blog-post image

Ako sa pripraviť na vianočné pečenie?

Vianoce sú tým najkrajším a najkúzelnejším obdobím v roku. Čas totiž trávime s rodinou v prevoňaných domácnostiach a nasávame vianočnú atmosféru. Vianoce nie sú však len o darčekoch, výzdobe, alebo vianočnom upratovaní.

Vianoce sú predsa obdobím, kedy si máme zase po ďalšom roku oddýchnuť od každodenných problémov a stresu a užiť si zimné dni v pohodlí a s láskou. Nie je nič lepšie ako keď začne advent, a všetci začneme piecť. Každá domácnosť vonia vianočným pečivom a začína práve naše obľúbené obdobie.

Ako sa ale pripraviť na pečenie a čo nesmieme zabudnúť prichystať, aby všetko prebehlo hladko, v pokoji a bez stresu? V tomto článku som zhrnula všetko, čo je potrebné na pečenie, ako s pečením a kedy začať a ako pečivo skladovať.

Vybrať pomôcky na pečenie »

Čo si pripraviť?

Vykrajovače a formičky

Vykrajovače sú kľúčovým bodom pri pečení. Bez nich by sme mohli tak maximálne od ruky do cesta vyrezávať tvary a obávam sa, že vo väčšine prípadov by to rozhodne nedopadlo dobre.

V dnešnej dobe si môžete vybrať snáď z tisícov druhov vykrajovačov, nielen že snáď vo všetkých tvaroch, ktoré vás napadnú, ale aj z najrôznejších materiálov av najrôznejších veľkostiach.

Formičky sú tiež dôležitou súčasťou vašej výbavy na pečenie, bez nich len ťažko urobíte košíčky a podobné pečivo. Dnes si môžete aj zaobstarať celé plechy, ktoré nahrádzajú formičky. Práca s nimi je veľmi jednoduchá a uľahčuje napĺňanie a vyprázdňovanie formičiek. K dostaniu sú napríklad na rožky, košíčky atď.

Tip na klasické vykrajovače:

Súprava 6 vianočných vykrajovačov Orion Christmas

Obr.: Súprava 6 vianočných vykrajovačov Orion Christmas

Podložka na pečenie

Vo vašej kuchyni by pri pečení nemal chýbať podložka na pečenie, ktorá vám ochráni vašu pracovnú dosku a zároveň sa na ňom lepšie s cestom pracuje. Podložka na pečenie je k dostaniu v mnohých veľkostiach a tvaroch a väčšinou je vyrobená zo silikónu alebo z dreva.

Fialová silikónová podložka na pečenie Versa Salva

Obr.: Fialová silikónová podložka na pečenie Versa Salva

Valček

Na vyvaľkanie cesta budete potrebovať valček. Dnes už je niekoľko druhov valčekov, ale každý z nás pozná starý dobrý drevený valček. Iné valčeky sú napríklad nastaviteľné, tak aby ste si vyváľali cesto do určitej výšky, alebo rovno do neho vykrajovali vzory práve pomocou valčeka. Existujú napríklad valčeky s hviezdičkami, so stromčekmi a pod. iné sú zase z mramoru alebo tvrdeného plastu.

Tip na klasický drevený valček:

Nastaviteľný valček s farebnými krúžkami Joseph Joseph

Obr.: Nastaviteľný valček s farebnými krúžkami Joseph Joseph

Kuchynský robot

Každá gazdinka ocení v kuchyni pomocníka v podobe kuchynského robota, ktorý pomôže s miesením kadejakého cesta. Keby ste mali všetko cesto pripravovať ručne, asi by vám do konca Vianoc upadli ruky. Ako si vybrať kuchynského robota sa môžete dozvedieť v článku "Ako vybrať kuchynského robota".

Prejísť na článok “Ako vybrať kuchynského robota?” »

Kuchynská váha

Bez kuchynskej váhy sa zaobídu len tie najskúsenejšie gazdiné. Väčšina z nás však rovnako potrebuje na presnú receptúru na odmeriavanie surovín kuchynskú váhu s presnosťou na gramy.

Tip na kuchynskú váhu:

Kuchynská váha Emos EV023, 15 kg

Obr.: Kuchynská váha Emos EV023, 15 kg

Misy

Dostatok mís, v ktorých môžete cesto pripravovať, či uchovávať v chladničke je základom. Nie je nič horšie ako keď začnete pripravovať cesto a nezostane vám na jeho dokončenie dostatok riadu.

Tip na misu:

Miska Basic

Obr.: Miska Basic

Plech

Plechov tiež nikdy nie je dosť, niektoré sú v rúre, na niektorých sa vychladzuje už upečené pečivo. Je potrebné dopredu myslieť na to, koľko ich budete potrebovať a mať skutočne dostatok plechov do zásoby. Niektoré plechy sú rovno aj s formičkami na prípravu rôznych druhov cukroviniek, ako rožky alebo košíčky.

