blog-post image

Ako zariadiť domov podľa feng shui?

Počuli ste niekedy už o Feng shui? Zaujíma vás čo to je, prípadne ako ho môžete doma využiť?

Feng shui (píše sa aj feng-šuej) je tradičnej čínskej učenia, ktoré sa zaoberá vzťahom človeka a jeho životného priestoru v čase. Pokúša sa nastoliť harmóniu v priestore a umožniť nerušené plynutie tzv. energie čchi. Takým priestorom môže byť napríklad byt, dom, pracovisko, záhrada alebo mesto.

Feng shui sa v dnešnej dobe stáva čím ďalej populárnejším a preto sa dnes o ňom v tomto článku niečo dozviete. A to ako funguje, ako si môžete vďaka nemu pretvoriť domácnosť a pod.

Základné princípy feng shui

Ľudia, ktorí dlhodobo praktizujú metódu feng shui sú presvedčení, že vďaka dodržiavaniu, a teda prijatiu niekoľkých princípov, vám môže pomôcť zlepšiť všetky aspekty vášho života.

Feng shui rozdeľuje svet na 5 prvkov, ktoré je potrebné pri tvorbe feng shui doma dodržať a tými sú: drevo, oheň, zem, kov, voda. Myslite teda na to, aby vo vašej domácnosti bol od každej živelnej kategórie aspoň jeden.

Feng shui zóny v byte

Akýkoľvek uzavretý priestor je rozdelený z hľadiska feng shui na niekoľko zón. To isté platí aj pre konkrétny izby. Z hľadiska pohľadu od dverí sa v pravom vzdialenejšom rohu nachádza zóna ovplyvňujúce vzťahy. V pravom bližšom rohu nájdete zónu, ktorá popisuje vaše životné situácie a osoby, ktoré v nich sú angažované. Pri stene medzi týmito rohmi nájdete miesto, ktoré predstavuje vašu kreativitu, a to aj tú živočíšnu, teda potomstvo.

Teraz k strane po vašej ľavej ruke. Ľavý vzdialenejší roh popisuje vašu finančnú stránku. Ľavý bližší roh charakterizuje oblasť vzdelávania, ale aj odpočinku. Medzi nimi nájdete pri stene oblasť rodiny. V strede miestnosti sídli šťastie a sami stojíte v oblasti kariéry.

Feng shui v spálne

Spálňa by sa mala nachádzať v jinovej zóne - teda skôr smerom k severu, severovýchodu, severozápadu alebo západu, súčasne čo najďalej od najrušnejšie časti domu a od vchodu, nemala by tiež priamo susediť s kúpeľňou.

Najdôležitejší prvok feng shui v spálni je = poriadok. Za žiadnu cenu by ste nemali mať v spálni neporiadok. Tým je myslené, oblečenia cez stoličku, neporiadok v skrini, skladisko pod posteľou a pod. → toto všetko je potrebné odstrániť ihneď.

Všetko rozbité v miestnosti vyhoďte alebo opravte. V žiadnom prípade nemajte v blízkosti postele zrkadlo.

Pre ideálne spánok je zároveň vhodné mať spálňu zladenú do neutrálnych farieb, osvietenú tlmenými svetlami a to preto, aby miestnosť ihneď pri príchode pôsobila relaxačne, nie agresívne.

V ideálnom prípade by nemala byť posteľ umiestnená v jednej línii s dverami spalně. Po oboch stranách postele dajte nočné stolíky, aby ste tým poskytli lôžku oporu. Pre povzbudenie romantické energie položte na nočné stolíky pekné lampy a sviečky s príjemne nevtieravou vôňou.

Negatívne vplyvy počas spánku môžu ovplyvniť vaše celkové fungovanie, klaďte preto dôraz na tieto záležitosti. Zvlášť striktné buďte vtedy, ak máte zlý spánok a dlho zaspávate, mohlo by to spôsobovať práve niekoľko vplyvov viď. vyššie.

Spálňu by ste mali venovať zvýšenú starostlivosť a vytvoriť tu skutočnú oázu pokoja umožňujúcu kvalitný spánok, aby ste ráno boli fyzicky aj psychicky svieži.

Feng shui obývačka

Tu je dôležité rozmiestnenie nábytku. Sedačku preto postavte tak, aby sediaci mierili čelom alebo bokom k dverám, nie chrbtom. Vľavo od sedačky by mala byť vysoká palma, soška, knižnica či stojacia lampa, vpravo by potom mal byť menší odkladací stolík, taburetka, alebo pokračovanie sedačky.

Vybrať lampu »

Stôl v obývačke symbolizuje zdravie a hojnosť, mal by byť teda nepoškodený a čistý, ideálne by na ňom mali byť čo najčastejšie kvety a najlepšie žltej. Prúdenie energie podporíte šírením svetla, nielen oknom či lampou, ale aj svetlými doplnkami v tmavých kútoch.

