blog-post image

Ako vybrať obliečky?

Dobrý spánok nám zaručí nielen skvelá posteľ, rošty, matrace a periny, avšak správne zvolené obliečky je jedným z kľúčov k skvelému a kvalitnému spánku. Voľba obliečky je veľmi dôležitá, ale ako také ideálne obliečky vybrať? V tomto článku sa dozviete, na čo sa pri výbere zamerať.

Vybrať obliečky »

Materiál

Voľba materiálu je dôležitá. Nielen že každý materiál má inú hrejivosť, ale aj inú štruktúru a gramáž. Niekto zase potrebuje hypoalergénny materiál. Aké sú teda materiály, z ktorých sa obliečky vyrábajú?

Bavlna

Bavlna je dnes tým najviac obľúbeným a najpredávanejším materiálom. Hlavným dôvodom prečo je bavlna tak obľúbená je to, že ju využijete celoročne. Nie je ani veľmi teplá, ani moc studená a je vám pod ňou dobre teda za akéhokoľvek počasia a v akomkoľvek ročnom období.

Bavlna je zároveň veľmi mäkučká, priedušný a skvele saje vlhkosť, teda je vhodná aj pre viac sa potiaca tipy ľudí. Zároveň bavlna znáša veľmi dobre pranie, teda sa nemusíte báť rýchleho opotrebovania obliečky pri častom praní.

Je šetrná voči pokožke, teda je vhodná pre bábätká, deti, dospelých, ale aj pre alergikov. Jedinou jej nevýhodou je, že sa po praní musí žehliť, má totiž sklony ku krčeniu sa.

Tip na 100% bavlnené obliečky:

Modré bavlnené obliečky Cotton House Monstera, 140 x 200 cm

Obr.: Modré bavlnené obliečky Cotton House Monstera, 140 x 200 cm

Bavlnené obliečky nemusia byť iba 100% bavlna, dnes sa už stretnete s mnohými kombináciami materiálov s bavlnou, ako napr.:

Bavlna renfocé – táto bavlna je ešte mäkšia ako bavlna klasická a tiež oveľa jemnejšia a hladšia. Oproti normálnej bavlne sa tiež menej krčí, takže nie je potrebné toľko žehliť. Nevýhodou je, že tento materiál je tak kvalitný, že je aj dosť drahý oproti štandardnej bavlne.

Bavlna perkál – táto bavlna je často označovaná ako prémiová bavlna pre jej skvelé vlastnosti. a to napr. že je veľmi hebká, mäkká, ale aj veľmi pevná a odolná. Zároveň má skvelé termoregulačné vlastnosti.

Bavlnený satén – tento materiál je veľmi priedušný a skvele pohlcuje vlhkosť. Jeho najväčšou výhodou je prispôsobovanie sa teplotám, teda v zime vás veľmi príjemne zahreje, zatiaľ čo v lete chladia. Bavlnený satén je taktiež veľmi príjemný na dotyk a vyzerá skvele, vďaka lesku, ktorý nejde prehliadnuť.

Tip na obliečky z bavlneného saténa:

Obliečky z bavlneného saténu s plachtou na dvojlôžko Victoria Alisa, 200 x 220 cm

Obr.: Obliečky z bavlneného saténu s plachtou na dvojlôžko Victoria Alisa, 200 x 220 cm

Krep

Krep sa vyrába zo 100% bavlny, teda tie obliečky zaručia mäkkosť, tepelnú izoláciu ale zároveň aj skvelú priedušnosť. Krepové obliečky sú veľmi mäkké a príjemné na dotyk. Jeho skvelou vlastnosťou je, že vďaka cielene pokrčenému vzhľadu a povrchu nemstí tieto obliečky žehliť. Preto je také obľúbené. Nie však každému tento materiál sedí, niekto vyhľadáva hladkosť obliečky, niekto nie.

Flanel

Flanel sa hodí predovšetkým večným zimomrivcom. V zimných mesiacoch naozaj skvele zahreje. Je vyrobený zo 100% bavlny, avšak na jeho výrobu sa používa husto tkaná látka s vyššou gramážou, potom je látka počesaná a tým získa hebkosť a mäkkosť. Vďaka tomu, že je flanel z bavlny, zachováva si všetky jej vlastnosti. Preto má dobrú savosť, odolnosť voči opotrebovaniu a skvelú izolačnú vlastnosť. Flanelové obliečky sa síce žehliť nemusia, ale pre zachovanie hebkosti a mäkkosti odporúčam ich žehliť. Ideálny a kvalitný flanel by mal vážiť viac ako 125 g/m2.

