blog-post image

Ako pripraviť záhradu na zimu?

Lístie začína meniť farbu a dni sa skracujú - definitívne je jeseň! Toto je ročné obdobie, kedy musíme začať pripravovať naše záhrady na zimu. V tomto príspevku na blogu preberieme, čo treba urobiť na záhrade na jeseň, než príde zima. Poskytneme aj tipy, ako sa pred zimou postarať o kvety, trávu a ďalšie rastliny na záhrade, ako sa postarať o záhradný nábytok a aké sú najčastejšie chyby pri príprave záhrady na zimu. Takže čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Ako pripraviť záhradu na zimu?

Príprava záhrady na zimu zahŕňa niekoľko úloh. Najprv odstráňte zo záhrady všetky jednoročné rastliny. Patria medzi ne kvety, zelenina a bylinky, ktoré žijú iba jedno vegetačné obdobie. Ďalej očistite všetky odumreté listy alebo zvyšky, ktoré by mohli v zime obsahovať choroby alebo škodcov. Nakoniec okolo trvaliek mulčujte, aby ste ich izolovali pred chladným počasím. Dodržiavaním týchto jednoduchých krokov bude vaša záhrada pripravená na zimné mesiace.

Čo všetko treba na záhrade pred zimou stihnúť?

Príprava záhrady na zimu zahŕňa predovšetkým:

  • obrábanie pôdy
  • odstraňovanie nečistôt zo záhrady
  • prerezávanie rastlín
  • aplikácia mulča
  • ochrana krehkých rastlín

Obrábanie pôdy, odstraňovanie nečistôt, prerezávanie rastlín a aplikácia mulča sú dôležité kroky pri príprave vašej záhrady na zimu. Jemné rastliny budete tiež chcieť chrániť tým, že ich premiestnite dovnútra alebo ich prikryjete mrazovou prikrývkou. Vykonaním týchto jednoduchých krokov môžete zaistiť, že vaša záhrada bude na jar pripravená prosperovať.

Vybrať pestovanie rastlín »

Ako správne pripraviť pôdu na zimu?

Príprava záhrady na zimu môže byť skľučujúca úlohu, ale ak sa budete riadiť týmito jednoduchými radami, budete si istí, že na jar budete mať krásnu záhradu. Najprv začnite zhrabnutím všetkého lístia, ktoré na vašej záhrade spadlo. To pomôže zabrániť prezimovaniu chorôb a škodcov vo vašej pôde. Ďalej pridajte do záhonov vrstvu mulča. To vaše rastliny izoluje a pomôže im zostať v teple po celú zimu. Nakoniec nezabudnite rastliny pravidelne zalievať. Aj keď je vonku zima, stále potrebujú vlahu, aby prečkali zimné mesiace. Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov budete mať na jar istotu zdravej a krásnej záhrady.

Ako správne odstrániť nečistoty zo záhrady, aby záhrada bola na jar zdravá?

Ako sa jeseň chýli ku koncu, je čas začať pripravovať záhradu na zimu. To zahŕňa odstránenie všetkých nečistôt, ktoré sa nahromadili počas vegetačného obdobia. Do hromady kompostu je možné pridať lístie, odumreté rastliny a ďalšiu organickú hmotu. Okrem toho by mal byť všetok chorý alebo napadnutý rastlinný materiál riadne zlikvidovaný, aby sa zabránilo šíreniu chorôb alebo škodcov. Akonáhle je záhrada zbavená nečistôt, je čas začať premýšľať o mulčovaní a ďalších spôsoboch, ako chrániť rastliny pred chladným počasím.

Tip na hrable:

FIELDMANN FZNR 1102 sada 2x hrable + tyč

Obr.: FIELDMANN FZNR 1102 sada 2x hrable + tyč

Ako správne prerezávať rastliny na jeseň?

