blog-post image

Ako ozdobiť vianočný stromček?

Zdobenie vianočného stromčeka je tradíciou takmer každej rodiny u nás v Česku. Každý zdobí stromček inokedy a inak. Aké druhy ozdôb a štýly zdobenia existujú a ako si vybrať v tom nekonečnom množstve? V tomto článku sa dozviete tipy a rady ako vianočný stromček ozdobiť.

Vybrať ozdoby na stromček »

Druhy ozdôb

Sklenené

Sklenené ozdoby sú nestarnúcou klasikou. Dnes už nie sú také obvyklé, ale stále sú rovnako krásne ako pred rokmi. Sklenené ozdoby majú naozaj dlhú životnosť, pokiaľ ich nerozbijete, k čomu sú samozrejme náchylné. Zo skla sa vyrábajú banky, rôzne figúrky, imitácia cencúľov a ďalšie typy. Zároveň sú tiež sklenené ozdoby dostupné v mnohých farebných prevedeniach.

Tip na sklenené ozdoby:

Sada 6 vianočných sklenených ozdôb Ego Dekor Winter

Obr.: Sada 6 vianočných sklenených ozdôb Ego Dekor Winter

Plastové

Plastové ozdoby dnes patria medzi tie najobľúbenejšie. Nielen že majú dlhú životnosť, ale sú takmer nerozbitné a dostupné v mnohých tvaroch, farbách, štýloch. Sú tiež cenovo dostupnejšie ako tie sklenené.

Tip na plastové ozdoby:

Sada 76 vianočných ozdôb DecoKing Lux

Obr.: Sada 76 vianočných ozdôb DecoKing Lux

Drevené

Drevené ozdoby sú taktiež veľmi obľúbené. Vyzerajú odlišne ako tie klasické banky a dodávajú stromčeku úplne iné kúzlo. Drevo vždy pôsobí domácky, teple a vzbudzuje v ľuďoch pohodlie. Drevené ozdoby bývajú vyrábané taktiež v mnohých tvaroch i odtieňoch.

Tip na drevené ozdoby:

Sada 6 závesných vianočných dekorácií v tvare anjela Dakls Edward

Obr.: Sada 6 závesných vianočných dekorácií v tvare anjela Dakls Edward

Prírodné

Prírodné ozdoby sa hodia predovšetkým k tým dreveným a bývajú vyrobené zo slamy a z rôznych iných ďalších prírodných materiálov. Môžu to byť sušené šípky, sušené pomaranče a pod. Prírodné ozdoby sú k zakúpeniu aj v mnohých tvaroch a farbách, ale predovšetkým si ich môžete vyrobiť sami.

Tip na slamené ozdoby:

Sada 12 kusov slamených závesných ozdôb v tvare anjela Dakls Lucie, dĺžka 10 cm

Obr.: Sada 12 kusov slamených závesných ozdôb v tvare anjela Dakls Lucie, dĺžka 10 cm

Látkové

Látkových ozdôb nie je toľko ako tých predošlých, ale jedná sa napríklad o rôzne mašličky a figúrky. Rovnako ako u ostatných ozdôb je výber pestrý.

Tip na látkové ozdoby:

Háčkované závesné ozdoby v tvare hviezdy Dakls

Obr.: Háčkované závesné ozdoby v tvare hviezdy Dakls

Porcelánové a keramické

Porcelánové a keramické ozdoby už tiež nie sú také obľúbené, avšak stále majú svoje kúzlo. Sú k dostaniu aj v mnohých tvaroch a farbách, avšak rovnako ako u tých zo skla hrozí ich rozbitie.

Tip na keramické ozdoby:

Sada 3 bielych keramických vianočných ozdôb na stromček s detailmi v striebornej farbe Kähler Design Omaggio

Obr.: Sada 3 bielych keramických vianočných ozdôb na stromček s detailmi v striebornej farb

Svetielka

Svetielka sú súčasťou takmer každého vianočného stromčeka. Nielen že stromček rozžiari ale dodajú mu práve to kúzlo Vianoc. Zároveň aj svetielka zvýraznia vaše krásne ozdoby na stromčeku. Svetielka majú rôzne dĺžky, rôzne veľkosti a tvary žiaroviek, farby svietenia a niektoré môžu aj blikať.

Reťaze

Reťaze sú skvelým doplnkom všetkých ozdôb na stromčeku a vyrábajú sa v rôznych prevedeniach. Niektoré sú z nastrihaných PVC fólií a vyzerajú ako strapce, niektoré sú z PVC plastu a majú tvar korálok, zvončekov, hviezdičiek alebo mnoho ďalších iných tvarov. Svetelné reťaze sa nevyrábajú ich v rôznych tvaroch, ale aj v mnohých farbách.

Vybrať ozdoby na stromček »

Štýly zdobenia

Klasický

Klasický štýl zdobenia je ten, ktorý nájdete vo väčšine domácností. Jedná sa o kombináciu okrúhlych sklenených alebo plastových baniek v rôznych veľkostiach, s reťazami a svetielkami. Väčšinou sa kombinujú tieto farby: červená a zlatá, červená a strieborná, modrá a strieborná, zlatá a strieborná. Samozrejme vo fantázii sa medze nekladú, a farieb na kombináciu je veľa.

