blog-post image

Prečo futon a ako si ho vybrať?

Futon je matrac, vyrobený z prírodných materiálov a jeho tradície siahajú až do dávneho Japonska. V Japonsku podľa štatistík majú ľudia menej problémy s chrbtom ako u nás v Európe a je to práve z toho dôvodu, že takmer všetci tam využívajú futonové matrace. Štandardne ich majú položené na zemi iba na tatami, alebo na paletách, či pódiách. Futóny sú v Japonsku veľmi obľúbené. Na obľúbenosti ale začínajú nadobúdať aj u nás v Európe. Tieto európske matrace sa však od tých japonských trochu líšia.

Štandardný futon sa skladá z bavlnených vlákien, žiní alebo kokosu, ale my Európania sme si do tejto zmesi pridali ešte jadro latexu, čo zaisťuje ešte komfortnejší spánok, a hlavne dlhšiu životnosť matraca. Vybrať si správny futon ale nie je vôbec ľahké, je tu niekoľko parametrov, na ktoré je potrebné sa pri výbere zamerať a nepodceniť ich. Predsa len je to matrac, a matrac dosť zásadne ovplyvňuje váš spánok a vaše pohodlie, teda aj kvalitu vášho života. Preto sa treba pri výbere futonu naozaj zamyslieť a dať si pozor, aby ste vybrali to, čo je vhodné práve pre vás. Podľa čoho si teda ale futon vybrať? Nižšie sa dozviete pár rád a tipov, ako si futonový matrac vybrať tak, aby bol vhodný práve pre vás.

Vybrať futónovúu matraciu »

Pre koho je vhodný a prečo?

Vďaka zloženiu futonu, teda materiálom z ktorých je futon vyrábaný, je futon veľmi vhodný pre alergikov a astmatikov a to z prostých dôvodov. Z futónu sa odparujú žiadne umelé, chemické a cudzorodé látky, ale vďaka prírodným materiálom je futon schopný sám absorbovať vlhkosť a následne ju odpariť. Také lôžko zostáva neustále suché, teda nie je možné, aby sa v matraci tvorili akékoľvek nežiaduce baktérie, alebo sa v nej množili roztoče.

Futóny sú navyše vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia bolesťou chrbta, alebo majú problém sa uvoľniť od stresu. Vďaka ich zloženiu sú veľmi pohodlné a majú blahodarné účinky na celé telo. Takmer každý, kto spoznal futonový matrac už nechce žiaden iný. Každý futonový matrac je však o niečo iný a líši sa od seba v pár veciach. Pre každého je vhodná iná.

Pre začiatočníkov a starších ľudí

Pokiaľ s futónom ešte len začínate a kupujete si svoj prvý, rozhodne by ste mali siahnuť po futóne s kaučukovým jadrom. Je pravdou, že klasický futon využíva len prírodné materiály, ale tento futon využíva prírodný latex, ktorý je doplnený trochou umelého, a to z prostého dôvodu. Takto je futonový matrac o niečo mäkší a pre začiatočníkov jednoducho znesiteľnejší. Väčšinou si ho kupujú práve tí, čo s futonom nemajú skúsenosti, a to sú teda tí, čo sa boja práve tvrdosti klasického futónu. Avšak akonáhle si tento futon kúpite, nebudete ho chcieť meniť za normálny matrac, avšak časom určite vyskúšate tvrdší a tvrdší futon a budete šťastím bez seba.

Tip na mekký futon:

Krémovobiely futónový matrac Karup Design Double Latex, 90 x 200 cm

Obr.: Krémovobiely futónový matrac Karup Design Double Latex, 90 x 200 cm

Pre ženu, pre mužov

Ako iste všetci vieme, ženy majú všeobecne radšej mäkšie matrace ako muži. Tu je teda potrebné zvážiť kaučukové jadro, ktoré zaisťuje práve tú mäkkosť. Zároveň je tiež fajn zvoliť prímes vlny, vďaka tomu sa matrac predohreje a rýchlo zahreje, teda nebude mať žena pocit studeného matraca, čo si budeme rozprávať, to každá žena neznáša. Pre mužov sa odporúčajú podľa ich preferencií skôr tvrdšie matrace. Aby bol matrac tvrdší, musí byť vyrobený z kombinácie kokosu a bambusu, alebo bambusu a lénu. Nevýhodou tvrdších matracov je, že sa nedajú zrolovať, tie mäkšie sa zrolovať dajú, teda ich môžete ľahko niekam umiestniť, alebo preniesť.