Tip na flanelové obliečky:

Flanelové posteľné obliečky AmeliaHome My Deer Friend, 140 x 200 cm

Obr.: Flanelové posteľné obliečky AmeliaHome My Deer Friend, 140 x 200 cm


Mikrovlákno

Mikrovlákno je tvorené z 90 % mikrovláknom, zvyšných 10 % je z viskózy. Mikrovlákno má veľmi podobné vlastnosti ako bavlna, a to napr. svoju odolnosť, pevnosť, vysokú absorpčnú schopnosť a termoregulačnú schopnosť. Oproti bavlne je však na dotyk skôr tvrdšia a drsnejšia ako bavlna, ale na údržbu je oveľa jednoduchšia. Väčšinou sa nemusí žehliť. Tento materiál si ohmatajte pred kúpou, nie každému sedí.

Tip na obliečky z mikrovlákna:

Sivé obliečky z mikrovlákna na dvojposteľ AmeliaHome Eagle, 200 x 200 cm + 50 x 75 cm

Obr.: Sivé obliečky z mikrovlákna na dvojposteľ AmeliaHome Eagle, 200 x 200 cm + 50 x 75 cm

Jersey

Tento materiál sa predtým využíval predovšetkým na výrobu napínacích prestieradiel, avšak dnes je využívaný aj na výrobu obliečky. Je mäkký, pružný a jemnejší ako satén. Má dobré sacie a termoregulačné vlastnosti, hodí sa skôr ale do zimných mesiacov. Jedná sa pleteninu, narozdiel napr. Od saténu, ktorý je tkaný.

Ľan

Ľanové obliečky sú špeciálne upravené na povrchu a vďaka tomu sú veľmi mäkké a prispôsobivé. Tieto obliečky skôr chladia, teda sú vhodné do teplých mesiacov. Je nutné ho žehliť. Ľanové obliečky nepriťahujú prach a dobre sajú, preto sú vhodné pre alergikov. Výhodou je, že s každým praním ľanové obliečky viac a viac mäknú.

Tip na ľanové obliečky:

Staroružová ľanová obliečka na perinu Linen Tales, 200 x 220 cm

Obr.: Staroružová ľanová obliečka na perinu Linen Tales, 200 x 220 cm

Atlas

Obliečky z materiálu atlas sa radia medzi luxusné materiály. Jedná sa o 100% česanú bavlnu. Je výnimočný svojou pevnosťou, hebkosťou a odolnosťou. Obliečky z atlasu je možné prať až na 60 °C, biela varianta až na 90 °C sú preto vhodné aj pre alergikov a bábätká.

Mikroplyš

Mikroplyš ako už z názvu vyplýva je naozaj podobný plyšovým hračkám. Je jemný, hebký, úžasne príjemný zby dotyk. Má skvelé termoregulačné vlastnosti a je dosť teplý. Hodí sa skôr pre zimomřivce na zahriatie v studených zimných mesiacoch. Hreje ešte viac než flanel. Mikroplyš nie je náročný na údržbu, po vypraní rýchlo schne a nie je potrebné ho žehliť.

Tip na mikroplyšové obliečky:

Hnedé mikroplyšové obliečky na jednolôžko My House Stromeček, 140 x 200 cm

Obr.: Hnedé mikroplyšové obliečky na jednolôžko My House Stromeček, 140 x 200 cm

Damask

Damask je tiež jeden z luxusných materiálov. Obliečky z damašku je využívané najviac v hoteloch, kde je potreba často obliečky prať. Je veľmi odolné, teda sa neopotrebuje po pár vypraniach. Damask je zároveň veľmi hebký, jemný a je ľahký na údržbu.

Veľkosť obliečky

Štandardné veľkosti vankúša 90x70 cm a pri perine 140x200 cm. Nenechajte sa ale zmiasť, nie každý vankúš a perina má tieto rozmery, a preto sa dobre uistite u výrobcu vašich prikrývok a vankúšov, aké reálne rozmery naozaj majú. Na trhu je ponúkaných niekoľko obliečok aj v neštandardných veľkostiach, takže sa nemusíte báť, že neprídete na svoje.

Zapínanie obliečky

Obliečky majú dnes niekoľko možnosti zapínanie a každý preferuje iné, či už z hľadiska praktickosti alebo pohodlie, alebo len jednoducho preferencií a zvyku. Aké teda druhy zapínanie môžete u obliečok nájsť?

Vybrať obliečky »

Zip

Zip sa dnes radí medzi najčastejšie využívané zapínanie. Nielen že vďaka tomuto zapínaniu nikdy prikrývka z obliečky nečuhá, ale tiež je manipulácia so zipsom veľmi jednoduchá a rýchla. Nevýhodou však je, že pri poškodení zipsu ho musíte celý vymeniť, alebo jednoducho kúpiť nové obliečky.

