blog-post image

Ako na ekologickú domácnosť?

Urobiť svoj domov ekologickejšie je jednoduchšie, než si myslíte! V tomto článku budeme diskutovať niekoľko jednoduchých spôsobov, ako urobiť svoj domov šetrnejšie k životnému prostrediu. Pokryjeme všetko od výmeny tradičných žiaroviek za kompaktné žiarivky až po používanie organických produktov namiesto agresívnych chemikálií. Vykonanie niekoľkých malých zmien môže mať veľký vplyv na životné prostredie - a na váš bankový účet!

Čo je ekologická domácnosť?

Ekologická domácnosť je taká, ktorá sa snaží byť maximálne šetrná k životnému prostrediu a udržateľná. Existuje mnoho spôsobov, ako urobiť svoj domov šetrnejším k životnému prostrediu, od úspory energie až po používanie prírodných čistiacich prostriedkov. Tu je pár tipov, ako môžete svoju bežnú domácnosť premeniť na ekologickú:

Začnite tým, že zhodnotíte svoje súčasné spotrebiteľské návyky. Používate veľa plastu? Plytváte veľa jedlom? Akonáhle určíte oblasti, kde môžete ubrať, bude jednoduchšie zaviesť zmenu. Pokiaľ je to možné, snažte sa nakupovať vo veľkom. To pomôže znížiť množstvo odpadu z obalov, ktorý produkujete. Tým je samozrejme myslených viac kusov čohokoľvek v jednom plastovom vrecku.

Kompostovanie je skvelý spôsob, ako znížiť množstvo organického odpadu, ktorý vaša domácnosť produkuje. Môžete to urobiť sami alebo sa prihlásiť do obecného kompostovacieho programu. Urobte z energetickej účinnosti prioritu pri zlepšovaní domova. Prejdite na LED žiarovky a nainštalujte tesnenie proti prievanu. Poučte svoju rodinu a priateľov o dôležitosti životného štýlu šetrného k životnému prostrediu. Čím viac ľudí urobí udržateľnosť prioritou, tým lepšie sa bude mať naša planéta.

S trochou snahy môžete svoju domácnosť premeniť na ekologickú! Prispejte k záchrane planéty tým, že urobíte niekoľko jednoduchých zmien vo svojich každodenných rutinách.

Výhody ekologickej domácnosti

Ekologická domácnosť má mnoho výhod. Snáď najviditeľnejšou výhodou je, že pomáha chrániť životné prostredie. Ekologická domácnosť produkuje menej znečistenia a využíva menej prírodných zdrojov ako tradičná domácnosť. Prevádzka ekologickej domácnosti navyše často stojí menej, pretože spotrebuje menej vody a energie. Napokon, ekologická domácnosť môže byť zdravšia pre svojich obyvateľov, pretože minimalizuje vystavenie toxickým chemikáliám.

Ak máte záujem znížiť svoj vplyv na životné prostredie, existuje mnoho vecí, ktoré môžete urobiť pre to, aby sa vaša domácnosť stala ekologickou. Začnite tým, že vykonáte prieskum, aby ste sa dozvedeli o rôznych možnostiach, ktoré máte k dispozícii. Možno budete prekvapení, aké ľahké je urobiť váš domov ekologickejšie.

Ako premeniť vašu bežnú domácnosť na ekologickú?

Máte niekedy pocit, že svojim dielom šetríte životné prostredie, ale nestačí to? Recyklujete, kompostujete, ale máte pocit, že vždy môžete urobiť viac. Čo keby sme vám povedali, že existujú spôsoby, ako urobiť vašu domácnosť ekologickejšie? Od spôsobu, akým upratujete až po spôsob varenia, existuje množstvo malých zmien, ktoré môžu mať veľký vplyv. Pokračujte v čítaní a dozviete sa viac!

