blog-post image

Ako zariadiť kúpeľňu?

Kúpeľňa je veľmi dôležitou súčasťou každej domácnosti. Nielen že je to priestor na hygienu, ale aj priestor na relax a prípadne upratovanie. Pri zariaďovaní kúpeľne treba zvážiť veľa vecí, urobiť veľa kompromisov a hlavne zachovať pokoj. Ako ale zariadiť kúpeľňu tak, aby bola praktická, aby v nej nič nechýbalo a zároveň aby v nej zostalo dostatok priestoru na pohyb? V tomto článku si povieme pár rád a tipov, ako si kúpeľňu zariadiť.

Vybrat doplnky do kúpeľne »

Rozmery kúpeľne

Pred výberom vybavenia kúpeľne si treba perfektne zmerať priestory a podľa toho si nechať buď vyhotoviť návrh kúpeľne, alebo si sami zmerať, čo kam sa môže vliezť. Na rozmeroch nezáleží iba to, či sa vám do kúpeľne zmestí dvojumývadlo alebo umývadlo klasické, ale aj koľko nábytku sa do nej zmestí, či v nej bude aj toaleta a prípadne práčka so sušičkou. V malých kúpeľniach je to hra s milimetrami, preto si naozaj s meraním dajte obzvlášť záležať.

Kúpeľňový nábytok

Vybrat kúpeľnový nábytok »

Nábytok je do kúpeľne vyberaný predovšetkým podľa toho, koľko sa ho do kúpeľne jednoducho vlezie. Takže ak máte mini kúpeľňu v paneláku, veľa toho v nej nevymyslíte. Avšak ak máte veľkú priestrannú kúpeľňu v rodinnom dome, tu sa môžete vyblázniť. Aký nábytok, či vybavenia si teda do kúpeľne môžete, zaobstarať a ktorý tam naopak nutne potrebujete?

Tip na skriňku pod umyvadlo:

skrinka pod umývadlo Mura I Wbu 100st

Obr.:skrinka pod umývadlo Mura I Wbu 100st

Umývadlo

Umývadlo je najpoužívanejší časť kúpeľne. Dá sa vybrať nielen v niekoľkých veľkostiach, ale jeho súčasťou tiež môže byť praktická kúpeľňová skrinka, na ktorej je umývadlo posadené. Zároveň môže byť umývadlo pre úsporu usadené iba na doske a pod ním môže byť práčka. Vždy je potrebné premýšľať nad tým, koľko priestoru v kúpeľni je. Teda pre malé kúpeľne sa bude hodiť práve jedno umývadlo, vsadené do skrinky, alebo s priestorom pre práčku. Tí čo majú veľkú kúpeľňu môžu zvoliť dvojité umývadlo so skriňou a úložným priestorom.

Vybrat umývadlo »

Dôležitou nielen praktickou súčasťou je aj vodovodné batérie. Tá sa dá vyberať v mnohých dizajnových variantoch. Vodovodné batérie môže byť súčasťou umývadla a alebo môže byť zapustená v stene. K umývadlu sa vám bude tiež hodiť nádoba na mydlo. Dá sa kúpiť ako samostatný kus a alebo sa dá rovnako ako batérie zapustiť nielen do umývadla, ale aj do steny.

Tip na umyvadlo vhodné k položení na desku:

ArtCom Keramické umývadlo UM-6276 / Slim 1 čierne

Obr.: ArtCom Keramické umývadlo UM-6276 / Slim 1 čierne

Vaňa alebo sprcha (sprchová hadica)

Každý z nás preferuje niečo iné, niekto má rád sprchu, niekto zase vaňu. Väčšinou je to však o tom, koľko priestoru v kúpeľni máte. Malé kúpeľne využijú skôr sprchovací kút, alebo vaňu spojenú so sprchou. Veľké kúpeľne zase majú toľko miesta, že sa do nich zmestí aj sprchovací kút aj vaňa.

Vane sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach. Najobľúbenejšie je vaňa oválna, ktorá sa prisadí k stene. Medzi ďalšie obľúbené vane patrí tiež vaňa rohová. Moderný a veľmi dizajnovú vaňou je vaňa na nožičkách, ktorá môže byť umiestnená aj v priestore. Výhodou je, že dnešná doba umožňuje tiež vane s rôznymi prúdmi či masážnymi tryskami, takže môžete mať v kúpeľni svoju vlastnú relaxačný vírivku.

Vybrat doplnky k vaně a sprche »

Sprchy sú dnes tiež vyrábané v mnohých variantoch. Tie čo majú vaničku a zatváracie plexi sklo už nie sú také obľúbené a medzi tí najobľúbenejšie dnes patrí tzv. walk in sprchové kúty, ktoré nemajú vaničku a od miestnosti je delí iba sklenená zástena. Niekto má rád sprchu na zatváranie, niekto zase bez. Existujú aj možnosti nemať sprchu vôbec zatvorenú a pred únikom vody do miestnosti ju chráni iba záves.

Dôležitou súčasťou každej vane alebo sprchy je aj sprchová batéria a hadica. Tie sa vyrábajú taktiež ako tie umývadlové v mnohých variantoch a konečný výber je vždy na preferenciách spotrebiteľa. Niektoré batérie sú zapustené v stene, niektoré nie. Sprchové hadice majú veľa funkcií a to aj napr. masážnych.