Tip na stredne tvrdy futon:

Čierny futónový matrac Karup Design Coco Futon, 90 x 200 cm

Obr.: Čierny futónový matrac Karup Design Coco Futon, 90 x 200 cm

Pre alergikov a astmatikov

Ako som sa už zmienila vyššie, futon je pre svoje prírodné materiály a jeho vlastnosti naozaj veľmi vhodný pre alergikov a astmatikov. Nedržia sa v ňom roztoče ani plesne, vďaka jeho skvelej funkcii a umeniu odparovania vlhkosti von z matraca. Pravdou je, že sa vyrába dnes množstvo špeciálnych matracov práve pre alergikov, avšak zatiaľ nebol podľa výskumov vyvinutý žiadny syntetický materiál, ktorý by so svojimi vlastnosťami vyrovnal práve tým prírodným. Preto je futon tak skvelý a ak trpíte jedným alebo oboma z týchto ochorení, určite neváhajte a kúpte si futon, nebudete ľutovať.

Pre individualistov

Čím ďalej častejšie sa stáva, že si ľudia chcú nechať vyrobiť futon na mieru. Je to tak nejako na základe ich preferencií, ale aj pretože sa jednoducho chcú odlíšiť od tých ostatných. Doba je dnes aká je a každý jednoducho chce byť výnimočný a originál, pretože to ide. Mnoho firiem dnes už túto službu ponúka a môžete si vytvoriť svoj vlastný futon. Vyberiete si zloženie futonu, teda pomer vlákien v ňom, jeho hrúbku, tvrdosť, jeho obal, farbu a tvar gombíkov, no jednoducho všetko, čo futon na sebe av sebe má bude na základe vašej voľby.

Vybrať futónovúu matraciu »

Futon podľa tvrdosti

Futon má niekoľko stupňov tvrdosti a mnoho výrobcov ich tiež u svojich ponúkaných futonov uvádza. Je to akási pomôcka pre tých, ktorí nemajú úplne jasno v tom, ktorý materiál má akú tvrdosť a vlastnosť. Stupne tvrdosti sa štandardne uvádzajú od 1 do 5 s tým, že 1 je najmäkšia a 5 najtvrdšia. Dajte si však pozor na to, aký tvrdý futón si vyberiete. Pre každého nie je vhodný mäkký. Pokiaľ máte problémy s chrbtom, svalmi alebo trpíte bolesťami kĺbov, určite nie je vhodné voliť mäkký futon. Na mäkkom futóne sa svalstvo úplne uvoľní, šľachy ochabnú a telo sa uloží do absolútne pasívnej relaxácie, čo nie je vhodné pre ľudí s chorými svalmi a kĺbmi.

Naopak pri tvrdom futóne šľachy zostanú napnuté a uvoľnia sa iba svaly. Pravý futon ten štandard, ktorý pochádza z Japonska je taký tvrdý, že prvých pár nocí vám môže spôsobiť aj otlačenie svalov, ale nemusíte sa báť, po pár dňoch to zmizne a vaše telo si začne užívať komfort, ktorý mu futon ponúka.

5. stupeň tvrdosti - najtvrdší futon

Tvrdosť všetkých futonov je ovplyvnená materiálom, z ktorého je futon zložený. Tento najtvrdší futon má v sebe prímesi kokosových vlákien, ktoré spôsobujú práve tú tvrdosť. Medzi tvrdšie zmesi sa tiež radí zmes kokosových vlákien a lénu.

Tip na tvrdy futon:

Matrac z kokosových vlákien Karup Design Coco Natural, 180 × 200 cm

Obr.: Matrac z kokosových vlákien Karup Design Coco Natural, 180 × 200 cm

4. stupeň tvrdosti - tvrdý futon

Tento futon je najobľúbenejší pre jeho cenu. Je to ten najlacnejší futon. Je zložený z čistej bavlny, ktorá zaisťuje tvrdosť a je to lacný materiál.

3. stupeň tvrdosti - stredne tvrdý futon

Toto sú jedny z najkvalitnejších futonov. Skladajú sa z rôznych smejú materiálov a vlastne každý futon, v ktorom je aspoň trochu kokosu, bude patriť medzi tie tvrdšie. Zároveň aj pokiaľ bude mať vo futone vysoký podiel čistá bavlna, tiež bude tvrdý. Je potrebné jednoducho čítať zloženie a podľa toho si určiť, aký tvrdý futón bude.

2. stupeň tvrdosti - zmäkčený futon

Táto verzia futonu sa už takmer podobá tomu najmäkšiemu. Rozdiel je však predovšetkým v tom, v akom pomere ich pridám do tohto matraca latex, teda kaučukové jadro, ktoré matrac zmäkčuje. V tých najmäkších matracoch má tento materiál väčší podiel.

1. stupeň tvrdosti - najmäkší futon

Najmäkšie futony sú skladané predovšetkým z kaučukového jadra alebo dokonca z konských vlasov.

