blog-post image

Ako vybrať bazén?

Bazénová sezóna je v plnom prúde a vy sa nemôžete rozhodnúť, ktorý variant bazéna zvoliť? Na trhu ich je na výber toľko a vy neviete, ktorý z nich je najvhodnejší práve pre vás? V tomto článku sa vám pokúsim výber vášho nového bazéna uľahčiť.

Vybrať bazén »

Výber podľa tvaru bazénu

Okrúhly – okrúhly bazén je dosť často pre svojich spotrebiteľov sklamaním. Po zrelaxovaní v bazéne dôjde k tomu, že si chcú zaplávať, bohužiaľ však v okrúhlom bazéne to väčšinou nie je možné. Častým problémom je aj zastrešenie okrúhleho bazéna. V mnohých prípadoch to ale nie je možné alebo extrémne nákladné.

Oválny – oválny bazén naopak od toho okrúhleho v určitej veľkosti už býva pohodlný na plávanie. Niekomu aj viac vyhovuje z estetického hľadiska. Avšak pri potrebe zastrešenia, je iba možnosť zastrešiť ho obdĺžnikovou strechou, a teda pod zastrešením vzniká nevyužitý priestor rohov.

Hranatý – hranatý bazén je jeden z najobľúbenejších a najlepších čo sa týka využitia priestoru. Dá sa v ňom veľmi dobre zaplávať. Je jednoduché ho zastrešiť. Problém vzniká iba v prípade, že využívate služby automatického vysávača, ktorý si dosť často nie je schopný poradiť s ostrými rohmi, ktoré nakoniec musíte dočistiť ručne.

Obdĺžnik so zaoblenými rohmi – tento bazén je najlepšou voľbou. Nielen že si v ňom skvele zaplávate, ale jednoducho ho zastrešíte, je nenáročný na údržbu a cirkulácia vody v ňom je ideálna, teda sa v ňom ani toľko nečistôt netvorí.

Atypické tvary – atypické tvary bývajú dosť často blbým nápadom. Niekto chce mať na záhrade jednoducho niečo originálne, alebo sa tam nič iné nevlezie. Avšak tieto bazény sú nielen náročné na údržbu, ale aj v nich sa vďaka zlej cirkulácii vody tvorí viac nečistôt. Čo sa týka zastrešenia, tak tu samozrejme tiež vzniká problém.

Rozmery bazéna, vhodné pre plávanie

Samozrejme je veľkosť bazéna ovplyvňovaná hlavne vašimi možnosťami. Podľa priestoru, ktorý preňho máte vyhradený. Avšak pravidlom je, že pokiaľ si chcete v bazéne zaplávať, mal by mať hĺbku minimálne 1,3 m. Ak si ale chcete naozaj dobre zaplávať, je nutné mať bazén hlboký aspoň 1,5 m. Šírka bazéna by mala byť pre jedného plavca minimálne 2,5 metra.

DĹŽKA A HĹBKA URČUJE, AKO DOBRE SI ZAPLAVETE

Na osvieženie seba a vnúčat a na menšiu záhradku je vhodná dĺžka bazéna 4–6 m. Ak si ale chcete pohodlne zaplávať, najmenšia rozumná hranica je práve 6 m.

Pre športové plávanie sú najvhodnejšie zapustené bazény medzi 7-8 m doplnené kvalitnými protiprúdmi. Protiprúd dokáže chýbajúcu dĺžku bazéna dobre nahradiť. Vďaka nemu môžete aj v šesťmetrovom záhradnom bazéne plávať napríklad hodinu bez toho, aby ste sa museli jedinkrát otáčať. A pritom neplatíte čistenie a údržbu ďalších kubických metrov vody.

Napriek tomu najdôležitejším parametrom, ktorý určuje, ako dobre si v bazéne zaplávate, je jeho dĺžka. Pokiaľ chcete bazén na hrátky detí, a nie na plávanie, bude vám stačiť 4-6 m. Ak si chcete aspoň trochu zaplávať, budete potreboval dĺžku bazéna aspoň 6 m. Ale pre športové plávanie je vhodný bazén 7 ma viac s doplnením o rôzne protiprúdy .

Vybrať bazén »

Bazény podľa typu prevedenia

Nie je bazén ako bazén. Každý bazén má inú konštrukciu a podľa toho sa delí na:

Nadzemné bazény

Tento typ bazéna je ten najlacnejší variant. Medzi najväčšie výhody patrí jednoduchá montáž aj demontáž, premiestnenie bazéna a všetko bez terénnych úprav. Také bazény bývajú buď nafukovacie, plastové, fóliové s kovovou nosnou konštrukciou alebo samonosné. Tieto bazény bývajú lacné a jednoducho dostupné, avšak to všetko na úkor ich kvality. Väčšina z nič nemôže napríklad zostať v zloženom stave cez zimu na záhrade alebo naopak je ich údržba náročná. Často sa materiál poruší a celý bazén môže vytiecť.