Zníženie spotreby vody

Jedným jednoduchým spôsobom, ako urobiť svoju domácnosť ekologickejšou, je používať menej vody. To môže byť rovnako jednoduché ako zaistiť, aby všetky vaše vodovodné batérie a sprchové hlavice mali nízky prietok.

Vedeli ste, že štandardná sprchová hlavica spotrebuje dva a pol galónu vody za minútu? Sprchová hlavica s nízkym prietokom spotrebuje menej ako polovicu toho. Vodu môžete ušetriť aj tým, že sa budete sprchovať kratšiu dobu, umývačku a práčku spustíte, len keď sú plné, a zalievate rastliny ráno alebo večer, kedy je odparovanie menej pravdepodobné.

Zníženie spotreby energie

Ďalším spôsobom, ako urobiť svoju domácnosť ekologickejšou, je dbať na spotrebu energie. To znamená veci ako odpojenie zariadenia, keď ich nepoužívate, používanie energeticky účinných žiaroviek a zaistenie dobrej izolácie vášho domova, aby ste sa nemuseli toľko spoliehať na vykurovanie a chladenie. Môžete tiež zvážiť investíciu do solárnych panelov alebo iných obnoviteľných zdrojov energie.

Tip na solárne lampy:

Lindby Lindby Haukur solárny LED hrot do zeme súprava 6ks

Obr.: Lindby Lindby Haukur solárny LED hrot do zeme súprava 6ks

Rozvážny nákup

Napokon, jedným z najlepších spôsobov, ako urobiť svoju domácnosť ekologickejšie, je jednoducho znížiť množstvo vecí, ktoré spotrebovávate. To znamená kupovať kvalitné veci, ktoré vydržia, veci opravovať miesto výmeny a vyhýbať sa výrobkom na jedno použitie, kedykoľvek je to možné.

Urobiť svoju domácnosť ekologickejšie nemusí byť zložité ani drahé. Vykonaním niekoľkých malých zmien môžete urobiť veľký rozdiel pre životné prostredie! Na čo čakáte? Začnite ešte dnes!

Tipy na zníženie spotreby energie

Existuje mnoho spôsobov, ako môžeme znížiť spotrebu energie bez toho, aby sme robili nejaké veľké zmeny. Tu je niekoľko tipov, ako začať:

  • Inštalujte energeticky úsporné žiarovky: Tuto zmenu je možné jednoducho vykonať a z dlhodobého hľadiska vám tiež ušetrí peniaze.
  • Odpojte spotrebiče, keď ich nepoužívate: Aj keď sú vypnuté, môžu spotrebiče stále spotrebovávať veľa energie, pokiaľ sú zapojené. Takže ich nezabudnite odpojiť, až skončíte s používaním.
  • Perte svoje oblečenie v studenej vode: Môžete ušetriť veľa energie praním oblečenia v studenej vode miesto horúce.
  • Sušte bielizeň: Ďalším spôsobom, ako ušetriť energiu pri praní, je sušiť bielizeň zavesením na sušiak namiesto používania sušičky.
  • Sušte riad na linke: Namiesto používania umývačky sušte riad na linke.
  • Inštalujte solárne panely: Toto je drahšia možnosť, ale je to skvelý spôsob, ako znížiť spotrebu energie. Solárne panely vám môžu poskytnúť všetku energiu, ktorú potrebujete.

Dodržiavaním týchto tipov môžete urobiť svoj domov energeticky účinnejším a pomôcť zachrániť našu planétu. Aké sú ďalšie spôsoby, ako znížiť spotrebu energie? 

Tip na perlátor, ktorý pomože ke snižení spotreby vody

Perlátor s filtrom na vodovodnú batériu

Obr.: Perlátor s filtrom na vodovodnú batériu

Tipy na recykláciu a kompostovanie

Prvým krokom k recyklácii a kompostovaniu je vzdelávať seba a svoju rodinu o tom, aké položky je možné recyklovať a ktoré treba kompostovať. Akonáhle viete, čo je možné recyklovať, je dôležité nájsť miestne recyklačné centrum, ktoré prijíma položky, ktoré chcete recyklovať.

