blog-post image

Ako vybrať matrac

Výber toho správneho matraca je veľmi dôležitou otázkou. Keď sa vám to podarí, dokážete pozitívne ovplyvniť spánok na mnoho nocí. Ak však vyberiete zle, budete až príliš rýchlo nútení riešiť obstaranie iného matraca. Ale ako to urobiť, aby sa vám výber matraca podaril hneď na prvýkrát? Prečítajte si prehľadný článok o tom, na akých parametroch záleží a na čo si dať pozor.

Prečo je kvalitná matrac dôležitá?

Výber skutočne kvalitneho matraca dokáže pomôcť so zlepšením spánku. Kvalitné riešenie navyše môže mať pozitívny efekt na zníženie výskytu bolestí chrbta či kĺbov. Kľúčový je výber správneho detského matraca, pretože nekvalitné riešenie znamená riziko poškodenia celkového oporného systému tela s chrbticou v hlavnej úlohe..

Mnoho ľudí sa snaží ušetriť a nakúpi viac rovnakých matracov vo výhodnú cenu. Lenže veľa parametrov, od ktorých sa odvíja výber toho správneho typu, záleží na konkrétnom človeku. Oveľa lepšia stratégia je tak výber matraca vždy pre každého člena rodiny zvlášť, pretože tým zvýšite šancu, že sa skutočne trafíte do čierneho.

Tvrdosť zodpovedajúce vašim predstavám

Jedným z prvých parametrov, s ktorým sa u matracov stretnete, je tvrdosť. Klasicky existujú štyri kategórie - veľmi mäkké, mäkké, tvrdé a veľmi tvrdé matrace. Aký typ tvrdosti vyhovuje práve vám, alebo členom rodiny, zistíte pri návšteve špecializovaného obchodu, kde si budete môcť matrac vyskúšať. Samotný nákup potom pokojne presuňte do priestoru internetu, nech vyberiete cenovo najvýhodnejší variantu, ale ide o voľbu typu tvrdosti.

Všeobecne sa dá povedať, že mäkšie matrace sú vhodnejšie pre ženy vďaka ich jemnejšie postave a nižšej hmotnosti. Naopak muži skôr ocenia tvrdšie matrace, ktoré lepšie držia tvar aj pri väčšom zaťažení.

matrace_tvrdost_male.jpg

Veľmi mäkké

Veľa mäkké matrace zaujmú svojou elasticitou. Vzhľadom na to, že pomáhajú znížiť riziko preležanín, môžu byť vhodným riešením pre starších ľudí. Nejde však o voľbu pre zdravých a aktívnych ľudí, pre ktorých bývajú vhodnejšie skôr o niečo tvrdšie druhy matracov.

Mäkké

Na pomyselnej druhej úrovni tvrdosti matracov sa výplň stále dobre prispôsobí telu, ale k tomu dokážu ponúknuť o poznanie lepšiu oporu pre chrbticu. Chybu pri tomto výbere neurobia ľudia, ktorí vážia menej a radi spia na mäkšom.

Tvrdé

Bežné tvrdšie matrace sú vhodné pre ťažšie ľudí a aktívnejší osoby. Poskytujú totiž už značnú oporu pre chrbticu a nie sú toľko elastické. Patrí medzi pomerne často obstarávané druhy a ocenia ich všetci, ktorí uprednostňujú spánok na tvrdšom podklade.

Veľmi tvrdé

Pomerne extrémnym stupňom sú veľmi tvrdé matrace. Sú vhodné pre ľudí s vyššou hmotnosťou a častejšie ich využívajú muži. Ocenenie sa však dočkajú len od ľudí, ktorí priamo zbožňujú spanie na tvrdom.

VYBRAŤ MATRAC »

Kvalitný materiál

Medzi matracmi nájdete mnoho materiálov a ich rôznych kombinácií. Každý z variantov má svoje výhody aj nevýhody. Niektoré sú vhodné priamo na pravidelné spanie, zatiaľ čo iné boli vytvorené za účelom splnenia nárokov na občasné lôžko pre hostí. V každom odseku nižšie nájdete niekoľko informácií k často používaným materiálom.

