blog-post image

Skleníky: čo všetko potrebujete vedieť pred ich obstaraním

Skleník je budova, kde sa pestujú rastliny. Hlavným účelom skleníka je chrániť rastliny pred prílišným slnečným žiarením, vetrom alebo chladným počasím. Skleníky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ale najbežnejším z nich je sklo. V tomto článku si povieme, čo to skleník je, na čo slúži a ako si vybrať ten pravý pre vás.

Čo je skleník

Zahradný skleník je budova so stenami a strechou vyrobenou prevažne z priehľadného materiálu, ako je sklo, v ktorom sa pestujú rastliny. Veľkosť týchto konštrukcií sa pohybuje od malých prístreškov až po budovy priemyselnej veľkosti. Skleník chráni plodiny pred prílišným teplom alebo chladom, vetrom, dažďom a škodcami. Kontrolované prostredie vo vnútri skleníka umožňuje farmárom pestovať plodiny po celý rok.

Slovo „skleník“ v skutočnosti odkazuje na skutočnosť, že tieto typy budov boli kedysi používané na pestovanie rastlín, ktoré potrebovali extra teplo – ako skleníkové bylinky. V súčasnej dobe sa však väčšina skleníkového poľnohospodárstva odohráva vo veľkom meradle a zahŕňa komerčné plodiny, ako sú paradajky, uhorky a papriky.

Existujú tri hlavné typy skleníkov:

  • Voľne stojace
  • Pripojné skleníky
  • Šikmé skleníky

Najbežnejším typom sú voľne stojace skleníky. Sú to samostatné stavby, ktoré je možné umiestniť kdekoľvek na vašom pozemku. Pripojené skleníky sú pripojené k inej konštrukcii, ako je dom alebo garáž. A šikmé skleníky sa stavajú pri stene – sú priestorovo najúčinnejšou možnosťou, pokiaľ máte obmedzený majetok.

Bez ohľadu na to, aký typ skleníka si vyberiete, existujú určité funkcie, ktoré by všetky návrhy skleníkov mali obsahovať:

  • Pevný základ
  • Vetranie
  • Izolácia

Skleník potrebuje pevný základ, ktorý unesie váhu sklenených alebo plastových stien a strechy. Základ tiež udržuje skleník v rovine a zabraňuje jeho posunutiu v prípade silného vetra.

Správne vetranie je pre skleníkové hospodárenie zásadné. Skleníky môžu byť veľmi horúce, takže musíte mať možnosť kontrolovať teplotu vo vnútri konštrukcie. Väčšina skleníkov má vetracie otvory alebo ventilátory, ktoré je možné otvoriť, aby dovnútra vpustil čerstvý vzduch a uvoľnil prebytočné teplo.

Izolácia pomáha udržovať stabilné teploty v skleníku, čo je dôležité pre zimné i letné plodiny. V zime izolácia bráni úniku tepla. A v lete pomáha zabrániť prenikaniu tepla dovnútra a zabíjaniu chúlostivých rastlín.

Skleníky sú skvelým spôsobom, ako predĺžiť vegetačné obdobie a chrániť plodiny pred extrémnymi poveternostnými podmienkami. S trochou plánovania môžete postaviť dokonalý skleník pre vaše potreby.

Vybrať záhradný skleník »

Na čo skleník slúži?

Skleník sa používa na rôzne účely, vrátane:

  • Pestovať rastliny
  • Na uskladnenie rastlín
  • Na ochranu rastlín pred živlami
  • Poskytnúť kontrolované prostredie pre rast rastlín

Skleníky prichádzajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach, od malých skleníkov na dvore až po veľké komerčné. Bez ohľadu na to, aký veľký skleník máte, všetky slúžia rovnakému účelu: vytvoriť optimálne prostredie pre vaše rastliny.

Pokiaľ uvažujete o zaobstaraní skleníka, alebo ak ho už máte, ale nie ste si istí, ako ho používať, prečítajte si všetko, čo potrebujete vedieť o skleníkovom záhradníctve.

Aké rastliny dobre rastú v skleníku?

Jednou z hlavných výhod skleníka je, že môžete predĺžiť vegetačné obdobie vašich rastlín. To znamená, že na jar môžete začať so sadenicami skôr a pestovať rastliny, ktoré by normálne vo vašej klíme zimu neprežili.

Medzi najlepšie rastliny na pestovanie v skleníku patria:

  • Paradajky
  • Papriky
  • Uhorky
  • Baklažán
  • Jahody
  • Maliny
  • Hrozno
  • Bylinky

To je len niekoľko príkladov – v skleníku je možné pestovať takmer akýkoľvek druh rastlín, pokiaľ im poskytnete náležitú starostlivosť a prostredie. Teraz, keď viete, aké rastliny v skleníku dobre rastú, je čas sa naučiť, ako ich používať.

