blog-post image

Aké izbové rastliny si vybrať?

Izbové rastliny sú ozdobou mnohých interiérov, avšak rastliny nie sú len dizajnovými prvkami. Ako sa o ne starať, alebo ako si vybrať také, o ktoré sa dokážete postarať aj keď nie ste rodený záhradník? Na to sme sa pozreli v našom článku!

Čo premyslieť, pred zakúpením kvetov?

Prostredie

V prvom rade je dôležité preskúmať váš domov. Musíte zistiť kde máte svetlo, kde ťahá, kde je chladnejšie, kde teplejšie, v ktorej miestnosti sucho, v ktorej naopak vlhko av ktorých je stála či premenná teplota. Až keď poznáte svoj domov, a viete kam chcete kvety umiestniť, môžete začať vyberať. Každá z rastlín má totiž rada iné prostredie, a preto je potrebné vyberať kvet podľa miesta, kam ju chcete dať.

Bezpečnosť

Ďalším dôležitým parametrom pri výbere kvetín je, či máte doma deti alebo zvieratá. Niektoré rastliny môžu byť totiž jedovaté, čo by v prípade konzumácie mohlo u detí a domácich miláčikov skončiť zdravotnými problémami.

Skúsenosti

Jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere tiež je, ako zdatní ste v pestovaní rastlín. Niektoré rastliny sú veľmi náročné na údržbu a musíte sa im venovať. Niektoré zas nepotrebujú nič iné, než sem tam ľahko zaliať.

Vzhľad

Ďalším parametrom výberu je vzhľad kvetín. Kvety môžu byť kvitnúce aj nekvitnúce, majú rôzne farby, a rôzne odtiene farieb. Je potrebné myslieť na to, či sa vám vybrané rastliny do interiéru hodia a zároveň či rastliny medzi sebou navzájom farebne ladia.

Vybrať kvety a kvetináče »

Prečo pestovať izbovky?

Prečo sú izbové rastliny také obľúbené a prečo nechýbajú v žiadnej domácnosti? Jednoducho pretože vyzerajú skvele a zároveň aj niektoré z nich čistia vzduch, alebo dokážu suchý vzduch zvlhčovať. Väčšina izbových rastlín nie je náročná na pestovanie a väčšinou pochádzajú z tropických oblastí, čo je dôvod, prečo vám doma vydržia. Vyžadujú totiž stálu teplotu.

Aké izbové rastliny si zaobstarať?

Každá z rastlín má iný tvar, veľkosť, farby. Každá pôsobí iným dojmom, a nie každá sa hodí k tej druhej. Je potrebné pri vybavovaní interiéru pomocou rastlín myslieť na to, aby rastliny k sebe farebne sedeli. Väčšina rastlín sú jednofarebné a líšia sa predovšetkým odtieňom zelenej farby. Iné sú žíhané, krikľavých kontrastných farieb alebo jemne žíhané.

Ako veľké rastliny zvoliť a ich tvar?

Pri výbere tvaru a veľkosti rastlín je potrebné dodržiavať určité pravidlá pre ich umiestnenie.

Asymetria

Dôležité je nesnažiť sa, aby bolo všetko 100% symetrické alebo v jednej rovine. Nikde v prírode nenájdete nič dokonalé. Takže ak vám kvety rastú asymetricky, určite ich nezarovnávajte, nechajte ich prirodzene.

Rôzna výška

Ďalším dôležitým bodom, ktorý je potrebné pri výbere kvetín dodržať je rôzna výška. Nemusíte mať vo váze dokonale zrovnané kvety rovnakej výšky, rovnako ako mini kaktusy stojace vedľa seba nemusia byť všetky rovnaké. Vlastne je toto pravidlo podobné tomu predchádzajúce a iba potvrdzuje to, že asymetria, nepravidelnosť a nedokonalosti sú vítané.

Veľké kvety

Či už máte malý alebo veľký interiér, veľký a vysoký kvet sa do neho vždy hodí. Veľký interiér doplní, malý zútulní. Nebojte sa rastlín, ktoré v prírode siahajú až k stromom. Vyzerajú skvele.

Nenáročné izbové rastliny

Pokiaľ ako ja patríte k tzv. "vrahom rastlín" a potrebujete teda rastliny, ktoré prežijú všetko a nepotrebujú žiadnu výnimočnú starostlivosť, tak nemusíte mať strach. Aj pre vás existujú vhodné a veľmi pekné rastliny. Nenáročné izbovky totiž nevyžadujú prílišnú starostlivosť, stačí keď ich sem tam zalejete, dáte ich na správne miesto, čo sa týka svetla a budú žiť dlho. Medzi také rastliny patria:

Aloe vera

Aloe vera sa radí medzi sukulentné, tučnolisté rastliny, ktoré sú nenáročné na pestovanie. Páči sa im na okne orientovanom na juh, stačí im zálievka vo chvíli, keď im úplne vyschne pôda, avšak pozor na preliatie. Rovnako ako všetky iné izbovky vám zahynú, keď ich prelejete.

Tučnice

Tučnice tiež patria do kategórie sukulentných rastlín, preto vydržia celkom dlho bez zalievania. Nemá rana prelievanie a nemá rada tieň. Keď ju dáte na okno, a zalejete jedenkrát týždenne, bude to krásna rastlina.

