blog-post image

Ako si vybrať odšťavovač?

Odšťavovač je kuchynský spotrebič používaný na extrakciu šťavy z ovocia a zeleniny. Čerstvé ovocné šťavy sú zdravšie ako džúsy z obchodu, ktoré často obsahujú pridaný cukor a konzervačné látky. Na trhu je k dostaniu viac druhov odšťavovačov, ako si teda vybrať ten správny pre vás? V tomto článku si preberieme, čo je to odšťavovač, na čo je dobrý a na čo si dať pri jeho výbere pozor.

Čo je to odšťavovanie a aké sú jeho výhody?

Odšťavovanie je skvelý spôsob, ako získať denný príjem ovocia a zeleniny. Je to tiež skvelý spôsob, ako detoxikovať svoje telo, rovnako ako zlepšiť zdravie pokožky a vlasov. Na trhu je mnoho rôznych odšťavovačov, a preto je dôležité si pred jeho zakúpením urobiť prieskum. Pri odšťavovaní môžete použiť buď čerstvé alebo mrazené ovocie a zeleninu. Čerstvé produkty poskytujú viac šťavy, ale mrazené produkty sú lacnejšie a stále poskytujú výživnú šťavu.

Vybrať odšťavovač »

Ako vybrať odšťavovač, ktorý vyhovuje vašim potrebám

Pokiaľ ide o odšťavovače, existuje mnoho rôznych typov, z ktorých si môžete vybrať. Môže byť ťažké sa rozhodnúť, ktorý odšťavovač je pre vás a vaše potreby najlepšie. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba mať na pamäti pri výbere odšťavovača:

Aký typ odšťavovača chcete: Na trhu je mnoho rôznych typov odšťavovačov, od odstredivých až po závitovkový. Vykonajte prieskum rôznych typov odšťavovačov a rozhodnite sa, ktorý je pre vás ten pravý.

Koľko šťavy chcete urobiť naraz: Pokiaľ plánujete vyrábať veľké množstvo šťavy, budete potrebovať odšťavovač s veľkou kapacitou. Niektoré odšťavovače môžu naraz pripraviť až 4 litre šťavy.

Aké ľahké je použitie a čistenie odšťavovača: Chcete odšťavovač, ktorý sa ľahko používa a čistí, inak ho budete menej často používať.

Aký je váš rozpočet: Odšťavovače sa môžu pohybovať v cene od 50 do 500 Euro alebo viac. Než začnete nakupovať, rozhodnite sa, koľko ste ochotní za odšťavovač minúť.

Pri výbere odšťavovača majte na pamäti tieto veci a určite nájdete taký, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.

Aké druhy odšťavovačov existujú?

Na trhu je k dostaniu mnoho druhov odšťavovačov. Niektoré odšťavovače sú určené na odšťavovanie ovocia a zeleniny, zatiaľ čo iné sú určené na odšťavovanie listovej zeleniny. Existujú aj odšťavovače, ktoré dokážu odšťaviť ako ovocie, tak zeleninu.

Odstredivý odšťavovač – najbežnejším typom odšťavovača je odstredivý odšťavovač. Tento typ odšťavovača používa rotujúcu čepeľ na nasekanie plodiny a potom ju otáča vysokou rýchlosťou, aby sa získala šťava. Odstredivé odšťavovače sú všeobecne lacnejšie ako iné typy odšťavovačov a dobre fungujú s väčšinou druhov ovocia a zeleniny.

Šnekový odšťavovač – dalším typom odšťavovača je šnekový odšťavovač. Tento typ odšťavovača drví a melie produkty predtým, než je odšťavní. Šnekové odšťavovače sú drahšie ako odstredivé odšťavovače, ale bývajú účinnejšie pri odšťavovaní listovej zeleniny a pšeničnej trávy.

Existujú aj odšťavovače, ktoré na extrakciu šťavy z ovocia a zeleniny využívajú kombináciu mletia a odstreďovania. Tieto typy odšťavovačov sú obvykle drahšie ako odstredivé alebo šnekové odšťavovače, ale ponúkajú najväčšiu všestrannosť.

Bez ohľadu na to, aký typ odšťavovača si vyberiete, pred použitím si pozorne prečítajte pokyny. Pomôže vám to čo najlepšie využiť váš odšťavovač a zabrániť akémukoľvek poškodeniu vášho kuchynského spotrebiča.