Tip na vírivý nadzemný bazén:

Bestway Vírivý bazén Lay-Z-Spa St. Moritz AirJet, 216 x 71 cm

Obr.: Bestway Vírivý bazén Lay-Z-Spa St. Moritz AirJet, 216 x 71 cm

Bazény zapustené

Tieto bazény sú oveľa kvalitnejšie a dlho vydržia. Problémom však je, že sú oveľa nákladnejšie, a to nielen pre samotnú konštrukciu, ale aj pre terénne úpravy, ktoré je potrebné pre zapustenie bazéna vykonať a tiež sú náročné na údržbu. Pre lepšiu udržovateľnosť je vhodné bazén zastrešiť, čo tiež stojí niekoľko tisíc. Výhodami je, že sa do týchto bazénov dá zabudovať aj protiprúd a nehrozí pretrhnutie, ako pri nafukovacom bazéne. Tieto bazény sa vykonávajú v laminátových, betónových, plastových či nerezových variantoch.

Bazény polozapustené

Tieto bazény sú doslova kompromisom medzi bazénom nadzemným a bazénom zapusteným. Do zeme je zapustená iba časť bazéna, vďaka tomu je však konštrukcia pevnejšia, a má rovnaké možnosti s nainštalovaním protiprúdov rovnako ako tie zapustené bazény. Tieto bazény sa tiež veľmi dobre hodia do kopcov a svahovitých terénov, kde zapustený alebo nafukovací bazén nepripadá do úvahy.

Bazény podľa materiálu

Fóliové a plastové bazény

Tieto bazény sú tým najlacnejším variantom zo všetkých. Tieto bazény bývajú zlepené z niekoľkých častí materiálov, teda jeho opotrebovaním sa môžu jeho časti vo švíkoch pretrhnúť. Výrobcovia ale tvrdia, že životnosť týchto bazénov je zhruba okolo 5 rokov. Výhodou týchto bazénov je to, že sa dá ľahko premiestniť, a na zimu dokonca aj preniesť a schovať.

Nerezové bazény

Toto je ten najkvalitnejší variant zo všetkých. Tieto bazény majú takmer nekonečnú životnosť. Sú jednoduché na údržbu a sú takmer nezničiteľné. Jedinou nevýhodou je ťažká konštrukcia a inštalácia a hlavne cena, ktorá je však vykúpená kvalitou.

Betónové bazény

Tieto bazény už nie sú tak obľúbené ako predtým. Sú náročné na výstavbu a zároveň ťažko udržované, a hlavne sa dosť ťažko opravujú.

Laminátové bazény

Tieto bazény sú jednou z najobľúbenejších variantov zapustených bazéna. Materiál je celkom lacný, konštrukcia a zabudovanie nie je náročné, a hlavne tieto bazény majú taktiež veľmi dlhú životnosť. Sú jednoduché na údržbu a zároveň aj na opravu.

Vybrať bazén »

Výhody zastrešenia bazéna

Zastrešenie je veľmi dôležitá časť bazénu. Uľahčí vám veľa situáciu a zároveň má veľa výhod:

Bezpečnosť – vďaka zastrešeniu zabránite pádu do bazéna deťom alebo zvieratám.

Kúpať sa môžete kedykoľvek – pokiaľ bazén dobre zastrešíte a vybavíte aj vykurovacou funkciou, môžete sa kúpať aj v zime.

Znižovanie nákladovzastrešenie bazéna plní aj funkciu ohrievaciu. Pokiaľ máte bazén zastrešený polykarbonátovou strechou, teplota vody v ňom bude štandardne o 8 °C vyššia ako bez zastrešenia. Zároveň vďaka streche do bazéna nepadajú listy a iný neporiadok z vonku, teda aj znížite čas a náklady na jeho údržbu.

Tip na sadu na údržbu:

Bestway Sada na údržbu vírivky Lay-Z-Spa

Obr.: Bestway Sada na údržbu vírivky Lay-Z-Spa

Záverečné zhrnutie

Pokiaľ plánujete kúpu alebo výstavbu bazéna, je potrebné dopredu zvážiť, aké priestory máte k dispozícii, kto a ako často v bazéne bude a čo v ňom bude robiť a hlavne, koľko finančných prostriedkov máte na bazén uvoľnených.

Vybrať bazén »

TOP produkty z kategórie Bazény