Mali by ste tiež začať zhromažďovať svoje recyklovateľné materiály na jednom mieste, či už je to popolnice alebo taška. To vám uľahčí zapamätanie si recyklácie, keď budete mať položky so sebou. Pokiaľ je to možné, snažte sa pri zbere svojich recyklovateľných materiálov nepoužívať plastové vrecká; mnoho recyklačných stredísk ich neprijíma.

Kompostovanie je skvelý spôsob, ako znížiť plytvanie potravinami a vytvoriť pôdu bohatú na živiny pre vašu záhradu. Kompostovanie môžete začať tým, že si vo svojej kuchyni vytvoríte malú nádobu, kde budete zbierať zvyšky jedla. Akonáhle budete mať veľké množstvo zvyškov jedla, môžete ich pridať do kompostu alebo do vonkajšieho koša.

Recyklácia aj kompostovanie vyžadujú trochu úsilia, ale stojí to za to, keď viete, že pomáhate životnému prostrediu. Navyše vám z dlhodobého hľadiska môže dokonca ušetriť peniaze!

Tip na domácí kompostér:

Krémový domáci kompostér Kitchen Craft Living Nostalgia, 3 l

Obr.: Krémový domáci kompostér Kitchen Craft Living Nostalgia, 3 l

Ako si vyrobiť kompost doma?

Kompostovanie je skvelý spôsob, ako znížiť množstvo odpadu, a je ľahké ho vykonávať priamo na vašom vlastnom dvore. Kompostovať môžete takmer čokoľvek organického: zvyšky ovocia a zeleniny, kávová usadenina, vaječné škrupiny, dokonca aj odrezky trávnika. Kompostovaním pomáhate životnému prostrediu dvoma spôsobmi. Po prvé, presmerujete odpad zo skládok, kde by sa uvoľnil metán, silný skleníkový plyn. Po druhé, vytvárate pôdu bohatú na živiny, ktorú je možné použiť na zlepšenie vašej záhrady alebo rastlín v kvetináčoch.

Tu je návod, ako začať:

Vyberte si miesto na záhrade, kde bude aspoň čiastočne slnko. Pokiaľ máte veľa pôdy, môžete vytvoriť vyhradenú kompostovaciu plochu. Ak máte malú záhradku alebo bývate v byte, môžete kompostovať v odpadkovom koši alebo pohári umiestnenom na terase alebo balkóne, inak použite na to určený kompostér.

Začnite vrstviť ingrediencie kompostu do koša, začnite s hrubými materiálmi, ako sú vetvičky alebo slama. Striedajte vrstvy zelených a hnedých materiálov: zelené materiály sú veci ako zvyšky ovocia a zeleniny, kávová sadlina a odrezky trávy. Hnedé materiály zahŕňajú mŕtve lístie a slamu. Pri pridávaní každej vrstvy ju navlhčite vodou, aby všetko zostalo vlhké, ale nie mokré.

Akonáhle budete mať niekoľko vrstiev, otočte hromadu každý týždeň alebo dva, aby ste ju prevzdušnili a pomohli urýchliť proces rozkladu. V horúcom počasí možno budete musieť hromadu častejšie obracať, aby príliš nevyschla.

Váš kompost je pripravený na použitie, keď je tmavý a drobivý a vyzerá ako bohatá pôda. Tento proces môže trvať od niekoľkých týždňov do niekoľkých mesiacov, v závislosti od teploty a prísad, ktoré používate. Akonáhle je váš kompost pripravený, zamiešajte ho do záhradných záhonov alebo ho použite ako zmes pre kvety v kvetináči.

