blog-post image

Ako pripraviť záhradu na jar?

Ak ste ako väčšina ľudí, pravdepodobne považujete zahradničení za letnú aktivitu. Vedeli ste ale, že jar je vlastne tým najlepším obdobím, kedy dať svoju záhradu do formy? Tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré vám pomôžu začať.

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musíte pri zahradničení urobiť, je pripraviť pôdu. To zahŕňa pridanie kompostu alebo hnojiva, aby ste sa uistili, že vaše rastliny majú všetko, čo potrebujú, aby rástli zdravé a silné. Môžete tiež pridať prísady do pôdy, ako je vápno alebo síra, aby ste upravili úroveň pH vašej pôdy.

Ďalšou dôležitou súčasťou zahradničení je výber správnych rastlín pre vašu klímu a typ pôdy. Uistite sa, že si urobíte prieskum, aby ste si mohli vybrať rastliny, ktorým sa bude vo vašej oblasti dariť.

Akonáhle si vyberiete svoje rastliny, je čas ich zasadiť! Uistite sa, že dodržiavate správne pokyny na výsadbu, aby vaše rastliny mohli začať zdravo. Budete ich tiež musieť pravidelne zalievať a hnojiť, aby ste zaistili, že budú veľké a silné.

Záhradníctvo môže byť veľa práce, ale rozhodne to stojí za to, keď vidíte, ako tie krásne kvety rozkvitajú. Začnite teda tento rok na jar so svojou záhradou a užívajte si všetky výhody, ktoré ponúka!

1. Začnite prehliadkou vašej záhrady a odstránením všetkých odumretých rastlín, nečistôt alebo buriny

2. Ďalej pridajte trochu kompostu alebo hnojiva, aby ste rastlinám dodali živiny, ktoré potrebujú na prospievanie.

3. Rastliny pravidelne zalievajte, najmä počas horúceho počasia.

4. Nakoniec sledujte škodcov a choroby av prípade potreby zakročte.

5. Užívajte si svoju krásnu záhradu po celú jar!

Aké rastliny zasadiť na jar?

Začnite tým, že ak sadíte zeleninu, teraz je čas to urobiť. Na jar sa dobre darí repe, mrkve, brokolici a karfiolu. Pokiaľ vám ide skôr o kvety, zvážte výsadbu sirôtok, viol a ďalších rano kvitnúcich kvetín.

Ďalšou dôležitou vecou, ktorú treba mať na pamäti pri jarnej výsadbe, je počasie. Uistite sa, že vyberáte rastliny, ktorým sa bude dariť v podmienkach, ktoré máte k dispozícii. Pokiaľ napríklad veľa prší, vyberajte rastliny, ktoré majú rady vlhko. Ak žijete v suchej klíme, vyberajte rastliny, ktoré nepotrebujú veľa vody.

Nezabudnite svoju záhradu pohnojiť! Hnojivo pomôže vašim rastlinám stať sa veľkými a silnými, a to je obzvlášť dôležité na jar, keď je pôda stále studená a chudobná na živiny. K dispozícii je mnoho rôznych druhov hnojív, takže si nezabudnite vybrať to, ktoré je pre vašu záhradu najlepšie.

Aké hnojivo je najlepšie pre jarné rastliny?

Pokiaľ ide o hnojivo, existuje niekoľko rôznych typov, ktoré sú najlepšie pre jarné rastliny. Hnojivá bohaté na dusík sú skvelé pre listnaté rastliny, zatiaľ čo hnojivá bohaté na fosfor pomáhajú podporovať kvitnutie. Ak si nie ste istí, aký typ hnojiva použiť, požiadajte o radu miestne záhradné centrum. Budú schopní odporučiť konkrétny produkt na základe potrieb vašich rastlín.

Pri hnojení rastlín je dôležité pamätať na to, aby ste si pozorne prečítali pokyny. Hnojivo môže byť škodlivé, pokiaľ sa použije v nesprávnom množstve, preto je dôležité dodržiavať pokyny na obale. A vždy po aplikácii hnojiva rastliny dôkladne zalejte, pretože im to pomôže správne absorbovať živiny.

Aké nástroje budete na pestovanie nových kvetov potrebovať?

Existuje niekoľko kľúčových nástrojov, ktoré budete potrebovať, aby ste mohli zasadiť nové kvety. Na hĺbenie dier je nevyhnutná murárska lyžica, na urovnanie pôdy sú užitočné hrable a na strihanie stoniek nových rastlín sú nevyhnutné nožnice alebo kliešte. Uistite sa, že máte všetky tieto nástroje po ruke, než začnete vsádzať!

