blog-post image

Fínska sauna alebo infrasauna?

Pokiaľ ide o sauny, existujú dva hlavné typy: infrasauny a fínskej sauny. Obe majú svoje vlastné jedinečné výhody a nevýhody. V tomto článku preberieme rozdiel medzi infrasaunami a fínskymi saunami a prečo by ste si mali vybrať jednu pred druhou. Pozrieme sa aj na to, ako často by ste mali chodiť do sauny pre optimálne zdravotné prínosy.

Vybrat saunu »

Infrasauny - výhody a nevýhody

Infrasauny využívajú infračervené svetlo na zahrievanie tela, skôr než na ohrievanie vzduchu okolo vás. Táto forma sauny je považovaná za účinnejšiu pri prenikaní kožou a poskytovaní zdravotných výhod ako tradičné fínske sauny. Niektoré infrasauny taktiež umožňujú ovládať intenzitu infračerveného svetla, čo znamená, že si môžete do určitej miery prispôsobiť svoj zážitok. Existuje niekoľko kľúčových výhod a nevýhod infrasáun, ktoré by ste si mali pred nákupom uvedomiť.

Výhody:

  • Infračervené svetlo preniká hlbšie do tela ako teplo z tradičnej sauny, čo znamená, že môže ponúknuť viac zdravotných výhod.
  • Intenzitu infračerveného svetla v infrasaune môžete často ovládať, takže si môžete zážitok prispôsobiť svojim potrebám.
  • Infrasauny sú často menšie ako tradičné fínske sauny, takže sú pre niektorých ľudí pohodlnejšie.

Nevýhody:

  • Môžu byť drahšie ako klasické sauny.
  • Niektorí ľudia považujú infračervené svetlo za príliš intenzívne alebo nepríjemné.
  • V súčasnej dobe neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by podporovali mnoho zdravotných tvrdení o infrasaunách.

Pokiaľ uvažujete o infrasaune, je dôležité zvážiť výhody a nevýhody pred nákupom. A pamätajte, že pred použitím akéhokoľvek druhu infrasauny sa vždy poraďte s lekárom, najmä ak máte už existujúce zdravotné problémy.

Výhody a nevýhody fínskych sáun

Fínske sauny sú typom suchej sauny, ktorá využíva teplo na relaxáciu tela i mysle. Použitie fínskej sauny má mnoho výhod, vrátane zlepšenia krvného obehu, relaxácie a úľavy od bolesti svalov. Existujú však aj niektoré nevýhody, ktoré treba zvážiť, než do nej znova pôjdete.

Jednou z najväčších výhod fínskej sauny je, že môže pomôcť zlepšiť váš krvný obeh. Teplo rozširuje cievy a pomáha zvýšiť prietok krvi v celom tele. To môže pomôcť pri stavoch, ako je artritída, bolesti kĺbov, a dokonca aj migrény. Ak máte problémy so spánkom alebo trpíte nespavosťou, môže vám pobyt vo fínskej saune tiež pomôcť k dobrému nočnému odpočinku. Teplo podporuje relaxáciu a môže vám pomôcť ľahšie zaspať.

Používanie fínskej sauny má aj svoje nevýhody. Teplo môže byť pre niektorých ľudí príliš intenzívne, najmä pre tých, ktorí trpia ochoreniami, ako je hypertenzia alebo srdcové ochorenia. Ak máte nejaké zdravotné problémy, pred použitím fínskej sauny je dôležité porozprávať sa so svojím lekárom. Tehotné ženy a malé deti by sa tiež mali vyhýbať pobytu vo fínskej saune.

Celkovo výhody fínskej sauny prevažujú nad nevýhodami. Pokiaľ hľadáte spôsob, ako relaxovať a zlepšiť si krvný obeh, fínska sauna môže byť pre vás to pravé. Nezabudnite si najprv porozprávať so svojím lekárom a začnite s kratšími sedeniami, ak ste v horúčave nováčikom.

