blog-post image

Ako vybrať manželskú posteľ, aby sa na nej dobre spalo?

Približne tretinu svojho života strávite spaním, takže výber postele by ste nemali rozhodne podceňovať. Zlé lôžko často vedie k bolestiam svalov, chrbta a zjavne aj k nespavosti. Ako by teda mala vyzerať správna manželská posteľ, ktorá vám poskytne dostatok odpočinku a relaxácie?

Spánok je pre zdravý a šťastný život veľmi dôležitý. Posteľ, ale aj matrace a rošt k posteli by mali zodpovedať vášmu životnému štýlu a spánkovým preferenciám. Súčasný trh ponúka postele moderné, rustikálne, s úložným priestorom a veľa ďalších.

Zaujímať by vás malo oveľa viac než to, ako dvojlôžková posteľ vyzerá. Samozrejme, vzhľad je dôležitý, aby dokonale zapadol do celkového štýlu spálne, avšak je nevyhnutné zohľadniť aj materiál, konštrukciu, rozmery a ďalšie parametre.

loznice_manzelska_postel.jpg

Vezmite do úvahy veľkosť miestnosti

Vždy je potrebné vziať do úvahy celkovú veľkosť spálne. V malej miestnosti by nebola dvojlôžková posteľ z masívu tým pravým orechovým, pretože pôsobí robustne a opticky izba ešte zmenší. V takom prípade sa ako alternatíva ponúka multifunkčná rozkladacia posteľ, ktorá sa vyznačuje jednoduchým vzhľadom a praktickosťou.

Ukážkovým príkladom rozkladacie postele je model od škandinávske značky Karup Design. Uvedená značka sa inšpirovala japonským minimalizmom a stavila na svetlé tóny a čistý dizajn.

Dvojlôžková posteľ z borovicového dreva s matracom Karup Design Pace Double Latex Natural/Natural, 180 × 200 cm

Obr.: Dvojlôžková posteľ z borovicového dreva s matracom Karup Design Pace Double Latex Natural/Natural, 180 × 200 cm

Využite úložné priestory

Predovšetkým v bytoch je problém s nedostatkom úložného priestoru. Pokiaľ nemáte miesto, kam uschovať lôžkoviny, ponúka sa vám manželská posteľ s úložným priestorom. Poskytnú totiž ďalšie miesto pre jednoduché a pohodlné uloženie akýchkoľvek vecí.

Tmavosivá dvojlôžková posteľ s roštom a úložným priestorom PreSpánok Leda, 180 x 200 cm

Obr.: Tmavosivá dvojlôžková posteľ s roštom a úložným priestorom PreSpánok Leda, 180 x 200 cm

Veľkosť a rozmery

Pri voľbe veľkosti sa opäť odrazíte od toho, ako máte veľkú spálňu. Najlepšou voľbou je manželská posteľ 180x200, ktorá poskytne dostatok priestoru pre vás i partnera. Pre náročnejších jedincov je ideálna manželská posteľ 200x200. Ak máte deti, ktoré s vami občas spí, tak druhý spomínaný rozmer oceníte.

Niektorí výrobcovia nezabúdajú ani na predĺžené postele pre vysokých zákazníkov. Manželská posteľ 200x220 však potrebuje aj matrac v tomto atypickom rozmere, avšak nie je to nič, čo by sa nedalo zohnať.

Ako ďalšie riešte výšku. V domácnosti s malými deťmi by mala byť manželská posteľ nízka, aby na ňu vyliezli aj vaše ratolesti. Pokiaľ už máte deti odrastené, vysoká manželská posteľ poskytne komfort vašim kĺbom. Vydrží vám až do dôchodku.

Moderný štýl

Pokiaľ hľadáte moderné dvojlôžkové manželské postele s čistými líniami a elegantným nádychom, podmaní si vás takzvaný platformový variant. V zahraničí je tento typ veľmi populárny. V podstate sa jedná o nízky plochý rám s presahom okolo matraca. Pri takej posteli nie sú potrebné rošty, iba sa do nej vložia matrace.

