blog-post image

Ako si zorganizovať špajzu?

Každý z nás dobre vie, že mať doma špajzu, ktorá nám umožní veľa miesta na skladovanie potravín je výhodou. Avšak v prípade, keď v špajzi nie je jasne daný poriadok, prichádzame tak nielen o čas pri hľadaní potravín, ale aj o peniaze. Pretože akonáhle je v nej neporiadok a sami nevieme čo v nej máme, nakupujeme nové a nové potraviny a tie, čo už máme doma zašantročená niekde vzadu, môžu prejsť a letí potom zbytočne do koša.

V tomto článku sa teda dozviete pár tipov a rád, ako si špajzu zorganizovať tak, aby ste mali vždy všetko pri ruke a zároveň ako mať vždy prehľad o tom, čo chýba a čo nie.

Vybrať organizéry do špajze »

Základné pravidlá pre organizáciu špajzky

Všetko čo je z obchodu zabalené do plastového vrecka, alebo akéhokoľvek iného, ​​ihneď po otvorení presypať do dózy. Nielen že tak udržíte väčší poriadok, ale hlavným dôvodom je, že sa takto vyhnete moliam a iným parazitom, ktorí napadajú práve otvorenej potravinové sáčky a naozaj je potom ťažké sa ich zbaviť

Priehľadné, alebo farebne rozlíšené dózy

Odporúčam si všetko dať do sklenených priehľadných dóz alebo do farebných dóz, ktoré sú vyrábané tak, aby na prvý pohľad bolo jednoznačné, čo sa v dóze uskladňuje. Tieto dózy bývajú farebne rozlíšené a býva na nich napísané napr. cukor, múka atď ... V tejto zóne budete mať uskladnené ako cestoviny, tak múky, cukor a ďalšie sypké potraviny, ktoré ste přesypali zo sáčkov. Majte na pamäti, že nie je potreba, aby všetky dózy boli vedľa seba, dôležitejšie je organizácia druhu potravín, cestoviny k sebe a múky k sebe ...

Tip na dózu na potraviny:

Dóza na Potraviny Peter

Obr.: Dóza na Potraviny Peter

Vrecia a debničky

Pre lepšiu organizáciu a skladovanie ovocia využite látkovej vrecúška alebo debničky. Na pečivo pre uskladnenie a ochranu pred oschýnaním, či vlhnutím si kúpte chlebovník. Debničky zase využijete buď na ovocie a zeleninu, alebo na zhromaždení sklenených fliaš, alebo pohárov (napr. oleje, ocot a pod., alebo zavárané potraviny). Vrecká môžete využiť aj na ovocie, zeleninu a pečivo, tie môžete dokonca aj zavesiť a ušetriť tak zase ďalšie miesto v policiach.

Box na pečivo Iris Hantverk Birch, výška 12,4 cm

Obr.: Box na pečivo Iris Hantverk Birch, výška 12,4 cm

Nové potraviny dozadu

Všetci máme radi zhromažďovanie potravín a nakupovanie do zásoby. Nemusíme potom totiž riešiť, že pri varení či pečenie zistíme, že nám niečo chýba. Ale zhromažďovaním často vznikajú pre nás náklady navyše, ktorých si väčšinou ani nevšimneme, avšak môžu byť dosť vysoké. Vzniká to tým, že nové a nové potraviny dáte dopredu do poličiek a tie staršie posúvate dozadu, raz však dôjde k tomu, že tie potraviny vzadu prekročí dátum spotreby a potom letí do koša. Odporúčam teda nové potraviny vždy ukladať až dozadu, za tie staršie.

Roztriediť umiestnenia potravín do zón

Odporúčam si špajzu rozdeliť do zón. Tým myslím svoj k svojmu, teda oleja k olejom, sypké potraviny ako sú múky a cukry k sebe, príslušenstvo k pečenie dohromady, taktiež zeleninu a ovocie. Super je mať poriadok aj v korení, dosť často sa totiž stáva, že máte v špajze pohádzané sáčky s korením a práve v týchto sáčkach sa dosť často množia mólové. Zároveň nemáte absolútne prehľad o tom, aké korenie máte a aké nie. Teda opäť odporúčam korenie presypať do koreničiek označených názvami korenín a tým máte vyriešené.

Závesné košíky a police

Pre ešte lepšiu organizáciu a úsporu miesta môžete využiť závesné košíky do políc, alebo police navyše. Existujú aj rôzne organizéry, ktoré vám police rozdelí na viac častí a tým pádom získate ďalšie miesto navyše. Niekto máva v špajze zbytočne vysokej police a nevyužije tak celý priestor, teda závesné košíky do políc vám pomôžu získať miesto navyše

Využite každé miesto

Nebojte sa využiť každého miesta v špajze. Využite voľné steny pre prípadné zavesenie vrecúšok so zeleninou, ovocím či pečivom na háčiky. Môžete využiť aj dvere, kde môžete s pomocou lístočku evidovať čo potrebujete dokúpiť.

Ružový bavlnený vak na pečivo Södahl

Obr.: Ružový bavlnený vak na pečivo Södahl

Upratujte

Čas od času je potrebné každú potravinu, ktorá nie je zakonzervovaná alebo zavarené skontrolovať, či v nej nie sú mólové alebo iní chrobáčiky. Dosť často sa stáva, že si tieto potvorky donesiete z obchodu domov a pokiaľ to nepodchytíte včas, všetko zo špajze musíte vyhodiť, čo nie je žiaduce ... Preto odporúčam semtam urobiť kontrolu a upratovanie, přerovnání potravín, nech sa tejto situácii vyhnete.

Zhrnutie na záver

Na záver si to teda zhrňme. Pre úsporu času a peňazí je potrebné mať špajzu zorganizovanú. Najdôležitejšie pravidlá pre organizáciu: všetko z vrecka do dóz, špajza rozrobená na zóny, využiť debničky a vrecká, upratovať.

Vybrať organizéry do špajze »

TOP produkty z kategórie Kuchyňa