Tip na zahradný kompostér:

NABBI IKEL850C záhradný kompostér 850 l čierna

Obr.: NABBI IKEL850C záhradný kompostér 850 l čierna

Tipy, ako používať menej vody

Voda je nevyhnutná pre život, ale je aj cenným zdrojom. Podľa americkej geologickej služby spotrebuje priemerný človek v Spojených štátoch 80-100 galónov vody denne. Existujú však spôsoby, ako znížiť spotrebu vody bez toho, aby ste museli zásadne meniť svoj životný štýl. Tu je niekoľko tipov:

Opravte deravé kohútiky a záchody - Kvapkajúci kohútik môže vyplytvať až 20 galónov vody za deň, zatiaľ čo tečúci záchod môže spotrebovať až 200 galónov. Odstránením netesností môžete ušetriť množstvo vody (a peňazí na účte za vodu).

Nenechávajte pri čistení zubov pustený kohútik - Čistenie zubov vyžaduje asi dva galóny vody, takže môžete ušetriť vodu (a peniaze), keď pri čistení vypnete kohútik.

Sprchujte sa kratšiu dobu - Sprcha spotrebuje asi päť galónov vody za minútu, takže ak sa budete sprchovať desať minút, spotrebujete 50 galónov vody. Snažte sa udržať sprchovanie pod päť minút, aby ste šetrili vodou.

Nepoužívajte záchod ako odpadkový kôš – Pri každom spláchnutí záchodu spotrebujete asi tri galóny vody. Pokiaľ teda vyhadzujete hodvábny papier alebo iné predmety, ktoré netreba spláchnuť, plytváte vodou.

Zalievajte rastliny počas chladnejších hodín dňa – Voda sa rýchlo odparuje, takže ak rastliny zalievate počas denného horúčavy, veľká časť vody sa stratí odparovaním. Zalievajte rastliny skoro ráno alebo večer, keď je vonku chladnejšie.

Na čistenie príjazdovej cesty alebo chodníka použite miesto hadice zmeták - Hadica môže spotrebovať až 20 galónov vody za minútu, takže zametanie je oveľa efektívnejší spôsob čistenia.

Umyte si auto v umývačke – Umývačky spotrebujú menej vody ako umývanie auta doma a vodu, ktorú používajú, recyklujú. Pokiaľ teda chcete ušetriť vodu (a čas), vezmite svoje auto do profesionálnej umývačky.

Dodržiavaním týchto tipov môžete ušetriť vodu a pomôcť chrániť tento dôležitý zdroj. Prispejte svojim dielom k ochrane vody a zmeníte životné prostredie.

Ako si vyrobiť ekologické čistiace prostriedky doma?

Väčšina ľudí si neuvedomuje, aké ľahké je vyrobiť si vlastné ekologické čistiace prostriedky doma. Všetko, čo potrebujete, je pár jednoduchých ingrediencií, ktoré pravdepodobne už máte vo svojej kuchyni.

Napríklad jedným z najúčinnejších a najuniverzálnejších čistiacich prostriedkov je ocot. Ocot je možné použiť na všetko, od čistenia okien po dezinfekciu pracovných dosiek. Je to tiež veľmi lacné, takže je to skvelá voľba pre ľudí s obmedzeným rozpočtom.

Ďalším skvelým domácim čističom je jedlá sóda. Jedlá sóda je ideálna na odstránenie odolných škvŕn a je možné ju tiež použiť ako prírodný deodorant. Jednoducho zmiešaním jedlej sódy s vodou vytvorte pastu a potom ju naneste na miesta, ktoré potrebujete vyčistiť.

Ak hľadáte niečo trochu silnejšieho, zvážte použitie citrónovej šťavy. Citrónová šťava je skvelá na prerezanie mastnoty a špiny, a navyše nádherne vonia. Jednoducho zmiešajte rovnaké diely citrónovej šťavy a vody a potom použite ako akýkoľvek iný čistič.

Pokiaľ ide o výrobu vlastných ekologických čističov doma, existuje nekonečne veľa možností. Buďte teda kreatívni a uvidíte, čo vám najlepšie vyhovuje! Vaša peňaženka vám poďakuje a životné prostredie tiež.

