blog-post image

Ako vybrať koberec?

Koberce na podlahe sú stále obľúbené, či už koberce cez celú miestnosť, alebo malý koberec pri televízii, každý z nich má svoje čaro. Výber správneho koberce však ovplyvní nielen jeho životnosť, ale aj celkový dojem a pocit z neho. Na čo sa teda pri výbere koberca zamerať? Všetko sa dozviete v tomto článku.

Zaťaženie

Pred výberom nového koberca je potrebné zamyslieť sa nad tým, kde bude koberec položený, teda ako veľmi namáhaný koberec bude. Pokiaľ koberec pokladáte do spálne, alebo detskej izby, bude vám stačiť koberec tzv. bytovej záťaže. Pokiaľ však hľadáte koberec do viacerých frekventovaných miestností, ako sú obývačky, chody, alebo kancelárske priestory, určite hľadajte bytové koberce vyššej záťaže alebo rovno tzv. záťažové koberce. Nebojte sa záťažové koberce položiť aj do menej frekventovaných miestností, vydržia vám jednoducho dlhšie.

Delenie kobercov podľa veľkosti

Celoplošné / metrážové - tieto koberce pokryjú celú plochu miestnosti. Predávajú sa v rolkách o šírke pásu 3,4 alebo 5 metrov.

Kusové - tieto koberce nezakryjú celú plochu miestnosti ale len jej časť. Často sú tieto koberce využívané ako dizajnové doplňkny alebo koberce tam, kde máme radi teplo pri nohách (pri posteli, u gauče ...). Tieto koberce sa predávajú v různách veľkostiach, od 1m2 až do 12 m2.

Behúne - behúne nájdu svoje využitie predovšetkým v chodbách alebo na schodoch. Sú to kobercové pásy, ktoré slúžia ako praktický doplnkom týchto častí domu.

Vybrať koberec »

Materiál

Voľba materiálu koberca priamo ovplyvňuje jeho kvalitu, jeho využitie a odolnosť.

Koberce z umelých vlákien

Na výrobu kobercov z umelých vlákien sa najčastejšie používa polyamid a polypropylén. Tieto materiály sa od seba líšia predovšetkým svojou odolnosťou. Spravidla je polyamid odolnejší a drahší ako polypropylén. Zároveň sú koberce z umelých vlákien odolnejšie ako tie z prírodných vlákien. Koberce z umelých vlákien sú vhodné na záťažové využitie, teda do chodieb, obývačiek či kancelárskych priestorov.

Polypropylén (PP)

Polypropylén je najčastejšie využívaným materiálom na výrobu kobercov, a to predovšetkým pre jeho nízku cenu a jednoduchú údržbu. Výhodou je, že na polypropylén môžete používať akékoľvek chemické čističe. Medzi ďalšie výhody patrí jeho dobrá pevnosť v odere, minimálna navlhavosť a ľahkosť. Majú naozaj dlhú životnosť. Tento materiál je zároveň hygienický, nedržia sa v ňom baktérie, roztoče ani mólové, preto je vhodný hlavne pre alergikov. Medzi jeho nevýhody patrí nízka odolnosť voči tvarovej deformácii, to znamená, že sa veľmi jednoducho koberec zlomí, taktiež nemá rád slnko a teplo, vlákna sa môžu vplyvom slnečného žiarenia alebo prílišného tepla dokonca aj spáliť. Sú teda vhodné predovšetkým do bytov.

Tip na koberec z polypropylénu:

Koberec, slonovinová/tmavosivá, 67x120, ADISA

Obr.: Koberec, slonovinová/tmavosivá, 67x120, ADISA

Polyamid (PA)

Ďalším veľmi obľúbeným materiálom je polyamid. Koberce vyrobené z polyamidu majú skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, veľkú odolnosť vůču oderu a sú pružné. Tieto koberce sú schopné dobre odolať rôznemu typu znečistenia a veľmi dobre sa čistí. Polyamid je tiež jednoducho farbiteľný, teda ho nájdete v mnohých farebných variantoch. Medzi jeho nevýhody patrí taktiež ako u polypropylénu nízka odolnosť voči UV žiareniu.

