blog-post image

Ako vybrať kúpeľňový nábytok a zariadenie

Aj keď kúpeľňa nie je priamo miestom pre život, strávime tu pomerne veľké množstvo času. Ide o prvé miesto, ktoré navštevujeme ráno a viacmenej posledný, odkiaľ odchádzame do spálne spať. Správne zariadená kúpeľňa ponúkne nielen krásny vzhľad, ale hlavne praktické použitie s jednoduchšími nárokmi na pravidelné čistenie. Základom je správne skombinovať jednotlivé časti zariadenia a čo najlepšie využiť ponúkaný priestor. Keď sa vám to podarí, získate miestnosť, ktorá splní všetky vaše očakávania.

Podľa čoho vyberať kúpeľňový nábytok

Výber kúpeľňového nábytku je tak trochu špecifické. K základným parametrom, na ktoré musíte myslieť, ako sú vhodne zvolené rozmery, usporiadanie vnútorných úložných priestorov a vzhľad skriniek, poličiek a podobných prvkov, sa totiž pridáva fakt, že nábytok musí byť vhodný pre použitie práve do kúpeľne. Obyčajná skriňa totiž neponúkne v podmienkach so zvýšenou vlhkosťou a priamym výskytom vody takú životnosť ako kusy nábytku na tento účel priamo stvorené. Hlavná rada teda spočíva vo výbere nábytku do kúpeľne v to určených kategóriách.

Ďalšie špecifikum a úskalia výberu zariadenia práve do tejto miestnosti často spočíva v obmedzených priestorových možnostiach. Kúpeľne sú totiž väčšinou skôr menšie miestnosti, takže sa pripravte na riešenie skladačky, kam to všetko umiestniť. Našťastie existuje skutočne veľké spektrum skríniek, poličiek a ďalších kúskov nábytku, takže určite nájdete zodpovedajúce riešenie v konkrétnych rozmeroch. A ak nie, krajným riešením môže byť vyrobení určitého kúsku nábytku na mieru. Tu však počítajte s vyššou cenou v porovnaní s kúpou bežné skrinky.

VYBRAŤ KÚPELŇOVÝ NÁBYTOK »

Výber vhodného materiálu

Aby kúpeľňový nábytok dokázal plne odolávať vplyvu vlhkosti, nebol náchylný k plesni a ľahko sa udržiaval, všímajte si hlavne materiálu, z ktorého je vyrobený. Často sa stretnete hlavne so zariadením z MDF dosiek, čo je akási varianta masívneho dreva. Povrchová úprava sa v takom prípade rieši lakovaním alebo fóliovaním.

Ďalším variantom sú LTD dosky, ktoré predstavujú nábytok vyrobený z laminovaných drevotrieskových dosiek. V zásade ide o drevotriesku s vrchnou povrchovou úpravou v podobe dekoračného papiera. Patrí tak medzi lacnejšie materiály, kde ale počítajte s možnou nižšou životnosťou a buďte na tieto skrinky viac opatrní, aby neprichádzali do priameho styku s vodou.

V poslednej dobe sa stále väčšej pozornosti teší aj masívne drevo. To bolo predtým kvôli vysokej vlhkosti pomerne nemysliteľné. V dnešnej dobe však existujú vhodné ochranné prostriedky as pomocou modernej úpravy ponúkne tento kúpeľňový nábytok veľmi dobrú životnosť a krásny elegantný vzhľad. Často sa používa hlavne špeciálne pripravené teakové drevo, pretože nepodlieha zosychaniu ani zmenám objemu. Odolnosť tohto dreveného nábytku ovplyvňuje správne ošetrenie pomocou laku voskov alebo lazúr. Týmto spôsobom bývajú ošetrené aj vnútorné priestory skriniek na zachovanie dlhej životnosti a krásneho vzhľadu.

Pri výbere regálov a podobných poličiek sa stretnete s nerezovými materiálmi. Opäť však platí, že je dôležité vyberať priamo z kategórie nábytku určeného pre kúpeľňu. Ak totiž kúpite obyčajný regál, môže sa stať, že veľmi rýchlo na ňom začnete pozorovať tendenciu k hrdzaveniu práve kvôli vyššej vlhkosti.