Tip na plech s vekom:

Plech na pečenie Toro 390125, plastové veko

Obr.: Plech na pečenie Toro 390125, plastové veko

Pečiaci papier

Pečiaci papier je tiež dôležitou súčasťou kuchyne pri pečenie cukroví. Jeho nedostatok môže zapríčiniť buď skazené a pripálené pečivo, alebo zastavenie pečenia, čo niektorým cestám nemusí prospievať. Niektoré papiere na pečenie majú na sebe predtlačené niektoré tvary cukroví, takže vám pomôžu ho tvarovať do rovnakých veľkostí. Medzi obľúbené dnes patria podložky na pečenie zo silikónu. Nemusíte tak dokupovať stále nový papier, stačí podložku iba opláchnuť, utrieť a môžete ju znova použiť.

Tip na podložku na pečenie:

Hnedá silikónová podložka na pizzu Lékué Pizza

Obr.: Hnedá silikónová podložka na pizzu Lékué Pizza

Zdobítka

Zdobiace perá a vrecká sú dnes k dostaniu v mnohých variantoch, veľkostiach, s rôznymi nástavcami, pre vytvorenie rôzne širokých a tvarovaných efektov zdobenia. Vyberte si také, ktoré vám vyhovujú a bude sa vám s nimi dobre pracovať. Nezabudnite myslieť na to, že vám rozhodne nebude stačiť len jedno zdobítko. Nielen že budete piecť treba viac druhov cukroviniek, teda budete zdobiť rôznymi zdobítkami, ale možno sa nájde u vás doma ďalší pomocník, a bude potrebovať vlastný zdobítko.

Tip na sadu zdobítok:

Sada cukrárskych nástrojov na zdobenie Kitchen Craft

Obr.: Sada cukrárskych nástrojov na zdobenie Kitchen Craft

Miesto v chladničke

Pokiaľ nie je vonku ideálna zimná teplota, tak si nezabudnite urobiť dopredu dostatok miesta v chladničke. Nezabudnite však, že pokiaľ chladíte cesto vonku, tak to nemusí vždy dopadnúť dobre, pretože vonku je teplota nestála, zatiaľ čo v chladničke áno. Preto pripomíname ešte raz, že je potrebné si urobiť v chladničke dostatok miesta dopredu, aby sa nestalo, že nemáte hotové cesto kam uložiť.

Kedy čo piecť?

  • Cukrovinky z medového cesta a perníky pečieme ako prvé. Tie totiž potrebujú aspoň 3 týždne na odležanie, aby zmäkli.
  • Vanilkové rožteky a všetko pečivo z orechov môžete začať piecť 14 dní pred Vianocami.
  • Linecké cesto a ďalšie pečivo z krehkého maslového cesta stačí upiecť týždeň pred Vianocami.
  • Nepečené pečivo a rôzne krémové pečivo stačí piecť pár dní pred Štedrým dňom.

Ako pečivo skladovať

Nepečené druhy cukroviniek je potrebné uchovávať v chladnom a suchom prostredí najlepšie v uzatvárateľných nádobách, alebo v papierových škatuliach. Krabičky na pečivo však nájdete na kúpu aj plastové, alebo plechové, dokonca aj vo vianočných vzoroch. Nemiešajte cukroví napríklad s chlebíčkami alebo mäsovými výrobkami.

Cukroví by malo mať svoje miesto, pretože inak dokáže načuchnúť ostatnými surovinami. Suroviny, ako je linecké alebo snehové pusinky uchovávajte vo vrecúškach, alebo v nádobách, kam sa vlhko nedostane. Tým totiž vlhko neprospieva tak ako perníčkom.

Čokoládové a krémové pečivo, ktoré potrebuje stabilnú teplotu a chlad uchovávajte rozhodne v chladničke, ale aj v uzatvárateľnej nádobe nech nenačuchne.

Tip na úložný box s vekom:

sada Úschovných Boxov Beate - Ca. 11l

Obr.: sada Úschovných Boxov Beate - Ca. 11l

Servírovací riad

Spôsobov, ako pečivo servírovať je tiež mnoho. Tácky rôznych tvarov, veľkostí, z rôznych materiálov av rôznych farbách. Väčšinou je výber o tom, koľko druhov cukroviniek a aké množstvo budete chcieť servírovať, a nakoniec ako tieto servírovacie pomôcky zladiť so zvyškom riadu či štýlom miestnosti.

Tip na stojan na pečivo:

Porcelánový stojan, 3 poschodia

Obr.: Porcelánový stojan, 3 poschodia

Záverečné zhrnutie

Nezabudnite myslieť na to, že Vianoce majú byť obdobím pokoja a lásky. Preto si treba všetko dobre naplánovať, rozmyslieť si koľko čoho budeme piecť, kedy s tým začať a čo k tomu bude potrebné. Potom už je sa z toho nezblázniť, nájsť si dostatok pomocníkov a jednoducho si to užiť.

Vybrať pomôcky na pečenie »

TOP produkty z kategórie Pečenie