blog-post image

Kuchynské spotrebiče, ktoré nesmú chýbať v žiadnej kuchyni

Malé kuchynské spotrebiče sú dôležitými pomocníkmi pri práci v kuchyni. Niekto sa bez nich zaobíde, ale čo sa budeme rozprávať, život v kuchyni je s nimi jednoducho jednoduchší. O ktorých malých spotrebičoch je teda reč? To všetko sa dozviete v tomto článku.

Rýchlovarná kanvica

Rýchlovarná kanvica je súčasťou snáď každej domácnosti. Rýchlovarné kanvice sa od seba líšia predovšetkým objemom, ktorý býva najčastejšie buď 1 liter alebo 1,7 litra. Kanvica sa tiež líši svojim príkonom. Za optimálny príkon sa považuje hodnota okolo 2200 W, čo ovplyvňuje rýchlosť ohrevu vody a priaznivú spotrebu. Pri výbere kanvice by ste tiež mali zvážiť, či má kanvica bezpečnostný systém proti prehriatiu.

Vybrať rýchlovarnú konvicu »

Dnes však býva štandardom, že kanvice majú veľa poistiek a funkciu automatického vypnutia. Niektoré kanvice sú taktiež vybavené filtrom proti vodnému kameňu či displejom, ktorý pomáha tiež regulovať teplotu vody v kanvici. Dôležitým parametrom je tiež dĺžka kábla, ktorá je niekedy kratšia, a preto je potrebné sa dopredu nad tým, aký dlhý kábel potrebujete, zamyslieť. V neposlednom rade je tiež dôležitý vzhľad a design, ktorý by mal byť zvolený tak, aby kanvica zapadla do štýlu vašej kuchyne.

Tip na designovú rýchlovarnú konvicu:

Rýchlovarná kanvica Gorenje K17CLI, biela, 1,7l

Obr.: Rýchlovarná kanvica Gorenje K17CLI, biela, 1,7l

Hriankovač

Ten vyberáme podľa toho, ako často ho budeme používať a pre koľko osôb budete hrianky pripravovať. Podľa toho vyberieme model, ktorý má buď 2,4 alebo 6 otvorov na hrianku. Zovňajšok hriankovača sa vyrába z nerezu, plastu alebo lakovaného kovu. Plastové modely sú lacnejšie a menej odolné, ale ponúkajú oveľa väčší výber farieb. Nezabudnite premyslieť aj dĺžku kábla, väčšina káblov má dĺžku v rozmedzí od 90 cm do 100 cm. Každý sendvičovač/hriankovač, ponúka iné funkcie a to napríklad:

Vybrať hriankovač »

Rozmrazovanie – rozmrazovanie funguje tak, že hriankovač toast prvý rozmrazí a až potom začne opekať.

Držiak na pečivo – niektoré hriankovače sú vybavené vysúvacím držiakom, ktorý sa po vysunutí nachádza nad ohrevnými otvormi. Na držiak si môžete položiť bagetu, alebo akékoľvek ďalšie pečivo, ktoré sa na ňom opečie alebo prehreje.

Nastavenie stupňa opečenia – takmer každý hriankovač dnes už má otočný alebo viacstupňový spínač, ktorým nastavujte stupeň opečenia pečiva.

Stop funkcie – väčšina dnešných hriankovačov je vybavená funkciou "stop". Ide o to, že po určitom časovom intervale opekania sa sám hriankovač vypne.

Zásobník na omrvinky – zásobník na omrvinky tiež nie je súčasťou každého hriankovača, avšak je skvelým a praktickým pomocníkom. Tento zásobník je vyberateľný, teda napadané omrvinky zároveň so zásobníkom z sendvičovača vysuniete a neprepekajú sa vám v sendvičovači ďalej.

Udržiavanie tepla – niektoré sendvičovače sú vybavené funkciou udržiavania tepla. To znamená, že aj po dokončení opekania sendvičovač stále udržuje teplotu, teda váš sendvič nezchladne skôr, než si ho vytiahnete.

Úložný priestor na kábel – toto je jedna z funkcií, ktorú oceníte v prípade, keď upratujete sendvičovač do malých kuchynských skriniek a kábel vám jednoducho jednoducho všade zaväzí.

Opekanie z jednej strany – niektoré hriankovače sú vybavené funkciou opekania z jednej strany.

Displej – tie modernejšie, novšie a drahšie hriankovače majú aj displej, na ktorom nielen môžete ovládať funkcie hriankovača a to napr. mieru opečenia, dĺžku opekania, ale aj obojstranné či jednostranné opekanie a pod.