Tu je niekoľko tipov, ako začať:

  1. Začnite s malými, zvládnuteľnými projektmi. Nesnažte sa odhryznúť si viac ako dokážete zjesť tým, že začnete s veľkou záhradou. Na začiatok postačí pár rastlín paradajok alebo pár rastlín jahôd.
  2. Pred zahájením výsadby sa uistite, že je váš skleník čistý a bez nečistôt. To pomôže zabrániť šíreniu chorôb a škodcov.
  3. V horúcich dňoch svoj skleník vetrajte, aby ste zabránili prehrievaniu. To môže byť tak jednoduché ako otvorenie dverí alebo okien alebo použitie ventilátora na cirkuláciu vzduchu.
  4. Pravidelne rastliny zalievajte, pretože skleníkové podmienky môžu pôdu rýchlo vysušiť.
  5. Monitorujte svoje rastliny na výskyt škodcov a chorôb a okamžite zasahujte, pokiaľ uvidíte nejaké problémy.

S týmito tipmi na pamäti ste pripravení začať so skleníkovým záhradníctvom! Nezabudnite začať v malom a robiť veci krok za krokom – než sa nazdáte, budete skleníkový profík.

Ako si vybrať skleník?

Pokiaľ ide o skleníkové záhradníctvo, existuje niekoľko vecí, ktoré musíte vziať do úvahy pred nákupom. Tu je pár tipov, ako vybrať ten správny skleník pre vás.

Najprv zvážte, aký druh rastlín alebo zeleniny chcete pestovať. Niektoré skleníky sú pre určité druhy rastlín vhodnejšie ako iné. Pokiaľ si ešte nie ste istí, aký typ rastlín chcete pestovať, zvážte nákup skleníka, ktorý je všestranný a je možné ho použiť pre rôzne druhy rastlín.

Ďalej sa zamyslite nad veľkosťou skleníka, ktorý potrebujete. Skleníky sa dodávajú vo všetkých rôznych veľkostiach, takže je dôležité vybrať taký, ktorý sa bude hodiť do priestoru, ktorý máte k dispozícii. Pokiaľ máte len malý priestor, potom by pre vás mohol byť mini skleník tou najlepšou voľbou.

Nakoniec zvážte svoj rozpočet. Skleníky sa môžu pohybovať v cene od niekoľkých stoviek do niekoľkých tisíc euro. Je dôležité nájsť taký, ktorý je v rámci vášho rozpočtu a bude vyhovovať vašim potrebám.

Vybrať záhradný skleník »

Z akých materiálov sú skleníky vyrobené?

Skleník je vyrobený prevažne zo skla alebo plastu. Rámy môžu byť vyrobené z hliníka, dreva alebo PVC. Skleníky môžu mať aj kombináciu materiálov rámu a krytiny. Typ skleníka, ktorý si vyberiete, bude závisieť od mnohých faktorov, ako je klíma, rozpočet a to, čo plánujete pestovať.

Sklenený skleník – Sklenené skleníky sú najdrahšie, ale dobre držia teplo a najdlhšie vydržia. Tiež sa najľahšie udržujú, pretože dovnútra ľahko vidíte a prepúšťa dovnútra najviac svetla.

Plastový skleník – Plastové skleníky sú lacnejšie ako sklenené, ale nedržia teplo tak dobre, takže v chladnejších klimatických podmienkach možno budete musieť doplniť ohrievač. Tiež nevydrží tak dlho ako sklenené skleníky.

Hliníkový skleník – Hliníkové skleníky sú dobrým stredom medzi sklom a plastom. Sú cenovo dostupnejšie ako sklo a lepšie držia teplo ako plast.

Skleník z dreva – Skleníky z dreva môžu byť najdostupnejšou možnosťou, ale vyžadujú viac údržby ako iné typy skleníkov. Drevo budete musieť natrieť alebo namoriť, aby ste ho ochránili pred poveternostnými vplyvmi a škodcami.

Skleník z PVC – skleníky z PVC sú podobné hliníku v tom, že sú dobrým stredom medzi sklom a plastom. Dajú sa tiež ľahko zostaviť a zložiť, čo z nich robí dobrú voľbu pre ľudí, ktorí chcú dočasný skleník.

Skleníky vyrobené z rôznych materiálov majú svoje výhody a nevýhody, ktoré by ste mali zvážiť pred nákupom. Porozprávajte sa s odborníkmi na skleníky a vykonajte svoj prieskum, aby ste našli ten najlepší skleník pre vaše potreby.