Vybrať pomôcky na pestovanie rastlín »

Ako upraviť a ošetriť trávnik na jar?

Váš trávnik bude na jar potrebovať nežnú láskyplnú starostlivosť, aby bol pripravený na horúce letné počasie. Tu je pár tipov, ako upraviť a ošetriť trávnik na jar.Najprv budete chcieť zhrabať všetko lístie a ďalšie nečistoty, ktoré sa nazhromaždili cez zimu. To pomôže udržať váš trávnik zdravý a podporí nový rast.

Akonáhle sú všetky nečistoty odstránené, môžete začať pracovať na pôde. Ak je vaša pôda zhutnená, budete ju chcieť nakypriť lopatou alebo rýľom. Potom môžete pridať organickú hmotu, ako je kompost alebo hnoj, aby ste zlepšili jej kvalitu.

Potom môžete znova začať kosiť trávnik. Dbajte na to, aby boli nože vašej kosačky ostré, aby ste nepoškodili trávu. Posekajte ho o niečo vyššie ako na jeseň, aby zostal silný a zdravý po celé leto.

Počas jari budete chcieť trávnik pravidelne zalievať. Najlepší čas na zalievanie je skoro ráno, než bude slnko príliš horúce. To pomôže zabrániť vysychaniu a zhnednutiu trávy. Ak sa budete riadiť týmito radami, váš trávnik bude na letnú sezónu v skvelej kondícii!

Ako vyčistiť chodník a terasu od machu, buriny a nečistôt?

Čistenie chodníka a terasy sa môže zdať ako náročná úloha, ale v skutočnosti to nie je tak ťažké. V skutočnosti pomocou niekoľkých jednoduchých krokov môžete mať svoju záhradu v priebehu okamihu ako novú.

Prvým krokom je odstránenie všetkých nečistôt a nečistôt z povrchu. Môžete to urobiť pomocou metličky, kefy alebo vapky. Uistite sa, že ste sa dostali do všetkých trhlín a štrbín, aby ste odstránili všetky nahromadené nečistoty alebo mach.

Akonáhle je povrch čistý, môžete začať ošetrovať všetky miesta, ktoré sú napadnuté machom alebo burinou. Na tento účel je k dispozícii mnoho rôznych produktov, ale odporúčame použiť niečo organické, ako je ocot alebo bielidlo alebo určené prípravky na ničenie buriny a machu. Jednoducho nalejte prípravok na mach alebo burinu a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Mach alebo burinu potom začnú odumierať a možno ich ľahko odstrániť.

Nakoniec povrch dôkladne opláchnite vodou, aby ste odstránili všetok zvyšný produkt a nečistoty. Uistite sa, že získate všetky zákutia, aby bol povrch úplne čistý.

Tip na rozprasovac na plevel:

Sada 2 rozprašovačov na kvetiny Esschert Design

Obr.: Sada 2 rozprašovačov na kvetiny Esschert Design

Najobľúbenejšie záhradné rastliny

Najobľúbenejšie záhradné rastliny sa líšia v závislosti od toho, kde žijete, ale existujú niektoré pohotovostné režimy, ktoré pravdepodobne nájdete takmer v každej záhrade. Patrí medzi ne kvety ako ruže a ľalie, rovnako ako zelenina, ako je paradajka a uhorka. Každá z týchto rastlín ponúka záhrade niečo zvláštne, či už ide o krásne kvety alebo bohatú úrodu.

Jedným z dôvodov, prečo sú tieto rastliny také obľúbené, je to, že sa o ne pomerne ľahko stará. Napríklad ruža potrebuje každý deň trochu vody a slnečného svetla, aby prospievala. A väčšinu zeleniny je možné zasadiť raz a bude plodiť ovocie alebo zeleninu po celú sezónu s minimálnou starostlivosťou.

Pokiaľ teda chcete dostať svoju záhradu na jar do formy, zvážte výsadbu niektorých z týchto obľúbených rastlín. S trochou TLC pomôžu, aby vaša záhrada vyzerala krásne a bola produktívna počas celej sezóny.

Prečo je zahradničení tak obľúbené?

Ľudia zahradničili po stáročia a existuje mnoho dôvodov, prečo je dnes tak populárny. Záhradníctvo je skvelý spôsob, ako sa dostať von a užiť si čerstvý vzduch a slniečko. Je to aj skvelý spôsob, ako si zacvičiť, a je to skvelý spôsob, ako relaxovať a zbaviť sa stresu.