Tip na hriankovač:

Topinkovač BOSCH TAT6A803, nerez/černý

Obr.: Topinkovač BOSCH TAT6A803, nerez/černý

Sendvičovač

Hriankovač, alebo inými slovami sendvičovač, je veľmi obľúbeným spotrebičom v mnohých domácnostiach. Nielen že sa vďaka nemu dajú pripraviť jednoduché, chutné a rýchle desiaty, ale tiež nezaberie veľa miesta a nie je náročný na údržbu. Na trhu nájdete niekoľko druhov sendvičovačov, ktoré sa od seba líšia predovšetkým multifunkčnosťou, ovládaním, povrchom pre tepelnú úpravu, dizajnom a cenou.

Obyčajné sendvičovače majú nevymeniteľnú dosku na pečenie, a to tú základnú, trojuholníkovú. Zapnú sa tak, že sa zapoja do zásuvky a tepelný indikátor vám po rozsvietení zeleného svetielka povie, že máte nahriate. Problémom u týchto automatických sendvičovačov je predovšetkým to, že sa u nich nedá regulovať teplota a nemajú funkciu automatického vypnutia. Čo teda obsahujú lepšie sendvičovače?

Vybrať sendvičovač »

Vymeniteľné dosky na pečenie – multifunkčné sendvičovače ponúkajú možnosť výmeny dosky na pečenie a vy tak môžete v sendvičovači pripravovať zeleninu, vafle a iné rôzne pokrmy podľa ponúkaných výmenných dosiek.

Bezpečnostná poistka – bezpečnostná poistka je veľmi dôležitá. Často sa totiž stáva, že si dopečiete sendvičky a sendvičovač nevypojíte zo zásuvky alebo ho nevypnete. Mohlo by tak dôjsť k nebezpečnému prehriatiu.

Systém zámku - systém zámku sendvičovač umožňuje zamknúť v niekoľkých polohách podľa vašej potreby. Nie vždy potrebujete sendvičovač dovrieť na doraz.

Tip na multifunčný sendvičovač:

Sendvičovač Concept SV3070, 900 W

Obr.:Sendvičovač Concept SV3070, 900 W

Ryžovar

Ryžovar je skvelým kuchynským pomocníkom. Nie každý dokáže ryžu uvariť perfektne a zároveň treba vedieť, že za skvele uvarenou ryžou stojí veľa úsilia. Ryžovar však zaistí úplne perfektné uvarenie ryže a to hlavne bez starosti. Do ryžovaru jednoducho dáte správny pomer ryže, vody a soli, stlačíte tlačidlo. Až je ryža uvarená, tak sa ryžovar sám vypne alebo udržuje určitú teplotu. Ryžovar teda všetku prácu odvedie za vás a výsledkom je tak výborná ryža, že už inú nebudete chcieť jesť.

Medzi najväčšie výhody ryžovaru patrí ich ľahká údržba a ovládanie, poradí si s ním naozaj každý a umyť ho je naozaj nenáročné. Vďaka ryžovaru sa môžete rozlúčiť so zoškrabovaním pripálenej ryže z hrncov a panvíc. Ako ale vybrať správne ryžovar a čo treba pred jeho výberom premyslieť? Pri výbere ryžovaru sú dôležité tieto parametre:

Vybrať ryžovar »

Objem

Objem ryžovaru je dôležitým parametrom výberu. Rozdiel je v tom, či pripravujete ryžu pre dve alebo viac osôb a ako často to pre viac osôb je. Teda podľa toho tiež vyberáte, aký veľký by mal objem ryžovar mať. Nezabudnite však, že čím väčší objem ryžovaru má, tým väčší je, takže je potrebné zvážiť kompromis, medzi objemom nádoby na ryžu a veľkosťou samotného ryžovaru, pre jeho uskladnenie. Nie každý má priestor pre veľký ryžovar domácnosti. Ryžovary sa však štandardne vyrábajú s týmito objemami:

  1. 0,4-0,6 l - vhodné pre páry
  2. 0,6-1 l - vhodné pre štvorčlennú rodinu
  3. 1-1,8 l - vhodné pre viac ako 4 ľudí
  4. nad 1,8 l - kuchyňa reštaurácií

Funkcie, ktoré ryžovar ponúka

Automatický režim – automatický režim funguje tak, že ryžovar rozozná podľa teploty ryže, že je hotová a následne sa automaticky sám vypne.