Výhody a nevýhody skleneného skleníka

Sklenené skleníky majú oproti iným typom skleníkov mnoho výhod. Jednou z výhod je, že sklenený skleník umožňuje, aby sa k rastlinám vo vnútri dostalo viac slnečného svetla. Sklo je totiž číry materiál a neblokuje slnečné svetlo ako iné materiály, ako je kov alebo plast. Sklenený skleník má tiež tendenciu lepšie regulovať teplotu ako iné typy skleníkov. Sklo je totiž dobrým izolantom a nedovolí teplu unikať tak ľahko ako iné materiály.

Nevýhodou sklenených skleníkov môže byť ich vyššia cena a tiež ťažšie zostavenie a rozobratie skleníka.

Tip na sklenený skleník:

Skleník SIRIUS číre sklo 3 mm Dekorhome

Obr.: Skleník SIRIUS číre sklo 3 mm Dekorhome

Výhody a nevýhody plastového skleníka

Pokiaľ ide o materiály pre skleníky, existuje niekoľko možností. Jednou z najobľúbenejších možností je plast.

Jednou z najväčších výhod použitia plastového skleníka je, že sú veľmi cenovo dostupné. V skutočnosti sú často jednou z najekonomickejších možností pre skleníkové materiály. Ich nastavenie je tiež veľmi jednoduché, čo je ďalší plus. Akonáhle máte skleník na svojom mieste, poskytuje účinnú ochranu pred živlami, vďaka čomu je ideálny na pestovanie rastlín.

Používanie plastových skleníkov má však aj niektoré nevýhody. Jednou z najväčších nevýhod je, že ich môže poškodiť silný vietor alebo krupobitie. Plastový skleníkový materiál navyše nerozptyľuje svetlo tak dobre ako sklo, takže vaše rastliny nemusia mať dostatok svetla, pokiaľ žijete v oblasti s dlhými zimami a krátkymi dňami. Ďalšou nevýhodou plastových skleníkov je, že sa môžu na priamom slnku rýchlo prehrievať, čo môže byť pre vaše rastliny škodlivé.

Napriek týmto nevýhodám sú plastové skleníky stále obľúbenou voľbou medzi pestovateľmi skleníkov. Sú cenovo dostupné, ľahko sa inštalujú a poskytujú účinnú ochranu pred živlami. Pokiaľ hľadáte lacný variant skleníka, plast môže byť pre vás tým správnym materiálom.

Tip na plastový skleník:

Skleník URANUS 11500 polykarbonát strieborný Dekorhome

Obr.: Skleník URANUS 11500 polykarbonát strieborný Dekorhome

Výhody a nevýhody hliníkového skleníka

Pokiaľ ide o materiál skleníka, existuje celý rad materiálov, ktoré možno použiť. Jednou z možností je hliník. Hliníkový skleník má niekoľko výhod a nevýhod, ktoré treba zvážiť pred rozhodnutím o tom, aký typ skleníka postaviť.

Jednou z výhod hliníkových skleníkov je, že sú veľmi ľahké. To znamená, že ich možno v prípade potreby ľahko presunúť. Je tiež menej pravdepodobné, že sa zrúti pri silnom vetre ako skleníky vyrobené z ťažších materiálov.

Ďalšou výhodou hliníkových skleníkov je, že bývajú cenovo dostupnejšie ako iné možnosti. Ak máte obmedzený rozpočet, hliníkový skleník pre vás môže byť tou najlepšou voľbou.

Treba však zvážiť aj niekoľko nevýhod. Jedným z nich je, že hliníkový skleník sa môže prehriať ľahšie ako iné typy. To znamená, že pokiaľ zvolíte hliníkový skleník, budete si musieť dávať pozor na vetranie a tienenie.

Ďalšou potenciálnou nevýhodou je, že hliníkový skleník môže časom korodovať. Ak žijete v oblasti s vysokou vlhkosťou, môže to byť niečo, čo by ste mali mať na pamäti pri výbere materiálu pre skleník.

Celkovo možno povedať, že pokiaľ ide o hliníkový skleník, treba zvážiť výhody aj nevýhody. Zvážte všetky faktory, než sa rozhodnete, aby ste sa uistili, že vyberiete najlepšiu možnosť pre vaše potreby.

Tip na hlinikový skleník:

NABBI Glassteam záhradný skleník (parenisko) 100x60x40 cm priehľadná

Obr.: NABBI Glassteam záhradný skleník (parenisko) 100x60x40 cm priehľadná

Výhody a nevýhody drevených skleníkov

Drevené skleníky majú mnoho výhod, vrátane toho, že sú prírodným produktom, ľahko sa s nimi pracuje a poskytujú dobrú izoláciu. Skleník z dreva má však aj svoje nevýhody. Môžu byť drahé a vyžadujú viac údržby ako iné typy skleníkov.