Vybrať odšťavovač »

Aké sú výhody a nevýhody odstredivého odšťavovača?

Na trhu je na výber niekoľko odšťavovačov a každý má svoje výhody a nevýhody. Keď sa snažíte určiť, ktorý odšťavovač je pre vás a vaše potreby odšťavovania najlepšie, je dôležité zvážiť všetky vlastnosti každého typu odšťavovača. V tomto článku sa bližšie pozrieme na odstredivé odšťavovače a preberieme niektoré výhody a nevýhody tohto typu odšťavovačov.

Jednou z výhod odstredivých odšťavovačov je, že sú obvykle veľmi cenovo dostupné. Ak hľadáte odšťavovač, ktorý vás nezruinuje, potom je odstredivý odšťavovač pravdepodobne vašou najlepšou voľbou. Ďalšou výhodou týchto odšťavovačov je, že sa pomerne ľahko používajú a čistia. Väčšina odstredivých odšťavovačov má veľký plniaci otvor, ktorý pojme celé ovocie a zeleninu, takže nebudete musieť tráviť čas kosením produktu pred odšťavovaním.

Odstredivé odšťavovače však majú aj niektoré nevýhody, o ktorých by ste mali vedieť. Jednou nevýhodou je, že tieto odšťavovače môžu byť hlučné, takže pokiaľ hľadáte pokojné odšťavovanie, potom odstredivý odšťavovač nie je tou najlepšou voľbou. Okrem toho môžu tieto odšťavovače tiež vytvoriť viac peny ako iné typy odšťavovačov, takže pokiaľ hľadáte hladkú, krémovú šťavu, možno budete chcieť zvážiť iný typ odšťavovača.

A konečne, odstredivé odšťavovače nemusia byť tak účinné pri odšťavovaní listovej zeleniny a iného jemného ovocia a zeleniny. Pokiaľ chcete odšťavovať veľa listovej zeleniny, možno budete chcieť namiesto toho zvážiť šnekový odšťavovač.

Celkovo sú odstredivé odšťavovače skvelou voľbou pre ľudí s nízkym rozpočtom alebo pre tých, ktorí hľadajú ľahko použiteľný odšťavovač. Existujú však niektoré nevýhody, na ktoré by ste si mali byť vedomí pred zakúpením jedného z týchto odšťavovačov.

Ak hľadáte najlepší možný zážitok z odšťavovania, potom možno budete chcieť zvážiť iný typ odšťavovača. Ale ak s odšťavovaním len začínate alebo hľadáte cenovo dostupnú možnosť, potom je pravdepodobne najlepšou voľbou odstredivý odšťavovač.

Tip na odstredivý odšťavovač:

CONCEPT LO 7080

Obr.: CONCEPT LO 7080

Aké sú výhody a nevýhody šnekového odšťavovača?

Na trhu je pár odšťavovačov, ktoré na extrakciu šťavy z ovocia a zeleniny používajú skrutkový mechanizmus. Výhody použitia odšťavovača s týmto typom extrakcie sú v tom, že je veľmi účinný, pokiaľ ide o množstvo šťavy, ktoré je možné z produktu extrahovať. Tento typ odšťavovača sa tiež veľmi ľahko čistí, pretože je v ňom menej zákutí a skulín na uviaznutie dužiny a iných zvyškov.

Jednou nevýhodou skrutkových odšťavovačov je, že môžu byť celkom hlučné, takže ak hľadáte odšťavovač, ktorý budete používať ráno, zatiaľ čo všetci ostatní spia, nemusí to byť najlepšia voľba. Navyše, pretože tieto odšťavovače pracujú tak, že produkt skôr drví ako krája a majú tendenciu byť menej účinné u listovej zeleniny, ako je kel a špenát. Pokiaľ chcete odšťaviť veľa týchto druhov zeleniny, možno budete chcieť zvážiť odšťavovač, ktorý používa inú extrakčnú metódu.

