blog-post image

Ako vyčistiť čalúnený nábytok?

Čistenie čalúneného nábytku môže byť náročné. Nemusíte sa starať len o látku, ale aj o vypchávky a prípadné doplnky ako gombíky alebo strapce. V tomto článku preberieme pár tipov pre bezpečné a efektívne čistenie čalúnenia.

Budeme sa venovať chemickým aj prírodným metódam, takže si môžete vybrať, čo vám najlepšie vyhovuje. Poskytneme aj návod, ako si doma vyrobiť vlastný čistič čalúnenie. Na záver vám poradíme, ako často by sa mal čalúnený nábytok čistiť a ako to urobiť.

Na čistenie čalúneného nábytku budete potrebovať:

  • Vysávač s nástavcom na čalúnenie
  • Valec na vlákna
  • Odstraňovač škvŕn (na odolné škvrny)
  • Voda
  • Jemný čistiaci prostriedok na riad alebo čalúnenie

Vybrat pomocky na upratovanie»

Prečo sa čalúnený nábytok ťažko čistí?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa čalúnený nábytok ťažko čistí, je látka. Látka môže byť chúlostivá a ľahko sa zafarbí, takže udržať čalúnený nábytok čistý a nový je problém. Okrem toho má čalúnený nábytok obvykle zákutia, ktoré môžu zachytiť nečistoty a prach, čo sťažuje odstránenie všetkých nečistôt a špiny pri čistení.

Ak máte doma čalúnený nábytok, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste ho udržali v čistote. Najprv pravidelne vysávajte pomocou nástavca na čalúnenie na vašom vysávači. To pomôže odstrániť všetky nečistoty alebo prach, ktoré sa zachytili v látke. Po druhé, rozliatie okamžite očistite pomocou čistej, vlhkej handričky. Rýchle odsatie rozliatych látok pomôže zabrániť tomu, aby sa usadili do látky a bolo ťažké ich odstrániť.

Čo je lepšie používať? Chemikálie alebo prírodné čističe?

Pokiaľ ide o čistenie čalúneného nábytku, existujú klady aj zápory používania chemických i prírodných čistiacich prostriedkov. Chemické čistiace prostriedky môžu byť účinnejšie pri odstraňovaní nečistôt a škvŕn, ale môžu byť aj drsné na jemné tkaniny. Prírodné čistiace prostriedky sú šetrnejšie k tkaninám, ale nemusia byť tak účinné pri odstraňovaní odolných škvŕn. Najlepší čistiaci prostriedok bude nakoniec závisieť od typu čalúnenie a závažnosti škvŕn.

Pokiaľ máte čalúnený nábytok, ktorý je znečistený alebo inak potrebuje hĺbkové čistenie, je najlepšie poradiť sa s profesionálnym čističom čalúnenia. Budú schopní látku posúdiť a určiť najlepší spôsob čistenia bez poškodenia materiálu. Pri bežnom čistení a údržbe si však väčšinou vystačíte s použitím prírodných čistiacich prostriedkov. Sú dostatočne jemné pre väčšinu tkanín a stále odvádzajú dobrú prácu pri odstraňovaní nečistôt.

Niektoré bežné prírodné čistiace prostriedky zahŕňajú biely ocot, jedlú sódu a citrónovú šťavu. Všetky tieto prísady sú bezpečné pre väčšinu tkanín a nespôsobia žiadne poškodenie, pokiaľ sa používajú podľa pokynov. Na použitie jednoducho zmiešajte dohromady roztok rovnakých dielov octu a vody. Pre odolnejšie škvrny môžete do zmesi pridať trochu jedlej sódy alebo citrónovej šťavy. Naneste roztok na škvrnu a čistite čistou handričkou, kým škvrnu neodstránite.

Ak máte čalúnený nábytok vyrobený z jemných tkanín, je najlepšie sa vyhnúť použitiu akýchkoľvek čistiacich prostriedkov, ktoré obsahujú agresívne chemikálie. Tie môžu látku poškodiť a spôsobiť nevratné poškodenie. Namiesto toho sa držte používania prírodných čistiacich prostriedkov, ako je ocot, jedlá sóda a citrónová šťava. Tieto prísady sú dostatočne jemné pre väčšinu tkanín a nespôsobia žiadne poškodenie, pokiaľ sa používajú podľa pokynov.

