiecť lahodný chlieb s ľahkosťou. Pokiaľ teda hľadáte spôsob, ako si uľahčiť život pri pečení, zvážte investíciu do domácej pekárne.

Tip na domácu pekáreň

SENCOR SBR 0770 WH

Obr.: SENCOR SBR 0770 WH

Aké sú najväčšie chyby pri používaní domácej pekárne?

Tu sú tri najväčšie chyby, ktorých sa domáci pekári dopúšťajú, a ako sa ich vyvarovať.

Nedodržanie pokynov: Pri pečení je dôležité dodržať recept do bodky. To znamená presne odmerať ingrediencie a zmiešať ich dohromady v určenom poradí. Pečenie je veda, takže to nemôžete len tak odfláknuť!

Premiešanie: Prílišné premiešanie cesta alebo cesta bude mať za následok tuhé pečivo. Takže keď je v recepte napísané „miešať, kým sa len nespojí“, uistite sa, že mixovanie zastavíte, akonáhle sú všetky ingrediencie začlenené – aj keď zostane niekoľko hrudiek.

Nedopečenie: Je lepšie chybovať na strane prepečenia ako nedopečenie, pretože ak je pečivo príliš tmavé, môžete ho vždy nechať niekoľko minút vychladnúť. Pokiaľ ich ale vytiahnete z rúry, než budú hotové, nie je cesty späť! Pred vybratím dobrôt z rúry nezabudnite skontrolovať prepečenosť špáradlom alebo testerom tort.

Vybrat domácu pekáreň »

Aké sú výhody a nevýhody používania domácej pekárne?

Používanie domácej pekárne a pečenie chleba doma namiesto nákupu chleba v obchode má niekoľko výhod.

Výhody

Jednou z výhod je, že môžete kontrolovať prísady, ktoré sa používajú vo vašom chlebe. Pokiaľ vás napríklad znepokojuje množstvo cukru alebo soli vo vašej strave, môžete si recept upraviť tak, aby vyhovoval vašim potrebám.

Ďalšou výhodou je, že pečenie chleba doma vám dáva možnosť vytvárať jedinečné chuťové kombinácie. Môžete experimentovať s rôznymi bylinkami, korením a ďalšími prísadami, aby ste získali chuť, ktorá je jedinečne vaša.

A konečne, pečenie chleba doma vám umožní kontrolovať štruktúru a hustotu vášho chleba. Chlieb z obchodu môže byť veľmi hutný a ťažký, ale pokiaľ si upečiete svoj vlastný chlieb, môžete ho pripraviť tak ľahký alebo hustý, ako chcete.

Nevýhody

Pečenie chleba doma má aj svoje nevýhody. Jedným z nich je, že to môže byť časovo náročné. Upiecť bochník chleba od začiatku môže trvať niekoľko hodín, takže ak máte málo času, nemusí to byť pre vás tá najlepšia voľba.

Ďalšou nevýhodou je, že pri pečení domáceho chleba môže vzniknúť množstvo neporiadku. Múka a cesto môžu urobiť neporiadok vo vašej kuchyni a upratovanie môže byť problém.

A napokon, ak nemáte skúsenosti s pečením chleba, možno nedosiahnete výsledky, v ktoré dúfate. chlieb zakúpený v obchode má konzistentnejšiu kvalitu, pretože pekárne používajú profesionálne vybavenie a techniky.

Celkovo sú výhody aj nevýhody používania domácej pekárne a pečenia chleba doma namiesto nákupu chleba v obchode. Pred rozhodnutím je dôležité zvážiť za a proti. Ak máte čas a trpezlivosť, pečenie chleba doma môže byť zábavným a obohacujúcim zážitkom. Ak však máte málo času alebo si nie ste istí svojimi zručnosťami na pečenie, môže byť lepšie kúpiť chlieb z obchodu.

Tip na domácu pekáreň

Concept PC5520 pekáreň chleba

Obr.: Concept PC5520 pekáreň chleba

Ako skladovať domáci chlieb?

Chlieb je jednou z najstarších a najbežnejších potravín na svete. Je tiež jedným z najjednoduchších na domácu výrobu. Ale akonáhle ten bochník chleba urobíte, ako ho uložíte? Tu je pár tipov, ako skladovať domáci chlieb, aby zostal čerstvý a lahodný.

  1. Po prvé, ak plánujete zjesť chlieb počas jedného alebo dvoch dní, môžete ho nechať na pracovnej doske zabalený v čistej utierke alebo plastovom obale. To pomôže zabrániť vysychaniu chleba. Len sa uistite, že sa uterák alebo plastový obal nedotýkajú skutočného chleba, pretože to môže spôsobiť tvorbu plesní.
  2. Pokiaľ chcete, aby vám chlieb vydržal o niečo dlhšie, môžete ho skladovať v chladničke. Uistite sa, že ste ho pevne zabalili do plastového obalu alebo ho vložili do vrecka na zips. To pomôže, aby chlieb nevysychal a zabránilo sa tvorbe plesní. Chlieb uložený v chladničke obvykle vydrží asi týždeň.
  3. Pre ešte dlhšie skladovanie môžete chlieb zmraziť. Pred vložením do mrazničky ho nezabudnite pevne zabaliť do plastového obalu alebo ho vložiť do vrecka so zipsom. Chlieb uložený v mrazničke vydrží niekoľko mesiacov. Až budete pripravení na jedenie, stačí chlieb rozmraziť pri izbovej teplote alebo ho na pár minút vložiť do rúry, aby sa osviežil.

Vybrat domácu pekáreň »

Záver blogu

Domáca pekáreň je skvelým pomocníkom v kuchyni vo chvíli, keď máte radi domáci chlieb alebo experimentovanie s pečením. Zároveň je aj domáca pekáreň spôsob, akým sa dá ušetriť pár peňazí, namiesto nakupovania chleba v obchode. Vďaka domácej pekárni máte absolútny prehľad o tom, čo si do pečiva dávate a zároveň je s láskou pečené. Pred výberom domácej pekárne si urobte prieskum, aké pekárne sú dostupné a rozhodnite sa pri výbere na základe vašich potrieb. Prajem veľa šťastia a zábavy s pečením.

TOP produkty z kategórie Domáce pekárne