Celkovo sú šnekové odšťavovače dobrou voľbou, pokiaľ hľadáte účinný a ľahko použiteľný odšťavovač. Pred nákupom však treba mať na pamäti niekoľko vecí. Zvážte, aké druhy produktov budete najčastejšie odšťavovať a či vás znepokojuje hladina hluku. Vzhľadom na tieto faktory si budete môcť vybrať odšťavovač, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Tip na šnekový odšťavovač:

DOMO DO9248J šnekový odšťavovač

Obr.: DOMO DO9248J šnekový odšťavovač

Na čo si dať pozor pri výbere odšťavovača

Pri domácom odšťavovaní chcete odšťavovač, ktorý sa ľahko používa, ľahko sa čistí a ktorý z vášho ovocia a zeleniny dostane maximum. Tu je niekoľko vecí, ktoré by ste mali hľadať pri výbere odšťavovača:

Materiál: Niektoré odšťavovače sú vyrobené z plastu, zatiaľ čo iné sú vyrobené z nerezovej ocele. Plastové odšťavovače sú obvykle lacnejšie ako ich náprotivky z nerezovej ocele, ale nemusia vydržať tak dlho. Nerezové odšťavovače bývajú odolnejšie, ale ich čistenie môže byť ťažšie.

Vybavenie: Odšťavovače sa dodávajú s rôznymi typmi vybavenia. Niektoré majú zberače dužiny, zatiaľ čo iné nie. Niektoré majú viac nastavení rýchlosti, zatiaľ čo iné majú iba jednu. Vyberte si odšťavovač, ktorý má funkcie, ktoré chcete.

Veľkosť: Odšťavovače sa dodávajú v rôznych veľkostiach. Niektoré sú dostatočne malé, aby sa zmestili na vašu pracovnú dosku, zatiaľ čo iné sú väčšie a vyžadujú úložný priestor. Vyberte si odšťavovač, ktorý má správnu veľkosť pre vaše potreby.

Údržba: Odšťavovače vyžadujú určitú údržbu. Po každom použití budete musieť odšťavovač vyčistiť. Niektoré odšťavovače majú časti vhodné do umývačky riadu, zatiaľ čo iné nie. Vyberte si odšťavovač, ktorý sa ľahko udržuje.

Extra funkcie: Niektoré odšťavovače majú ďalšie funkcie, ako je odšťavovanie pšeničnej trávy alebo výroba orechového mlieka. Ak vás tieto funkcie zaujali, vyberte si odšťavovač, ktorý ich má.

Vlastnosti: Pri výbere odšťavovača hľadajte taký, ktorý má vysokú výťažnosť odšťavovania a ktorý sa ľahko používa. Zvážte tiež, aký veľký hluk odšťavovač vydáva. Niektoré odšťavovače sú veľmi hlasné, zatiaľ čo iné sú relatívne tiché. Vyberte si odšťavovač, ktorý vyhovuje vašim potrebám v týchto oblastiach.

Dodržiavaním týchto tipov budete môcť nájsť ten najlepší odšťavovač pre vaše potreby. Pred nákupom si nezabudnite urobiť prieskum, aby ste si mohli vybrať odšťavovač, ktorý je pre vás ten pravý.

Tip na kvalitný šnekový odšťavovač:

SAGE SJE 530

Obr.: SAGE SJE 530

Na aké technické parametre odšťavovača by ste sa mali zamerať?

Keď uvažujete o kúpe odšťavovača, existuje niekoľko technických parametrov, na ktoré by ste sa mali zamerať, aby ste mali istotu, že získate ten najlepší možný odšťavovač pre vaše potreby. Medzi tieto parametre patrí objem zbernej nádoby, príkon odšťavovača, plniaci otvor, počet otáčok, objem odpadovej nádoby a doba odšťavovania.

Objem zbernej nádrže je dôležitý, pretože určuje, koľko šťavy je možné naraz nazbierať. Pokiaľ plánujete odšťavovať veľké množstvo ovocia a zeleniny naraz, potom budete potrebovať odšťavovač s veľkou zbernou nádržou. Príkon odšťavovača je tiež dôležitý, pretože určuje, ako rýchlo dokáže odšťavovač spracovať ovocie a zeleninu. Odšťavovač s vyšším výkonom bude obvykle schopný odšťaviť rýchlejšie ako odšťavovač s nižším výkonom.

Plniaci otvor je dôležitý, pretože určuje, ako ľahko môžete do odšťavovača pridať ovocie a zeleninu. Väčší plniaci otvor uľahčí pridávanie veľkých kusov ovocia alebo zeleniny, menší plniaci otvor to sťaží. Počet otáčok je tiež dôležitý, pretože určuje, koľko šťavy je možné z ovocia a zeleniny extrahovať. Vyšší počet otáčok obvykle znamená, že je možné extrahovať viac šťavy.