Tip na eko čistici prostrideok:

Frosch EKO Odstraňovač škvŕn, 75 ml

Obr.: Frosch EKO Odstraňovač škvŕn, 75 ml

Postup čistenia čalúneného nábytku

Najprv odstráňte všetky uvoľnené nečistoty a nečistoty z čalúnenia pomocou vysávača. Uistite sa, že používate nástavec na čalúnenie, aby nedošlo k poškodeniu látky. Potom pomocou valčeka na vlákna odstráňte z povrchu čalúnenie všetky zvieracie chlpy alebo iné vlákna. Pokiaľ sú nejaké odolné škvrny, ošetrite ich odstraňovačom škvŕn, než budete pokračovať.

Naplňte vedierko teplou vodou a pridajte jemný prostriedok na umývanie riadu alebo čistiaci prostriedok na čalúnenie. Namočte čistú handričku alebo špongiu do mydlovej vody a začnite drhnúť čalúnenie. Uistite sa, že handričku alebo špongiu často plákate v čistej vode, aby ste zabránili opätovnému usadzovaniu nečistôt na čalúnenie. Po dokončení čistenia použite čistú, vlhkú handričku na odstránenie zvyškov mydla z čalúnenia. Nakoniec nechajte čalúnenie pred ďalším použitím úplne vyschnúť na vzduchu.

Čalúnený nábytok by mal byť pravidelne vysávaný, aby sa odstránili nečistoty. Pokiaľ sú nejaké viditeľné škvrny, mali by byť čo najskôr ošetrené. Hĺbkové čistenie čalúneného nábytku by sa malo vykonávať každých šesť mesiacov až rok, v prípade potreby však aj častejšie.Čalúnený nábytok môže byť krásnym a pohodlným doplnkom každej domácnosti. Udržiavanie čistoty však môže byť tiež problém.

Tipy pre efektívne čistenie čalúnenie

Ak máte čalúnený nábytok, viete, že udržať ho v čistote môže byť trochu zložité. Čalúnenie je náchylné na škvrny a nečistoty, a pokiaľ nie je správne vyčistené, môže začať vyzerať nudne a staro. Tu je niekoľko tipov pre efektívne čistenie čalúnenie:

Pravidelne vysávajte: Pomôže to odstrániť všetky nečistoty, ktoré boli zachytené na čalúnení. Uistite sa, že používate nástavec na čalúnenie na vašom vysávači, aby ste nepoškodili látku.

Rozliate látky okamžite rozotrite: Pokiaľ sa vám niečo rozleje na čalúnenie, čo najskôr to zotrite čistou handričkou. Čím dlhšie bude škvrna sedieť, tým ťažšie bude jej odstránenie.

Používajte jemný čistič: Keď je čas dať vášmu čalúnenie hlbšie čistenie, nezabudnite použiť jemný čistič na čalúnenie. Vyhnite sa agresívnym chemikáliám, ktoré môžu látku poškodiť.

Tip na kartáč na skvrny a nečistoty:

Eco Kefa bambus

Obr.: Eco Kefa bambus

Ako často by sa mal čalúnený nábytok čistiť?

Je dôležité udržiavať čalúnený nábytok v čistote, ale ako často by ste ho mali čistiť? Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť.

Prvá vec, na ktorú treba myslieť, je, ako často je nábytok používaný. Pokiaľ je to kus, ktorý sa veľmi používa, bude potrebné ho čistiť častejšie ako niečo, čo sa toľko nepoužíva.

Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je, z akej látky je čalúnenie vyrobené. Niektoré tkaniny sú jemnejšie ako iné a pri čistení vyžadujú zvláštnu starostlivosť. Nakoniec myslite na domácich miláčikov alebo deti v domácnosti. Domáci miláčikovia a deti môžu sledovať nečistoty a ďalší neporiadok do domu a na čalúnený nábytok. V takom prípade budete musieť nábytok čistiť častejšie.

Všeobecne platí, že čalúnený nábytok by sa mal čistiť každých pár mesiacov. Pokiaľ sa však jedná o kus, ktorý sa veľmi používa alebo je v domácnosti s domácimi miláčikmi alebo deťmi, môže byť nutné ho čistiť častejšie. Pokiaľ si nie ste istí, ako často čistiť čalúnený nábytok, poraďte sa s profesionálnym čističom.

Aké čistiace prostriedky by ste nemali používať na čalúnený nábytok?

Možno vás prekvapí, že mnoho bežných čistiacich prostriedkov môže čalúnený nábytok skutočne poškodiť. Tu je niekoľko vecí, ktoré by ste sa mali vyhnúť použitiu na čalúnenom nábytku:

Bielidlo: Bielidlo je silná chemická látka, ktorá dokáže rozložiť vlákna tkaniny, spôsobiť ich oslabenie a nakoniec rozpadnutie. Môže tiež odfarbiť látku.

