blog-post image

Ako vybrať kávovar?

Výber kávovaru môže byť veľkým orieškom. Na trhu je x desiatok druhov kávovaru a líšia sa od sebou predovšetkým kvalitou, teda životnosťou, druhom, cenou a hlavne konečným výsledkom, ktorým je kvalitná káva. Ako sa v tom množstve ale vyznať a ako si vybrať ten správny? O tom si niečo povieme v tomto článku.

Vybrat pákový kávovar »

Automatický kávovar

Automatický kávovar nájde svoje využitie predovšetkým na frekventovaných miestach, kde sa pije jedna káva za druhou alebo v domácnostiach, ktoré majú rady kompromis medzi skvelou kávou a pohodlím pri jej výrobe. Automatický kávovar totiž pomocou dipsleja a rôznych tlačidiel funguje tak, že si iba pomocou tlačidiel nastavíte druh a intenzitu kávy, a kávovar vám kávu vyrobí sám. Chuť kávy sa samozrejme odvíja od kvality kávovaru a podľa vášho nastavenia, ale zároveň aj od kvality zrniek.

Automatické kávovary zároveň obsahujú zásobníky na usadeniny kávy, takže nemusíte po každej káve nič vysypávať, kávové usadeniny zostanú uložené v zásobníku a vo chvíli, keď je zásobník plná, kávovar vás sám na jeho vysypanie upozorní. Zároveň má aj zásobník na vodu a niektoré kávovary majú aj zásobník na mlieko. Automatický kávovar má väčšinou aj prívod pre mletú kávu. Prístroje sú vybavené aj možnosťou nastavenia tvrdosti vody.

Ďalšími dôležitými parametrami automatického kávovaru sú napr. nastaviteľná výška výpuste kávy, pretože každý druh kávy si žiada inú výšku hrnčeka. Tiež by mala byť súčasťou kávovaru parná tryska, na prípravu peny z mlieka, alebo horúcej vody. Niektoré kávovary majú špeciálnu trysku so zásobníkom na mlieko, takže kávovar dokáže vyrobiť napríklad dokonalé cappuccino úplne sám.

Vybrat automatický kávovar »

Niektoré lepšie kávovary sú vybavené aj vyhrievanou doskou na šálky, ktorá udržuje šálku pri ideálnej teplote, čo vám zaistí, že káva v šálke vydrží dlhšie teplá a budete z nej mať väčší pôžitok. Skvelé na automatickom kávovare je predovšetkým to, že pokiaľ je naozaj kvalitné, dokáže vyrobiť úplne perfektnú kávu bez vašej pomoci a to pretože väčšina z nich je nastavených na špeciálny vzorec, ktorý bol zostavený talianmi a to je 7/9/25/88-92 , čo znamená že 7 g mletej kávy a prítlaku 9 barov nechá extrahovať 25 sekúnd do 25 ml vody pri teplote 88-92 °C.

Ďalšou výhodou automatického kávovaru je, že sa dokáže pomerne dobre skoro celý sám vyčistiť. Jediné čo sám nedokáže je vysypávať usadeniny zo zásobníka, dopĺňať vodu, vylievať vodu z odkvapkávača a odvápňovať. Zvyšok však automaticky a pravidelne kávovar robí sám.

Tip na automatický kávovar:

Automatické espresso Krups Evidence EA890810

Obr.: Automatické espresso Krups Evidence EA890810

Kávovar na kapsule

Kávovar na kapsule ocenia predovšetkým veľké firmy, kde je kávovar veľa využívaný, alebo domácnosti, ktoré naozaj nechcú mať žiadnu starosť s prípravou kávy a nechcú nad ňou ani nijako premýšľať, avšak majú radi výbornú a kvalitnú kávu.

Kapsulový kávovar totiž funguje vo väčšine prípade tak, že si kúpite kapsule, ktoré sú kompatibilné s vašim kávovarom, kapsulu do neho vložíte, stlačíte tlačidlo a káva je hotová. Spotrebovaná kapsula spadne do zásobníka a jediná vaša starosť teda je, aby ste kávovar sem tam odvápnili, doplnili doň vodu a kúpili kapsule.

Kapsule majú tú výhodu, že sa vyrábajú v takom množstve, že si každý príde na svoje. Každá kapsula má inú intenzitu, druh kávy, chuť, kvalitu... niektoré kávovary robia aj cappuccino alebo latte a zároveň aj väčšina z nich vyrába rôzne limitované edície s najrôznejšími príchuťami.

