blog-post image

Ako vybrať termosku?

Termoska je druh nádoby, ktorá sa používa na udržanie tekutín a potravín v teple alebo chlade. Môže byť vyrobená z rôznych materiálov, vrátane nerezovej ocele, hliníka a plastu. Termosky sa často používajú na to, aby ste si so sebou vzali jedlo alebo pitie na cesty.

Obľúbené sú aj na nosenie horúcej polievky alebo kávy do práce. V tomto článku preberieme rôzne typy termosiek, ktoré sú k dispozícii, ako si vybrať tú, ktorá je pre vás tá pravá, a ako ju správne používať!

Čo je termoska?

Termoska je nádoba, ktorá sa používa na udržanie horúcich tekutín horúcich a studených tekutín. Termosky sú vyrobené z ocele alebo hliníka a majú vákuové tesnenie. Vákuové tesnenie pomáha udržiavať stabilnú teplotu kvapaliny vo vnútri termosky. termosky je možné použiť na uchovanie čaju a kávy, polievky alebo dokonca zmrzliny!

V dnešnej dobe je na trhu k dispozícii mnoho rôznych typov termosiek. Niektoré termosky sú určené na použitie iba s horúcimi tekutinami, zatiaľ čo iné je možné použiť na horúce i studené nápoje. Existujú aj termosky, ktoré sú dodávané so zabudovanými slamkami alebo hubicami pre ľahké pitie.

Vybrať termosku »

Aké sú funkcie termosky?

Termoska je nádoba, ktorá sa používa na udržanie horúcich tekutín alebo horúcich a studených tekutín. Termosky sú vyrobené z dvoch vrstiev stien s vákuom medzi nimi. Vákuum zabraňuje prenosu tepla zvnútra von alebo naopak.

V dnešnej dobe je na trhu k dispozícii mnoho rôznych typov termosiek. Niektoré termosky sú navrhnuté špeciálne pre horúce nápoje, zatiaľ čo iné sú navrhnuté špeciálne pre studené nápoje. Existujú aj termosky, ktoré možno použiť na teplé aj studené nápoje. Termosky sa dodávajú v rôznych veľkostiach, tvaroch a farbách. Niektoré termosky sú dokonca vybavené špeciálnymi funkciami, ako sú vstavané držiaky nápojov alebo popruhy na prenášanie.

Bez ohľadu na to, aký typ termosky zvolíte, je dôležité nezabúdať na pravidelné čistenie. Termosky môžu obsahovať baktérie a iné mikroorganizmy, pokiaľ nie sú riadne vyčistené. Dôležité je tiež skladovať termosky na chladnom a suchom mieste, keď ich nepoužívate.

Z akých materiálov je termoska vyrobená?

Termosky sú vyrobené z rôznych materiálov podľa typu.

Existujú tri hlavné typy termosiek: vákuová, vzduchová a penová izolácia.

Vákuové termosky sa vyrábajú s dvoma stenami, ktoré majú medzi sebou vákuum. Vďaka tomu sa teplo nemôže prenášať zvnútra von alebo naopak. Najbežnejším materiálom pre vákuové termosky je nerezová oceľ, ale je možné ich vyrobiť aj zo skla alebo plastu.

Vzduchové termosky fungujú podobne ako vákuové termosky, ale namiesto vákua je medzi dvoma stenami len vzduch. Teplo sa stále nemôže prenášať vzduchom, takže termoska udrží veci horúce alebo studené. Vzduchové termosky sú obvykle vyrobené z plastu alebo kovu.

Penové izolačné termosky majú penu medzi dvoma stenami. Táto pena môže byť vyrobená z rôznych materiálov, ale najčastejšie je to polystyrén. Pena zabraňuje prenosu tepla zvnútra von alebo naopak. Penové izolačné termosky sa najčastejšie vyrábajú z plastu alebo kovu.

Tip na vakuovou termosku

Modrá vákuová fľaša na vodu Eva Solo Cool, 700 ml

Obr.: Modrá vákuová fľaša na vodu Eva Solo Cool, 700 ml

Ďalšie delenie termosiek

Termosky sú vo všetkých tvaroch a veľkostiach, ale existujú štyri hlavné typy:

Termoska – Termosky sú najbežnejším typom termosiek; obvykle sú vyrobené z nerezovej ocele alebo hliníka a majú skrutkovacie veko. Väčšinou sa používajú pre väčší objem tekutin, napr. liter čaju na horskú turistiku.

Termohrnček – Termohrnčeky sú podobné termosky, ale obvykle majú rukoväť pre ľahké prenášanie. Termohrnčeky sú menšie ako termosky, a preto sú určené skôr na prenos teplej kávy do práce, alebo udržanie šálky čaju v teple.

Termokanvice – Celkom novinkou na trhu sú termokanvice, ktoré nielen že udrží väčšie množstvo nápoja chladné alebo teplé, ale tiež majú tvar kanvice, takže sa s nimi doma dobre zachádza pri nalievaní čaju či iných tekutín a zároveň vyzerajú skvele.

Sklenená termo fľaša – Sklenené termosky sú menej bežné ako ostatné tri typy; sú vyrobené z borosilikátového skla, ktoré odoláva vysokým teplotám. Vyzerajú skvele, ale oproti nerezovým termoskách nedržia teplo a chlad tak dlho a sú náchylné na rozbitie.

Tip na termokanvicu

Čierna termoska Vialli Design Geo, 1 l

Obr.: Čierna termoska Vialli Design Geo, 1 l

Aké sú výhody a nevýhody používania termosky?

Termoska je skvelý spôsob, ako udržať jedlo alebo nápoj teplé alebo studené na cestách. Termosky sú vyrobené z rôznych tesniacich materiálov a majú tesne priliehajúce veko, aby sa zabránilo úniku tepla alebo chladu.