Tip na klasické ozdoby:

Sada 30 vianočných ozdôb v červenej farbe Unimasa Baladdas

Obr.: Sada 30 vianočných ozdôb v červenej farbe Unimasa Baladdas

Vidiecky

Do vidieckeho štýlu sú ladené stromčeky zdobené práve tými drevenými a prírodnými ozdobami, ktoré môžu byť napríklad doplnené rôznymi mašľami. Stromčeky vo vidieckom štýle nie sú dnes veľmi obvyklé, ale obľúbenosť u nich stúpa. Najväčším kúzlom na týchto stromčekoch je, že väčšinu ozdôb si môžete vyrobiť sami doma a s láskou.

Tip na ozdoby vo vidieckom štyle:

Súprava 6 závesných dekorácií v zlatej farbe Ego Dekor Glamour

Obr.: Súprava 6 závesných dekorácií v zlatej farbe Ego Dekor Glamour

Luxusné

Luxusný štýl zdobenia stromčeka môže na niekoho pôsobiť preplácane, alebo dokonca extravagantne. Väčšinou sa jedná o veľké banky, veľké mašle, veľké reťaze a ďalšie veľké množstvo ozdôb, že stromček pod nimi takmer nejde vidieť. Zároveň sú tieto stromčeky väčšinou ladené do zlatej a striebornej farby, ktoré práve dávajú ten pocit luxusu.

Tip na luxusné ozdoby:

Sada 30 vianočných ozdôb v zlatej farbe Unimasa Labbas

Obr.: Sada 30 vianočných ozdôb v zlatej farbe Unimasa Labbas

Snehový

Snehový štýl, alebo aj inak zimný štýl je ladený do bielych farieb a používané sú ozdoby, vďaka ktorým vyzerá stromček ako zasnežený. Niektoré stromčeky sú aj do biela zafarbené, alebo majú strieborné vetvy. Banky sú teda väčšinou v bielej farbe alebo v kombinácii so striebornou.

Tip na snehové ozdoby:

Súprava 3 bielych vianočných ozdôb na stromček z kostného porcelánu Kähler Design Nobili

Obr.: Súprava 3 bielych vianočných ozdôb na stromček z kostného porcelánu Kähler Design Nobili

Ako postupovať pri zdobení

Krok č. 1: Výber stromčeka

Výber a kúpa stromčeka, alebo oprášenie toho z pôdy. Ako vybrať ideálny vianočný stromček sa dozviete v článku "Ako vybrať vianočný stromček".

Krok č. 2: Kontrola ozdôb

Skontrolujte stav vašich ozdôb, alebo výber nových. Dopredu si premyslite ako stromček bude vyzerať a či máte všetko potrebné.

Krok č. 3: Kontrola svetielok

Kontrola svetielok, či sú v poriadku. Pred zavesením svetielok na stromček ich zapojte do zásvuky a skontrolujte, či svietia ako majú.

Krok č. 4: Zavesenie svetielok

Svetielka a svetelné dekorácie vešte na stromček ako prvý, pred všetkými ozdobami. Začínajte od špice a postupujte dole. Nezabudnite medzi radmi robiť medzery, a to najlepšie rovnakých rozmeroch. Pokiaľ vám svetielka nevyjdú až dole, tak môžete buď zväčšiť medzery medzi jednotlivými radmi alebo na koniec jedných svetielok zapojiť ďalšie.

Krok č. 5: Veľké ozdoby

Začnete vešať rovnomerne po ploche celého stromčeka tie najväčšie a najvýraznejšie ozdoby. Ak máte nejaké, ktoré majú ísť vidieť na prvý pohľad, určite ich zaveste do výšky očí, doprostred stromčeka a najlepšie hneď vedľa žiarovky svetielok. Pokiaľ nemáte dostatok baniek na celý stromček a zároveň stromček stojí v rohu, tak si nerobte starosti a zozadu žiadne banky nedávajte.

Krok č. 6: Malé ozdoby

Akonáhle máte dozdobené veľkými výraznými ozdobami, prichádzajú na rad tie menšie, doplňujúce. Opäť ich rozmiestnite medzi ostatné ozdoby tak, aby boli rovnomerne rozprestreté na stromčeku. Tie obľúbené opäť dajte do výšky očí ak žiarovkám svetielok.

Krok č. 7: Reťaze a doplnky

Po spotrebovaní všetkých ozdôbok prichádza čas na reťaze a zvyšok ozdôb, ako napríklad mašle či cencúle. V tomto kroku si dajte záležať, odstúpte od stromčeka a prezrite si ho, či máte všetko tak ako ste si predstavovali a či je všetko rozložené rovnomerne.

Krok č. 8: Špica

Veľmi dôležitou súčasťou vianočných ozdôb je špica. Niekto má na špici hviezdu iný špicu, každý to má inak a tiež má väčšina domácností tradíciu v tom, kto špicu na stromček umiestňuje.

Krok č. 9: Rozsvietenie

Stromček rozsvieťte a užívajte si vianočné atmosféry.

Záverečné zhrnutie

Zdobenie stromčeka patrí medzi tie najobľúbenejšie tradície každej rodiny cez Vianoce. Každý ho zdobí inokedy a inak a je to na každom, ako stromček bude vyzerať. Dôležité je, aby každý bol spokojný a aby si každý užil Vianoce podľa svojho pokoja a kľudu.

Vybrať ozdoby na stromček »

TOP produkty z kategórie Vianočné ozdoby