Obývačka by nemala byť preplnená, energie musí prúdiť voľne. Energiu čchi spomaľujú aj elektronické zariadenia, ako je televízia. Nestavajte je preto do stredu miestnosti. Nevešajte proti vchodu smutné obrázky a zrkadlá.

Spomaľovanie energie spôsobuje aj odkladanie nepotrebných vecí a hromadenie prachu. Preto nezabúdajte pravidelne vysávať. Ideálne je zaobstarať si robotický vysávač, ktorý za vás bude pravidelne vysávať aj vo vašej neprítomnosti.

Feng shui kuchyne

Kuchyňa je často podľa feng shui označovaná ako srdce domova. Najvhodnejším miestom pre kuchynskú miestnosť je východný alebo juhovýchodný sektor. Nemala by byť pod spálňou ani naproti dverám do kúpeľne a spálne.

Podľa feng shui je dôležité aj to čo jeme, predsa len naše zdravie s tým súvisí a kuchyňa je práve miestom, ktoré nám poskytuje správne jedlo, teda aj zdravie a vitalitu. Tiež záleží na tom, kto a ako jedlo v kuchyni pripravuje, pokiaľ jedlo pripravujete v zlej nálade a unavení, mohlo by to nepriaznivo pôsobiť aj na jedlo.

Preto by kuchyňa mala byť usporiadaná tak, aby ste sa v nej cítili pohodlne. Je dôležité, aby ste si s výberom kuchyne dali na čas, predsa len v kuchyni trávite veľa času a kuchyňa je pre feng shui skutočne dôležitá.

V kuchyni sa taktiež malo niekoľko úrovní osvetlené, tak aby bol priestor vzdušný, čistý, svetlý, no skrátka príjemný.

Mali by tu byť farby, ktoré spolu ladia. Žiadny chaos a extravagancie. Tento priestor by mal od prvej chvíle pôsobiť príjemným a pokojným dojmom. Ideálne sú teda neutrálne farby alebo farby pastelové a matné.

Pre feng shui v kuchyni je taktiež dôležité, aby priestor kuchyne nebol preplnený. Takže všetko, čo na kuchynskej linke nemusí byť, nemajte to tam. Najlepšie všetko, čo ide, schovať do skriniek.

Ideálne kamkoľvek v kuchyni položte misu s ovocím alebo kvetmi. Toto prináša do kuchyne ďalšiu energiu.

Zvláštnu dôležitosť klaďte aj na sporák. Ten v kuchyni predstavuje podľa feng shui bohatstvo rodiny, takže by mal byť vždy čistý a mali by sa pravidelne používať všetky horáky, pretože čím častejšie a striedavo ich budete používať, malo by k vám prúdiť o to viac blaha.

Stôl symbolizuje zdravie a hojnosť, mal by byť teda nepoškodený a čistý, ideálne by na ňom mali byť čo najčastejšie kvety a najlepšie žlté. Prúdenie energie podporíte šírením svetla, nielen oknom či lampou, ale aj svetlými doplnkami v tmavých kútoch.

Feng shui uklid

Pre správne prúdenie energií zásady feng shui hovoria, že sa má v dome neustále udržiavať poriadok, čistota, vzdušnosť, sviežosť a novota.

Je dôležité, aby dom nebol zaskladaný zbytočnými vecami, na ktoré sa lepí prach. Aby skrine neboli zahádzané zbytočným oblečením. Aby pod nábytkom neboli ukladané ďalšie zbytočné veci. Každá vec, ktorá je vo vašom dome navyše, bráni energiu preplávať všade alebo sa vôbec domov dostať.

Preto je tiež dôležité udržiavať dom v čistote a pomocou vôní a sviečok tiež vo sviežosti. Dôležité je aj časté vetranie a prievan.

Čo najčastejšie vysávajte, vytierajte a perte bielizeň, deky, periny, záclony. Proste a jednoducho sa snažte, aby váš domov bol čo najčistejší.

Záverečné zhrnutie

Pre ideálne prúdenie energie je najdôležitejšia dodržať podľa feng shui tieto zásady:

  • zóny v dome či byte
  • farby feng shui
  • usporiadanie nábytku
  • poriadok

Ak dispozícia vašej domácnosti neumožňujú všetko podľa pravidiel, nezúfajte. Aj dodržanie zvyšku pravidiel vám feng shui môže pomôcť k lepšej kvalite vášho života.

TOP produkty z kategórie Nábytok

Podobné články

Najobľúbenejšie štýly bývania

Zariaďujete si nové bývanie, alebo robíte rekonštrukciu toho pôvodného a vyberáte si, do akého štýlu budete ladiť interiér? Nech už bude akýkoľvek, nezabudnite myslieť na to, že je to váš domov, takže sa v ňom musíte cítiť ako len najlepš...

Ako vybrať interiérové dvere?

Výber interiérových dverí pre váš domov môže byť náročná úloha. S toľkými možnosťami na trhu je ťažké vedieť, kde vôbec začať. V tomto článku vás prevediem všetkým, čo potrebujete vedieť o výbere interiérových dverí do vášho domova.

...