Vybrat kapsulový kávovar »

Niektoré kávovary majú aj zásobník na mlieko prípadne aj trysku na šľahanie mlieka. Takže nebude problém pripraviť si cappuccino alebo latte z čerstvého mlieka. Nesmiete však zabudnúť, že značka kávovaru je kompatibilná s rovnakou značkou kapsúl, nejde ich medzi sebou kombinovať. To znamená že pri výbere kávovaru je potrebné myslieť dopredu, aké kapsule sa k nemu vyrábajú a koľko stoja.

Medzi najväčšie nevýhody kapsulových kávovarov patria predovšetkým vysoké náklady na jeho prevádzku, pretože kapsule nie sú najlacnejšie a záťaž životného prostredia, ktorú kapsule spôsobujú. Kapsule sú vyrobené z hliníka, plastu, papiera alebo kombinácie týchto materiálov a sú jednorazové vo väčšine prípadov, teda z ekologického hľadiska sú kapsule príšernou voľbou.

Tip na kávovar na kapsule:

Kapsulový kávovar Nespresso De'Longhi ENV120.BM

Obr.: Kapsulový kávovar Nespresso De'Longhi ENV120.BM

Pákový kávovar

Pákový kávovar využívajú predovšetkým veľkí milovníci kávy, tí čo ju naozaj rozumejú a majú z kávy radosť. Pákový kávovar je zo všetkých kávovarov totiž najpresnejší, čo sa týka výroby kávy a to predovšetkým preto, lebo ľudská ruka v mnohých krokoch ovplyvní, aký bude konečný výsledok kávy. Pákové kávovary sa často využívajú v reštauráciách a kaviarňach, ale niekto ho má aj doma.

Obsluha pákového kávovaru je zložitejšia ako obsluha tých predchádzajúcich, avšak zvyknete si na toto. Namletá káva sa vkladá do páky (do sitka na kávu), stlačí sa závažím, určitou váhou podľa toho, akú chuť kávy chcete mať, páka sa vloží do prístroja a potom sa spustí voda, ktorá cez namletú kávu v sitke preteká do šálky. Šálku môžete mať nahriatu dopredu, vďaka nahrievacej doske, ktorá je vo väčšine prípadov súčasťou kávovaru a káva tak tým pádom zostane dlhšie teplá. Po dorobení kávy je potrebné usadeninu z páky vysypať, vyklepať a páku očistiť od zvyškov, aby sa mohla použiť na ďalšiu kávu.

Vybrat pákový kávovar »

K tomuto kávovaru je potrebné kúpiť si mlynček na kávu, ktorý vám kávu do páky namelie. Tieto mlynčeky na kávu sú dnes také dobré, že pomocou displeja či tlačidiel si môžete nastaviť intenzitu mletia kávy. Samozrejme si môžete kúpiť dopredu mletú kávu, ale predsa len káva z čerstvo mletých kávových zŕn je úplne o niečom inom. Cena kvalitných pákových kávovarov je pre niekoho takmer vesmírna, preto kto nepotrebuje zas takú úžasnú a perfektnú kávu a nemá väčšiu spotrebu ako káv denne, iste si vystačí s automatickým či kapsulovým kávovarom.

Tip na pákový kávovar:

Pákové espresso Lelit Kate PL82T

Obr.: Pákové espresso Lelit Kate PL82T

Funkcie, ktoré zvyšujú komfort používania kávovaru

Dotykový displej - dotykový displej je súčasťou tých modernejších a vymakanejších kávovarov. Na displeji si môžete nastaviť všetky parametre vašej kávy a zároveň vám displej môže oznamovať, čo je napr. za chybu v kávovare, alebo že potrebuje vyčistiť.

Inteligentné tlačidlá – tlačidlá kávovaru by mali byť jednoducho pochopiteľné a mali by ich byť čo najmenej. Väčšina kávovarov má samostatné tlačidlá pre druh kávy, alebo na spustenie určitého procesu, alebo na nastavenie intenzity a veľkosti kávy. Každý je však iný, a preto je dôležité dopredu si preštudovať, či vám tlačidlá kávovaru budú vyhovovať.

Predhrievanie šálok – ohrievacia doska nie je súčasťou každého kávovaru, ale je výborným pomocníkom. Ohrievacia doska hrnčeky nahreje do určitej teploty, takže keď si do nich potom urobíte kávu, káva zostane dlhšie teplá a váš pôžitok z nej sa tým pádom predĺži.

Vstavaný mlynček – vstavaný mlynček je niečo, čo ocenia ľudia, ktorí potrebujú, aby kávovar zabral čo najmenej miesta a zároveň práca pri výrobe kávy bola čo najmenšia. Preto väčšina automatických kávovarov má v sebe priamo zabudovaný mlynček na kávu.