Polyester (PES)

Polyester je tiež obľúbeným materiálom, je oproti predchádzajúcim dvom jemnejší a lesklejší. Zároveň je veľmi príjemné na dotyk. Koberce z tohto materiálu sú veľmi odolné voči vode rozpustným škvrnám, ľahko sa čistia, a sú tiež odolné voči UV žiareniu. Jeho odolnosť voči lámavosti je tiež vyššia ako predchádzajúce dva materiály. Tieto koberce sú využívané v domácnostiach av kanceláriách.

Tip na koberec z polyesteru:

Koberec, krémovo-čierna, 140x200, VILAN

Obr.: Koberec, krémovo-čierna, 140x200, VILAN

Akryl

Koberce z akrylu sa vyznačujú predovšetkým tým, že sú vyrábané v nekonečnej farebnej škále. Tieto koberce sú jemné a jeho vlákna sú veľmi husté. Sú tak husté, že sa často akrylovým kobercom hovorí „umelá vlna“. Akrylové koberce sú taktiež odolné proti UV žiareniu a majú skvelé termoregulačné vlastnosti. Sú ľahké na údržbu, nevadí im ani chemické prípravky a nedržia sa v nich baktérie, plesne a roztoče. Ich najväčšou nevýhodou je, že pri častom záťažovom užívaní sa začne materiál žmolkovať a navyše je akryl veľmi horľavý. Neodporúča sa teda do komerčných priestorov.

Koberce z prírodných vlákien

Koberce z prírodných vlákien sú vyrábané predovšetkým z rastlinných a živočíšnych materiálov. Z rastlinných materiálov sa používa napr. Sisal a zo živočíšnych napr. Ovčia vlna, avšak stretnete sa aj s kobercami vyrobenými z kozej srsti a iných zvierat. Koberce z prírodných vlákien majú výborné tepelné vlastnosti a sú príjemné na dotyk. V lete zasa majú skvelú ochladzujúci schopnosť. Tieto koberce ale nie sú záťažové, teda je vhodné je zvoliť do menej frekventovaných miestností.

Vlna

Dnes sa málokedy stretnete so 100% vlneným kobercom, avšak najčastejšie je s prímesou bavlny. Vlnené koberce pôsobia luxusným dojmom, sú mäkké, vlákno je naozaj husté, príjemné na dotyk a odolné voči oderu. Vďaka lanolínu sú vlákna pružné, takže po zošliapnutí vlákna, sa vlákno samo opäť narovná do pôvodného stavu. Vlnené koberce majú dlhú životnosť, takže investovať do nich sa naozaj oplatí. Medzi ďalšie výhody vlnených kobercov patrí ich umenie pohlcovať vlhkosť, vďaka čomu udržujú v miestnosti príjemnú klímu. Medzi jeho nevýhody patrí predovšetkým to, že je ťažký na údržbu, pokiaľ sa namočí tak veľmi smrdí a cena za tento koberec je naozaj vysoká. Ako sa hovorí, za kvalitu sa platí.

Tip na vlnený koberec:

Vlnený koberec Flair Rugs Archer, 200 x 290 cm

Obr.: Vlnený koberec Flair Rugs Archer, 200 x 290 cm

Bavlna

Bavlna nie je tak pružná ako vlna, pretože uzly vytvorené na vlákne sú pevné a trvanlivé. Ďalšou výhodou bavlny je jej odolnosť voči vode. Je mäkká, ľahko sa čistí a jednoducho sa farbí, teda si môžete vybrať v rôznej farebnej škále. Medzi nevýhody patrí zlá odolnosť voči UV žiareniu a náchylnosť k flekatění.

Hodváb

Hodváb vyniká svojim leskom a jemnosťou. Často je farbené niekoľkými farbami as najrôznejšími vzormi. Hodváb je odolný voči chodeniu, ale nemá rado vlhko. Hodváb sa radí k najdrahším materiálom, preto ho nevidíte v každej domácnosti. Investície sa však podľa môjho názoru oplatia, pretože tento materiál má naozaj svoje kúzlo.

Výrobné technológie

Výrobná technológia, ktorá sa používa pri výrobe koberca zásadne ovplyvňuje jeho konečné vlastnosti. Preto je potrebné poznať, aké výrobné technológie sa využívajú a v čom je každá dobrá, alebo zlá.