Pokiaľ uvažujete o skleníku z dreva, je dôležité pred rozhodnutím zvážiť pre a proti. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba mať na pamäti:

Výhody drevených skleníkov

  • Prírodný produkt: Drevo je obnoviteľný zdroj, ktorý je biologicky odbúrateľný. Je tiež atraktívne a má prirodzený vzhľad, ktorý môže vylepšiť vašu záhradu.
  • Jednoduchá práca: Drevo je možné ľahko rezať, vŕtať a pribíjať. Vďaka tomu je ľahké postaviť skleník od začiatku alebo upraviť existujúcu konštrukciu.
  • Dobrá izolácia: Drevo poskytuje dobrú izoláciu, ktorá môže pomôcť udržať váš skleník teplý v zime a chladnejšie v lete.

Nevýhody drevených skleníkov

  • Môže byť drahý: V závislosti od typu dreva, ktoré si vyberiete, môže byť skleník vyrobený z dreva jednou z drahších možností.
  • Vyžaduje viac údržby: Drevo je náchylné k hnilobe a škodcom. Tiež je potrebné ho pravidelne natierať alebo moriť, aby bol chránený pred živlami.

Pri rozhodovaní, či je pre vás skleník na drevo to pravé, zvážte svoj rozpočet a čas, ktorý ste ochotní venovať údržbe. Pokiaľ sa rozhodnete, že skleník na drevo je tou najlepšou voľbou pre vaše potreby, nezabudnite si zakúpiť vysoko kvalitné materiály a starostlivo dodržujte plány skleníka, aby ste zaistili úspešnú stavbu.

Výhody a nevýhody foliového skleníka 

Skleník vyrobený z folie má mnoho výhod a nevýhod, ktoré treba vziať do úvahy pred jeho zakúpením. Niektorí skleníkoví záhradkári zistia, že klady prevažujú nad zápormi, iní by to mohli mať naopak. Veľmi záleží na tom, čo od skleníka očakávate a čo je pre vás najdôležitejšie. Tu je niekoľko vecí na zamyslenie:

Výhody fóliových skleníkov

  • Sú cenovo veľmi dostupné v porovnaní s inými typmi skleníkov.
  • S fóliou sa ľahko pracuje, takže ich je možné ľahko zostaviť.
  • Sú ľahké, takže sa v prípade potreby ľahko premiestňujú.

Nevýhody fóliových skleníkov

  • UV lúče zo slnka môžu časom fóliu rozložiť a spôsobiť jej krehnutie.
  • Fóliovník nie sú tak odolné ako niektoré iné skleníkové materiály.
  • Môže byť ťažké ich rozobrať, ak budete niekedy potrebovať skleník z akéhokoľvek dôvodu presunúť alebo zložiť.

Tip na foliový skleník:

Záhradný fóliovník 2,5x5m zelená

Obr.: Záhradný fóliovník 2,5x5m zelená

Prečo je dobré pestovať si vlastnú zeleninu doma v skleníku?

Existuje mnoho dôvodov, prečo je pestovanie v skleníku skvelý nápad, a to aj pre tých, ktorí majú málo miesta. Pozrite sa na tieto výhody skleníkového záhradníctva a zistite, či je tento typ záhradníctva pre vás to pravé.

Jednou z veľkých výhod skleníkového záhradníctva je, že si môžete predĺžiť vegetačné obdobie. To znamená, že môžete začať s výsadbou skôr na jar a dlhšiu úrodu na jeseň. Pokiaľ žijete v oblasti s krátkou vegetačnou dobou, skleník vám dá šancu pestovať rastliny, ktoré by vonku normálne neprežili.

Ďalším skvelým dôvodom na zahradničení v skleníku je, že môžete lepšie ovládať životné prostredie. To zahŕňa veci ako teplota, vlhkosť, svetlo a škodcami. Kontrolou prostredia môžete minimalizovať stres na vaše rastliny a pomôcť im rásť zdravo a silne. To je obzvlášť užitočné, ak žijete v oblasti s extrémnymi poveternostnými podmienkami.

A konečne, skleníkové záhradníctvo je skvelý spôsob, ako začať s pestovaním vlastných potravín. Ak ste v záhradníctve nováčikom, skleník vám môže dať príležitosť učiť sa a experimentovať bez tlaku na pestovanie potravín vonku. Akonáhle zvládnete zahradničení v skleníku, môžete s dôverou prejsť k vonkajšiemu zahradničení.

Vybrať záhradný skleník »

Záverečné zhrnutie

Či už sa rozhodnete pre skleník zo skla, dreva alebo hliníka, myslite predovšetkým na to, čo od skleníka očakávate, aký veľký by mal byť a čo v ňom budete pestovať. Pestovanie v skeníku nesie mnoho výhod a to predovšetkým to, že môžete rastlinám predĺžiť ich vegetačné obdobie, takže môžete žať od jari do jesene. A čo si budeme, nie je nad zeleninu alebo ovocie vypestované na vlastnej záhradke.

TOP produkty z kategórie Záhradné skleníky