Tip na finskou saunu:

Interiérová fínska sauna 231x196 cm Lanitplast

Obr.: Interiérová fínska sauna 231x196 cm Lanitplast

Prečo je sauna prospešná pre vaše zdravie?

Trávenie času v saune má mnoho výhod, vrátane zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia a detoxikácie. Sauna vám tiež môže pomôcť relaxovať a znížiť hladinu stresu.

Jednou z najznámejších výhod sáun je ich schopnosť zlepšiť kardiovaskulárne zdravie. Štúdie preukázali, že pravidelné saunovanie môže pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť krvný obeh. Saunovanie je tiež spájané so zníženým rizikom mŕtvice a srdcových chorôb.

Okrem kardiovaskulárnych výhod môžu sauny tiež podporovať detoxikáciu tým, že pomáhajú telu vypotiť toxíny. Vysoké teplo v saune pomáha otvoriť póry a uvoľniť uložené toxíny. Potenie v saune môže tiež pomôcť zlepšiť pleť tým, že ju hĺbkovo vyčistí.

Napokon, sauny môžu byť skvelým spôsobom, ako relaxovať a znížiť hladinu stresu. Teplo a vlhkosť v saune môžu pomôcť zmierniť svalové napätie a zmierniť bolesť. Relaxačné výhody sauny môžu tiež podporiť lepší spánok.

Ako si vybrať saunu?

Pri výbere sauny by ste mali zvážiť nasledujúce:

  1. Aký je účel sauny?
  2. Aké sú rozmery sauny?
  3. Koľko ľudí bude saunu používať?
  4. Je sauna elektrická alebo horí drevom?
  5. Aké vlastnosti má sauna?

Fínske sauny sú typicky veľké, hranaté miestnosti s kúrením v jednom rohu. Môžu vmestnať až 20 ľudí naraz a zvyčajne majú kachle na drevo. Elektrické sauny sú menšie a prenosnejšie. Môžu byť použité vo vnútri alebo vonku a môžu ubytovať iba štyri osoby naraz. Pri rozhodovaní, akú veľkosť a typ sauny chcete, zvážte, koľko ľudí ju bude používať a kam ju umiestnite.

Sauny je možné využívať na rôzne účely, ako je relaxácia, detoxikácia, úľava od bolesti a chudnutie. Pokiaľ hľadáte saunu, ktorú využijete zo zdravotných dôvodov, vyberte si takú, ktorá má infračervené vykurovacie panely. Tieto typy sáun prenikajú hlbšie do tela a sú účinnejšie pri poskytovaní zdravotných výhod. Pokiaľ chcete v saune len relaxovať, bude sa hodiť akýkoľvek typ.

Pri výbere funkcií pre vašu saunu myslite na to, čo by vám zážitok spríjemnilo. Chceli by ste hudbu? Náladové osvetlenie? Miesto na uloženie uteráka? Lavičky do sauny sa dodávajú v rôznych materiáloch, ako je drevo, kameň alebo dokonca sklo. Zoženiete aj lavičky zabudované alebo prenosné. Väčšina sáun je vybavená ovládacím panelom, ktorý umožňuje nastaviť teplotu a časovač. Pokiaľ hľadáte tradičnejší saunovací zážitok, vyberte si ten, ktorý má kachle na drevo.

Bez ohľadu na to, aký je váš účel na nákup sauny, existuje taká, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám. Keď si urobíte čas na zváženie toho, čo chcete, budete schopní nájsť perfektnú saunu pre vás.

Vybrat saunu »

Ako často chodiť do sauny?

Saunovanie je skvelý spôsob relaxácie a detoxikácie tela, ale ako často by ste mali chodiť? Odpoveď môže závisieť od toho, prečo sauny chodíte. Pokiaľ idete za relaxáciou, potom asi stačí raz alebo dvakrát týždenne. Ak sa snažíte zlepšiť svoje kardiovaskulárne zdravie, potom je ideálny trikrát až štyrikrát týždenne. A ak používate saunu na chudnutie, potom sú najlepšie denné návštevy.