Tip na sprchovú sadu:

Sprchová Sada Ab050 Čierna

Obr.: Sprchová Sada Ab050 Čierna

Svetlo

Výber svetla do kúpeľne tiež nie je ľahký. Je potrebné vybrať svetlo takej kvality, aby mu nevadila hromadiace sa vlhkosť a meniace sa teplota v miestnosti. Zároveň je kúpeľňa miestom, kde sa staráme o pleť a dámy sa líči, preto je potrebné, aby pri zrkadle bolo dostatok svetla a dobrého pre líčenie. Je dobré teda jedno svetlo umiestniť do stredu miestnosti na strop a druhé priamo nad zrkadlo.

Tip na svetlo do kúpelny:

Sivé stropné svietidlo Nice Lamps Mitra Ceiling

Obr.: Sivé stropné svietidlo Nice Lamps Mitra Ceiling

Design

Nebojte sa ladiť všetok nábytok k obkladom kúpeľne. Naopak, je veľmi príjemné, keď kúpeľňa má svoj zmysel a štýl. Predsa len je to miesto, kde trávite dosť času a tiež relaxujete. Navodiť príjemnú atmosféru pomôžu skvelé doplnky do kúpeľne.

Doplnky do kúpeľne

Doplnky do kúpeľne sú jej skvelou súčasťou. Plní praktickú funkciu a zároveň dopĺňajú celkový dizajn kúpeľne. Medzi tie najobľúbenejšie a najčastejšie využívané patria:

Vybrat doplnky do kúpelny »

Zrkadlo

Zrkadlo je súčasťou každej kúpeľne. Vyrába sa v mnohých veľkostiach a tvaroch, preto si každý príde na svoje. Väčšinou sa zrkadlo vyberá podľa veľkosti umývadlovej skrinky. Niektoré majú v sebe zabudované ľad svetlo a niektoré zasa malé zväčšovacie zrkadlo navyše.

Kôš na bielizeň

Kôš na bielizeň je skvelým pomocník s upratovaním špinavej bielizne. Nielen že vďaka nemu, nie je bielizeň nikde pohádzaná, ale tiež nejde vidieť ani cítiť. Väčšina košov na bielizeň je zároveň veľmi pekným designovým, doplnkom kúpeľne. Niektoré koše sú vyrábané tak, aby ste rovno mohli triediť bielizeň podľa farieb a ušetrili si tak ďalšiu prácu s ním.

Predložky

Predložky do kúpeľne nájdu svoje využitie pred sprchou, umývadlom alebo záchodom. Zaisťujú nám teplo pri nohách a dopĺňajú celkový dizajn kúpeľne.

Tip na kúpeľnové zrkadlo s osvetlením:

kúpeľňové Zrkadlo Ramon

Obr.: kúpeľňové Zrkadlo Ramon

Ďalšie drobné doplnky do kúpeľne

Držiak na toaletný papier – držiak na toaletný papier je veľmi užitočným doplnkom k toalete. Drží toaletný papier v ideálnej výške a zabraňuje chytanie nečistôt zo zeme, udržuje toaletný papier vždy v čistote.

Štetka do záchodu – štetka do záchodu má svoju jasnú funkciu a nemala by chýbať pri žiadnej toalety. Nemusí byť však iba praktickou súčasťou, ale aj dizajnovú.

Dávkovač na mydlo – dávkovače na mydlo môžu byť štýlovým doplnkom umývadlá, niektoré sú však vyrábané tak, aby mohli byť zapustené priamo do umývadla alebo do steny, zároveň s vodovodnou batériou.

Háčiky na uteráky – háčiky na uteráky zaistí vašim uterákom rovnomerné schnutie a čistotu.

Organizéry do šuplíkov – organizéry do šuplíkov udržia v šuplíkoch poriadok a prehľadnosť.

Kvety – do kúpeľne sa buď dajú zaobstarať živé kvety, ktoré sú schopné znášať vlhkosť a zmenu teploty v miestnosti, alebo si tiež môžete zaobstarať umelé kvety, u ktorých iba stačí sem tam utrieť z nich prach.

Mini odpadkové koše – bežne v kúpeľni vzniká odpad v podobe odličovacích tampónov, spotrebovaných roliek od záchodového papiera, prípadne použitých ženských toaletných potrieb. Preto je príjemné mať po ruke malý kôš.

Regál do sprchovacieho kúta – regál v sprchovacom kúte vám zaistí pohodlie pri výbere mydiel či šampónov a zároveň v nich udrží poriadok. Existujú samodržiace, alebo také ktoré sa dajú navŕtať napevno do steny.

Stierka – stierka pomôže pri čistení zrkadla alebo skla sprchového kúta. Pravidelné stieranie vody po sprche zabráni usadzovaniu kvapiek vodného kameňa na skle, vďaka čomu nebudete musieť tak často pracne sklo leštiť.

Vybrat doplnky do kúpelny »

Záverečné zhrnutie

Pred výberom kúpeľňového vybavenia je potrebné zamyslieť sa nad tým, koľko priestoru pre neho máte a čo všetko v kúpeľni chcete mať. Podľa toho volíte rozmery umývadla, či zvolíte umývadlovú skrinku alebo nie, alebo či budete mať vaňu alebo sprchový kút. Všetko poriadne premerajte, nech potom nie ste prekvapení. Pri výbere kúpeľňových doplnkov myslite na celkový dizajn kúpeľne a hlavne na praktickosť.

TOP produkty z kategórie Kúpeľňový nábytok