Tip na síce plastový rozprašovač, ale môžete si doň vyrobiť vlastný čistiaci prostriedok a nádobu naďalej využívať.

Rozprašovač 0,5l rôzne farby 11x9x21,5cm

Obr.: Rozprašovač 0,5l rôzne farby 11x9x21,5cm

Ako ekologicky nahradiť tablety v umývačke?

Tablety v umývačke a pohári treba každých pár mesiacov vymeniť. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je kúpiť si nový v obchode. Môžete však nájsť aj spôsoby, ako tabletu do umývačky ekologicky vymeniť. Ako ekologickú náhradu tabletu do umývačky môžete použiť ocot, citrónovú šťavu alebo jedlú sódu.

Jednoducho vložte tieto ingrediencie do pohára a pridajte vodu. Potom zmes pretrepte, kým sa nespoja, a vložte ju do umývačky riadu. Tieto prírodné alternatívy poslúžia rovnako dobre ako chémiou nabité tablety do umývačky, na ktoré ste zvyknutí. Navyše nijako nezaťažujú životné prostredie. Takže až budete nabudúce potrebovať vymeniť tabletu do umývačky, zvážte použitie jednej z týchto ekologických alternatív. Váš riad bude rovnako čistý a vy prispejete k ochrane životného prostredia.

Ďalšie tipy pre ekologickejšiu domácnosť

Urobiť svoju domácnosť ekologickejšie nemusí byť zložité ani drahé. Vykonaním malých zmien môžete urobiť veľký rozdiel pre životné prostredie. Vyskúšajte niektoré z týchto tipov a zistite, aké ľahké je prejsť na zelenú!

  • Výmena plastových nádob za sklenené
  • Výmena plastových tašiek za textilné alebo voskované
  • Nábytok vyrobený z recyklovateľného materiálu

Tip na skleněnou dózu:

Dóza na Potraviny Hedvig, Ø/v: 10/13,5cm

Obr.: Dóza na Potraviny Hedvig, Ø/v: 10/13,5cm

Záver: prečo je dôležité mať ekologickú domácnosť

Mať ekologickú domácnosť je dôležité z mnohých dôvodov. Po prvé, je to dobré pre životné prostredie. Po druhé, môže vám to ušetriť peniaze. A po tretie, môže vám to uľahčiť a spríjemniť život. Tu je pár tipov, ako premeniť vašu bežnú domácnosť na ekologickú.

Začnite tým, že znížite množstvo odpadu, ktorý produkujete. Čo najviac recyklujte alebo kompostujte. Vyhnite sa používaniu jednorazových predmetov, ako sú papierové uteráky a plastové vrecká. Nakupujte vo veľkom, aby ste znížili odpad z obalov.

Ďalej šetriť energiou a vodou. Inštalujte energeticky úsporné žiarovky a spotrebiče. Vypnite svetlá a elektroniku, keď ich nepoužívate. Opravte deravé kohútiky a toalety. Zvážte solárnu energiu pre váš domov, pokiaľ je vo vašej oblasti k dispozícii.

Nakoniec zvoľte prírodné a netoxické čistiace prostriedky, predmety osobnej starostlivosti a stavebné materiály. Vytvoríte tak zdravšie domáce prostredie pre vás a vašu rodinu. Je to tiež lepšie pre planétu.

Urobiť svoju domácnosť ekologickejšie nemusí byť zložité ani drahé. Začnite malými zmenami a uvidíte, ako zmení váš život. Možno budete prekvapení, aké ľahké je žiť udržateľnejším životným štýlom.

TOP produkty z kategórie Bytové doplnky

Podobné články

Bytové doplnky, aneb pomocníci každej domácnosti

Bytové doplnky nie sú len dekorácie, ktoré navodzujú útulnú atmosféru v byte alebo dome, bytové doplnky sú zároveň designovou, ale predovšetkým praktickou súčasťou vašej domácnosti. Aké bytové doplnky si teda môžete zaobstarať a uľahčiť si...