Samozrejme počúvajte svoje telo a nepreháňajte to. Saunovanie by nemalo trvať dlhšie ako 15-20 minút a mali by ste pred a po piť veľa tekutín (najlepšie nealkoholických). Neexistuje teda žiadna univerzálna odpoveď, ale dúfajme, že vám to poskytne lepšiu predstavu o tom, ako často by ste mali chodiť do sauny.

Na čo si dať pri výbere sauny pozor?

Pri výbere sauny je potrebné dbať na niekoľko kľúčových vlastností. Najdôležitejšou vlastnosťou je typ ohrievača. Existujú dva typy ohrievačov: elektrické a na drevo. Elektrické ohrievače sú bežnejšie vo Fínsku, zatiaľ čo ohrievače na drevo sú bežnejšie v Rusku.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou, ktorú treba hľadať, je veľkosť sauny. Sauny prichádzajú vo všetkých rôznych veľkostiach, od malých osobných sáun až po veľké komerčné sauny. Vyberte si veľkosť, ktorá bude pohodlná pre vás aj vašu rodinu alebo priateľov.

Nakoniec zvážte cenu sauny. Sauny sa môžu pohybovať od niekoľkých stoviek dolárov až po niekoľko tisíc dolárov. Vyberte si saunu, ktorá zodpovedá vášmu rozpočtu.

Aké ďalšie typy sáun si môžete zaobstarať?

Sauny majú v dnešnej dobe všetky tvary a veľkosti. Môžete si zaobstarať prenosnú saunu, ktorá sa zmestí do vašej kúpeľne, alebo veľkú komerčnú saunu pre vašu firmu. Existujú dokonca sauny určené na vonkajšie použitie!

Tu sú niektoré z rôznych typov sáun, ktoré si môžete kúpiť:

Prenosné sauny: Sú dostatočne malé, aby sa zmestili do vašej kúpeľne, a zvyčajne beží na elektrinu. Prenosné sauny sú skvelou voľbou, pokiaľ nemáte veľa miesta, alebo ak si chcete vziať saunu so sebou na cesty.

Infračervené sauny: Infrasauny využívajú na zahrievanie tela skôr infračervené svetlo než vzduch okolo vás. Tento typ sauny je údajne účinnejší pri detoxikácii tela a je možné ho použiť aj pri zdravotných problémoch, ako je úľava od bolesti.

Vonkajšie sauny: Vonkajšie sauny sú ideálne pre tých, ktorí si chcú užívať výhody sauny, ale nemajú priestor na saunu tradičnú. Sú tiež skvelé pre ľudí, ktorí žijú v chladnom podnebí, pretože ich možno používať po celý rok. Len sa uistite, že máte dobré miesto, kam ho umiestniť, kam nebude veľa slnka ani vietor!

Teraz, keď poznáte niektoré z rôznych typov dostupných sáun, môžete sa rozhodnúť, ktorá je pre vás tá pravá. Či už hľadáte prenosnú saunu, ktorú si vezmete so sebou na cesty, alebo infračervenú saunu na detoxikáciu a zdravotné prínosy, existuje sauna, ktorá je pre vás ideálna.

Tip na vnutornu finskou saunu:

Interiérová fínska sauna 195x169 cm Lanitplast

Obr.: Interiérová fínska sauna 195x169 cm Lanitplast

Je lepšie si zaobstarať vnútornú saunu alebo saunu vonku?

Odpoveď na túto otázku závisí od viacerých faktorov. Prvá je klíma. Ak žijete v oblasti so studenými zimami, je pravdepodobne najlepšie zaobstarať si vnútornú saunu. Výhody sauny si tak môžete užívať po celý rok bez toho, aby ste sa museli starať o počasí.

Ďalším faktorom, ktorý treba vziať do úvahy, je priestor. Ak máte veľký dvor alebo terasu, potom pre vás môže byť lepšou voľbou vonkajšia sauna. Pokiaľ však žijete v byte alebo dome bez záhrady, potom bude vnútorná sauna pravdepodobne vašou jedinou možnosťou.

