blog-post image

Ako správne vybrať perinu a vankúš?

Výber správnej periny a vankúša výrazne ovplyvňuje kvalitu vášho spánku. Preto je dôležité si na ňom dať naozaj záležať. Periny a vankúše sa od seba líšia predovšetkým materiálom zovňajšku a výplňou.

Niektoré periny poslúži celoročne, niektoré podľa ročného obdobia a iné zasa podľa toho, či máte radšej teplé a ťažké periny, alebo ľahké. Vankúše sú zdravotné, obyčajné, vysoké a nízke, pre deti a mnoho ďalších. Ako sa teda v tom veľkom výbere vyznať a na čo sa pri výbere zamerať? Všetko sa dozviete v tomto článku.

Vybrať perinu a vankúš »

Výplň periny a vankúše

Výplň periny a vankúše je kľúčové pre kvalitný spánok a pohodlie. Preto by ste mali vyberať naozaj starostlivo. Materiály, z ktorých sa výplne vyrábajú sa líšia predovšetkým svojimi vlastnosťami.

Duté vlákno

Duté vlákno je najčastejšie využívané na výplň letných perín, pretože veľmi dobre odvádza pot od tela a von z periny. Duté vlákno sa tiež využíva na výplne pre alergikov.

Tip na perinu s dutými vláknami:

Prikrývka s dutými vláknami Sleeptime 4 seasons, 220 x 240 cm

Obr.: Prikrývka s dutými vláknami Sleeptime 4 seasons, 220 x 240 cm

Mikrovlákno

Mikrovlákno je používané na výplne, ktoré sú ľahké, priedušné a pre jeho skvelé termoregulačné vlastnosťami sa využívajú predovšetkým pre periny a vankúše pre celoročné využitie.

Perie

Perie je jedna z najteplejších výplňou. Veľmi dobre izoluje a teda sa hodí hlavne na zimu. Ľudia čo páperové prikrývky využívajú si chvália hlavne to, ako sú mäkké, nadýchané a prispôsobí sa telu. Nevýhodou je, že tieto prikrývky musíte nechať prať v špecializovaných čistiarňach.

Tip na papérovú perinu:

Páperová perina Primaviera Deluxe Donzen 4 seasons, 140 x 220 cm

Obr.: Páperová perina Primaviera Deluxe Donzen 4 seasons, 140 x 220 cm

Vlna

Výplň z vlny je skvelá na celoročné využitie. Vlna sa vie prispôsobiť teplote tela, teda by vám pod ňou nemalo byť nikto ani horúco, ani zima.

Vyvarovacie vankúše a prikrývky

Lôžkoviny z materiálu na vyváranie sú pre tých, ktorí milujú absolútnu čistotu a hygienu. Tieto výplne sa vyrábajú z kombinácie polyesterových guličiek a polyuretánových tyčiniek. Prikrývky s touto výplňou sa dajú prať na 94 °C, čo zaručuje, že žiadne baktérie ani mikroorganizmy v prikrývke neprežijú. Zároveň majú tieto materiály skvelé izolačné vlastnosti, takže sa hodia na celoročné využitie.

Mikroperkál

Tento materiál je syntetický a je vhodný ako do letných mesiacov tak aj do tých zimných. Má veľmi dobrú termoregulačné funkciu a je skvelé priedušný a ľahký.

Tip na perinu z mikroperkálu:

Prikrývka z mikroperkálu Sleeptime 3D AIR Micro Touch 4 seasons, 200 x 220 cm

Obr.: Prikrývka z mikroperkálu Sleeptime 3D AIR Micro Touch 4 seasons, 200 x 220 cm

Hodvábne výplne

Hodvábne výplne sú vyrábané z divokého hodvábu, ktoré skvele saje a má výborné termoregulačné vlastnosti. Tieto výplne sú vhodné pre tých, ktorí sa veľa potia.

Pamäťová pena

Pamäťová pena sa využíva pre výplne vankúšov. Jej výhodou je, že sa vďaka nej vankúš prispôsobí vášmu tvaru hlavy, krku a vašej polohe, teda zo zdravotného hľadiska je to tá najlepšia voľba. Zároveň je pamäťová pena vhodná aj pre alergikov.

Tip na vankúš z pamäťovej peny:

Biely bavlnený vankúš s pamäťovou penou PreSpánok Bio Moore Lavanda, 42 x 72 cm

Obr.: Biely bavlnený vankúš s pamäťovou penou PreSpánok Bio Moore Lavanda, 42 x 72 cm

Ako vybrať vankúš?