Záhradníctvo môže byť aj zábavná rodinná aktivita. Deti rady pomáhajú na záhrade a naučia sa veľa o rastlinách a prírode. A konečne, zahradničení je skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze. Môžete si vypestovať vlastné ovocie a zeleninu, čo je oveľa lacnejšie, než ich kupovať v obchode s potravinami. Takže ak hľadáte spôsob, ako sa uzdraviť, byť aktívny, užiť si zábavu a ušetriť peniaze, zahradničení je odpoveď!

Domáca zelenina vs. zelenina z obchodu

Pestovanie vlastnej zeleniny doma má mnoho výhod. Predovšetkým viete, že získavate čerstvé a zdravé produkty. Zelenina z obchodu možno už nejaký čas ležala v regáli a nemusí byť tak čerstvá ako tá, ktorú si vypestujete sami.

Keď si pestujete vlastnú zeleninu, tiež presne viete, čo do nej išlo. Nie je potrebné sa obávať, že by pri ich výrobe boli použité nejaké nežiaduce chemikálie alebo pesticídy. Domáca zelenina je tiež obvykle lacnejšia ako tá z obchodu. Takže nielenže dostávate zdravšie jedlo, ale aj šetríte peniaze!

Existuje mnoho rôznych druhov zeleniny, ktoré je možné pestovať doma, takže si vyberie každý. Niektoré z mojich osobných obľúbených zahŕňajú paradajky, mrkva a uhorky. Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako pestovať zeleninu, takže si nezabudnite urobiť prieskum, aby ste našli metódu, ktorá vám najlepšie vyhovuje. Či už máte veľkú záhradu alebo len malý balkón, nie je dôvod, prečo by ste si nemohli vypestovať vlastnú zeleninu. S trochou snahy si môžete po celý rok vychutnávať čerstvé a zdravé produkty!

Tip na košíček na domacú zeleninu:

PLASTKON Prepravka na drobné plody 38 cm

Obr.: PLASTKON Prepravka na drobné plody 38 cm

Ako ošetriť a ostrihať stromy na záhrade?

Pokiaľ ide o starostlivosť o stromy, existuje niekoľko vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby vyzerali čo najlepšie. Tu niekoľko tipov, ako ošetriť a zastrihnúť stromy na vašej záhrade.

Prvým krokom je určiť typ stromu, s ktorým máte čo do činenia. Niektoré stromy, ako napríklad javory, treba často orezávať, aby si zachovali svoj tvar. Iné, ako duby, vyžadujú orezávanie iba každých niekoľko rokov.

Akonáhle určíte potreby vášho konkrétneho stromu, je čas začať strihať. Než začnete, uistite sa, že máte dobrý pár nožníc alebo klieští. Pri strihaní vetiev vždy režte tesne mimo golier vetvy – to je vyvýšená oblasť kôry, kde sa vetva stretáva s kmeňom. Rezanie do goliera vetvy môže poškodiť strom a môže spôsobiť infekciu.

Pokiaľ odstraňujete veľa vetiev, uistite sa, že na kmeni ponechajte aspoň šesť centimetrov neorezanej kôry. To pomôže chrániť strom pred chorobami. Pri ošetrovaní stromov hnojivom alebo insekticídom vždy starostlivo dodržujte pokyny. Nadmerné používanie môže byť pre strom škodlivé av niektorých prípadoch ho môže dokonca zabiť.

Tip na zahradné nožnice:

FIELDMANN FZNR 1006 nožnice na kríky

Obr.: FIELDMANN FZNR 1006 nožnice na kríky

Záverečné zhrnutie

Záhradničenie je veľmi obľúbenou relaxačnou činnosťou. Jar je najideálnejším obdobím, na obnovu a úpravu vašej záhrady a pripaviť ju tak na sezónu. Dopredu si poriadne rozmyslite, čo a kde na záhrade budete pestovať, upravte trávnik a ošetrite stromčeky a potom sa už len môžete kochať kvitnúcou krásnou záhradou.

TOP produkty z kategórie Záhrada

Podobné články

Ako pripraviť záhradu na zimu?

Lístie začína meniť farbu a dni sa skracujú - definitívne je jeseň! Toto je ročné obdobie, kedy musíme začať pripravovať naše záhrady na zimu. V tomto príspevku na blogu preberieme, čo treba urobiť na záhrade na jeseň, než príde zima. P...