Tkané koberce

Tkané koberce sa radí medzi tie najkvalitnejšie. Tkané sú buď ručne, alebo na stroji. Tieto koberce sú vo väčšine prípadov predávaný na kusy, vo vopred danej veľkosti, teda sú skôr doplnkom miestnosti. Nedajú sa kúpiť v úlohe a natiahnuť cez celú miestnosti, pretože akonáhle je koberec utkaný, zo všetkých 4 strán sa obšité a preto ho nemožno mať v úlohe. Kvôli kvalite však musíte počítať aj s vyššou cenou.

Tip na tkaný koberec:

Tkaný koberec Mississippi 2, 120/170cm

Obr.: Tkaný koberec Mississippi 2, 120/170cm

Všívané koberce

Všívané koberce alebo zošívané koberce sú lacnejším variantom, avšak stále veľmi kvalitné. Tieto koberce sa vyrábajú tak, že sa do syntetickej mriežky všívajú priadze. Medzi jeho najlepšie vlastnosti patrí jemnosť, dlhá životnosť, ľahká údržba a nízka cena. Zároveň sa dajú kúpiť v roliach a ľahko sa rozrezávajú a pri reze sa nestrapkajú. Môžete si ním teda zaplniť celú miestnosť, na rozdiel od tkaného koberca.

Vpichované koberce

Vpichované koberce sú svojou výrobou podobné všívaným, hlavným rozdielom však je kvalita. zatiaľ čo vlákna vo všívaných kobercoch pekne drží samé, vo vpichovaných kobercoch sa k podložke musí lepiť. Priadza, ktorá je naspodku koberca je teda polepená a nie je tak kvalitné, ako by mohla byť. Tento koberec ani nie je tak kvalitné, takže sa neodporúča dávať do komerčných priestorov. Museli by ste ho veľmi skoro meniť. Jeho hlavnou výhodou však je nízka cena.

Tip na vpichovaný koberec:

Koberec, hnedá/sivá, 160x230, ESMARINA TYP 1

Obr.: Koberec, hnedá/sivá, 160x230, ESMARINA TYP 1

Tuftování

Tohle je celkom nová metóda výroby kobercov. Je to postup, ktorý je na rozmedzí ručného tkania a strojné výroby. Ide o to, že sa vlákna útok po útku nastreľujú špeciálnou ručnou pištoľou do látky. Vďaka tejto technológii možno vyrábať koberce s rôznymi vzormi a vytvárať na nich plastický efekt. Medzi jeho nevýhody patrí cena. Keďže je táto technológia celkom nová a náročná, zodpovedá tomu aj cena.

Vybrať koberec »

Nášľapná vrstva

Nášľapná vrstva je jedným z parametrov, podľa ktorého zhodnotíte ako kvalitný koberec je. Nášľapná vrstva je teda tá vrchná vrstva koberce, po ktorej šliapeme, ktorú cítime. Kvalita a cena koberca je určená taktiež podľa nášľapnej vrstvy a hodnotí sa podľa hmotnosti koberce, teda množstvom vlákien nášľapnej vrstvy na meter štvorcový. Teda čím vyššia hmotnosť / m2 tieto vlákna majú, tým kvalitnejšie a drahšie koberec je. Kvalitu a pohodlie nášľapu tiež ovplyvňuje druh vlasu v koberci:

Strihaný vlas

Vlákna koberca sú ako už z názvu vyplýva strihaná do rovnakej dĺžky. Koberec je vďaka tomu pekne zarovnaný a skvele na ňom vynikajú rôzne vzory a farby. Ak je na výrobu využitý kvalitný materiál, tieto koberce sú veľmi jemné a odolné. Niekedy sa teda dajú využiť nielen do domácností, ale aj do komerčných priestorov a namáhaných miestností.

Tip na koberec so strihaným vlasom:

Luxusný shaggy koberec, sivá, 140x200, KAMALA LUX

Obr.: Luxusný shaggy koberec, sivá, 140x200, KAMALA LUX

Slučka

Pri tejto metóde sa vlákno koberce nestrihá, ale zostáva v slučke. Slučka má skvelú tvarovú pamäť, takže po zošliapnutí sa ihneď vrátia do pôvodného tvaru. Koberce sa slučkou sa hodí do frekventovaných a silne zaťažovaných miestností.