V neposlednom rade je potrebné vziať do úvahy aj náklady. Vnútorné sauny bývajú drahšie ako vonkajšie sauny, ale ponúkajú aj viac funkcií a vybavenia. Ak ste na rozpočet, potom vonkajšia sauna môže byť lepšou voľbou pre vás.

Takže, čo je lepšie? vnútorná alebo vonkajšia sauna? Naozaj záleží na vašich individuálnych potrebách a preferenciách. Obaja majú svoje vlastné jedinečné výhody, ktoré z nich môžu urobiť perfektnú voľbu pre rôznych ľudí.

Tip na vonkajšu finsku saunu:

Vonkajšia fínska sauna s predsieňou 276 x 276 cm Dekorhome

Obr.: Vonkajšia fínska sauna s predsieňou 276 x 276 cm Dekorhome

Ako sa o saunu starať?

Sauny sú po stáročia využívané ako spôsob relaxácie a detoxikácie organizmu. Fínska sauna je obzvlášť obľúbeným typom sauny a je dôležité vedieť, ako sa o ňu správne starať.

Pri starostlivosti o fínsku saunu treba mať na pamäti niekoľko kľúčových vecí:

  • Uistite sa, že sauna je dobre vetraná. To pomôže zabrániť kondenzácii a tvorbe plesní.
  • Udržujte teplotu na príjemnej úrovni. Príliš veľa tepla môže poškodiť drevo a sťažiť dýchanie.
  • Po každom použití utrite lavice a podlahu mäkkými, čistými uteráky. To pomôže udržať saunu čistú a novú.

Vybrat saunu »

Aké vybavenie potrebujete na použitie sauny?

Na dobré saunovanie toho naozaj veľmi nepotrebujete. Samozrejme budete potrebovať saunu, a pokiaľ ju plánujete postaviť, je to určite to najdôležitejšie vybavenie! Ale okrem toho všetko, čo naozaj potrebujete, je spôsob, ako zahriať saunu a trochu vody, ktorú nalejete na horúce kamene.

Ak používate tradičnú fínsku saunu, budete potrebovať kachle na drevo. Budete tiež potrebovať nejaké kamene – dobre funguje žula alebo kremeň – ktoré vydržia vysoké teploty. Tieto kamene sú umiestnené v kachliach, aby sa zahriali a potom pomohli udržať teplo v malom priestore.

Samozrejme, pokiaľ používate elektrické saunové ohrievače, veci budú trochu iné. Kamene nebudete potrebovať a ohrievač bude mať pravdepodobne vstavanú nádrž na vodu na prelievanie kameňov (ak nie, môžete použiť vedierko).

Či tak alebo onak, akonáhle máte saunu pripravenú, všetko, čo musíte urobiť, je pridať trochu vody do kameňov (alebo zapnúť vodný prvok, pokiaľ ho váš ohrievač má) a užívať si!

Tip na saunové vedro:

Saunové vedro smrek Dekorhome 10 l

Obr.: Saunové vedro smrek Dekorhome 10 l

Pár tipov na záver

  • Uistite sa, že sauna je dobre vetraná
  • Nezostávajte vo vnútri dlhšie ako 20 minút naraz
  • Pred a po saunovaní pite dostatok tekutín
  • Podľa potreby sa často polievajte vodou, aby ste sa ochladili
  • Posaďte sa na uterák alebo látku, aby ste chránili pokožku pred horúčavou
  • Pokiaľ je para príliš intenzívna, použite na zakrytie tváre malý uterák
  • Pred použitím sauny sa osprchujte, aby ste z pokožky odstránili mastnotu alebo pot

Takže tu to máte – všetko, čo potrebujete vedieť o saunovaní. S niekoľkými jednoduchými kusmi vybavenia si môžete oddýchnuť a načerpať nové sily v tejto tradičnej fínskej tradícii. Takže choďte do toho a vyskúšajte to – možno zistíte, že je to jedna z vašich nových obľúbených činností.

Vybrat saunu »

TOP produkty z kategórie Sauny