Nastaviteľná výška výpustu – nastaviteľná výška výpustu je celkom zásadným parametrom. Predsa len každý pije inú kávu, z inej šálky a nie je nič horšie ako chcieť si urobiť kávu do obrieho hrnčeka, a hrnček sa vám pod výpust nevlezie.

Funkcia horúcej vody – funkcia horúcej vody je tiež celkom fajn funkcií. Nielen že vďaka nej nepotrebujete varnú kanvu, ale zároveň ohrev vody je oveľa rýchlejší a pohodlnejší z kávovaru.

Parná tryska – parná tryska na mlieko je niečo, čo ocenia práve tí, čo majú radi cappuccino alebo latte, alebo iné kávy so šľahanou kávou.

Vodný filter – vodný filter je veľmi dôležitým parametrom kávovaru. Dnes sa často stretávame s tvrdou vodou a rôznymi chémiami, ktoré v sebe voda má. Preto je filter dôležitou súčasťou kávovaru. Väčšinou býva priamo vo vode, alebo umiestnený tak, aby voda do kávovaru išla už prefiltrovaná. Pretože akonáhle sa začnú v kávovare usadzovať nečistoty a kameň, môže byť zle.

Smart výbava – dnešná doba je taká, že snáď každý prístroj už môže byť prepojený s našimi chytrými telefónmi a kávovarmi samozrejme túto funkciu majú tiež. Môžete si telefón s kávovarom prepojiť av aplikácii si dopredu jednoducho nastaviť kávu akú chcete, prípadne sa dozvedieť iné veci, ktoré by kávovar mohol potrebovať zase od vás.

Vybrat kávovar »

Čistenie a údržba kávovaru

Správnym čistením a údržbou kávovaru si predlžujete jeho životnosť. Preto by ste nemali na jeho údržbu zabúdať a mali by ste na ňu naozaj dbať. Nie je nič horšie pre kávovar ako usadzovanie vodného kameňa a iných nečistôt. Výhodou je, že väčšina kávovarov sa dokáže samo prečistiť takmer všade, jediné čo je na to potrebné z vašej strany je kupovať odvápňovač a dbať na to, že kávovar vás upozorní na to, že odvápniť potrebuje.

Tie kávovary, ktoré toto sami nedokážu je potrebné pravidelne rozoberať a prelievať správnymi čistiacimi prostriedkami. Pozornosť venujte aj zásobníku na usadeniny a odkvapkávacím plochám. Tu sa usadzuje množstvo nečistôt z kávovaru a môžu tiež začínať hniť a plesnivieť, čo nie je úplne fajn. Odporúčam sa vždy riadiť inštrukciami výrobcu, ktoré väčšinou nájdete v príbalovom letáku alebo sa informovať na internete, ako správne práve váš kávovar čistiť. Verte alebo nie, ale naozaj to vášmu kávovaru predĺži život pokojne o niekoľko rokov. Zároveň tiež káva zo znečisteného kávovaru nie je žiadna dobrota.

Ďalšie možnosti, ako pripravovať kávu

Kávovar na filtrovanú kávu (Prekvapkávač)

Kávovar na filtrovanú, teda prekvapkávanú kávu je špecifickým prístrojom a ľudia, ktorí využívajú kávu z neho, sa diametrálne líšia od tých, čo majú radi napr. espresso z pákového kávovaru. Prekvapkávací kávovar totiž kávu vyrába pomerne dlho a funguje tak, že cez mletú kávu prekvapkáva horúca voda a tvorí sa tak v zásobníku na kávu prekvapkávaná káva. Výsledkom je celkom veľké množstvo kávy, ktorá síce nemá takú intenzívnu chuť ako káva z kávovarov pákových, či automatických, ale za to má v sebe oveľa viac kofeínu.

Tento kávovar teda ocenia predovšetkým tí, čo majú radi veľké množstvo kávy a zároveň kávu berú naozaj ako povzbudzovač. Výhodou je, že niektoré prekvapkávače sú tak moderné, že sa dokážu sami v určitý čas zapnúť, začnú kávu prekvapkávať a vy sa po prebudení môžete rovno naštartovať čerstvou kávou. Zároveň tiež množstvo týchto kávovarov má nádobu posadenú na ohrievacej doske, ktorá zaisťuje, že káva zostane dlho teplá.

Väčšina prekvapkávacích kávovarov využíva iba mleté ​​kávy, avšak niektoré majú aj zásobník na zrnká kávy, s tým že si ju v zabudovanom mlynčeku sami namelú. Väčšinou si však musíte ku kávovaru mlynček dokúpiť a kávu si mlieť zvlášť. Všeobecne platí, že do týchto kávovarov sa viac hodí menej pražená káva.