Objem nádoby na odpad je dôležitý, pretože určuje, koľko odpadu je možné naraz zhromaždiť. Pokiaľ plánujete odšťavovať veľké množstvo ovocia a zeleniny, potom budete potrebovať odšťavovač s veľkou nádobou na odpad. Príkon odšťavovača je tiež dôležitý, pretože určuje, ako rýchlo dokáže odšťavovač spracovať ovocie a zeleninu. Odšťavovač s vyšším výkonom bude obvykle schopný odšťaviť rýchlejšie ako odšťavovač s nižším výkonom.

Pri výbere odšťavovača je dôležitým faktorom aj doba odšťavovania. Pokiaľ plánujete odšťavovať veľké množstvo ovocia a zeleniny, potom budete potrebovať odšťavovač, ktorý má kratšiu dobu odšťavovania. Niektoré odšťavovače majú funkciu nepretržitého odšťavovania, ktorá vám umožní odšťaviť veľké množstvo ovocia a zeleniny bez toho, aby ste medzi tým museli zastavovať.

Vybrať odšťavovač »

Prečo je lepšie urobiť si džús doma v odšťavovači než kupovať džús v supermarkete

Veľa ľudí verí, že odšťavovanie je zdravý spôsob, ako získať denne odporúčané ovocie a zeleninu. Aj keď odšťavovanie má zdravotné prínosy, odšťavovanie má aj niekoľko nevýhod, o ktorých by si ľudia mali byť vedomí, než prejdú z džúsu z obchodu na domáci džús.

Jednou z najväčších výhod domáceho odšťavovania je, že máte úplnú kontrolu nad tým, čo sa do vašej šťavy dostane. Keď si kúpite džús v obchode, nemáte potuchy, ako dávno bol vyrobený alebo aké konzervačné látky v ňom sú. Výroba šťavy doma zaisťuje, že vaša šťava je čerstvá a neobsahuje žiadne škodlivé chemikálie ani konzervačné látky.

Ďalšou výhodou domáceho odšťavovania je, že môžete ušetriť peniaze odšťavovaním vlastného ovocia a zeleniny. Odšťavovače môžu byť drahé, ale z dlhodobého hľadiska sa oplatí. Šťava z obchodu je často drahšia ako domáca šťava a nie je vždy tak čerstvá alebo zdravá.

Napokon, odšťavovanie doma vám umožňuje experimentovať s rôznymi chuťami a prísadami, aby ste našli kombináciu, ktorú máte radi. Šťava z obchodu sa často vyrába iba z niekoľkých druhov ovocia a zeleniny, takže ak ju budete piť každý deň, môžete sa rýchlo nudiť. Výroba vlastného džúsu vám dáva príležitosť skúšať nové kombinácie chutí, pokiaľ nenájdete tú, ktorá vám bude naozaj chutiť.

Celkovo má odšťavovanie doma mnoho výhod oproti nákupu šťavy z obchodu. Ak hľadáte zdravý a lahodný spôsob, ako získať každodenné ovocie a zeleninu, odšťavovanie je skvelá voľba. Pomocou odšťavovača môžete kontrolovať, čo sa do vašej šťavy pridáva, ušetriť peniaze a experimentovať s rôznymi príchuťami. Tak na čo čakáte? Začnite odšťavovať ešte dnes!

Tip na super odšťavovač:

Odšťavovač Catler JS 8011

Obr.: Odšťavovač Catler JS 8011

Pár tipov na odšťavovanie

  • Vyberajte ovocie a zeleninu, ktoré sú v sezóne, pre tie najčerstvejšie a na živiny najbohatšie šťavy.
  • Pred odšťavovaním všetky produkty dôkladne umyte, aby ste odstránili nečistoty alebo pesticídy.
  • Väčšie ovocie a zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, aby sa zmestili do vášho odšťavovača.
  • Striedajte odšťavovanie ovocia a zeleniny, aby ste získali rôzne živiny a chute.
  • Šťavu vypite čo najskôr po odšťavení pre najlepšiu chuť a výživu.
  • Pokiaľ nemáte čas odšťavovať každý deň, môžete čerstvo odšťavnené šťavy skladovať v chladničke až 24 hodín.