Gombíky

Dnes už gombíky nie sú také obľúbené, avšak stále je na trhu mnoho obliečok s gombíkmi. Či už so štandardnými, tak so zacvakávacími. Pri gombíku sa niekedy stáva, že vám kúsok prikrývky čouhá z obliečok von. Zapínanie gombíkov pri prezliekaní je zdĺhavé a náročné. Výhodou však je, že pokiaľ sa vám jeden gombík urve, zostávajú ostatní, a navyše je možné jednoducho dokúpiť nový.

Tip na obliečky se zapánáním na patentky:

Obliečky na dvojlôžko Catherine Lansfield City, 200 × 200 cm

Obr.: Obliečky na dvojlôžko Catherine Lansfield City, 200 × 200 cm

Vrecko

Zapínanie v štýle vrecka je najčastejšie využívané v hoteloch, kedy je hra s časom dôležitá. Obliečky s vreckom nie je potrebné zapínať, teda je veľmi rýchlo prezlečené a nepokazí sa vám ani zips, neupadne vám gombík, teda je veľmi nenáročné na údržbu. Avšak nevýhodou je, že často sa prikrývka z vrecka vyzlečie.

Kvalita obliečky

Kvalitu obliečky nielen spoznáte podľa zvoleného materiálu, ale tiež podľa jeho gramáže. Aký materiál zvoliť a ktorý je príjemný ste sa dozvedeli vyššie, ako je to ale s gramážou?

Gramáž a počet priadzí

Dôležitým ukazovateľom kvality obliečok je gramáž. Tá ukazuje na hustotu tkanív a počet použitých priadzí v obliečky. Kvalitné obliečky je ušité z dlhých a pevných vlákien, mätúce však je, že tá môžu byť aj ľahká i ťažká. Často výrobcovia podávajú informácie o gramáži bez informácie o počte nití na cm2, čo môže byť zavádzajúce. Ako sa v tom teda aspoň trochu vyznať?

  • 19 nití / cm²: minimum, ktoré by ste mali pri výbere obliečok požadovať (napríklad bavlna renforcé)
  • 28 nití / cm²: dobrá kvalita (napríklad bavlna perkál či flanel)
  • 31 nití / cm²: vysoká kvalita (napríklad bavlnený satén či flanel)
  • 62 nití / cm²: výnimočná kvalita
  • 62+ nití / cm²: luxusné kvalita 

Tip na veľmi kvalitné obliečky:

Béžové obliečky z bavlny Cosy Up, 200 × 220 cm

Obr.: Béžové obliečky z bavlny Cosy Up, 200 × 220 cm

Design obliečok

V dnešnej dobe je obrovskou výhodou, že na trhu nájdete obliečky v rôznych materiáloch v rôznych farbách a vzoroch. Takže každý si príde na svoje a nemožno to, čo sa mu páči. Obliečky sa dajú ladiť s celkovým dojmom miestnosti, do rovnakých farieb alebo naopak úplne do opačného štýlu všetkého, čím sa posteľ v miestnosti vyzdvihne. Je fajn mať doma niekoľko kusov obyčajných jednofarebných alebo univerzálnych obliečok napr. pre návštevy. Pre deti je super kupovať obliečky napr. s obľúbenými superhrdinami alebo obrázkami toho, čo majú rady. Do spálne si však dajte na výbere naozaj záležať.

Tip na designové obliečky:

Obliečky z ranforce bavlny na dvojlôžko s plachtou Colby, 220 × 240 cm

Obr.: Obliečky z ranforce bavlny na dvojlôžko s plachtou Colby, 220 × 240 cm

Starostlivosť o obliečky

Aj to najkvalitnejšie obliečky potrebuje patričnú starostlivosť. Dávajte si pozor pred praním na informácie na ceduľkách a riaďte sa nimi. Na pranie obliečok, pokiaľ nie je extrémne špinavé, vám postačí asi tretina pracieho prostriedku, oproti tomu, koľko normálne používate. Voľba programu je tiež dôležitá a nestačí iba zvoliť teplotu podľa ceduľky, je potrebné tiež zvoliť program s minimálnym päťnásobným plákaním a odstredením by malo trvať maximálne 30 sekúnd. Pokiaľ ceduľka dovolí, perte obliečky na 60 °C. To je teplota, pri ktorej umierajú všetky baktérie a roztoče, teda pre alergika ideálna. Perte obliečky naruby.

Záverečné zhrnutie

Výber obliečky je náročný, avšak keď si dáte záležať, bude sa vám spať úžasne. Pre zimomřivce odporúčam teplejšie materiály ako je flanel a mikroplyš, pre celoročné využitie 100% bavlnu a pre náročných jedincov satén alebo atlasovej obliečky. Nezabudnite si dať bacha na rozmery obliečky, tak aby sedeli k vašim prikrývkam. Dizajn voľte podľa gusta a nezabudnite o obliečky správne starať.

Vybrať obliečky »

TOP produkty z kategórie Obliečky