Klasický štýl

Ak sa vám pozdáva skôr klasický vzhľad, hľadajte tradičnú posteľ, ktorá disponuje roštom a matracov. Veľa takých postelí sa predáva ako jeden kus, a to aj vrátane čela. Neumožňujú však vymeniť matrac, čo je značná nevýhoda. Akonáhle totiž matrace doslúži, musíte vyhodiť celú posteľ a kúpiť si novú.

Ideálnou voľbou je manželská posteľ, do ktorej si sami dokúpite rošt a matrac podľa svojich potrieb.

Ďalšie kľúčové aspekty pri výbere postele

Cena býva väčšinou rozhodujúci faktor, avšak lacné manželské postele nie vždy vydrží to, čo od nich očakávate. Posteľ je investícia na niekoľko rokov, možno vám vydrží aj dvadsať rokov, dokonca tridsať rokov, a preto sa nevypláca na nej šetriť. Akonáhle siahnete po lacné alternatíve z nie príliš kvalitného materiálu, môžete sa s ňou po dvoch rokoch rozlúčiť.

Otázkou je, z akého materiálu by mala byť manželská posteľ vyrobená. Zohnať sa dajú rozličné prevedenia. Pre priaznivcov minimalizmu sú pripravené kovové postele. Pre nadšencov do moderného vzhľadu i rustikálneho štýlu sú k dispozícii zasa drevené postele. Drevo ako také dokonale zapadne do akejkoľvek miestnosti, pretože je prirodzené. Spálňa potom pôsobí perfektne, keď zladíte posteľ s komodou a skriňou či ďalším nábytkom v miestnosti.

Čalúnená posteľ Antares 180x200, vrátane matracov,pol.roštu a úp

Obr.: Čalúnená posteľ Antares 180x200, vrátane matracov,pol.roštu a úp

Samostatnou kategóriou sú ešte čalúnené postele, ktoré sú náročnejšie na údržbu, však si môžete zvoliť farbu, aká sa vám pozdáva. Nie je problém vyrobiť posteľ čiernu, bielu, červenú, zelenú a podobne. Fantázii sa medze nekladú.

Matrac a rošt poskytujú komfort počas spánku

Nenahraditeľnými prvkami manželské postele sú rošt a matrace. Väčšinou nie sú matrace a rošty súčasťou postele, takže si ich vyberáte zvlášť. Ostatne nie je sa čomu diviť, pretože čo človek, to iné požiadavky na lôžko.

Matrac sa rozdeľujú na dve hlavné skupiny, a to na penové matrace a pružinové matrace. Bohužiaľ, nemôžeme jednoznačne povedať, ktorý materiál je najlepšie, pretože niektoré matrace majú vyššiu nosnosť, iné zase lepšie pruží a podobne. Pri výbere matraca myslite aj na to, v akej polohe najčastejšie spíte.

Pružinové matrace sú evergreen. Technológia ich výroby sa zdokonalila. Jednotlivé pružiny sú zabalené do vreciek, respektíve taštičiek, a preto sa stretnete aj s názvom "taštičkové matrace". Považujú sa však len na pevný povrch, nie na lamelové rošty.

Vyberte si teda lôžko, s ktorým budete nadmieru spokojní po všetkých stránkach. Posteľ nevyberajte len podľa toho, že ste ju videli v reklamách. Ujasnite si najprv, čo by mala taká posteľ spĺňať, a potom sa pustite do výberu vyraďovacou metódou.

Pri každej postele máte vždy uvedené, či je jej súčasťou matrac, prípadne rošt. Ak nie, rovno priobjednajte aj tieto prvky. V novej posteli by malo byť všetko nové, jedine tak si doprajete pokojný a ničím nerušený spánok.

TOP produkty z kategórie Postele