Pokiaľ chcete, aby vaša záhrada bola na jar v špičkovej forme, potom je jej príprava na zimu nutnosťou. Jedným z kľúčových spôsobov, ako to dosiahnuť, je dobré prerezávanie rastlín. Ale s toľkými rôznymi druhmi rastlín, ako viete, ktoré z nich zrezať a kedy?Tu je niekoľko všeobecných tipov, ktoré vám pomôžu začať:

  1. Začnite tým, že odstránite všetky odumreté alebo odumierajúce listy, stonky a kvety. To pomôže podporiť nový rast na jar.
  2. Ďalej sa pozrite na celkový tvar rastliny. Pokiaľ vám začína pripadať nohatý alebo nedisciplinovaný, zastrihnite ho. To pomôže podporiť plnší rast v budúcnosti.
  3. Ak si nie ste istí, ako veľmi prerezávať, začnite v malom množstve a postupne podľa potreby zastrihávajte ďalšie.

Ako správne aplikovať mulč?

Mulčovanie je jedna z najlepších vecí, ktoré môžete pre svoju záhradu na jeseň urobiť. Pomáha potláčať burinu, šetriť vlhkosť a chrániť rastliny pred extrémnymi teplotami. Ale je dôležité to urobiť správne. Tu je niekoľko tipov, ako správne na jeseň aplikovať mulč.

Jeseň je ideálny čas na mulčovanie záhrady. Počasie je chladnejšie, takže pôda tak rýchlo nevysychá a okolo je obvykle množstvo opadaného lístia, ktoré tvoria skvelý mulčovací materiál. Použiť môžete aj pokosenú trávu, slamu alebo dokonca triesky kôry.

Mulč by mal byť aplikovaný v tenkej vrstve – okolo dvoch palcov (päť centimetrov) je perfektný. Silnejší mulč by mohol dusiť rastliny, preto to s ním neprežeňte. Nanášajte ho rovnomerne na povrch pôdy, dávajte pozor, aby sa nenahromadil okolo koreňov rastlín.

Okrem mulčovania záhonov nezabúdajte ani na mulčovanie okolo stromov a kríkov. To pomôže zabrániť strate vlhkosti a chrániť korene pred extrémnymi teplotami. Naneste silnú vrstvu mulča (asi 15 centimetrov) okolo základne každej rastliny a dávajte pozor, aby ste sa nedotkli kmeňa alebo stoniek.

Mulčovanie je dôležitou súčasťou prípravy záhrady na zimu. Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete zaistiť, že vaše rastliny budú zdravé a chránené počas chladnejších mesiacov. Po nanesení mulča ho ľahko zalejte, aby sa usadil na mieste. Potom sa pohodlne usaďte a užívajte si svoju krásnu, zdravú záhradu – v bezpečí s vedomím, že je pripravená na zimu.

Tip na mulčovaciu textíliu:

Kontex Mulčovacia textília čierna, 1 x 3 m

Obr.: Kontex Mulčovacia textília čierna, 1 x 3 m

Ako správne chrániť krehké rastliny pred zimou?

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musíte urobiť pri príprave záhrady na zimu, je chrániť vaše krehké rastliny. Jemné rastliny sú tie, ktoré nie sú schopné odolať mrazu. Ak žijete v oblasti, kde sú kruté zimy, budete musieť podniknúť ďalšie kroky na ochranu svojich krehkých rastlín. Tu je niekoľko tipov, ako na to:

  1. Preneste svoje krehké rastliny dovnútra alebo do skleníka, než udrie prvý mráz.
  2. Pokiaľ nemôžete svoje krehké rastliny preniesť dovnútra, zakryte ich vrstvou mulča. To pomôže izolovať korene a zabrániť ich zamrznutiu.
  3. Uistite sa, že vaše rastliny dobre zalejete, než udrie prvý mráz. To im pomôže prežiť zimné mesiace.

Dodržiavaním týchto tipov môžete pomôcť zaistiť, aby vaše krehké rastliny prežili zimu a boli pripravené znova kvitnúť na jar.

Tip na zahradné nožnice:

Gardenius GR1N0006 Záhradné dvojsečné nožnice, 20 cm

Obr.: Gardenius GR1N0006 Záhradné dvojsečné nožnice, 20 cm

Ako sa starať o záhradný nábytok pred zimou?