Amoniak: Rovnako ako bielidlo je amoniak aj silná chemikália, ktorá môže poškodiť vlákna tkaniny. Navyše má silný zápach, ktorý sa môže v miestnosti držať ešte dlho po dokončení upratovania.

Ocot: Ocot je kyslý a môže zožrať na povrchu čalúneného nábytku a tiež poškodiť samotnú látku.

Mydlo na riad: Mydlo na riad je určené na odstránenie mastnoty a špiny z riadu, ale na čalúnený nábytok môže byť príliš drsné. Môže odstrániť povrch a taktiež môže zanechať zvyšky mydla.

Prací prostriedok: Prací prostriedok je ďalší čistiaci prostriedok, ktorý je príliš drsný na čalúnený nábytok. Môže poškodiť tkaninu a zanechať za sebou zvyšky, ktoré priťahujú nečistoty a prach.

Pokiaľ chcete vyčistiť svoj čalúnený nábytok, držte sa šetrných čistiacich prostriedkov, ktoré sú priamo určené na použitie na čalúnenie. Tieto produkty budú k látke oveľa šetrnejšie a nepoškodia konečnú úpravu ani nezanechajú žiadne nežiaduce zvyšky.

Tip na valček na drobky a chlupy:

Čierny čistiaci valček na žmolky Zone Singles

Obr.: Čierny čistiaci valček na žmolky Zone Singles

Aký je postup čistenia gauča?

Existuje niekoľko poťahových látok, ktoré je možné vyčistiť správnymi produktmi. Na väčšinu tkanín môžete použiť jemný prací prostriedok alebo čistič čalúnenia. Existujú však niektoré jemné tkaniny, ktoré vyžadujú osobitnú starostlivosť. Tu je rýchly návod, ako čistiť čalúnený nábytok.

  1. Najprv vysajte čalúnenie, aby ste odstránili všetky uvoľnené nečistoty alebo nečistoty.
  2. Ďalej škvrny očistite jemným čistiacim prostriedkom alebo čističom čalúnenia.
  3. Pokiaľ čistíte veľký kus čalúneného nábytku, možno budete musieť látku šampónovať.
  4. To najlepšie vykonajú profesionálne čističe.
  5. Nakoniec nechajte čalúnenie pred ďalším použitím úplne vyschnúť.

Aký je postup pri čistení čalúnených stoličiek?

Čalúnený nábytok môže byť vítaným doplnkom každej domácnosti. Poskytujú pohodlie a môžu dodať nádych triedy do každej miestnosti. Ale čalúnený nábytok môže byť aj zdrojom nečistôt, prachu a ďalších alergénov. Preto je dôležité čalúnené stoličky pravidelne čistiť.

Existuje niekoľko metód čistenia čalúnenie, ktoré môžete použiť v závislosti od typu tkaniny a stupni znečistenia. Napríklad chemické čistenie je najlepšie pre jemné tkaniny, zatiaľ čo šampónovanie alebo čistenie parou je lepšie pre odolnejšie škvrny. Tu je podrobný sprievodca čistením čalúnených stoličiek:

  1. Najprv stoličku vysajte, aby ste odstránili všetky uvoľnené nečistoty a prach. Uistite sa, že používate nástavec na čalúnenie na vašom vysávači.
  2. Následne všetky škvrny vopred ošetrite bežným čistiacim prostriedkom na čalúnenie alebo jemným čistiacim prostriedkom.
  3. Pokiaľ používate čistiaci roztok, nezabudnite ho najskôr vyskúšať na nenápadnom mieste, aby ste sa uistili, že nepoškodí látku.
  4. Akonáhle je škvrna ošetrená, môžete začať čistiť kreslo vami zvolenou metódou.
  5. Pri chemickom čistení sa riaďte pokynmi na obale vašich chemických čistiacich prostriedkov.
  6. Pri šampónovaní alebo čistení parou naplňte umývadlo alebo vaňu teplou vodou a pridajte šampón na čalúnenie. Postupujte podľa pokynov výrobcu, koľko šampónu použiť na galón vody.
  7. Pomocou mäkkej kefy zapracujte šampón do látky a potom opláchnite čistou vodou.
  8. Nakoniec nechajte kreslo pred ďalším použitím úplne vyschnúť na vzduchu.

Vybrat pomocky na upratovanie»

Záver blogu

S týmito jednoduchými radami ľahko dosiahnete to, že váš čalúnený nábytok bude opäť vyzerať ako nový! Nebojte sa teda pustiť do tohto upratovacieho projektu - nie je to tak ťažké, ako sa môže zdať. Dôležitá je aj pravidelnosť čistenia nábytku a tiež voľba správneho čistiaceho prostriedku.

TOP produkty z kategórie Upratovacie a čistiace prostriedky