Vybrať si správny vankúš je oriešok. Je však naozaj nutné dať si na výbere záležať. Správne vybraný vankúš ovplyvní nielen kvalitu vášho spánku, ale aj kvalitu vášho života. Jednoducho povedané, v prípade zlého vankúša utrpí vaša krčná chrbtica as tým nesie množstvo zdravotných komplikácií, ktoré vám znepríjemnia vaše dni.

Pri výbere vankúša je taky potrebné myslieť na to, v akej polohe najčastejšie spíte. Poloha vášho spánku výrazne ovplyvňuje to, aký tvar a veľkosť vankúša potrebujete.

Tvar a výška vankúše

Medzi najobľúbenejšie a najčastejšie predávané tvary vankúšov patrí štvorcový a obdĺžnikový. Pre spanie na chrbte sa spravidla hodí vyššia pevnejšie vankúše a naopak pri spaní na bruchu mäkšie a nižšie vankúš.

Pre tých, ktorí majú horšiu kvalitu spánku, alebo bolesti chrbtice sa bude hodiť vankúš s pamäťovou penou a anatomicky tvarovaný. Tieto vankúše sú označované ako ortopedické. Ich najväčšou výhodou je nielen blahodárny vplyv na zdravie chrbtice, ale tiež to, že je jedno či spíte na bruchu, boku, alebo na chrbte, tento vankúš sa vám jednoducho prispôsobí.

Čo sa týka veľkosti vankúša, na trhu je ich niekoľko. Avšak najklasickejší a najčastejší rozmer je 70x90 cm, hoci pre veľa ľudí tento vankúš nie je vhodný. Keď spíte na chrbte, vankúš by vám nemal presahovať cez ramená. Pri polohe na boku, by ramená mali ležať na matraci, nie na vankúši.

Tip na vankúš z pamäťovej peny:

Vankúš z pamäťovej peny InnovaGoods, 48 × 29 cm

 

Obr.: Vankúš z pamäťovej peny InnovaGoods, 48 × 29 cm

Ako vybrať perinu?

Výber ideálne periny je ťažký a veľmi dôležitý. Každá perina je iná na dotyk, inak ťažká, veľká, inak hreje či chladí. Nezabudnite teda vybrať ideálnu výplň viď. vyššie vo článku.

Štandardná veľkosť periny je 140x200 cm. Periny sa vyrábajú aj vo variante predĺženej a to 140x220 (pre dlhany), alebo vo variante pre páry na manželskú posteľ 220x210 cm.

Vlastnosti periny a jej kvality ovplyvňuje tiež vrchný materiál, z ktorého je vyrobený. Nie je totiž pravidlom, že výplň je rovnaká, alebo podobná ako vonkajší materiál.

Materiály prikrývok

Mikrovlákno so striebrom

Strieborné mikrovlákno zabraňuje usadzovaniu baktérií a roztočov v perine. Tento materiál je tiež vhodný pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou.

Mikrovlákno s aloe vera

Mikrovlákno s aloe vera má priaznivé účinky na pokožku a zároveň zmierňuje bolesti kĺbov a svalov.

Antistatické vlákno

Antistatické vlákno v perine zachytáva prebytok elektriny, ktorá môže nepríjemne narušovať spánok. Uvoľní ho do vzduchu a vaše kvalita spánku zostáva výborná.

Bavlna

Bavlna je prírodný materiál a hodí sa najviac do letných mesiacov. Príjemne chladí a odvádza pot od pokožky von.

Tip na prikrývku z bavlny:

Bavlnená prikrývka PreSpánok Outlast Wellness, 135 x 200 cm

Obr.: Bavlnená prikrývka PreSpánok Outlast Wellness, 135 x 200 cm

Hrejivosť prikrývky

Hrejivosť prikrývky je tiež dôležitým parametrom na ktorý je potrebné sa pri výbere prikrývky zamerať. Niekto má rád teplo, niekto zase chlad. Hrejivosť sa u prikrývok označuje číslami 1-5, pričom č. 5 je najviac hrejivá prikrývka.

Prvý stupeň

Prikrývky so značením prvého stupňa sú určené na leto. Sú veľmi ľahké, slabé a odvádza vlhkosť od tela preč.

Druhý stupeň

Prikrývka s označením hrejivosti druhého stupňa je vhodná na jar a jeseň, najlepšie do miestnosti, kde je 22 °C.

Tretí stupeň

Prikrývky s označením hrejivosti tretí stupeň sú vhodné na celoročné využitie, za predpokladu, kedy je v miestnosti celoročne rovnaká teplota. Patrí medzi tie najpredávanejšie a najobľúbenejšie pre ich univerzálnosť.