Časovač – niektoré ryžovary ponúkajú funkciu odloženého štartu varenia a načasovania na presnú hodinu.

Termostat – termostat je väčšinou súčasťou ryžovaru, ktorý má aj automatický režim. Ide o to, že akonáhle sa ryža uvarí a ryžovar sa vypne, tak termostat zaistí, že ryža bude mať stále ideálnu teplotu.

Bezpečnostné prvky – zaujímavým bezpečnostným prvkom je automatické vypnutie ryžovaru vo chvíli, keď sa z neho vyvarí všetka voda. Zabráni sa tak ďalším nepríjemným situáciám, ktoré by mohli nastať. Ďalším bezpečnostným prvkom je ochrana proti prehrievaniu a automatické vypnutie. Automatické vypnutie oceníme u ryžovarov, ktoré prestanú variť, ale pomocou termostatu udržujú teplotu. Keď by sme v tej chvíli odišli z domu, tak tento bezpečnostný prvok po určitej chvíli ryžovar úplne vypne a zabráni tak možným vzniknutým škodám.

Ostatné programy – modernejšie ryžovary dokážu byť aj veľmi multifunkčné. Môžete v nich pripravovať nielen skvelú ryžu, ale aj polievky, zeleninu, strukoviny a niekoľko ďalších pokrmov. Ryžovary čo túto funkciu ponúkajú podľa môjho nahradzujú tlakové hrnce.

Tip na luxusný ryžovar:

Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT

Obr.: Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT

Ďalšie spotrebiče, ktoré sa môžu hodiť

Kuchynské roboty, mixéry a šľahače

Kuchynské roboty nájdu svoje využitie v domácnostiach, kde sa často pečie a experimentuje. Pokiaľ chcete piecť chleba, bábovky, torty či iné dezerty, určite vám nebude stačiť len ručný mixér ale budete potrebovať poriadny kuchynský robot. Mixér je vhodný pre tých, čo sem tam potrebujú niečo ušľahať či zmiešať, nestačí im na to ruka, ale nepotrebujú poriadny stroj.

Domáce pekárne

Domáce pekárne sú skvelým pomocníkom pre fanúšikov domáceho pečiva. Je s nimi jednoduchá práca a výsledky sú úplne skvelé.

Odšťavovače a sušičky potravín

Odšťavovače a sušičky potravín sú čoraz viac obľúbené. Dnešná doba si vyžaduje vzťah každého jedinca k zdravému životnému štýlu, a práve títo pomocníci nám môžu dopriať množstvo dobrôt a vitamínov bez námahy.

Kávovary a mlynčeky na kávu

Kávovary sú dnes súčasťou mnohých domácností. Nielen že retro káva štýlu „turiek“ a rozpustná káva už nie sú tak v obľube, ale zároveň sme sa postupne naučili si chuť kvalitnej kávy vychutnávať. Navyše kávovar zaisťuje pri varení kávy pohodlie a komfort.

Vaflovače

Vafllovač využijú milovníci vaflí, ktorí nemajú multifunkčný sendvičovač s doskou na vafle.

Fritézy

Fritézy dnes už nie sú také obľúbené. Ľudia sa skôr snažia nesmažiť, ale aj napriek tomu vždy budú najlepšie hranolky práve z fritézy. Vo fritéze sa dá pripravovať viac pokrmov.

Vákuovanie, súsvide a zváračky fólií

Vákuovanie je pre gurmánov. Vákuované pokrmy sa pripravujú v sous vide a výsledkom sú veľmi krehké pokrmy plné vitamínov a živín.

Jogurtovač

Jogurtovač je prístroj na vyrábanie jogurtu. Ocenia ho predovšetkým rodiny s deťmi. S jogurtovačom je ľahká manipulácia a cenovo vychádza dobre.

Elektrický krájač

Elektrický krájač je skvelým pomocníkom pre tých, čo majú rady šunky, syry a všetko možné nakrájané na presné plátky o rôznych šírkach. Jeho údržba nie je veľmi jednoduchá a skladovanie zaberie veľa miesta, ale výsledok za to stojí.

Vybrať kuchynské spotrebiče »

Záverečné zhrnutie

Na trhu je neskutočné množstvo kuchynských spotrebičov. Niekoľko druhov, v rôznych farbách, tvaroch, v rôznej kvalite. Je ťažké sa v tom nestratiť a nakupovať správne. Dopredu si preto premyslite, ktoré spotrebiče naozaj využijete a či ich máte kam uložiť.

TOP produkty z kategórie Kuchynské spotrebiče