Ako sa o odšťavovač starať a ako ho čistiť

Starostlivosť o váš odšťavovač je dôležitá na predĺženie jeho životnosti a udržanie správnej funkcie. Tu je niekoľko tipov, ako sa o svoj odšťavovač starať:

  1. Pred použitím odšťavovača si vždy prečítajte pokyny výrobcu.
  2. Po každom použití odšťavovač rozoberte a všetky diely očistite teplou vodou a mydlom.
  3. Raz týždenne namočte časti odšťavovača do zmesi teplej vody a octu, aby ste odstránili všetky nahromadené zvyšky.
  4. Pred opätovným zložením sa uistite, že sú všetky časti odšťavovača dôkladne vysušené.
  5. Pokiaľ odšťavovač nepoužívate, skladujte ho na chladnom a suchom mieste.

Tipy na kombinovanie ovocia a zeleniny v odšťavovači

Pri odšťavovaní ovocia a zeleniny je dôležité vziať do úvahy rôzne chute a živiny, ktoré každý z nich ponúka. Kombináciou určitého ovocia a zeleniny môžete vytvoriť recepty odšťavovača, ktoré sú chutné a výživné. Tu je niekoľko tipov, ako kombinovať ovocie a zeleninu vo vašom odšťavovači:

  • Pridajte zeleninu, ako je špenát alebo kel, do svojho odšťavovača na zvýšenie živín. Táto listová zelenina je plná vitamínov a minerálov, takže je to skvelý spôsob, ako pridať viac výživy do vášho zvyku odšťavovať.
  • Ak hľadáte sladší recept na odšťavovač, skúste pridať nejaké ovocie, ako sú jablká alebo hrozno. Pomôže to vyvážiť horkosť zeleniny a vytvoriť príjemnejší nápoj.
  • Pre recept na odšťavovač s trochou všetkého skúste pridať rôzne druhy ovocia a zeleniny. To vám dá šancu ochutnať širokú škálu chutí a živín v jednom pohári.

Vybrať odšťavovač »

Aké ovocie a zeleninu odšťavovať podľa účelu

Pri odšťavovaní proti chrípke chcete zahrnúť prísady, ktoré pomôžu odstrániť preťaženie a zmierniť dýchacie problémy. Skúste odšťaviť kombináciu pomarančov, grapefruitov, citrónov a limetiek. Môžete tiež pridať pár mrkví pre sladkosť a vitamín A.

Pre energiu siahnite po základných surovinách na odšťavovanie, ako je kel, špenát, petržlen, pšeničná tráva a zeler. Táto zelenina je nabitá živinami, ktoré vám dodajú energiu bez nárazov súvisiacich s kofeínom. Pokiaľ potrebujete trochu sladkosti, aby ste vyrovnali horkosť zeleniny, skúste pridať jablko alebo hrušku.

Pokiaľ je vaším cieľom zlepšiť imunitu, doplňte vitamín C odšťavovaním pomarančov, grapefruitov, citrónov a limetiek. Môžete tiež pridať mrkvu, sladké zemiaky a červenú papriku pre extra antioxidačný účinok. Pre trochu sladkosti a krémovosti skúste pridať hrsť bobúľ.

Bez ohľadu na to, aké sú vaše ciele v oblasti odšťavovania, existuje kombinácia ovocia a zeleniny, ktorá vám ich môže pomôcť dosiahnuť. Tak vylamte odšťavovač a začnite na svojej ceste k lepšiemu zdraviu!

Tip na kvalitný odšťavovač:

Concept LO-7065 Odšťavovač,

Obr.: Concept LO-7065 Odšťavovač

Záverečné zhrnutie

Pokiaľ hľadáte zdravý a výhodný spôsob, ako do seba dostať prírodné vitamíny, a ešte k tomu chutne, určite sa vám bude hodiť odšťavovač. Nie je nič chutnejšie, ako vlastne odšťavnené ovocie a zelenina, presne podľa toho čo potrebujete alebo čo máte radi. Pri výbere odšťavovača sa nezabudnite zamerať na parametre viď vyššie a potom už si len užívajte radosti s ním.

Vybrať odšťavovač »

TOP produkty z kategórie Lisy a odšťavovače