Tip na mekky futon:

Matrac Karup Design Double Latex, 160 × 200 cm

Obr.: Matrac Karup Design Double Latex, 160 × 200 cm

Podľa materiálu

Kokosové vlákno

Kokosové vlákno dodáva matrac tvrdosť, tuhosť, pevnosť a stálosť tvaru. Matrace z kokosových vlákien sú nepoddajné a nedajú sa zrolovať.

Ľan

Ľanové rúno dodáva matrac pevnosť a slúži ako výplň matraca alebo sa pokladá medzi ďalšie vrstvy sendviča. Ľan tiež skvele odvádza vlhkosť z matraca.

Konské vlásie

Konské vlásie dodávajú matracu pružnosť a vzdušnosť, držia tvar aj pri dlhodobej mechanickej záťaži. Konské vlasy sa dávajú predovšetkým do mäkkých matracov. Matrace s týmto materiálom sa dajú zrolovať a nepoškodia sa.

Bavlna

Bavlnené rúno vypĺňa matrac, prípadne tvorí výplň medzi ďalšími vrstvami sendviča. Vďaka svojim vlastnostiam tvorí vhodnú vrstvu priamo pod poťah matraca. Používa sa však ale aj ako výplň do stredne tvrdých futonov.

Vlna

Vlnené rúno sa vzhľadom na svoje vlastnosti najčastejšie používa ako vrchná vrstva v matracov, ale niektoré matrace sú vyrábané predovšetkým z nej. Tie sú veľmi mäkké a lacné.

100% prírodný latex

Prírodný latex dodáva matracu mäkkosť, pružnosť a vysokú tvarovú stálosť, ale je to syntetický materiál, takže klasický futón z Japonska by určite latex neobsahoval. Toto sme si vymysleli my, Európania, na zaistenie akéhosi väčšieho komfortu a mäkkosti futonu.

Konope

Konopné rúno dodáva matracu pevnosť. Je možné ich umiestniť priamo pod poťah, aby bolo čo najbližšie telu. Konope tiež zaisťuje v matraci akúsi vzdušnosť a pružnosť, aj napriek tomu, že tento materiál je tvrdý.

Vybrať futónovúu matraciu »

Hrúbka futónu

Toto je dosť zaujímavá téma. Niektorí výrobcovia a články uvádzajú, že futon by mal byť čo najtenší, ale nie zas tak tenký, aby po niekoľkoročnom užívaní zľahol tak, že budete ležať na zemi. Iné články zase uvádzajú, že tým vyšší futon, tým lepší. Ako sa v tomto ale vyznať to už vám nepoviem. Podľa mňa je však dôležité vybrať kvalitný futon, aby nemenil svoj tvar, svoju výšku, aby sa v ňom po krátkom čase neobjavili preležaniny a aby jednoducho vydržal dlho. Pokiaľ sa vám už po pár týždňoch zdá, že futon mení svoj tvar, určite sa výrobca, od ktorého ste futon zakúpili spýtajte, do akej úrovne deformácie je to v poriadku a prípadne futon reklamujte.

Ako sa o futon starať

Kúpa futonu je akýsi záväzok. Síce vám zaistí ohromný komfort pri spaní a zlepší vám tak kvalitu vašich dní a vášho zdravia, avšak nič nie je zadarmo ao futon je potrebné sa náležite postarať.

Pretože je futon z prírodných materiálov a vie skvele odvádzať vlhkosť preč od seba, je dôležité, aby ste mu zaistili priestor, kam túto vlhkosť odvádzať. Takže buď majte futon položený na paletách, ktoré celý čas vetrajú alebo je potrebné po každom spaní futon oprieť o stenu, aby mohol vetrať. Nikdy futón ležiaci na zemi ničím nezakrývajte, zabránite tak odvádzaniu vlhkosti, aby odišla von a mohli by ste takto svojmu futónu ublížiť.

Zároveň je väčšina futonov vyrábaná tak, že sú po celej ich ploche rovnaké, teda sú obojstranné. Doprajte tak futonu, že budete striedať strany na ktorých spíte. Pravidelne ho otáčajte, treba vždy po tom, čo ho od opretého múru vraciate späť na svoje miesto. Dajte si pozor na chemické prípravky. Futon je z prírodných vlákien a mohli by ste si ich chemickými prípravkami nenávratne porušiť a futon by tak stratil svoje vlastnosti.

Záverečné zhrnutie

Pred výberom futonu si rozmyslite, koľko do neho chcete investovať, či máte čas a chuť sa oň dobre starať. Potom si rozmyslite, akú tvrdosť od futónu očakávate a zároveň či už nemáte nejaké zdravotné problémy, podľa ktorých by sa práve tvrdosť futónu mala vyberať. Potom sa môžete zamyslieť nad tým, či chcete futon klasický, alebo si vyberiete nejaký ušitý priamo vám na mieru. Vo fantázii sa medze nekladú.

Vybrať futónovúu matraciu »

TOP produkty z kategórie Futónové matrace