Tip na prekvapkávací kávovar:

Bravo B-4463 digitálny kávovar Ginno 1,2 l, čierna

Obr.Bravo B-4463 digitálny kávovar Ginno 1,2 l, čierna

Moka kávovar

Moka kávovar je ďalším špecifickým prístrojom, pre ktorý nie vždy potrebujete elektriku. Je to samostatná kanvica, ktorá je dnes vyrábaná rôznymi spôsobmi, a to tak že niektoré kanvy môžu byť ohrievané nad ohňom, niektoré nad plynom a niektoré dokonca nad sklokeramickou doskou.

Moka kanvica sa skladá z troch dielov. Do spodného nalejete vodu, do vnútorného sitka nasypete namletú kávu, zaskrutkujete. Voda sa vďaka ohrevu vody premieňa postupne na paru, ktorá prechádza cez pomletú kávu smerom nahor a tá sa usadzuje v hornej časti kanvice, kde teda vzniká chutná káva. Káva z moka kanvice má takú špecifickú, možno ľahko pripálenú chuť, nie je intenzívna ako presso z kávovaru pákového, ale má v sebe veľa kofeínu. Teda podobná káva ako u prekvapkávača, avšak je jej menej a je intenzívnejšia na chuti.

Tip na moka kanvicu:

Banquet JADE 6

Obr.: Banquet JADE 6

Chemex

Chemex je sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín. Káva sa v nej pripravuje tak, že do hornej časti nádoby vložíte filter na kávu, do neho vložíte potrebné množstvo mletej kávy a cez ňu pomaly prelievate horúcu vodu. Káva sa prefiltruje a zachytí v spodnej časti nádoby.

Aeropress

Aeropres alebo french press je nádoba, ktorou je súčasťou stlačiteľné sitko s viečkom. Jednoducho do nádoby nalejete vodu, mletú kávu a sítko stlačíte dole do nádoby. Je to rýchly spôsob prípravy dobrej kávy doma aj na cestách.

Tip na french press:

Altom Kanvica na čaj a kávu, 350 ml

Obr.: Altom Kanvica na čaj a kávu, 350 ml

Vacuum pot

Vacuum pot je veľmi neobvyklý spôsob prípravy kávy. Bežne sa s ním jednoducho nestretnete. Príprava tejto kávy vyzerá ako nejaký chemický pokus. Vacuum pot sa skladá z dvoch sklenených baniek, ktoré sú prepojené úzkou trubičkou. Do hornej banky sa sype káva, av spodnej sa zahrieva voda kahanom. Vďaka princípu podtlaku a filtra, ktorý je umiestnený niekde medzi, vzniká v spodnej banke káva veľmi delikátnej chuti.

Dripper

Dripper je taký nadstavec s filtrom, ktorý stačí postaviť na hrnček. Do neho vložíte mletú kávu a prelievate horúcou vodou. Káva sa vám filtruje priamo do hrnčeka. Existuje niekoľko druhov týchto nástavcov s filtrom ako napr. V60 dipper (porcelánový alebo keramický), grinddripper (ručný mlynček a filter v jednom) alebo phin filter (na prípravu vietnamskej kávy).

Džezva

Džezva, niekedy tiež nazývaná ako moka kanvička, je kovová nádoba z medi, obvykle s pocínovaným vnútrom kónického tvaru. S džezvou sa manipuluje pomocou dreveného alebo kovového držadla. Káva sa v džezve pripravuje tak, že priamo do nej nasypete kávu, zalejete a trikrát privediete do varu. Často sa káva v džezve dochucuje rôznym orientálnym korením alebo škoricou a vanilkou.

Tip na džezvu:

Banquet Džezva nehrdzavejúca VISTA Red 350 ml, zaoblená rukoväť

Obr.: Banquet Džezva nehrdzavejúca VISTA Red 350 ml, zaoblená rukoväť

Záverečné zhrnutie

Pred výberom kávovaru, alebo iných pomôcok na prípravu kávy, si treba dobre rozmyslieť, kde kávovar bude umiestnený, ako často sa v ňom bude káva robiť, pre koľko ľudí a predovšetkým podľa toho, akú chuť kávy preferujete. Nezabúdajte tiež myslieť na to, že je potrebné kávovar udržiavať, či dokupovať kapsule a že výber kvalitnej kávy je takmer najzásadnejším parametrom pri jej samotnej príprave.

Vybrat kávovar »

TOP produkty z kategórie Kávovary