Pružinové matrace

Pružinové matrace možno poznáte zo skorších čias, kedy ale nešlo o žiadne pohodlné ležanie a pomerne skoro sa pružiny premenili na nepríjemnú záležitosť. Dnešné moderné prevedenie však ponúka oveľa lepší životnosť aj komfort pri ležaní. Ponúknu veľmi dobrú pružnosť a schopnosť prispôsobiť sa telu tak, aby ležanie bolo čo možno najviac pohodlné. Už dávno tiež nepredstavujú otravné vŕzgajúcej matrace aj kvôli lepšiemu umiestnenie jednotlivých pružín a ich izoláciu. Majú dokonca mnoho výhod, kedy dokážu výborne rozložiť hmotnosť po ploche matraca a napomôžu prirodzenému tvarovanie pre zdravie chrbta a celého tela.

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace sú v podstate špeciálnym druhom pružinových matracov. Jednotlivé pružiny však tu nie sú spojené s pomocou drôtov, ale uložené do samostatných špeciálnych taštičiek z látky. Tento spôsob izolácie jednotlivých pružín ponúka opäť trochu iné vlastnosti pre ležanie. Dokážu totiž skvele reagovať na priame bodové zaťaženie, takže predstavujú výbornú oporu pre chrbticu. Pre osoby s nutnosťou skutočne pevnej opory hľadajte matrac s čo možno najväčším počtom pružín. Konkrétne sledujte parameter hustoty pružiniek, ktorý hovorí, aké množstvo sa ich nachádza na jednotke plochy vybrané matraca.

Penové matrace

Veľmi častým a obľúbeným druhom sú penové matrace. Tie môžu mať rôzne tuhosti a rozdielne vlastnosti podľa konkrétnej kombinácie použitých druhov peny. Takéto matrace tak môžu byť členené na rôzne zóny, čo ešte viac zefektívni oporu pre správne ležanie počas spánku. Ich veľkou výhodou je aj možnosť jednoduchej kombinácie so všetkými variantmi roštov.

Sendvičové matrace

Takáto sendvičová matrac sa skladá z dvoch rozdielnych materiálov. Tým dochádza k zlepšeniu vlastností a vyváženie nedostatkov. Priamo sa tak zlepšuje nielen kvalita matraca, ale napríklad aj jej životnosť.

Gélové matrace

Ďalším druhom sú gélové matrace, ktorých výhodou je presné kopírovanie tela, čo môže mať pozitívny vplyv na krvný obeh. Predstavujú tiež vhodné riešenie pre celoročné použitie, pretože v lete ľahko chladí, ale v zime naopak pomôžu s kumulovaním tepla pre lepšie zahriatie.

Rozmery a nosnosť

Rozmery matraca vyberajte podľa veľkosti postavy, pre ktorú má byť určená. Odporúča sa presah dĺžky aspoň o 20 centimetrov. Limitom pre výber však môže byť aj typ postele, takže nemáte príliš čo rozmýšľať.

Šírka matraca sa odvíja od toho, či ide o jednolôžko, kam sa hodia matrace 90x200 centimetrov, či manželskú posteľ, kde zase býva najčastejšou variant matraca 180x200. Na každú stranu manželské postele si však môžete dať rozdielne matrace tak, aby mal každý partner presne to, čo mu plne vyhovuje. V rámci dvojlôžka môžu fungovať tiež dva kusy matrace 80x200 centimetrov, čo ale záleží na celkových rozmeroch. Vyskytujú sa tiež postele, kam sa zmestia matrace 140x200. Výnimkou nie sú ani rozmery matraca 160x200. Pomerne atypické sú potom veľkosti matrace 120x200 centimetrov.