Použitie termosky má niekoľko výhod:

  • Jedlo vydrží teplé alebo studené celé hodiny.
  • Možno použiť s teplými alebo studenými nápojmi.
  • Udrží nápoje dlhšie sýtené.
  • Sú ľahké a prenosné.
  • Sú lacné.

Existujú však aj niektoré nevýhody:

  • Termosky sa môžu ťažko čistiť kvôli vákuovému tesneniu.
  • Pokiaľ termosky nie sú riadne utesnené, môžu z nich nápoje vytekať.
  • Termosky sa môžu pri páde rozbiť.

Celkovo sú termosky skvelým spôsobom, ako udržať jedlo alebo nápoj v dokonalej teplote, či už ste na cestách alebo doma. Len ich nezabudnite pravidelne čistiť a nepúšťať! Termosky môžu pri správnej starostlivosti vydržať roky.

Vybrať termosku »

Hliníková vs. nerezová termoska

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sú nerezové termosky zdravšie na používanie ako hliníkové termosky. Po prvé, nerezová oceľ je netoxická a nebude lúhovať chemikálie do vášho jedla alebo pitia ako hliníková termoska. Nerezová oceľ je navyše oveľa odolnejšia ako hliník a pri páde je menej pravdepodobné, že sa pretlačí alebo zlomí.

Tip na nerezovú termosku

Antikorová termoska XD Collection, 0,6 l

Obr.: Antikorová termoska XD Collection, 0,6

Ako vybrať termosku?

Pri výbere termosky by ste mali zvážiť, z akého materiálu sú termosky vyrobené. Mali by ste tiež zvážiť, ako dlho budete potrebovať, aby bol váš nápoj horúci alebo studený. Pokiaľ potrebujete uchovať nápoj horúci len niekoľko hodín, postačí vám plastová termoska. Pokiaľ však potrebujete udržať nápoj horúci po dlhšiu dobu, potom by bola lepšou voľbou nerezová termoska.

Okrem toho by ste mali tiež zvážiť, koľko tekutiny budete musieť uložiť do termosky. Pokiaľ potrebujete skladovať iba malé množstvo tekutiny, potom by bola vhodná malá termoska. Pokiaľ však potrebujete skladovať veľké množstvo tekutiny, potom by bola nutná veľká termoska. Najlepšia termoska pre vás bude nakoniec závisieť od vašich individuálnych potrieb.

Aké sú najčastejšie chyby pri používaní termosky?

Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia pri používaní termosky dopúšťajú, je jej nepredohrievanie. To znamená, že vaše horúce nápoje nezostanú horúce tak dlho, ako by mohli. Ak chcete termosku predhriať, jednoducho ju naplňte vriacou vodou a nechajte niekoľko minút odstáť, než ju vyprázdnite a pridáte požadovaný nápoj.

Ďalšou chybou, ktorú ľudia robia, je nedostatočne pevne priskrutkované veko. Nemusí sa to zdať ako veľký problém, ale pokiaľ dôjde aj k najmenšiemu otvoru, teplo začne unikať a váš nápoj nezostane horúci. Než vyrazíte, tak sa uistite, že ste veko dobre zaskrutkovali.

Napokon, termosky sú vyrobené zo skla alebo kovu z nejakého dôvodu. Pokiaľ vám termoska spadne a tá praskne alebo sa rozbije, nielen že sa vám zničí pitie, ale môžete si aj ublížiť. Buďte opatrní s termoskou a zaobchádzajte s ňou s rovnakou starostlivosťou ako s akýmkoľvek iným krehkým vybavením.

Tip na termoflašu

Čierno-biela termofľaša Premier Housewares

Obr.: Čierno-biela termofľaša Premier Housewares

Ako sa starať o termosku?

Pokiaľ máte termosku, je dôležité vedieť, ako sa o ňu správne starať. Pri správnej starostlivosti vám termosky vydržia mnoho rokov. Tu je niekoľko tipov, ako sa starať o termosky:

  1. Pred použitím termosky vždy umyte. Tým sa odstránia všetky nečistoty alebo nečistoty, ktoré môžu byť na povrchu.
  2. Nikdy nedávajte horúce tekutiny priamo do studenej termosky. To môže spôsobiť prasknutie termosky. Namiesto toho termosky predhrejte tak, že ich pred pridaním horúcej tekutiny naplníte horúcou vodou.
  3. Pri čistení termosiek nepoužívajte drsné čistiace prostriedky. Tie môžu poškodiť povrch termosiek a viesť k netesnostiam. Namiesto toho použite jemné mydlo a mäkkú handričku.
  4. Pravidelne kontrolujte termosky, či nie sú prasknuté alebo poškodené. Pokiaľ zistíte akékoľvek poškodenie, termosky okamžite vymeňte.

Dodržiavaním týchto tipov môžete pomôcť zaistiť, že vaše termosky vydržia mnoho rokov.

Vybrať termosku »

Záver blogu

Pri nákupe termosky treba mať na pamäti niekoľko kľúčových vecí. Najprv zvážte, na čo ju budete používať. Pokiaľ hľadáte niečo, čo by vám na dochádzanie udržalo horúcu kávu, potom si budete chcieť vybrať termosku, ktorá je dobre izolovaná. Po druhé, premýšľajte o tom, aká prenosná by mala termoska byť. Pokiaľ ju budete nosiť so sebou celý deň, potom budete chcieť takú, ktorá je ľahká a ľahko sa drží. Nakoniec zvážte cenu. Termosky sa môžu pohybovať v cene od niekoľkých desiatok korún až do stoviek korún. Pri takomto výbere však nemusíte mať strach, že nevyberiete tú pravú práve pre vás.

TOP produkty z kategórie Termosky