Tip na celoročnú prikrývku:

Celoročný paplón Sleep&Inspire Dormeo, 200x200 cm, broskyňová

Obr.: Celoročný paplón Sleep&Inspire Dormeo, 200x200 cm, broskyňová

Štvrtý stupeň

Prikrývky s označením 4. stupeň hrejivosti sú termo deky, ktoré sú vhodné buď do chladných miestností alebo pre ľudí, ktorí jednoducho majú radi teplo.

Piaty stupeň

Prikrývky piateho stupňa sa hodí do naozaj chladných miestností. Väčšinou sú vyrábané z ovčej vlny a alebo peria.

Vybrať perinu a vankúš »

Výber obliečky

Na výbere obliečky záleží rovnako ako na výbere periny. Každý z nás preferuje iný materiál, vzhľad a funkciu obliečky. Preto si dajte záležať aj na ňom. Môžete mať ten najlepší vankúš a perinu, ale ak vyberiete zle obliečky, kvalita spánku nebude dostatočná.

Materiály obliečky

Bavlnené obliečky

Bavlnené obliečky sa radí medzi tie najobľúbenejšie. Najmä pre svoju priedušnosť, dobrú savosť potu a zároveň mäkkosť. Bavlnené obliečky je príjemné na dotyk. Avšak medzi jeho hlavné nevýhody patrí jeho údržba. Po vypraní je potrebné ho žehliť, aby zachovalo mäkkosť a bolo pekne hladké.

Tip na bavlnené obliečky:

Bavlnená obliečka na jednolôžko Descanso Aida, 135 x 200 cm

Obr.: Bavlnená obliečka na jednolôžko Descanso Aida, 135 x 200 cm

Krepové obliečky

Krepové obliečky spravidla viac chladí než bavlnené. Zároveň tiež dobre odvádza pot od tela. Jeho materiál je však z pravidelných pruhov, kde sa strieda nariasený materiál s jemným, čo nie každému vyhovuje. Medzi jeho najväčšie výhody však patrí nenáročná údržba a to hlavne spočíva v tom, že ho nie je nutné žehliť.

Flanelové obliečky

Flanelové obliečky je najmä pre zimomřivce. Zahreje každého a nie úplne každému takto teplé obliečky vyhovuje. Flanelové obliečky je z počesanej bavlny s obojstranným vlasom, preto je tak teplé a príjemné na dotyk. Zároveň veľmi dobre saje pot a izoluje teplo.

Tip na flanelové obliečky:

Flanelové obliečky na dvojposteľ Dreamhouse Steef, 200 x 220 cm

Obr.: Flanelové obliečky na dvojposteľ Dreamhouse Steef, 200 x 220 cm

Mikrovlákno

Mikrovlákna je jemná tkanina zo 100% polyesteru. Je tak jemná, že na dotyk pripomína hodváb. Obliečky z mikrovlákna je vhodné najmä pre alergikov a astmatikov. Jeho údržba je nenáročná.

Saténové obliečky

Saténové obliečky sú známe svojim leskom a luxusným vzhľadom, avšak jeho hlavnou funkciou je chladenie a nenáročná údržba. Saténové obliečky sa robia buď z polyesteru, čo je ten lacnejší variant, a nie úplne príjemný. Zle odvádza pot a je pod ňou naopak horúco. Avšak saténové obliečky z česanej bavlny sú skvelou voľbou pre horúce letné dni.

Tip na saténové obliečky:

Obliečky z bavlneného saténu s plachtou na dvojlôžko Victoria Alisa, 200 x 220 cm

Obr.: Obliečky z bavlneného saténu s plachtou na dvojlôžko Victoria Alisa, 200 x 220 cm

Správna veľkosť obliečky

Nezabudnite vybrať správnu veľkosť obliečky. Né každá perina je rovnaká, niekto má predĺženú verziu, niekto zase perinou na manželskú posteľ.

Design

Obliečky zároveň zaručuje, že aj vaše lôžkoviny budú ladiť s vaším interiérom a celkovým vzhľadom miestnosti. Farieb a vzorov v ktorých sa obliečky vyrába je nekonečné množstvo, takže to pravé určite nájdete.

Záverečné zhrnutie

Výber ideálneho vankúše, periny a obliečky zásadne ovplyvňuje kvalitu vášho spánku a teda i vašich dní. Preto dbajte na výber a dajte si načas. Nezabudnite myslieť na vaše preferencie a preto si dopredu rozmyslite, čo od lôžkovín očakávate. Potom už si len vezmite k srdcu pár tipov a rád z tohto článku a vrhnite sa do výberu.

Vybrať perinu a vankúš »

TOP produkty z kategórie Posteľná bielizeň