Premýšľajte nad upratovaním

V kúpeľni je dôležité udržiavať hygienickú čistotu. Dôležitosť pravidelného upratovania berte do úvahy už pri výbere samotných kúskov nábytku. V budúcnosti si tak uľahčíte prácu. Ideálne riešenie predstavujú skrinky, ktoré priamo neležia na zemi a je možné pod nimi vytierať. To môže znamenať regály, poličky a skrine pripevnené priamo k stene alebo na vyšších nôžkach.

Lepšie sa vám budú upratovať skôr matné povrchy, ktoré nebudú vyžadovať také leštenie. Rovnako na tom sú sklenené poličky. Vyzerajú pekne, ale budete si musieť pravidelne vyhradiť čas na ich dôkladné utretie a následné vyleštenie. Keď nad upratovaním novej kúpeľne budete premýšľať zo všetkých praktických stránok už pri výbere kúpeľného nábytku a zariadení, ušetríte si v budúcnosti mnoho cenných minút a trápení.

Zabezpečte si dostatok odkladacieho priestoru

A pretože sú kúpeľne pomerne malými miestnosťami, musíte vymyslieť, ako dovnútra dostať všetok úložný priestor. Potrebujete totiž dostatok miesta na pomôcky na osobnú hygienu, najrôznejšie krémy a kozmetické prípravky, prostriedky na pranie bielizne a upratovanie, poličku či skrinku na fén, kulmu a kefy a mnoho ďalšieho. S vyšším počtom ľudí v domácnosti sa samozrejme zvyšujú aj nároky na to, koľko vecí by mala kúpeľňa pojať. Pokiaľ riešite prestavbu a rekonštrukciu, skúste pri výbere tých správnych kúskov premýšľať aj trochu do budúcnosti, až napríklad budete mať deti, a kúpte rovno o trochu väčší nábytok s viacerými poličkami a úložnými priestormi, kam sa toho zmestí viac.

Aby sa vám to podarilo, zamerajte sa nielen na jednotlivé kusy kúpeľňového nábytku, ale aj na to, ako dobre spolu budú fungovať. Ak si nie ste istí, či dokážete naplno využiť priestor v kúpeľni, aký máte k dispozícii, obráťte sa na profesionálov a nechajte si spracovať návrh. Možno tak vyriešite zákernou otázku, kam dať práčku a ako veľkú si môžete dovoliť vaňu.

Kúpeľňové regály

Jedným z často používaných prvkov sú najrôznejšie kúpeľňové regály. Ich výhodou je veľká variabilita. Zoženiete totiž vysoké regály s mnohými poličkami, ale aj menšie s trochou miesta na uloženie vecí napríklad vedľa vane. Okrem toho máte na výber z rôznych materiálov. Klasikou sú nerezové regály či plastové prevedenie, ktoré sa uplatnia priamo do sprchového kúta alebo do rohu k vani. Pekný vzhľad aj pomerne praktické použitie však ponúknu aj najrôznejšie drevené regály. Tie môžu byť nielen pevne stojace, ale aj s posuvnými kolieskami pre ľahší presun podľa potreby a napríklad aj pre jednoduché upratovanie pod nimi.

Pojazdný kúpeľňový regál z orechového dreva s 2 policami Wenko Norway

Obr.: Pojazdný kúpeľňový regál z orechového dreva s 2 policami Wenko Norway

CHCEM KÚPELŇOVÝ REGÁL »

Praktické kúpeľňové poličky

Kúpeľňové poličky pomáhajú ešte trochu rozšíriť úložný a odkladací priestor, ale napriek tomu nezaberú v kúpeľni veľa miesta. Väčšinou sú totiž navrhnuté s ohľadom na využitie priamo v sprche alebo v priestore nad vaňou. Pripevňujú sa k stene, ale môžu držať aj na sprchovacom mechanizmu či kdekoľvek inde, kde pre nich nájdete adekvátne využitie. V ponukách predajcov zariadení do kúpeľne nájdete klasické jednoduché varianty s jednou poličku aj väčšie systémy. Patrí sem napríklad aj praktický nástenný držiak na fén.