Výška matraca sa odporúča minimálne 15 centimetrov. V prípade tenších variantov nemusí byť ich kvalita dostatočná a podpíše sa to na krátkej životnosti. Naopak vysoké matrace predstavujú dobrú oporu pre telo a odporúčajú sa napríklad pre staršie osoby.

Nosnosť matraca je veľmi dôležitý faktor, ktorý sa oplatí sledovať pre zachovanie najlepších vlastností pri ležaní aj poskytnutie zodpovedajúcej životnosti matraca. Uvádzaná nosnosť od výrobcu je vždy maximálne číslo, takže sa oplatí ponechať si dostatočnú rezervu.

Nároky na údržbu

Aby matrac mohla čo najlepšie slúžiť, musíte sa o ňu správne starať. S tým veľmi pomôže chránič matraca, ktorý sa oplatí kúpiť v prípade, kedy nie je súčasťou. Väčšinou sa totiž stretnete s matracmi predávanými priamo v prateľnom ochrannom obale. Tento snímateľný poťah sa oplatí prať pomerne pokojne raz za mesiac pre zachovanie hygienickej čistoty. Ďalej je vhodné matrac pravidelne otáčať a raz za čas vyvetrať na čerstvom vzduchu. Existujú aj špeciálne antibakteriálne matrace či modely určené predovšetkým pre alergikov. Aj u nich však počítajte s klasickou údržbou.

Predpokladaná životnosť matraca

Pokiaľ si dáte s výberom matraca záležať a nebudete sa báť investovať do kvalitného modelu, môžete získať súčasť spálne, ktorá bez väčších problémov vydrží slúžiť pokojne 15 rokov. Všeobecná rada pre výmenu matracov však hovorí, že optimálna doba je približne 7 rokov, po uplynutí ktorej stráca matraca svoje ortopedické a hygienické vlastnosti.

To, že už matrac neslúži plne svojmu účelu, spoznáte v prvom rade podľa výskytu nerovností a najrôznejších deformácií v miestach, kde sa najčastejšie leží. Za svoje môže vziať tiež vnútorný materiál, ktorý sa vplyvom veku opotrebuje a prestane ponúkať pôvodné vlastnosti. Práve vtedy je ideálny čas na obstaranie nového matraca.

Výber podľa ceny

Kritérium ceny by v ideálnom prípade nemalo byť tým hlavným meradlom pre výber perfektného matraca. Bohužiaľ však často býva rodinný rozpočet napnutý, takže prichádza na rad hľadanie najvýhodnejšieho riešenia s dobrým pomerom ceny a výkonu. Keď si však dáte záležať a budete sledovať najrôznejšie zľavové akcie, dostanete sa aj k lacným matracom z kvalitných materiálov za priaznivé ceny. Základom je pochopenie dôležitých parametrov a vyznať sa v pestrej ponuke. Akonáhle sa vám to podarí, je už filtrovanie podľa cenového limitu iba drobným obmedzením, s ktorým sa dá pomerne dobre pracovať. Rozhodne neurobíte chybu, pokiaľ si prezriete ponuku matracov Dormeo. Obľúbené sú tiež najrôznejšie matrace 1+1, kde sa veľmi oplatí hlavne obstaranie dvoch kusov obojstranných matracov, kedy každá strana ponúkne mierne rozdielnu tvrdosť a vlastnosti.

CHCEM MATRAC DORMEO »

Na čo sa zamerať pri výbere matraca do detskej postieľky

Pre matrace do detskej postieľky využívajte podobné kritériá, ako sú uvedené vyššie v celom návode. K tomu všetkému sa zároveň zamerajte aj na dostatočnú priedušnosť pre lepšie odvetrávanie prípadnej vlhkosti. Kľúčové je to u malých detí, kedy matrac musí ponúknuť možnosť jednoduchej údržby na udržiavanie hygienickej čistoty. Nie sú tu dôležité ani jednotlivé zóny a kvalitné musí byť celá plocha na ležanie, pretože sa dieťa neustále prevaľuje, a hlavne veľmi rýchlo rastie.