Štruktúrovaná slučka

Pri výrobe štruktúrovanej slučky sa vlákna opäť nezostrihávajú, ale zostávajú v slučke. Rozdiel je však v tom, že tu je každá slučka inak vysoká, čo spôsobuje, že slučky sa navzájom podporujú a vzniká tak ešte vyššia odolnosť koberca. Zároveň vďaka vyšším a nižším slučkám vznikajú rôzne plastické obrazce na koberci.

Strihaný vlas - slučka

Pri výrobe koberca týmto spôsobom sa využívajú obe predchádzajúce technológie. Spôsobuje to, že sú v koberci vytvárané rôzne plastické obrazce a zaniká tak teda akékoľvek opotrebenie v koberci. Všetko vyzerá, že to tak má byť.

Tip na koberec so strihaným vlasom a slučkou:

Koberec, svetlohnedá, 80x150, SELMA

Obr.: Koberec, svetlohnedá, 80x150, SELMA

Kam ktorý koberec?

Koberec do obývačky

Pokiaľ plánujete kobercom pokryť celú miestnosti, odporúčam zvoliť nejaký kvalitnejší. Obývačka je veľmi frekventovaná miestnosti a zároveň aj miestnosť, v ktorej sa chcete cítiť pohodlne a príjemne. Preto odporúčam využiť kvalitný koberec zo syntetických materiálov, ako je polyamid a polyester. Vlas koberca by mal byť strihaný s dlhším vlasom po pohodlí.

Pokiaľ máte v obývacej izbe podlahy a plánujete použiť kusový koberec ako doplnok miestnosti, určite by ste mali zvoliť aj kvalitný a zároveň taký, ktorý má veľa rôznych farieb a možností, aby ste ho mohli ladiť so zvyškom miestnosti a vytvorili tak celok.

Tip na koberec do obývačky:

Koberec, biela/sivá/vzor, 100x150, GADIR

Obr.: Koberec, biela/sivá/vzor, 100x150, GADIR

Koberec do spálne

Vzhľadom k tomu, že spálňa je najmenej frekventovaným miestom v byte či dome, môžete sa tu vyblázniť. Tu jej potreba extra dbať na kvalitu koberce, a môžete si teda zvoliť koberec s akýmkoľvek vlasom, v akejkoľvek farbe a v akejkoľvek veľkosti. Tu sa fantázii medze nekladú a môžete si vybrať čokoľvek. Nezabudnite však na ladenie s celkovým dizajnom miestnosti.

Tip na koberec do spalny:

Koberec, snehobiela, 200x300, AMIDA

Obr.: Koberec, snehobiela, 200x300, AMIDA

Koberec do kuchyne / na chodbu

Koberec do kuchyne a na chodbu musí byť odolný voči nečistotám a odolný voči častému pohybu po ňom. Teda odporúčam zvoliť slučkový koberec, alebo koberec s veľmi nízkym vlasom a zo syntetických vlákien, aby bolo jednoduché ho udržiavať v čistote.

Koberec do detskej izby

Detská izba je hrací zónou pre deti, ale aj zónou, kde deti desiatujú, pijú, hrajú sa ... Preto je potrebné zvoliť naozaj praktický, avšak zábavný koberec. Čo sa týka praktickosti, odporúčam zvoliť záťažový koberec slučkový, ktorý sa veľmi jednoducho udržiava a zároveň sa dá vybrať v mnohých farbách a vzoroch, ktoré sa deťom páčia. Existujú aj napríklad detské koberce s tlačenými cestami a podobnými obrázkami pre interakciu. Určite tu nie je vhodný koberec so strihaným dlhým vlasom.

Tip na koberec do detskej izby:

Detský koberec Jungle, 120/170cm

Obr.: Detský koberec Jungle, 120/170cm

Koberec s domácimi miláčikmi

Tu je potrebné naozaj sa zamýšľať predovšetkým nad praktickou stránkou. Nielen že farbu by ste mali zvoliť tak, aby na nej nebolo nič vidieť, teda biely jednofarebný koberec nie je vhodný, ale tiež by ste mali zvoliť taký, ktorý sa ľahko čistí a vysáva. Vlas nesmie byť vysoký a najlepšie ani strihaný.

Záverečné zhrnutie

Pred výberom koberca si rozmyslite, ako veľmi po ňom budete chodiť, akú plochu má pokryť a kde bude umiestnený. Podľa toho potom voľte kvalitu, materiál, zvolený vlas a technológii tkania.

Vybrať koberec »

TOP produkty z kategórie Koberce