Záhradný nábytok je skvelý spôsob, ako dodať vášmu vonkajšiemu priestoru punc luxusu. Keď ale prídu zimné mesiace, je dôležité sa o záhradný nábytok postarať, aby ho chladné počasie nepoškodilo. Tu je niekoľko tipov, ako pripraviť záhradný nábytok na zimu:

  • Zakryte svoj záhradný nábytok plachtou alebo plastovým krytom. To ho ochráni pred živlami a udrží ho v čistote.
  • Pokiaľ máte kovový záhradný nábytok, uistite sa, že pred začiatkom zimy nanesiete nerezový náter. To pomôže zabrániť akémukoľvek hrdzaveniu, ktoré by mohlo nastať počas sezóny.
  • Ak máte prútený alebo ratanový nábytok, určite ho v zimných mesiacoch skladujte vo vnútri. Prútie a ratan sú materiály, ktoré môže chladné počasie poškodiť.
  • Ak máte drevený záhradný nábytok, nezabudnite ho pred začiatkom zimy ošetriť hydroizolačným tmelom. To pomôže chrániť drevo pred živlami a zabrániť jeho hnilobe.

Dodržiavaním týchto tipov môžete pomôcť zaistiť, aby váš záhradný nábytok vydržal po mnoho rokov. Nečakajte teda s prípravou vonkajšieho priestoru na zimu na poslednú chvíľu - začnite ešte dnes.

Aké sú najčastejšie chyby pri príprave záhrady na zimu?

Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia pri príprave záhrady na zimu dopúšťajú, je, že neupratujú všetko opadané lístie a zvyšky rastlín. To môže poskytnúť perfektný úkryt pre škodcov a choroby, ktoré potom môžu budúcu jar prezimovať a spôsobiť problémy. Uistite sa teda, že ste upratali všetky uschnuté lístie a nečistoty a riadne ich zlikvidujte. Ďalšou častou chybou je nesprávne mulčovanie. Mulč pomáha chrániť rastliny pred extrémnymi výkyvmi teplôt a taktiež pomáha zadržiavať vlhkosť v pôde.

Pred príchodom zimy nezabudnite okolo rastlín naniesť silnú vrstvu mulča. Nakoniec nezabudnite rastliny dobre zaliať, než zem zamrzne. To im pomôže odolať suchým zimným podmienkam a zostať zdravé až do príchodu jari. Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete pomôcť zaistiť, aby vaša záhrada prežila zimu a bola pripravená na jar prosperovať. Nečakajte teda s prípravou záhrady na zimu na poslednú chvíľu - začnite hneď a budúci rok si užite krásnu zdravú záhradu.

Vybrať pestovanie rastlín »

Záver blogu

Ako sa dni skracujú a teploty začínajú klesať, je čas začať premýšľať o príprave záhrady na zimu. Aj keď sa to môže zdať ako skľučujúca úlohu, malé plánovanie vopred môže pomôcť vašej záhrade prežiť chladnejšie mesiace. Tu je niekoľko tipov, ako začať:

  • Vyčistite všetky mŕtve lístie alebo nečistoty zo záhrady. Zabránite tak prezimovaniu chorôb a škodcov na vašej záhrade.
  • Aplikujte vrstvu mulča, aby ste ochránili korene vašich rastlín pred chladom.
  • Pokiaľ máte nejaké krehké rastliny, zvážte ich premiestnenie na zimu dovnútra alebo do skleníka.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete pomôcť zaistiť, že vaša záhrada bude pripravená čeliť zimnej sezóne. Veselé zahradničení.

TOP produkty z kategórie Záhrada

Podobné články

Ako pripraviť záhradu na jar?

Ak ste ako väčšina ľudí, pravdepodobne považujete zahradničení za letnú aktivitu. Vedeli ste ale, že jar je vlastne tým najlepším obdobím, kedy dať svoju záhradu do formy? Tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré vám pomôžu začať.

Jednou ...