Juka

Juka sa tiež radí medzi sukulentné rastliny a tento kvet je zo všetkých najmenej náročný. Vydrží v tieni aj na slnku, stačí ju sem tam zaliať a nepreliať a bude z nej krásna takmer nesmrteľná rastlina.

Tip na stojan pre rastliny:

stojan na kvetiny Top

Obr.: stojan na kvetiny Top

Izbové rastliny, ktoré vyčistia vzduch

Niektoré izbové rastliny nemajú iba okrasnú funkciu, ale dokážu tiež čistiť vzduch. Tieto rastliny sú vhodné do domácností, kde je vlhký alebo naopak veľmi suchý vzduch a do domácnosti, kde žijú alergici.

Chryzantéma

Chryzantéma je krásnou kvitnúcou rastlinou, ktorá dokáže čistiť vzduch. Je celkom nenáročná na údržbu a darí sa jej ako doma, tak aj vonku.

Zelenec

Zelenec patrí medzi ďalšie rastliny so schopnosťou čistiť vzduch. Je to trávovitá rastlina, ktorá má rada tieň. Často sa používa do závesných kvetináčov, alebo na vyvýšené miesta. Ďalšou výhodou zelenca je, že ak máte mačku, ocenia ho. Mačky túto kvetinu jedia a čistia si s ňou žalúdok.

Fikusy

Fikusy tiež vedia čistiť vzduch, predovšetkým teda fíkus benjamín. Vďaka svojmu vzhľadu vyzerá v miestnosti veľmi efektívne, môže totiž dorásť až do dvoch metrov. Fikus nemá rád presúvanie a nemá rád chladno a prievan.

Tip na kvetináče:

Súprava dvoch svetlosivých betónových kvetináčov La Forma Lux

Obr.: Súprava dvoch svetlosivých betónových kvetináčov La Forma Lux

Izbové rastliny do tieňa

Pokiaľ máte problém s umiestnením rastlín na slnečnom mieste, nemáte dostatok parapetov či okien, nebojte sa, existujú aj izbovky, ktoré milujú tieň. Medzi také rastliny patria napr.:

Cykas japonský

Cykas japonská je druh palmy a je to veľmi vzhľadná rastlina, ktorá nepotrebuje veľa starostlivosti. Stačí jej tieň a zalievať podľa potreby. Nemá rád priame slnko a prelievanie.

Liatinová rastlina

Liatinová rastlina sa vyznačuje svojimi krásnymi listami a je skôr strednej veľkosti. Táto rastlina skutočne miluje tieň a je takmer nenáročná na údržbu. Nevadí ju aj preschnutiu pôdy, takže ak zabudnete raz zaliať, nič sa jej nestane.

Calathea

Calathea je taktiež veľmi dizajnovou rastlinou. Rastie do výšky a vyznačuje sa svojimi zaujímavými listami. Je to tieňomilná rastlina, takže slnečné lúče ju naozaj uškodia. Nie je náročná na údržbu, stačí ju iba občasná zálievka.

Tip na stojan, ktorý môžete umiestniť kamkoľvek:

Multifunkčný kovový kvetináč INDIZE TYP 1 Tempo Kondela

Obr.: Multifunkčný kovový kvetináč INDIZE TYP 1 Tempo Kondela

Jedovaté izbové rastliny

Ak máte doma deti alebo domácich miláčikov, ktorí sa ku kvetom dostanú, neodporúčam si vôbec tieto kvety kupovať. Sú jedovaté pre ľudí aj zvieratá.

Túlitka

Túlitka je nádherná rastlina a pre svoj originálny vzhľad veľmi obľúbená. Používa sa však predovšetkým pre svoju jedovatosť a nápaditosť do viazaných kvetín, alebo do domácností bez detí a do kancelárií ako designový prvok.

Difenbachia

Difenbachia sa radí medzi tie väčšie rastliny, ktoré naozaj vyplnia priestor a doplnia ho o krásny dizajnový prvok. Je veľmi krásna, avšak si dajte pozor na jej silnú jedovatosť. Zaobstarajte si ju niekde, kde neprídu do styku s deťmi či zvieratami.

Krotón

Krotón je rastlina, ktorá je známa predovšetkým pre svoje pestrofarebné listy. Dajte si však bacha, toto sfarbenie má v prírode svoju funkciu, upozorňuje totiž na svoju prudkú jedovatosť.

Tip na závesný kvetináč, aby nikto na jedovatý kvet nedosiahol:

Biely závesný kvetináč PT LIVING Skittle, ⌀ 12,2 cm

Obr.: Biely závesný kvetináč PT LIVING Skittle, ⌀ 12,2 cm

Záverečné zhrnutie

Izbové rastliny nie sú na pestovanie také náročné, ako si každý myslí. Umenie je však v tom, vybrať rastlinám správne miesto na žitie, zaistiť im dostatok svetla či tieňa, a primeranú početnosť zalievanie.
Rastliny tiež vyberajte podľa veľkosti a kombinujte ich. Bacha na kombinovanie farieb, nie je zelená ako zelená. A v neposlednom rade myslite na to, že niektoré rastliny sú jedovaté, takže do domácnosti s miláčikmi či deťmi nie sú vhodné, a naopak iné rastliny zase vedia čistiť vzduch.

Vybrať kvety a kvetináče »

TOP produkty z kategórie Kvety a kvetináče