Samodržiaca rohová polička Wenko Vacuum-Loc, nosnosť až 33 kg

Obr.: Samodržiaca rohová polička Wenko Vacuum-Loc, nosnosť až 33 kg

Kúpeľňové skrinky

Veľkou kapitolou sú kúpeľňové skrinky. Ich hlavnou úlohou je vytvoriť zakryté miesto napríklad na uloženie uterákov a najrôznejších nevyhnutností. Opäť existujú rôzne veľkosti, takže ľahko vyberiete takú, ktorá sa bude zmestiť do vašej kúpeľne. S úsporou priestoru pomôžu napríklad rohové kúpeľňové skrinky. Obľúbené sú aj najrôznejšie skrinky nad práčku, ktoré dokážu elegantne využiť inak zastavaný priestor. Do vzniknutých priehradiek a poličiek následne ľahko umiestnite pracie prostriedky a podobné nevyhnutnosti.

Pri výbere vysokých kúpeľňových skriniek nezabúdajte na to, že musí byť hore ukotvené do steny, aby bolo ich používanie skutočne bezpečné.

Biela skrinka pod umývadlo s dubovým dekorom Germania Mauresaa, šírka 80 cm

Obr.: Biela skrinka pod umývadlo s dubovým dekorom Germania Mauresaa, šírka 80 cm

Zrkadlové skrinky

Ďalšou príležitosťou, ako pridať trochu poličiek na drobnosti a zároveň vyriešiť potrebu zrkadla pred umývadlom, sú praktické zrkadlové skrinky. Už dávno nevyzerajú všetky rovnako, ako tomu bolo v skorších dobách. Dnes nájdete najrôznejšie varianty, ktoré sa líšia ako mechanizmom otvárania, tak množstvom miesta ponúkané vo vnútorných priestoroch. Väčšina z nich vytvára krásny dizajnový prvok v kúpeľni, takže vyriešite tri problémy naraz. Na jednoduchšie líčenie hľadajte napríklad zrkadlové skrinky so zabudovanými svetlami.

Zrkadlo do kúpeľne

V kúpeľni by malo byť aspoň jedno zrkadlo. Pokiaľ sa nerozhodnete priamo pre zrkadlovú skrinku, máte na výber z mnohých variantov a prevedení klasických zrkadiel. Pri voľbe vhodnej veľkosti počítajte s tým, že svoje miesto majú najčastejšie nad umývadlom. Rozhodne však nie je pravidlom, že v kúpeľni musí byť iba jedno. Pokojne využite aj inú voľnú stenu a umiestnite tu ďalšie zrkadlo pre jednoduchšiu úpravu vizáže aj v prípade, keď ďalší človek okupuje umývadlo.

Priestor prispôsobte vani alebo sprchovému kútu

Kto má veľkú kúpeľňu, môže si dovoliť luxus v podobe vane aj sprchové kúta zároveň. Problémom pri výbere vhodného zariadenia však nie je ani jedna z variantov. Všeobecne býva sprchovací kút vhodnejšie hlavne do malých kúpeľní, pretože nezaberie toľko podlahovej plochy, takže sa vám vojde ešte práčka alebo priestranná kúpeľňová skrinka. Ani v prípade vane však nemusíte trpieť. Zohnať sa totiž dajú najrôznejšie poličky a podobné prvky, takže aj tak sa vám dovnútra môže vojsť všetko dôležité. Až budete ladiť prispôsobenie vnútorného priestoru kúpeľne, nezabúdajte aj na potrebné voľné miesto pre pohodlný pohyb, nech úplne všetko nezastavíte nábytkom.

Sety kúpeľňového nábytku

Výber jednotlivých kusov nábytku, ktoré spolu vzájomne ladia a krásne sa dopĺňajú, zvládnete hravo vďaka dostupným najrôznejším setom. Ide o pripravené kúpeľňové zostavy s niekoľkými kusmi nábytku. Samozrejme ich môžete doplniť aj ďalšími skrinkami a zariadením ideálne z rovnakej výrobnej kolekcie. Skvele ale môžu vyzerať aj kúpeľne, ktoré si zariadite úplne sami kombináciou jednotlivých kúskov nábytku.